Lucas Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 Jako że temat ciekawy i dość dużo czasu, postanowiłem kolejny raz wziąć udział w bitwie. Założenie pracy dosyć proste - Wnętrze starej katedry, ogromnej i pięknej ale zapomnianej. Ciemność, przestrzeń, ślady upływu czasu, gdzieniegdzie pnącza oplatające kolumny i tylko pojedyńcze promienie światła. Mimo iż pomysł nie przewiduje żadnych schizowych elementów, a koncepcja jest raczej prosta, to chciałbym, żeby ta praca miała wyraz. Pewnie każdy będzie potrafił tą pracę zinterpretować na swój sposób, a może ktoś odgadnie co ja chciałem przekazać ale to się okaże jak skończę :). Generalnie jestem raczej pozytywnie nastawiony do tej pracy, po prostu nie wydaje mi się, że będzie to dla mnie niezwykle trudne zadanie ale mogę się mylić - czas pokaże. Na dzień dzisiejszy życzę innym uczestnikom powodzenia. Narazie jeszcze nic nie zrobiłem, ale zebrałem nieco materiałów i przeanalizowałem sobie architekturę gotycką. Edit: Postanowiłem zmienić tytuł
Leru Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 oooo... zagadka ? :> witam w bitwie i życzę powodzenia, zobaczymy kto zgadnie o co loto
Lucas Napisano 20 Styczeń 2005 Autor Napisano 20 Styczeń 2005 Nie chodzi tu o zgadywanie :), pewnie każda interpretacja będzie właściwa, po prstu ja chcę zrobić jakby pracę z pewnym, własnym przesłaniem.
Lucas Napisano 22 Styczeń 2005 Autor Napisano 22 Styczeń 2005 No to jedziemy, efekt około 3 godzin pracy, praktycznie mam gotowe ściany.
streaker Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 No, no, ciekawie sie zapowiada, lubie takie klimaty. Powodzenia :)
maciekG Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 swietny pomysl, tez bardzo lubie gotyk, proponowal bym jednak przyjrzec sie dokladniej gotyckim katedrom, proporcjom, detalom, wydaje mi sie e twoja katedra jest sporo za szeroka, łuki w arkadach mimo wszystko powinny byc ostre, i chyba lepiej jak bys sklepienia zaczal od zeber :) zobacz sobie jakies schematy sklepien gotyckich zeby zobaczyc jak ulozone sa poszczegolne zebra, bo to nie jest takie do konca oczywiste czekam na postepy pozdr
Wiśnia Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 zgadzam się z maćkiemG, gotyk głównie charakteryzuje strzelistość i monumentalizm budowli, Twoja katedra jest "zdeka" za szeroka, kiedyś robiłem sklepienie gotyckie w 3ds, ale to musiał być bardzo "surowy" obiekt, na potrzeby animacji. życzę powodzenia
Lucas Napisano 22 Styczeń 2005 Autor Napisano 22 Styczeń 2005 Ok, zwężyłem nieco. Zmieniłem też sklepienie nad prezbiterium, może te pionowe lementy nie są zbyt gotyckie, ale skoro nie modeluję żadnej konkretnej katedry, to chyba mogę sobie pozwolić na takie urozmaicenia :)
kubi Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 dlamnie troche za ciezko jeszcze... a i czy beda okna jakieś ?
Wiśnia Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 no jest lepiej, ale jeszcze trochę by się przydało jak byś zwężył, mogę Ci zaproponować żebyś zrobił takie przęsła jak w załączniku, jest to kawałek mojej prezentacji o gotyku(jak chcesz to go usunę)
Lucas Napisano 22 Styczeń 2005 Autor Napisano 22 Styczeń 2005 Okna będą oczywiście. Fajne sklepienie Wiśnia, ale chyba będę się trzymał tych bardziej banalnych form :)
maciekG Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 rozrzezb troche filary i zebra, tj. ich przekroje a bedzie duzo lepiej :)
Lucas Napisano 22 Styczeń 2005 Autor Napisano 22 Styczeń 2005 No żeber to narazie w ogóle nie ma, dopiero się robią :)
wooka Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 Ja tych scian nie uwazam absolutnie za prawie gotowe :P Mam nadzieje ze nie zostawisz kolumn w tym stanie. Sluzki czyli te przedluzenia od lukow przy sklepieniu idace az do filarow nawy bocznej powinny miec bardziej zdobiony profil a nie kwadratowy ale narazie calkiem ciekawie. fajnei sie zapowiada. powodzenia, jeszcze bede tu zagladal bo podoba mi sie styl gotycki. Pozdrawiam serdedznie.
maciekG Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 No żeber to narazie w ogóle nie ma, dopiero się robią :) fakt napisalem tak z rozpedu :)
Lucas Napisano 23 Styczeń 2005 Autor Napisano 23 Styczeń 2005 Update, żebra będę jeszcze próbował urozmaicać i ulepszać.
