mrTrumpet Napisano 18 Wrzesień 2016 Napisano 18 Wrzesień 2016 Cześć To mój pierwszy post :D Zakładam temat, co by zbierać jakieś uwagi nt. tego co będę wrzucał, żeby osiągnąć jak najlepszy rezultat. Tematem jest system rakiet kierowanych. Obecnie skupiam się na samej wyrzutni (konstrukcja, zasilanie). W dużej mierze czerpię inspiracje ze zdjęć amerykańskiego patriota. W późniejszych etapach będę dodawać elementy otoczenia + jakiś pojazd lub budynek nawigacyjny. Projekt, który zacząłem z założenia miałby być ustawiany na trudnym terenie, stąd też konstrukcja jest dość wysoka. Dojdzie do tego też jakaś platforma obrotowa :) Skupiam się głównie na modelowaniu, ale w międzyczasie dodaję też trochę detali. Tak więc to był pierwszy szkic 3D: Poprawiałem trochę proporcje, żeby były bliższe realnej skali elementów Po akceptowalnych przeze mnie proporcjach zacząłem dodawać kolejne elementy konstrukcji Na tym etapie zacząłem wchodzić trochę bardziej w szczegóły :))) Wrzucę je w kolejnych postach.
mrTrumpet Napisano 18 Wrzesień 2016 Autor Napisano 18 Wrzesień 2016 Trochę detali, nad którymi ostatnio popracowałem: To będzie pompa zasilająca podnośniki hydrauliczne. To będzie generator zasilający rakiety: Tu dodane trochę więcej detali: W trakcie robienia tych rzeczy jako dodatkowe zrobiłem 2 elementy :) Rozdzielnicę elektryczną i gaśnicę, która też pojawi się gdzieś w scenie w późniejszym etapie Także no, komentujcie, każda uwaga jest warta uwagi :D
rice Napisano 18 Wrzesień 2016 Napisano 18 Wrzesień 2016 Ja tylko obrazek z rozdzielnicą skomentuje bo z racji zawodu bardzo mi sie podoba ;D. dales 4 gniazda 3fazowe i 3 gniazda 1fazowe. Wyłączników instalacyjnych jest 7 sztuk. Wszystkie jednofazowe. Musisz dołożyć 4 zabezpieczenia 3fazowe żeby to miało ręce i nogi. Przydałby się też jakiś wyłącznik główny i różnicówka osoba na 1f i 3f. To wszystko wygląda na zbyt nowe i jest przez to kompletnie nie realistyczne. Te esy i różnicówka nie muszą się idealnie zgrywać, mozesz je delikatnie porozsuwać. Jeden do gory drugi do dołu. Taki subtelny detal na pewno wpłynie pozytywnie. (takich detali powinno byc duzo wiecej, np pokrywa niedomknieta; to korytko jest zbyt idealnie uciete , w rzeczywistosci to nigdy idealne nie jest) Kurz, plamy na tej platiskowej szybce, jakies ryski, lekko odklejona naklejka itd). Ta klapka z siłowego gniazda jak nie jest popsuta to sie tak nie otworzy. Tam jest bodajże sprężyna która to zamyka. Domodeluj jakąś wtyke i będzie git.
Maciek Jutrzenka Napisano 18 Wrzesień 2016 Napisano 18 Wrzesień 2016 ja bym tej tablicy już nie poprawiał wygląda całkiem zajebiście.
mrTrumpet Napisano 19 Wrzesień 2016 Autor Napisano 19 Wrzesień 2016 Robiłem dziś podejście do tematu spawów, których będzie sporo Testy ma zbiorniku paliwa Sculpt w Mudboxie -> export normal map
mrTrumpet Napisano 25 Wrzesień 2016 Autor Napisano 25 Wrzesień 2016 Skończyłem robić model generatora (agregatu). Przy okazji testuję sobie Redshifta (demo).
mrTrumpet Napisano 3 Październik 2016 Autor Napisano 3 Październik 2016 Poprawiony model obudowy rakiety i sama rakieta
stormwind Napisano 3 Październik 2016 Napisano 3 Październik 2016 Widać, że wkładasz w to serce, ale koncept leży. Poobserwuj takie konstrukcje w rzeczywistości, to że chcesz stworzyć coś oryginalnego nie zmienia faktu że to powinno działać, tym bardziej przy militarnych wymaganiach praktyczności i niezawodności. Oś pochylenia lepiej sprawdzi się przy podstawie, w sytuacji jak u Ciebie kąt podniesienia jest ograniczony i jednocześnie zależny od wysokości wysięgnika. Co I tak jest bezcelowe bo przymocowane na sztywno siłowniki i tak nie opuszczą podstawy bo to niemożliwe. Swoją drogą proporcje siłowników są nierzeczywiste.
wujek_kane Napisano 3 Październik 2016 Napisano 3 Październik 2016 Gaśnica świetna! Tylko łby śrub jakieś mało realistyczne ;)
mrTrumpet Napisano 7 Luty 2017 Autor Napisano 7 Luty 2017 Wracam z tematem, gdyż wznowiłem prace nad sceną/modelem Wyrzutnia będzie jednak posadzona na pojeździe zamiast platformy :) Pojazd gąsienicowy z obrotową wyrzutnią. Tak to sobie zblokowałem na początek. Gąsienice na podstawie czołgu SMK, podobały mi się to użyję ich w swoim pojeździe. Kolejny etap to rama podwozia i dopasowanie długości gąsienic.
