Napisano 25 Kwiecień 20204 l Cześć Zaczęłam się bawić w rzeźbienie elementów środowiska, zależy mi na poprawnym oddaniu faktury. Praca robiona na bazie referencji. Chętnie dowiem się, jakie są plusy i minusy tej pracy, w miarę wolnego czasu będę tu wrzucać ich więcej
Napisano 26 Kwiecień 20204 l Autor Używam layer brush (skrót BLA), trim smooth border( w lightboxie) orb crisp edges (do pobrania za darmo na gumroad-"Orb brushes), trim dynamic, clay tubes" eksperymentuje z ustawieniami alfy w niektórych pędzlach
Napisano 28 Kwiecień 20204 l Autor Następna praca, tym razem trochę ambitniej, mimo to są tu pewne błędy, których jeszcze nie udało mi się wyeliminować. Chce na tę chwilę jeszcze dokładniej przestudiować kamień, i dopiero, gdy będzie on wyrzeźbiony na przyzwoitym poziomie przejdę do kolejnych tekstur.
Napisano 29 Kwiecień 20204 l Na ZBrush guides są darmowe brushe . Jeden jest naprawdę spoko - simple rock builder. Fajnie buduje warstwy na różnych alphah. Polecam je przepatrzeć.
Napisano 29 Kwiecień 20204 l Na moje one są za miękkie, za bardzo jak z plasteliny. Szczególnie w miejscach, gdzie są wykruszone. Bardzo fajnie do tego robi mi brush mallet fast, jest w ligthtboxie gdzieś. Do tego do kompletu planar, żeby wyciągać takie ostre krawędzie. Często robię nim sobie w trybie add. Potem jeszcze na całość dodaję noise z generatora, ale mam bardzo dużą skalę tego noise.
Napisano 30 Kwiecień 20204 l Autor Tym razem ćwiczyłam teksturę na bazie tutoriala ze ZBrush Classroom
Napisano 30 Kwiecień 20204 l Hej, Wszystkie te kamyki wygladaja na stylizowane i jesli taki jest Twoj zamysl to jest ok. Troche pracy przy kolorze i mozna wrzucac do fortnite. Jesli celujesz w realistyczny wyglad, rob projekcje realistycznych tekstur, uzywaj displacementow ze skanow, zbieraj i uzywaj jak najwiecej referencji.