Napisano 14 Listopad 20204 l Cześć! Dawno nie zakładałem tutaj wątków więc najwyższy czas 🙂 Przez ostatnie kilka miesięcy dużo eksperymentowałem ze skanowaniem 3D, na razie głównie opartego o fotogrametrię. Zbudowałem całe urządzenie i robota pozwalającego na bardzo dużą automatyzację procesu (kiedyś to opiszę). Będę wrzucał tutaj wszystkie testy i gotowe skany. Skan figurki dla klienta o wysokości 12cm, finalnie 57M trójkątów, ponad 300 zdjęć. Model był dość mocno czyszczony w Zbrushu, było kilka baboli jak pęcherze po odlewie, które trzeba było usunąć i wygładzić powierzchnię z niedoskonałości. Całość gotowa do druku. Porównanie przed i po czyszczeniu: https://drive.google.com/file/d/1ESCIAajnT_AhUUGMttJxzZhsZwZGpYku/view?usp=sharing Edytowane 19 Listopad 20204 l przez McGavish
Napisano 15 Listopad 20204 l Świetna sprawa. Będę śledził temat i czekam na opis. Masz jakiś skaner 3D na własność?
Napisano 15 Listopad 20204 l Autor @dm_Dzięki! Jak na razie to skanuję fotogrametrią, czyli robię zdjęcia (bezlusterkowiec 16mpx) i później je procesuję w Reality Capture albo Metashape. Całość jest bardzo zautomatyzowana i nie trzeba praktycznie wcale ingerować w proces. Jeśli chodzi o skanery to przymierzam się właśnie do zakupu skanera światła strukturalnego, może być przydatny w specyficznych przypadkach. W każdym razie fotogrametria jest bardzo elastyczna, chcesz mieć dobry detal to robisz więcej zdjęć z różnych dystansów i po sprawie. Skaner laserowy i światła strukturalnego ma swoje parametry, których nie da się przeskoczyć.
Napisano 15 Listopad 20204 l obczaj sobie IphoneX + scandy pro 😉 albo kazdego innego iphona, mega dziala
Napisano 16 Listopad 20204 l Autor @KLICEKCiekawie ta aplikacja wygląda, ale jakościowo mocno średnio. Możliwe, że dałoby się takiego skanu użyć jako taki "prescan" do automatyzacji procesu.
Napisano 16 Listopad 20204 l nah wyglada zajebiscie, wiesz kamerka ma mala rozdzielczosc. Jezeli bedziesz dluzej trzymal aparat w jednym miejscu i pozwolisz mu wyslac wiecej rejow to skan jest calkiem dokladny 🙂 Udawalo mi sie robic skany po 500k trisow na mordach 🙂 wiadomo ze trzeba to przezebic itp wszystko zalezy do czego i potrzebujesz 😄
Napisano 16 Listopad 20204 l Autor W sumie jakby figurkę postawić na automatycznym stoliku, telefon na statywie to faktycznie można zrobić fajny bazowy skan 🙂 Chociaż znacznie taniej wychodzi Lidar od Intela: https://www.intelrealsense.com/lidar-camera-l515/, ale jakości końcowej skanu jakiegoś mniejszego elementu nie widziałem. Masz całe SDK do tego i można programować, tylko że tym nie zadzwonisz 😄
Napisano 16 Listopad 20204 l Autor Kolejny skan z dzisiaj 🙂 Średnica 5cm, 100 zdjęć, liczone tym razem w Metashape, 1,5M punktów, szerokość czaszki 4mm 🙂 Edytowane 16 Listopad 20204 l przez McGavish
Napisano 16 Listopad 20204 l Autor @michaloOkoło 3,5h, z czego 3h to praca komputera i robienie zdjęć, pozostały czas to przesyłanie plików (mój aparat nie obsługuje niestety na razie zapisu od razu na dysk), ładowanie plików, obróbka w Zbrushu i ogólnie nadzór. Musze sprawdzić lepiej jeszcze batch processing w Metashape bo może bardzo zaoszczędzić czas. @RaVirrTest skanu na podstawce pod figurki 🙂 Jutro postaram się wrzucić dwa słonie 🙂
