Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 18
  • Wyświetleń 945
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Alex Weide to specjalny typek, który lubi porównywać render speed z włączonym denoisem vs inny renderer bez denoisu więc nie koniecznie bym tutaj mu wierzył, szczególnie, że nie poprawali w tamtym cza

• Dzięki. Kiedyś będzie z tego krótka animacja idle. Sporo rzeczy do poprawienia i dodania.  

• Nezumi dokładnie tak, z jednej strony feminazi krzyczą, że kobiety są równe mężczyzną a z drugiej strony jak już rzeczywiście coś osiągną to wskazują to jakby to była rzecz nie do pomyślenia, jakby by

Napisano

Fajnie się zapowiada, renderman w ostatnich latach bardziej się ucywilizował i zbliżył do prostego ludu 🙂 ciekawe co pokażą w wersji 24

"Women in RenderMan" no fajnie ale gdzie event " biedni i głodujący ale mimo to grubi ponad ludzką miarę not in RenderMan" to też bym może tam poszedł i popierdział jak mi ciężko w życiu, szczególnie wchodząc po schodach, jestem głęboko zofendowany 🙂 albo blm i mniejszości seksualne in RenderMan? pachnie mi to głęboko zakorzenionym rasizmem i czym tam się teraz ludzie teraz obrażają 🙂

Napisano
16 minutes ago, Destroyer said:

Fajnie się zapowiada, renderman w ostatnich latach bardziej się ucywilizował i zbliżył do prostego ludu 🙂 ciekawe co pokażą w wersji 24

"Women in RenderMan" no fajnie ale gdzie event " biedni i głodujący ale mimo to grubi ponad ludzką miarę not in RenderMan" to też bym może tam poszedł i popierdział jak mi ciężko w życiu, szczególnie wchodząc po schodach, jestem głęboko zofendowany 🙂 albo blm i mniejszości seksualne in RenderMan? pachnie mi to głęboko zakorzenionym rasizmem i czym tam się teraz ludzie teraz obrażają 🙂

Sporo kobiet robi swietne rzeczy i nie dlatego ze sa kobietami tylko, dlatego ze sa swietnymi fachowcami. Jakos teraz ludzie lubia sie zbijac w te swoje male grupki/plemiona z podzialami na rasy/plcie/upodobania seksualne itd itp. Samosegregacja. Dziwne to...

Napisano

Renderman fajna sprawa, ale wgryzanie się w tę technologię...trzeba mieć w planie pracę u Disneya, żeby mieć czas to ogarniać 🙂 Używałem trochę w blenderze  najpierw 3Delight z wtyczką od Matta Ebba, później jako RM for Blender, ale czasochłonny temat bardzo, chociaż robienie rendermanowych shaderów i displacementów wciągające jest 🙂

Napisano

Nezumi dokładnie tak, z jednej strony feminazi krzyczą, że kobiety są równe mężczyzną a z drugiej strony jak już rzeczywiście coś osiągną to wskazują to jakby to była rzecz nie do pomyślenia, jakby były jakieś upośledzone ale mimo wszystko i im się udało 🙂 Ot choćby rodaczki Magdalena Dedala którą niektórzy mogą kojarzyć z tego forum z lepszych czasów albo Dorota Sikorksa z MPC m.in senior rigger przy księdze dżungli czyli bardzo technicznie wymagająca pozycja i masa innych. Ale Fakt, że ludzie się sami segregują w absurdalny sposób np dni bez białych na uniwersytetach albo na siłę wciskanie ludzi nie najlepszych do pozycji ale spełniających jakieś wydumane proporcje. Ale nie brnijmy w ten temat bo to śmierdzące bagno. 

alex3d no właśnei od jakiegoś czasu już nie jest taki nieprzystępny, już w zasadzie jak każdy inny renderer, dodali nawet GPU i całkiem szybki jest, kiedyś, dawno temu chyba przy raytracowaniu szybkością nie grzeszył i trzeba było się gimnastykować teraz też można ale już nie trzeba 🙂

Edytowane przez Destroyer

Napisano

@Destroyer to faktycznie bagno. Tylko musze dla porzadku dodac - bo z Magda mam przyjemnosc rozmawiac czesto na Twitterze - ze nie nalezy do tych co to przy kazdej mozliwej okazji przypominaja o swojej plci. Magda jest tak dograna, ze zyczylbym sobie miec wiecej kumpli jak ona 🙂 No i jest znakomita... rzezbiarka? Jest takie slowo?.. Ostatnio mnie rozwalilo jak czesto uzywa sculptrisa rzezbiac. Ja prawie wcale ale staram sie podpatrzyc ten workflow.

