Lucas Napisano 31 Sierpień 2015 Napisano 31 Sierpień 2015 (edytowane) Takie coś będę modelował, sporo detalu mnie czeka. Edytowane 19 Listopad 2015 przez Lucas
Maciek Jutrzenka Napisano 31 Sierpień 2015 Napisano 31 Sierpień 2015 współczuje z 2 powodów. jest to kluchowy model.. :D starej daty :P ciężko będzie zrobić kluskę która nie jest kluską :D ale ma tendencje kluski :D przedni zderzak koszmarex :D
Lucas Napisano 31 Sierpień 2015 Autor Napisano 31 Sierpień 2015 Cóż, trzeba mierzyć wysoko, akurat do tego zderzaka znalazłem dobre refki. A samochód generalnie tak brzydki, że aż ładny;).
ElementalX7 Napisano 31 Sierpień 2015 Napisano 31 Sierpień 2015 Coś za coś :d Niby bryła kluskowata ale za to wnętrze będzie o wiele łatwiejsze z tego powodu, że to edycja WRC :D
Lucas Napisano 3 Wrzesień 2015 Autor Napisano 3 Wrzesień 2015 No nie wiem jak z tym wnętrzem... jest tam jednak mnóstwo gratów, z których większość nawet nie jestem pewien do czego służy, a zdjęć w internecie jest niewiele. W każdym razie coś już zacząłem i wcale nie jest tak trudno. Na razie modeluję w oparciu o plany ale już widzę, że będzie sporo klepania "na oko" ze zdjęć.
ElementalX7 Napisano 4 Wrzesień 2015 Napisano 4 Wrzesień 2015 Jest jeszcze możliwość podpatrzenia u innych aut wrc z tego samego lub zbliżonego rocznika lub na jakichś filmach albo nawet i grach typu Gran Turismo itd. zdjęcie
..:: WIKTOR ::.. Napisano 4 Wrzesień 2015 Napisano 4 Wrzesień 2015 To autko to niezły pokemon :D Będę kibicował, bo to moje klimaty (w sumie amatorsko jeździłem w rajdach) i jak będziesz później potrzebował pomocy z wnętrzem to wal śmiało na priv. Piękne czasy po zlikwidowanej grupie B. Te wurce miał to coś, a te dzisiejsze są takie jakieś nijakie dla mnie ;) W jakie barwy zamierzasz go machnąć? Może "MOCNE" Leszka Kuzaja? :D
Lucas Napisano 4 Wrzesień 2015 Autor Napisano 4 Wrzesień 2015 Barwy albo właśnie "Mocne" albo Martini Racing z rajdu Tatr, również Leszka Kuzaja. O wiele bardziej skłaniam się ku tej drugiej wersji ale niestety lekko nie będzie bo na razie w internetach znalazłem całe dwa zdjęcia i sądząc po drugim obrazku, więcej raczej nie znajdę;)
..:: WIKTOR ::.. Napisano 5 Wrzesień 2015 Napisano 5 Wrzesień 2015 13 kilometr OS 1 i Martini przeszło do historii na tamtym rajdzie ;) To był nasz rajdowy "człowiek dynamit" tamtych czasów :D
Maciek Jutrzenka Napisano 5 Wrzesień 2015 Napisano 5 Wrzesień 2015 barwy martini raceing to chyba najpiękniejsze barwy ever obok malboro i złotych lotusów.
Pawlito Napisano 5 Wrzesień 2015 Napisano 5 Wrzesień 2015 Yo! Od kolegów modelarzy http://www.rallymodels43.cz/rallymodels43/eshop/30-1-MF-ZONE/0/5/1172-Decal-1-43-MF-Zone-Toyota-Corolla-WRC-Kuzaj-Horniacek-31-Rallye-Tatry-2000 http://www.motoshowminatura.fora.pl/nasze-kolekcje,19/lgd-moje-samochodziki-lub-jak-kto-woli-moje-rajdowki,4763-330.html http://www.mf-zone.pl/24099.html
Lucas Napisano 9 Wrzesień 2015 Autor Napisano 9 Wrzesień 2015 Gięcia ciąg dalszy. Oglądając zdjęcia rzuciła mi się w oczy jedna rzecz - część egzemplarzy miała bardzo widoczny korek wlewu paliwa z tylu po lewej, część nie miała go w ogóle. Ktoś orientuje się z czego to wynika? Czy po prostu poprawiono w ten sposób aerodynamikę?
