Napisano 16 Sierpień 200519 l Autor no i czas na obiecaną lampkę ... zgodnie z planem zmieniona tylko końcówka w stosunku do lupy. Światło od lampki umieszczone tylko tak żeby było... musze je mocno dopracować. enjoy:
Napisano 16 Sierpień 200519 l wydaje mi sie ze ta czesc do przymocowania powinna byc dluzsza, zeby lepiej sie trzymalo. Ale itak spoko, fajne detale:]
Napisano 16 Sierpień 200519 l Autor Nie chciało mi się zaczynać nowego modelu więc pobawiłem się materiałami. Jak wam się podoba Lupa w kolorze ? po za tym ze wygląda jakby latała ;) Urzyte tylko 4 materiały (Hindus > dzięki za pomysł na scenę testową ;]): Ten czarny materiał miał służyć jako "car paint" ale tu też pasuje :]
Napisano 17 Sierpień 200519 l Autor Proponuję taki mały off-topic w moim temacie jako że zrobiłem sobię krótką przerwę w robieniu sceny. Próbuję stworzyć bibliotekę w miarę uniwersalnych materiałów (jeżeli jesteście nimi zainteresowani i chcecie żebym stworzył wątek to piszcie ;]) i kilka z nich można było zobaczyć w poprzednim poście. Zabrałem się teraz za lakier samochodowy. Co o tym myślicie? Materiały różnią się tylko zmianą kolorku w jednym miejscu, żeby było łatwo ustawić kolor lakieru. Czekam dalej na opinie na temat materiałow od lupy. pozdrawiam
Napisano 23 Sierpień 200519 l Autor Dawno nie było update'ów więc złożyłem coś na szybko... Generalnie taki jest mój pomysł na ujęcie (render 1h 40min): Dojdą jeszcze ze 2 lampki i lupa (patrz wyżej) na stanowisku, do tego jeszcze koło okien po lewej jakaś półeczka na laboratoryjne graty ;] i stanowisko komputerowe na prawo od klatek. Jeśli stanowisko główne (z labiryntem) nie będzie satysfakcjonująco zagracone to popracuje więcej też nad nim. Prawdopodobnie w przyszłości daruję sobie też (aż do finalnych testów) renderowanie półki z klatkami, bo wydłuża czas moich renderów o 40 min :( PS. te drzwi i okna po lewej nie prowadzą na zewnątrz budynku tylko do jakiegoś większego korytarza tak jak tu lub tu ... na oknach będą jeszcze żaluzje.
Napisano 23 Sierpień 200519 l stary full wypas...bardzo podoba mi sie ten pomysł no i wykonanie tylko czekać na shadery i renderki ;) już teraz gratulacje...
Napisano 23 Sierpień 200519 l O kurde. Naprawde super. Pozdrawiam i powodzenia w daleszej pracy. Lakiery ładne. Podobają mi sie
Napisano 23 Sierpień 200519 l Podoba mi się. :) Dobrze by było, by dużą rolę w oświetleniu sceny grał ekran komputera, najlepiej z jakimś niebieskim tłem programu (np Norton Commander)
Napisano 23 Sierpień 200519 l Cóz napisac pinki i muzg wysiadaja:) ale ciut za czysto jak dla mnie w kącie jakis kosz z zuzytymi myszami by sie przydał :) pomysl fajny.