Napisano 19 Listopad 20204 l Autor Kolejny skan, tym razem słoń o wysokości 12cm. Metashape na ustawieniach high Czas obliczeń + zdjęcia około 2h 140 zdjęć 1,1M faceów surowy skan Render w Blenderze + Cycles Eksperymentuję jeszcze z ciekawszym oświetleniem, chcę zrobić preset do spójnej prezentacji wszystkiego 🙂 Wypustki w różnych miejscach to jakieś pyłki kurzu, nie przetarłem przed skanowaniem. Model lekko wygładzony w Zbrushu + retopo i projekcja Edytowane 19 Listopad 20204 l przez McGavish
Napisano 12 Kwiecień 20213 l Autor Cześć wszystkim! Pewnie wielu z Was kojarzy rzeźbiarza Tomka Radziewicza: https://radziewicz-art.com/. Mam przyjemność współpracować z nim teraz nad bardzo ciekawym projektem, którego efektem na razie są skany jego rzeźb. Oryginał jest odlany z żywicy, przez co trzeba pokryć figurę proszkiem przed skanem, inaczej bardzo mało detali da się przechwycić. Ponad 700 zdjęć, cały projekt w Metashape, czyszczenie i rendering w Zbrushu. Metashape ma słabą przypadłość tworzenia blobów w niektórych miejscach, które są niezbyt przyjemne do czyszczenia, więc pod tym względem wygrywa Reality Capture, które z resztą po sprzedaży dla Epic Games ma znacznie lepsze licencjonowanie. Projekt też na AS: https://www.artstation.com/artwork/3dn0gv Edytowane 12 Kwiecień 20213 l przez McGavish
Napisano 15 Kwiecień 20213 l Autor Dzięki Klicek! Jasne, że mam więcej, tylko wrzucam po kawałku 😄 Tym razem czaszka, prawie 900 zdjęć (za dużo nawet ale lepiej mieć więcej). Wysokość figurki to 10cm w realu, z obserwacji na razie, to ciemna żywica znacznie lepiej się skanuje w porównaniu od jasnej (kontrast z proszkiem). https://radziewicz-art.com/ https://www.artstation.com/artwork/5XGBQ8 Edytowane 16 Kwiecień 20213 l przez McGavish
Napisano 15 Kwiecień 20213 l Autor Mam tą figurkę u siebie jeszcze to zrobię fotkę, dorzucę jeszcze monetę dla skali 🙂
Napisano 19 Kwiecień 20213 l Autor Kolejny ziom do kolekcji, największy jak na razie, bo miał aż 32cm wysokości. Skan dla: https://radziewicz-art.com/ https://www.artstation.com/artwork/Xn84Ka @KLICEK zdjęcia oryginału od Tomka 🙂 Edytowane 19 Kwiecień 20213 l przez McGavish
Napisano 28 Luty 20232 l Autor Hej po długiej przerwie, trochę mnie tu nie było! Znacznie ulepszyłem technologię jeśli chodzi o cały proces jak i automatyczne przetwarzanie pod kątem PBR na podstawie skanu. Dużo jeszcze zostało do ulepszenia, głównie algorytmy i matematyka ale jest progress 🙂 Jak na razie całkiem ładnie działa przechwytywanie albedo, specular, roughness i normal. Metallic myślę kwestia czasu. Hełm był połączeniem fotogrametrii, światła strukturalnego i fotometrii. But ze względu na to, że był jasny i miał dużo ficzerów na powierzchni, udało się ładnie złapać fotogrametrią. filmiki:
Napisano 1 Marzec 20232 l Ładny detal! dużo więcej chyba już by się nie dało wycisnąć nie wchodząc na mikroskopijny detal na poziomie prawie atomowym 😛 Pewnie rozdzielczość mogłaby być jeszcze ciut większa żeby była idealna żyleta ale bardzo ładnie wyłapało drobny detal i w zasadzie jako hero produkt do closeupów też się chyba nadaje 🙂
