Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Takie coś będę modelował, sporo detalu mnie czeka.

sainz-corolla-wrc.jpg

Edytowane przez Lucas

• Odpowiedzi 27
  • Wyświetleń 10k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

współczuje z 2 powodów. jest to kluchowy model.. :D starej daty :P ciężko będzie zrobić kluskę która nie jest kluską :D ale ma tendencje kluski :D przedni zderzak koszmarex :D

Napisano
  • Autor

Cóż, trzeba mierzyć wysoko, akurat do tego zderzaka znalazłem dobre refki. A samochód generalnie tak brzydki, że aż ładny;).

Napisano

Coś za coś :d Niby bryła kluskowata ale za to wnętrze będzie o wiele łatwiejsze z tego powodu, że to edycja WRC :D

Napisano
  • Autor

No nie wiem jak z tym wnętrzem... jest tam jednak mnóstwo gratów, z których większość nawet nie jestem pewien do czego służy, a zdjęć w internecie jest niewiele.

W każdym razie coś już zacząłem i wcale nie jest tak trudno. Na razie modeluję w oparciu o plany ale już widzę, że będzie sporo klepania "na oko" ze zdjęć.

corolla01.jpg

corolla02.jpg

Napisano

Jest jeszcze możliwość podpatrzenia u innych aut wrc z tego samego lub zbliżonego rocznika lub na jakichś filmach albo nawet i grach typu Gran Turismo itd.

zdjęcie

Napisano

To autko to niezły pokemon :D Będę kibicował, bo to moje klimaty (w sumie amatorsko jeździłem w rajdach) i jak będziesz później potrzebował pomocy z wnętrzem to wal śmiało na priv. Piękne czasy po zlikwidowanej grupie B. Te wurce miał to coś, a te dzisiejsze są takie jakieś nijakie dla mnie ;)

W jakie barwy zamierzasz go machnąć? Może "MOCNE" Leszka Kuzaja? :D

Napisano
  • Autor

Barwy albo właśnie "Mocne" albo Martini Racing z rajdu Tatr, również Leszka Kuzaja. O wiele bardziej skłaniam się ku tej drugiej wersji ale niestety lekko nie będzie bo na razie w internetach znalazłem całe dwa zdjęcia i sądząc po drugim obrazku, więcej raczej nie znajdę;)

KuzajRallyTatrySlovakia2000.jpg

corollaKuzajTatry00lspz.jpg

Napisano
  • Autor

Gięcia ciąg dalszy. Oglądając zdjęcia rzuciła mi się w oczy jedna rzecz - część egzemplarzy miała bardzo widoczny korek wlewu paliwa z tylu po lewej, część nie miała go w ogóle. Ktoś orientuje się z czego to wynika? Czy po prostu poprawiono w ten sposób aerodynamikę?

corolla03.jpg

corolla04.jpg

Napisano

Tak, to była pierwsza wersja tej Corolli i jeszcze przepisy były inne i tankowanie przebiegało inaczej. Później były wlewy wewnątrz przy zbiorniku http://www.spalacz.pl/media/bezpieczny_zbiornik_w_bmw_130i.jpg i z tego co pamiętam to różne rodzaje tankowań - takie do wlewania z lancy, ale były też bezpieczne systemy tankowania ze specjalnymi złączkami (taki jakby bolec 5cm wysokość, średnica około 2 cm). Często były zbiorniki plombowane czy aby na prawidłowym paliwku ktoś śmigał. Regulamin wtedy ewoluował dość szybko, bo po grupie B zajęli się bezpieczeństwem na całego, dlatego te nowe wurce to takie pierdzikółka... :/

Napisano
  • Autor

Dzięki za wyjaśnienie.

W ramach oderwania się od karoserii wymodelowałem felgi i opony. Materiał opon oczywiście będzie dopracowany.

corolla05.jpg

Napisano
  • Autor

Spokojnie, że błędy są - to wiem:). Poprawiam na bieżąco, chciałbym wymodelować trochę więcej i dopiero potem dopieszczać szczegóły, zazwyczaj właśnie robię metodą od ogółu do szczegółu.

Napisano
  • Autor

Wciąż jest krzywo ale jakoś idzie do przodu. Generalnie co jakiś czas zauważam, że coś, co uznałem już za skończone w rzeczywistości wygląda inaczej i wymaga przemodelowania.

corolla06.jpg

corolla07.jpg

corolla08.jpg

corolla09.jpg

Napisano

Moze i troche krzywo gdzieniegdzie ale siateczka miodzio. Jak bede modelowal swoj drugi samochod to wezme to za techniczna refke jak pozwolisz.

Napisano
  • Autor

Dzięki, oczywiście pozwolę:)

Taką siateczkę do grilla zmajstrowałem

corolla10.jpg

Napisano

Rzeczywiście, to autko było fabrycznie pokrzywione i wyjdzie na to, że poprawisz oryginał ;) to jak z amerykańskimi "mięśniakami" gdzie patrząc na szpary przy drzwiach miało się wrażenie, że w fabryce samochód miał wypadek i go klepali źle dopasowując elementy :)

Myślałem też, że to przetłoczenie przy lampie jest zbyt ostre, ale co fotka to inne wrażenie to sprawia - naprawdę ciężki model sobie wybrałeś.

Felga wyszła spoko choć teksturkami trzeba ją wg mnie podrasować, a opona no cóż, wybrałeś intermediate, a patrząc za okno nadaje się na obecną aurę :)

Siatka wyszła bardzo ładnie. Na plus zasługuje też przedni zderzak, który był chyba projektowany po konkretnej dawce sake po jakiejś większej imprezie ;)

Jeszcze daleka droga Cię czeka, bo dokładniejsze/szczegółowe modelowanie rajdówki to niezła jazda.

Napisano
  • Autor

Drobna aktualizacja - trochę ostatnio mało czasu miałem na modelowanie ale postaram się teraz trochę nadgonić (niby deadline do końca stycznia ale pewnie jak zwykle będzie na ostatnią chwilę).

corolla11.jpg

corolla12.jpg

Napisano
  • Autor

Zrobiłem przednie światła - elementy nie tyle trudne, co upierdliwe. Niestety jeszcze zostały lampy z tyłu...

corolla13.jpg

corolla14.jpg

Napisano
  • Autor

Wygląda na to, że buda skończona.

A co z wami panowie? Też byście coś wrzucili:)

corolla15.jpg

corolla16.jpg