Napisano 24 Sierpień 200519 l Autor Tego nie było w planach i nie będzie widać z odległości ale nie mogłem się powstrzymać :] A przy okazji to rozwiązuje problem zrobienia sierści :P pozdrawiam :]
Napisano 24 Sierpień 200519 l No no, pod wrażeniem jestem, musze powiedzieć że nie spodziewałem się że ta scenka tak mi sie spodoba, czekam na dalsze updaty z niecierpliwością
Napisano 24 Sierpień 200519 l hehe fajnie to wykombinowales:) ogolnie cala pracka mi sie podoba, czekam na kolejne updaty.. pozdr
Napisano 24 Sierpień 200519 l xyrion: włącz hamulce na języku. Kronos: całkiem klimatyczna scena się szykuje. keep working :)
Napisano 24 Sierpień 200519 l Autor Dzięki wszystkim za komentarze, to naprawdę dobrze motywuje :] Dziś nie pracowałem zbytnio nad scenką, ale zrobiłem na szybko korytarz oraz żaluzje i przerenderowałem jeszcze raz ... niestety jakość nie powala więc od teraz będę Mentalka zostawiał na noc z lepszą jakością ;] Nie wie ktoś może jak zaplanować kilka renderków (najlepiej ze zmianą kamer) które by Max zapisał do oddzielnych plików ? Scenka zrobiła się ciut ciemniejsza bo zapomniałem zwiększyć multiplier'a po renderku myszy :/ Mam nadzieję że jednak wszystko widać... pozdrawiam PS. jak się przyjrzeć to na powiększeniu widać plecaczek :]
Napisano 25 Sierpień 200519 l mysz nadal może wyskoczyć z labiryntu. połóż pleksi szybę na labiryncie, wytnij w niej dziury, dokręć ją dużymi śrubami i po kłopocie :) poza tym jak kiedyś gdzieś indziej napisał Leru: "pusto, pusto, pusto..." mam nadzieję że pojawi się tutaj więcej przedmiotów.
Napisano 25 Sierpień 200519 l PS. jak się przyjrzeć to na powiększeniu widać plecaczek :] szkoda, że tylko plecaczek ;-))) co do pracy to myślę, że jest wystarczająco szczegółowa, zachowaj dany poziom. a co do myszy do gratuluję, że zrobiłeś co czego nie musiałeś robic bo w pracy tego nie widać, modelik bardzo fajny, pozdr
Napisano 25 Sierpień 200519 l zdajesz sobie sprawe że będziesz potrzebował naprawde highres renderka pod koniec żeby to wszystko było dobrze widoczne ? mysz klatki i te sprawy ;)
Napisano 25 Sierpień 200519 l Autor zdajesz sobie sprawe że będziesz potrzebował naprawde highres renderka pod koniec żeby to wszystko było dobrze widoczne ? mysz klatki i te sprawy ;) Wiem, np. mysz pokażę w ten sposób: Render bardzo niskiej jakości i lepszy już całej sceny wstawie dopiero jutro ... głównie chodziło o to żeby pokazać zmiany: lampki, lupę, szybkę na labiryncie, żeby było widać plecak i kabelki zmieniłem kolor skóry myszki pozdrawiam
Napisano 25 Sierpień 200519 l troche ciezko zalapac ze to mysz(ostatni render) ale i tak b. ladnie pozdro
Napisano 25 Sierpień 200519 l Autor daj render 3000x3000 ;) Render końcowy planuje na szerokość pomiędzy 1200 a 1600 ;] ostatnie zdjęcie było kawałkiem renderka o szer. 1000 więc powinno być wszystko widac :D troche ciezko zalapac ze to mysz Tutaj liczę na spostrzegawczość odbiorcy ;] po za tym końcowy render będzie większy, lepszy jakościowo i z odpowiednimi (mam nadzieję) materiałami więc będzie można się domyślić.
Napisano 26 Sierpień 200519 l Autor Czas na właściwy Update (Render trwał AŻ 12 godzin i 35 minut więc muszę to "trochę" zoptymalizowac :/) Efekt oceńcie sami ... wg. mnie w tym czasie da się dużo lepiej (nawet Mental Ray'em ;]) Przy okazji ten render mial stestowac czy wszystko dobrze widac przy szer. 1200: pozdrawiam
Napisano 26 Sierpień 200519 l najlepsze jeszcze przed tobą :] zabawa z shaderami - jak ja to kocham....
Napisano 26 Sierpień 200519 l No pięknie. Jak ładnie dobierzesz texturki i oswietlenie to będzie zajebiscie.
