Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Jutro startuje聽MARDINI聽 czyli challange dla os贸b u偶ywaj膮cych/ ucz膮cych si臋 Houdinego motywuj膮cy do codziennej pracy i przygotowania czego艣 do tematu dnia 馃檪

https://www.sidefx.com/community-main-menu/contests-jams/mardini-daily-challenge/?fbclid=IwAR06y-Jf_4SMWCUF0sVrgdJ3cwDbHfgJlB8KseV_Fio0QlIp9WiULpakuAg

mardini_prompts_release.thumb.jpg.871de7f9c84b611fd975619b0b6e1bf7.jpg

Oczywi艣cie s膮 nagrody jak licencja Houdineigo FX ale dla pocz膮tkuj膮cych kt贸rzy ka偶dego dnia cos um臋cz膮 b臋dzie Houdini Swag Pack, w poprzedniej edycji by艂o co艣 takiego, jak dla mnie super nagroda za udzia艂 馃檪

Wi臋c Panowie ( i Panie?) nie 艣pimy, napi***my 馃檪

Cho膰 jak znam 偶ycie to w moim przypadku po pierwszej pracy moja " konsysntecja" b臋dzie wygl膮da艂a tak:

EvNDtrrVIAAEIgQ.png.3e3dbe8a3d318e5135313ed6ef59828d.png

• Odpowiedzi 80
  • Wy艣wietle艅 5,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Pierwszy dzie艅 zaliczony it is what it is 馃檪聽Praca zatytu艂owana聽 "r臋ce opadaj膮 " 馃檪聽 Marthini01._prev.mp4 Marthini01.sim_prev.mp4 聽

• Zrobi艂em drugi dzie艅 i tym samym pobi艂em sw贸j " rekord" z poprzedniej edycji 馃檪 Grow w moim wykonaniu to nie jaki艣 fancy diferenctial czy recursive grow tylko skalowane rozci膮gni臋tej kulki 馃檪聽nawet

• 18 Modern house - 艣wierki tak nie za bardzo mi si臋 uda艂y 馃檪 i nie idzie tego dziadostwa zrenderowa膰 w animacji, mo偶e mi ju偶 karta graficzna dogrywa, redshift wiesza kompa, czasami zostawia czarne kwadr

Posted Images

Napisano

Wrzucaj tutaj to b臋dziemy ci臋 dopingowa膰 偶eby艣 wytrzyma艂! Ch臋tnie popatrz臋 na Hudego w akcji.

Napisano
  • Autor

@michalo Paaanie na mnie w akcji to nie b臋dzie na co patrze膰 馃槢聽lepiej po twetterach czy instagramch po hastagach szuka膰 prac ludzi, W聽hudym w miar臋 si臋 czuj臋 dobrze w operowaniu geometri膮 SOP, do tego RBD cia艂a sztywne, ciecze i troch臋 grain贸w lizn膮艂em z tego za du偶o nie da si臋 urodzi膰 馃檪聽Inna sprawa, 偶e to trzeba zamkn膮膰 szybko a importowa膰 mo偶na tylko tekstury, ca艂a reszta wraz z compo w houdinim. Mam prac臋 dzienn膮, dodatkowo ma艂e zlecenie na boku, dziewczyn臋 i ostatnio objawy cukrzycowe si臋 nasili艂y i na rano musz臋 prost膮 animacje przygotowa膰 i wi臋kszego meila napisa膰 a jest ju偶 1:30 wi臋c szacuj臋, 偶e tak z godzin臋 mo偶e uda mi si臋 wyszarpa膰 na ka偶dy dzie艅 馃檪

O ile taki bounce mo偶na da膰 kulk臋, zaanimowa膰 odbicie ze squasehm i stretchem i po 10min odda膰聽"prace" to 艣wiat fantasy czy scifi to tak szybko si臋 nie pyknie i trzeba mocno pomy艣le膰 偶eby co艣 bardzo szybko i po tanio艣ci zrobi膰 gdy importowa膰聽mo偶na tylko tekstury - pierwsza my艣l聽zaimportowa膰 gotowy聽obrazek, ustawi膰 przed kamer膮 i wyrenderowa膰 馃槃

Ze 艣wiatami to mo偶e bym pr贸bowa艂 co艣 w stylu low poly jak kolega @brain robi ale to hudy tu si臋 nie modeluje szybko ani wygodnie 馃檪聽Zobaczymy co to b臋dzie i jestem otwarty na pomys艂y " po tanio艣ci" 馃檪

Napisano

Ja zdaj臋 sobie spraw臋, 偶e to tak prosto wygl膮da z zewn膮trz, ale jak ju偶 si臋 odpala soft to poci膮gn膮膰 to przez ca艂y miesi膮c to niez艂y wyczyn. Tym bardziej, 偶e tematy to niez艂e wyzwania patrz膮c na to co potrafi ten soft.