2013 Napisano 9 Luty 2017 Napisano 9 Luty 2017 Bardzo ładny detal! Z tego co zrozumiałem jest to koncept, inspirowany pojazdami wojskowymi, dobrze mówię?
mrTrumpet Napisano 9 Luty 2017 Autor Napisano 9 Luty 2017 Bardzo ładny detal! Z tego co zrozumiałem jest to koncept, inspirowany pojazdami wojskowymi, dobrze mówię? Zgadza się. Robię taki własny koncept, ale elementy które umieszczam w projekcie wzoruję na prawdziwych elementach ze zdjęć i składam to do kupy :)
2013 Napisano 9 Luty 2017 Napisano 9 Luty 2017 Dużo pracy już włożyłeś, ciekawy jestem dalszych postępów :)
mrTrumpet Napisano 23 Luty 2017 Autor Napisano 23 Luty 2017 (edytowane) Zmieniam trochę kabinę... Edytowane 23 Luty 2017 przez mrTrumpet
mrTrumpet Napisano 26 Luty 2017 Autor Napisano 26 Luty 2017 (edytowane) Na warsztacie rama podwozia :D EDIT: Próba zblokowania całości do złapania proporcji Będę musiał wydłużyć ramę i prawopodobnie dołożyć trochę długości do gąsienicy. Kolejny edit: Dorobiłem kilka części do ramy Edytowane 27 Luty 2017 przez mrTrumpet
mrTrumpet Napisano 1 Maj 2017 Autor Napisano 1 Maj 2017 Odświeżam temat, bo zacząłem robić 6 cylindrowy silnik diesla do pojazdu. Na razie zbudowałem blok, w sumie to sporo roboty było przy modelowaniu tego.
2013 Napisano 1 Maj 2017 Napisano 1 Maj 2017 Bardzo fajny blok! Pewnie, że sporo pracy, jest co wycinać. Pokaż proszę siatki, ciekawi mnie jak to wygląda.
mrTrumpet Napisano 1 Maj 2017 Autor Napisano 1 Maj 2017 (edytowane) Bardzo fajny blok! Pewnie, że sporo pracy, jest co wycinać. Pokaż proszę siatki, ciekawi mnie jak to wygląda. Proszę bardzo Edytowane 1 Maj 2017 przez mrTrumpet
Maciek Jutrzenka Napisano 1 Maj 2017 Napisano 1 Maj 2017 mam ostatnimi czasy wrażenie że polska ma silny team jeśli chodzi o każda śróbka musi zostać wymodelowana team.
mrTrumpet Napisano 1 Maj 2017 Autor Napisano 1 Maj 2017 mam ostatnimi czasy wrażenie że polska ma silny team jeśli chodzi o każda śróbka musi zostać wymodelowana team. Jeżeli już o tym wspominasz, to wrzucam zestaw śrub M16, które sobie zrobiłem na potrzeby tego projektu :D Śruby, podkładka (w modelu jest, na renderze zabrakło), nakrętka zgodnie z normą DIN 933
2013 Napisano 2 Maj 2017 Napisano 2 Maj 2017 mam ostatnimi czasy wrażenie że polska ma silny team jeśli chodzi o każda śróbka musi zostać wymodelowana team. Śrubki są istotne Maciek, elementy nie będą się trzymać bez śrubek :p Co do modelu to bardzo ładne siatki, widać, że sprawia Ci sporą frajdę ich układanie, bo zamiast ucinać loopy ciągniesz je dalej aby siatka ładnie wyglądała :) Pokazuj częściej siatki, dobra robota!
mrTrumpet Napisano 2 Maj 2017 Autor Napisano 2 Maj 2017 (edytowane) Mały update, misa olejowa zrobiona. Edytowane 2 Maj 2017 przez mrTrumpet
mrTrumpet Napisano 4 Maj 2017 Autor Napisano 4 Maj 2017 dochodzi nowa część :D siatka trochę źle wygląda po fazowaniu krawędzi, jak będą chęci to naprawię, ale z tym shaderem i tak tego nie widać, więc zostawię to na później
mrTrumpet Napisano 20 Styczeń 2018 Autor Napisano 20 Styczeń 2018 Wracam do tematu, bo bardzo długo nic nie robiłem... Zmęczony silnikiem, wziąłem się za modelowanie elementów napędowych, tj. most przedni :)
polka dot Napisano 23 Styczeń 2018 Napisano 23 Styczeń 2018 Super detal, tak trzymaj! tylko wytrwaj :D
mrTrumpet Napisano 1 Luty 2018 Autor Napisano 1 Luty 2018 Dorobione tylne osie... Kolejne modele to: - skrzynia biegów - skrzynia rozdzielcza - pompy hamulcowe (one są widoczne z zewnątrz, z tego co widziałem na zdjęciach) dlatego je zrobię
Rekomendowane odpowiedzi