..:: WIKTOR ::.. Napisano 10 Wrzesień 2015 Napisano 10 Wrzesień 2015 Pokaż fotki tych wlewów. Ogólnie te wurce były tankowane za pomocą pomp i przez specjalne "gniazda". Tam się nie dało nalać "zupy" z kanistra :)
Lucas Napisano 10 Wrzesień 2015 Autor Napisano 10 Wrzesień 2015 O na przykład tutaj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Toyota_Corolla_WRC_02.jpg Generalnie to mi nawet pasuje, żeby tego wlewu nie było - mniej do modelowania;). Z resztą ten egzemplarz Kuzaja widać właśnie nie mial tego wlewu.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 10 Wrzesień 2015 Napisano 10 Wrzesień 2015 Tak, to była pierwsza wersja tej Corolli i jeszcze przepisy były inne i tankowanie przebiegało inaczej. Później były wlewy wewnątrz przy zbiorniku http://www.spalacz.pl/media/bezpieczny_zbiornik_w_bmw_130i.jpg i z tego co pamiętam to różne rodzaje tankowań - takie do wlewania z lancy, ale były też bezpieczne systemy tankowania ze specjalnymi złączkami (taki jakby bolec 5cm wysokość, średnica około 2 cm). Często były zbiorniki plombowane czy aby na prawidłowym paliwku ktoś śmigał. Regulamin wtedy ewoluował dość szybko, bo po grupie B zajęli się bezpieczeństwem na całego, dlatego te nowe wurce to takie pierdzikółka... :/
Lucas Napisano 13 Wrzesień 2015 Autor Napisano 13 Wrzesień 2015 Dzięki za wyjaśnienie. W ramach oderwania się od karoserii wymodelowałem felgi i opony. Materiał opon oczywiście będzie dopracowany.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 28 Wrzesień 2015 Napisano 28 Wrzesień 2015 Pokaż siateczkę tej karocy, bo parę błędów widać - pomyślimy nad rozwiązaniem.
Lucas Napisano 29 Wrzesień 2015 Autor Napisano 29 Wrzesień 2015 Spokojnie, że błędy są - to wiem:). Poprawiam na bieżąco, chciałbym wymodelować trochę więcej i dopiero potem dopieszczać szczegóły, zazwyczaj właśnie robię metodą od ogółu do szczegółu.
Lucas Napisano 8 Październik 2015 Autor Napisano 8 Październik 2015 Wciąż jest krzywo ale jakoś idzie do przodu. Generalnie co jakiś czas zauważam, że coś, co uznałem już za skończone w rzeczywistości wygląda inaczej i wymaga przemodelowania.
bolitic Napisano 9 Październik 2015 Napisano 9 Październik 2015 Moze i troche krzywo gdzieniegdzie ale siateczka miodzio. Jak bede modelowal swoj drugi samochod to wezme to za techniczna refke jak pozwolisz.
Lucas Napisano 12 Październik 2015 Autor Napisano 12 Październik 2015 Dzięki, oczywiście pozwolę:) Taką siateczkę do grilla zmajstrowałem
Maciek Jutrzenka Napisano 12 Październik 2015 Napisano 12 Październik 2015 ten samochód był krzywy po wyjechaniu z fabryki xD tak że bym się tym nie przejmował :D
..:: WIKTOR ::.. Napisano 13 Październik 2015 Napisano 13 Październik 2015 Rzeczywiście, to autko było fabrycznie pokrzywione i wyjdzie na to, że poprawisz oryginał ;) to jak z amerykańskimi "mięśniakami" gdzie patrząc na szpary przy drzwiach miało się wrażenie, że w fabryce samochód miał wypadek i go klepali źle dopasowując elementy :) Myślałem też, że to przetłoczenie przy lampie jest zbyt ostre, ale co fotka to inne wrażenie to sprawia - naprawdę ciężki model sobie wybrałeś. Felga wyszła spoko choć teksturkami trzeba ją wg mnie podrasować, a opona no cóż, wybrałeś intermediate, a patrząc za okno nadaje się na obecną aurę :) Siatka wyszła bardzo ładnie. Na plus zasługuje też przedni zderzak, który był chyba projektowany po konkretnej dawce sake po jakiejś większej imprezie ;) Jeszcze daleka droga Cię czeka, bo dokładniejsze/szczegółowe modelowanie rajdówki to niezła jazda.
Lucas Napisano 1 Listopad 2015 Autor Napisano 1 Listopad 2015 Drobna aktualizacja - trochę ostatnio mało czasu miałem na modelowanie ale postaram się teraz trochę nadgonić (niby deadline do końca stycznia ale pewnie jak zwykle będzie na ostatnią chwilę).
Lucas Napisano 8 Listopad 2015 Autor Napisano 8 Listopad 2015 Zrobiłem przednie światła - elementy nie tyle trudne, co upierdliwe. Niestety jeszcze zostały lampy z tyłu...
Lucas Napisano 19 Listopad 2015 Autor Napisano 19 Listopad 2015 Wygląda na to, że buda skończona. A co z wami panowie? Też byście coś wrzucili:)
Lucas Napisano 29 Grudzień 2015 Autor Napisano 29 Grudzień 2015 Postanowiłem skończyć. Finalne rendery w tym wątku: http://max3d.pl/forum/threads/100091-Pojazd-3D-Toyota-Corolla-WRC
Rekomendowane odpowiedzi