Napisano
  • Autor
10 hours ago, Destroyer said:

no właśnei od jakiegoś czasu już nie jest taki nieprzystępny, już w zasadzie jak każdy inny renderer, dodali nawet GPU i całkiem szybki jest, kiedyś, dawno temu chyba przy raytracowaniu szybkością nie grzeszył i trzeba było się gimnastykować teraz też można ale już nie trzeba

Nie dodali GPU, ale będzie dodany XPU, gpu+cpu renderujący ten sam obrazek, który zastąpi RIS. Do końca roku ma się pojawić wersja publiczna, ale jeszcze nie gotowa do renderowania dużych scen. Z tego co widziałem i czytałem, sposób w jaki kompresują tekstury i wykorzystują vram jest przełomowy. Zobaczymy jak będzie w praktyce.

Napisano
  • Autor
27 minutes ago, Destroyer said:

No własnie o tym XPU myślałem, a swoją drogą w takim vrayu gpu+cpu nic nie daje poza zwiększonym zużyciem prądu 🙂

Taki GPU w Arnoldzie nic nie daje po za wkurwem, że nie działa 😉 Każdy robi to inaczej. Od kiedy Max Liani dołączył do zespołu, Renderman jest kompletnie innym silnikiem, a ich XPU jest napisany kompletnie od zera i nie jest to "dodatek" do silnika, tylko kompletnie nowy renderer :).

Napisano

No właśnie od jakiegoś czasu renderman zaczął wychodzić do ludzi i cały jego wizerunek stał się bardziej przyjazny nawet jak ktoś jest freelancerem na jednym komputerku. No i jeszcze wersja non commercial na której można się uczyć jest też świetną sprawą.

Napisano
  • Autor

Zdecydowanie. Ja używam Rendermana do moich prytwantych nie komercyjnych projektów. Jest trochę wolniejszy od Arnolda, ale zacznie potężniejszy i z każdym updatem szybszy. W wersji 24 spodziewam się znacznie lepszych czasów na volumach bo rozwijali system do Soul. I do tego niedługo XPU, które mam nadzieje będzie dostępne dla biednych :).

Napisano
2 hours ago, Xaia said:

Taki GPU w Arnoldzie nic nie daje po za wkurwem, że nie działa

Tak mi się przypomniało jak oglądałem jakąś pokazówkę tego GPU Arnolda kiedyś, i widzę, że nawet nawet, trochę jeszcze surowe ale ma potencjał a potem była informacja że ludek renderował nawet nie na tytanach tylko na dwóch kartach tesla 24gb vram każda i po 20tys zł to już takiego wrażenia nie robiło 🙂 

Napisano
  • Autor

Alex Weide to specjalny typek, który lubi porównywać render speed z włączonym denoisem vs inny renderer bez denoisu więc nie koniecznie bym tutaj mu wierzył, szczególnie, że nie poprawali w tamtym czasie volumów :).

11 minutes ago, alex3d said:

@Xaia no zacheciłeś, chyba zrobię nowe podejście po 5 latach 🙂 Możesz wrzucić jakieś rendery przykładowe?

Takie coś renderuje, jeszcze wczesny wip. Taka klatka to około 15min (4k)

https://cdn.discordapp.com/attachments/673475114603642891/745041197265060001/unknown.png

Edytowane przez Xaia

Napisano
1 minute ago, Xaia said:

Alex Weide to specjalny typek

No to może być i cała tajemnica tj deoise włączony 😛 Chyba on też porównywał linux vs windows i też różnice były kolosalne i trochę momentami czuć takie fajnbojstwo z jego strony ale jak zwykle najlepiej nie przyjmować wszystkiego jako ostateczność i sprawdzić samemu dla pewności bo koniec końców i tak każdy może powiedzieć że "u mnie działa"  🙂

btw fajny stworek