Wiśnia Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 no no coraz lepiej te sklepienia wyglądają:D
Lucas Napisano 23 Styczeń 2005 Autor Napisano 23 Styczeń 2005 Zrobiłem otwory na okna i odrazyu wszystko zamapowałem, żeby później sie nie pochlastać jak będzie tego więcej.
wooka Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 ooo no coraz lepiej to wyglada wlasnie o to mniej wiecej chodzi. pozdrawiam
Piotr Dobosz Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 no no:) fajnie sie zapowiada:) ciekawy jestem w jakim stylu dasz tekstury:) pozdrawiam
maciekG Napisano 25 Styczeń 2005 Napisano 25 Styczeń 2005 no zaczyna fajnie wygladac :) tylko mam zastrzezenie jeszcze co do zeber :) zwlaszcza tych w arkadach, mysle ze przekroj jest zbyt obły/prosty i wygladaja troche jak z plasteliny:)
Lucas Napisano 28 Styczeń 2005 Autor Napisano 28 Styczeń 2005 Update - dorobiłem okna w prezbiterium i dałem wstępne oświetlenie, właśnie podobny klimat chciałbym utrzymać.
Leru Napisano 28 Styczeń 2005 Napisano 28 Styczeń 2005 spróbuj może się pobawić światłem wolumerycznym, smugami światła, które by ujawniały tony kurzu w tym zapomniamym miejsciu. może światło wpadające przez okna po lewej pod kątem 30deg-45deg ;)
Lucas Napisano 29 Styczeń 2005 Autor Napisano 29 Styczeń 2005 Tak w ogóle to teraz mam nieco dylemat... Renderowałem tona laptoopie i generalnie było jeszcze na tyle jasno, że widać żebra na sklepieniu, jak wrzuciłem to na swój stary komputer, to okazało się, że jest zdecydowanie za ciemno (mimo iż już wielokrotnie starałem się wyregulować jasność) :/. A u was widosczne są te żebra na monitorze?
streaker Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 NIc nie widać, troche tych ścian po bokach, posadzka, i jasne okna w oddali.
Lucas Napisano 29 Styczeń 2005 Autor Napisano 29 Styczeń 2005 Drobny update, trochę zmieniłem i technicznie uprościłem oświetlenie oraz dorobiłem podstawy kolumn
DonKichot Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 zapowiada się fajna graficzka tylko ustawiasz za ciemno oświetlenie ja tam nic nie widze
kubi Napisano 30 Styczeń 2005 Napisano 30 Styczeń 2005 ciemność, widze ciemność, ... może niech światło wpada z którejś ze stron przez okna
Lucas Napisano 30 Styczeń 2005 Autor Napisano 30 Styczeń 2005 Cholera.... narazie chyba sobie daruję oświetlenie, najwyższy czas zainwestować w nowy monitor, chyba się już po prostu zepsuł i nie da się go dobrze ustawić, żeby nie było ani za jasno ani za ciemno :( . Wymodeluję wszystko, zrobię textury i dopiero się zajmę oświetleniem na koniec.
Lucas Napisano 30 Styczeń 2005 Autor Napisano 30 Styczeń 2005 Po wielu momentach grozy i wychamowywaniu pięści tuż przed monitorem drobny update: zacząłem robić roślinki :)
mirach Napisano 30 Styczeń 2005 Napisano 30 Styczeń 2005 Mozna sie dowiedziec jak robisz roslinki ? Mozolne splajnowanie czy jakas inna metoda ?
Lucas Napisano 31 Styczeń 2005 Autor Napisano 31 Styczeń 2005 Helix z małą ilością segmentów i nadaną grubością ->konwersja na mesha, wytłaczanie pojedyńczych ścoanek i na końcu meshsmooth, ewentualnie jeszcze noise, bend itp :)
Ania Napisano 31 Styczeń 2005 Napisano 31 Styczeń 2005 podniszcz bardziej mury, (wylamane cegly) okna z tylu maja dziwny ksztalt, chyba raczej sie robi dolna czesc okna pionowa i tylko u gory luk (bo jak jest cale wypukle jak u ciebie to i trudniej to wymurowac, i szybe trudniej dopasowac). ale dobrze sie zapowiada.