Napisano 1 Marzec 20232 l Autor Dzięki panowie! @DestroyerJakościowo celowane w hero propy pod game dev/vfx i wizki produktów. Myślę, że da radę jeszcze wyciągnąć lepszą rozdzielczość na teksturach, zdjęcia były robione Sonym A7R IV (61 mpx) więc ilość danych ogromna, tylko muszę zrobić retopo modelu i dobre zoptymalizowane UV. Generyczne UV z Metashape nie jest idealne ale dostatecznie dobre żeby robić testy i pokazać 🙂 Zdecydowanie najlepiej byłoby użyć detalu i informacji z fotometrii do naprawienia/poprawienia geometrii. Przeniesienie całego detalu z fotometrii do geometrii spowodowałoby, że geo miałoby pewnie z 300 mln trójkątów 🙂. Będę celował w naprawione i ulepszone geo + mikro detal w normal mapie/dispie co wydaje się być najbardziej optymalne. Kumpel wydrukował mi model na drukarce 8K z ciekawości i jestem mocno zaskoczony jaką jakość druku można teraz osiągnąć, jeszcze na takim małym obiekcie 🙂 Od spodu na podeszwie były podpory stąd lekkie uszkodzenia. Jak dotrze wydruk to muszę porobić jakieś makro fotki.
Napisano 2 Marzec 20232 l wow tylko 90$, tanio, sądziłem, że bo będzie rzędy wielkości więcej choć niekoniecznie jak drukarka jubilerska 🙂
Napisano 2 Marzec 20232 l 7 godzin temu, Destroyer napisał(a): wow tylko 90$, tanio, sądziłem, że bo będzie rzędy wielkości więcej choć niekoniecznie jak drukarka jubilerska 🙂 Jeśli chodzi o koszt drukarki to jedno zero gdzieś zniknęło 😜 @McGavish, świetne skany i wydruki!
Napisano 2 Marzec 20232 l 7 minutes ago, Araiel said: Jeśli chodzi o koszt drukarki to jedno zero gdzieś zniknęło 😜 Racja, ale nadal tanio 🙂
Napisano 2 Marzec 20232 l Tanio to było jak była przedsprzedarz. Nawet wtedy kupiłem fajny tier, ale życie mi przyje**** i musiałem to anulować. Nie żałuję, bo papranie się w żywicy jest nie dla mnie. But wygląd super!
Napisano 3 Marzec 20232 l Autor W dniu 2.03.2023 o 11:04, michalo napisał(a): Tanio to było jak była przedsprzedarz. Nawet wtedy kupiłem fajny tier, ale życie mi przyje**** i musiałem to anulować. Nie żałuję, bo papranie się w żywicy jest nie dla mnie. But wygląd super! Dzięki @michalo i @Araiel! Teraz te drukarki są już dużo tańsze niż kiedyś jak np. Formlabs. No i fakt, lepiej mieć osobne pomieszczenie na drukarkę bo te żywice i opary nie są najzdrowsze 🙂 Edytowane 3 Marzec 20232 l przez McGavish
Napisano 13 Marzec 20231 r Sorry za offtop, ale się podjarałem jak zobaczyłem, że jakbym się uparł to może nawet by mnie było stać na taką drukarkę ;). Jak to jest z tą toksycznością żywicy? Problem jest tylko podczas drukowania czy w ogóle? Tzn. żywica przed i po druku też może być niebezpieczna? Nadawałoby się to np. do wydrukowania części do zepsutych zabawek dla dzieciaka? W ogóle to taki wydruk jest wytrzymały? Można to porównać do czegoś - może plastiku? W mieszkaniu pewnie byłby problem żeby z tego korzystać. Chyba, że na balkonie? 😄 I przy okazji - do przygotowania modeli do druku trzeba jakiegoś specjalnego softu używać czy da się wyeksportować coś z maxa albo innego sketchupa?