Napisano 27 Sierpień 200519 l Autor Nadchodzą nowiutkie mebelki do laboratorium :] (świerzutkie i latające :P) I zbliżenie na krzesełko (którego potem prawie nie będzie widać :]) Renderek sceny dam jutro rano (mam nadzieję ...) pozdrawiam
Napisano 27 Sierpień 200519 l nie no klasa i same modele i wszystko razem:D juz się shaderków i swiatła nie moge doczekać
Napisano 28 Sierpień 200519 l Autor wyglądają jakby lewitowały ;) Przecież napisałem "świerzutkie i latające" :P No i obiecany render scenki (udało mi się skrócić czas renderu do 6,5 godziny :D) ... teraz już zostało do wymodelowania pare drobiazgów a potem materiały... pozdrawiam
Napisano 28 Sierpień 200519 l SUPER :D, moze jeszcze jakas ozdoba na sciane tam stylu obok szafek z klatakmi?
Napisano 28 Sierpień 200519 l Autor SUPER :D, moze jeszcze jakas ozdoba na sciane tam stylu obok szafek z klatakmi? Wymyśliłem taką tabliczkę.. jak wam się podoba ? pozdrawiam
Napisano 28 Sierpień 200519 l IMHO troszku za gruba ramka: winna mieć 1.5 cm. przewidujesz jakiś komputer na stole?
Napisano 28 Sierpień 200519 l Autor IMHO troszku za gruba ramka: winna mieć 1.5 cm. przewidujesz jakiś komputer na stole? rzeczywiście troche gruba, zmniejszyłem ją nieco (pokażę na przyszłym renderze jak zrobię jeszcze coś), a co do komputera to będzie i jest następny na liście ...
Napisano 28 Sierpień 200519 l Autor Ostatni update na dziś, zmiany widoczne gołym okiem więc nie będę pisał że dodałem monitor i zmniejszyłem ramkę :] pozdrawiam
Napisano 29 Sierpień 200519 l Autor Kolejny update stanowiska: pozdrawiam PS. coś nic nie piszecie ... mówcie do mnie ! ;)
Napisano 29 Sierpień 200519 l Ja napiszę że idzi Ci świetnie, monitorek milutki :D Chyba proporcje coś nie teges (krzesełko) ale mi to nie przeszkadza akurat w tej scenie. Generalnie jest super, obyś dał radę z materiałami i renderem (a jako że to mental, będę tymbardziej trzymał kciuki :) ) Pozdrawiam
Napisano 29 Sierpień 200519 l vorek ma zawsze rację :D dodam tyko że przydałaby się mała lampka na biurku no i sterta książek do genetyki, biochemii, biologii molekularnej etc. poza tym brakuje mi typowego laboratoryjnego bałaganu: dziwnych urządzeń na biurku, probówek, butelek etc. jeśli chcesz to postaram się wrzucić zipa z refkami laboratoriów jakie zebrałem do poprzedniej bitwy. popieram wybór Mentala - koniec z Vrayowcami!! ;) Pozdrawiam
Napisano 29 Sierpień 200519 l Widze ze dbas zo szczegóły. Ale jeszcze texturowanie przed toba. zobacyzmy jak wyjdzie
Napisano 29 Sierpień 200519 l Ta klawiaturka i monitorek mi pachną taki amigowym, oldschoolowym klimatem, szkoda że obudowa się odcina :) Pozdrawiam
Napisano 29 Sierpień 200519 l DRaB: nigdy!!! :D Kronos: podejrzewam że wstawisz drugi stół jako drugie stanowisko pracy). może zamiast takiego samego komputera postaw Macintosha Cllasic'a: http://www.pawel.tpi.pl/cii.jpg IMHO: bardziej mi pasuje do takiego laboratorium.
Napisano 29 Sierpień 200519 l noi jedziesz z koksem ostro :) ale wydaje mi sie ze klawiatura ma zbyt "wysokie" przyciski i krzeslo jest za duze ale i tak bomba :)