Lucas Napisano 5 Luty 2005 Autor Napisano 5 Luty 2005 Update, międzyinnymi poprawiłem okna. Biorę się za texturowanie, równolegle będę dodawał jeszcze jakieś elementy.
Lucas Napisano 6 Luty 2005 Autor Napisano 6 Luty 2005 Update - więcej textur, które oczywiście będą jeszcze podniszczone/pobrudzone.
Plyntex Napisano 22 Luty 2005 Napisano 22 Luty 2005 twoja pracka kojazy mi sie z pewnym levelem z Pain Killera mam nadzieje ze dorównasz kimatem :D
Ania Napisano 22 Luty 2005 Napisano 22 Luty 2005 rosliny jakos przypominaja te z pewnych filmow, co to w zlosliwy sposob wyrastaly w kilka sekund na srodku kuchni i zywily sie ludzmi. mam nadzieje ze jak dasz tekstury to to wrazenie zniknie.
Lucas Napisano 26 Luty 2005 Autor Napisano 26 Luty 2005 Po dłuższej przerwie kolejny update :). Przez ferie trochę zrobiłem.
Ania Napisano 27 Luty 2005 Napisano 27 Luty 2005 za ciemne, malo co widac. ale ladne. witraze z tylu bym zrobila rozne, nie wszystkie niebieskie.
Lucas Napisano 27 Luty 2005 Autor Napisano 27 Luty 2005 Odrobinkę rozjaśniłem. Przesadziłem trochę chyba z kaustyką z witraży wiec dzisiaj spróbuję kolejny render wrzucić. A tak w ogóle, co myślicie o tym żyrandolu? Wstawiłem go, ale coś jakoś wydaje mi się, że nie pasuje do tej sceny...
Lucas Napisano 27 Luty 2005 Autor Napisano 27 Luty 2005 Może i mało się różni od poprzedniego ale chyba lepsze:) Ciężko mi ocenić, czy nie jeste za ciemno, generalnie założenie miało być takie, że będzie ciemno, muszę po prostu zrobić to tak, żeby było też w miare dobrze widać.
asfalton Napisano 27 Luty 2005 Napisano 27 Luty 2005 cos bym zrobil z witrazami :), ale wszysttko wyglada obiecujaco :)
jaras Napisano 27 Luty 2005 Napisano 27 Luty 2005 tak tak, asfalton ma rację - witraże !!! zrób je koniecznie i dodaj kolorowego volumera od szkiełek (musisz rzucać kolorowy cień z mapy którą użyjesz do tworzenia witraży ) będzie pięknie. pozdrawiam
bieloon Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 Taa, daj światło od witraży, z mapą witaża w projektor map( czy jakoś tak), Tak jak Jaras i asfalton sugerowali. Ja bym jeszcze do głównego oświetlania dał volume light. Tak przy okazji jakiś rok temu zrobiłem prawie identyko pracę, jak chcesz to zerknij . Powodzenia
Lucas Napisano 28 Luty 2005 Autor Napisano 28 Luty 2005 Oświetlenie jest zrobione tylko z jednego Area light poza budowlą z pomocą fotonów, więc jeśli chę pozostać przy takim oświetleniu to mapa witraży raczej nie da odpowiednich efektów, zresztą te witraże to nie są nawet mapy tylko pooddzielane kawałki (nie wiem czemuakurat tak to zrobiłem :) ale jeśli będę chciał jakieś brdziej złożone wstawić to pewnie zrobię mapą). A volume light niby jest ale coś go słabo widać :/, to chyba właśnie przez te szyby co wstawiłem (przez nie jeste też ciemniej).
Lucas Napisano 28 Luty 2005 Autor Napisano 28 Luty 2005 Trochę że tak powiem zoptymalizowałem ustawienia fotonów, tylko nie mogę dojść dlaczego skoro światło pada z lewej strony na prawą ścianę, to dlaczego generalnie jaśniej jest po lewej? Niby światło się tak odbija, ale pod łukami po prawej stronie tym bardziej powinno by jaśniej... może coś źle mam ustawione, proszę o pomoc/uświadomienie że jest jednak dobrze ;). Ten volume to taki testowy jest, a dodatkowo jakość renderingu marna więc nie zwracajcie narazie na to uwagi
Ania Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 nie wiem czemu sie tak dzieje, ale mozesz dac swiatlo z negatywna wartoscia (biale, z multiplier np. -1) z lewej strony, to ci przyciemni scene. a ogolnie bym to troche bardziej rozjasnila. (nie ogolnie, ale zeby wiecej kontrastu bylo, i zeby tam gdzie pada swiatlo prosto z okien bylo wyraznie jasniej).
Rekomendowane odpowiedzi