My艣l臋, 偶e si臋 rozkr臋cisz. Wystarczy nie spa膰 czy co艣 hehe. A ja z ciekawo艣cia bym poobserwowa艂. No ale wiem jak to w 偶yciu jest 馃槈

Napisano

No i dobre jest 馃檪 Jak ju偶 tak le偶y to mi si臋 kojarzy mem z matur膮 z religii. 馃槈

Napisano
  • Autor

Zrobi艂em drugi dzie艅 i tym samym pobi艂em sw贸j " rekord" z poprzedniej edycji 馃檪

Grow w moim wykonaniu to nie jaki艣 fancy diferenctial czy recursive grow tylko skalowane rozci膮gni臋tej kulki 馃檪聽nawet wida膰, ze na zwyk艂ym gridzie u艂o偶one 偶eby czas zaoszcz臋dzi膰 i popracowa艂em chwil臋 d艂u偶ej ni偶 poprzednio nad kamer膮, 艣wiat艂em i materia艂em 偶eby jako艣 to wygl膮da艂o 馃檪

Napisano

Pr贸bowa艂em si臋 uczy膰 Houdiniego hobbystycznie w tamtym roku. Ten soft to jest co艣 pi臋knego, bardzo mi si臋 podoba jego architektura, interface. Jak jeszcze b臋d臋 mia艂 troch臋 czasu to posiedz臋 przy tym. Ten program najbardziej przypomina mi utraconego XSI. Sorry za offtop. Jedziesz!聽

Napisano
  • Autor

@gryzon聽ja zaczyna艂em si臋 uczy膰 hudego w 2019, zaczyna艂em tak ze 4 razy, rok przerwy, p贸艂 roku przerwy i tak to idzie powolutku聽馃檪

@EthicallyChallenged聽nie ziemia to zaimportowana tekstura, mo偶e i sam bym taki materia艂 zrobi艂 ale nie mog臋 ca艂y dzie艅 nad tym siedzie膰 a tekstur i materia艂贸w mozna u偶ywa膰聽馃檪聽聽

Napisano
  • Autor

Dzisiaj wyj膮tkowo 3 w 1, escape, leap i crush 馃檪

Na pocz膮tku my艣la艂em 偶eby zrigowa膰聽testowy model i zaanimowa膰聽skok ale odkry艂em mocapowe ludki wi臋c zrobi艂em wirtualne ludob贸jstwo 馃檪

Pierwszy raz co艣 takiego pr贸bowa艂em w hudym robi膰, rigowania te偶 zreszt膮 nie robi艂em. Dobra pora i艣膰 spa膰 ju偶 24h bez snu a jutro rano trzeba jeszcze animacje dla klienta odda膰 馃檪

1094696374_Screen03_03.20210003.thumb.jpg.6911855c6abf4c32d2d1c21c0e1f6dad.jpg

Napisano
  • Autor

To s膮 du偶o prostsze rzeczy ni偶 si臋 wydaje przynajmniej na takim podstawowym poziomie, co chwila co艣 googlowa艂em ale byli ludzie z podobnymi problemami to nauczy艂em si臋 czego艣 na ich do艣wiadczeniach 馃檪聽nie by艂o to tak trudne ale kilak godzin zesz艂o.聽

Napisano
  • Autor

Dzie艅聽4 - Escape "There is no escape from me!"

Pierwszy raz ulepi艂em w hudym jakiego艣 autoriga i u偶y艂em kinefxa, ca艂kiem przyjemnie mi si臋 robi takie surowe rzeczy na szybko艣ci, sporo si臋 ucz臋 szcz膮tkowych rzeczy byle tylko co艣 dzia艂a艂o i nast臋pne 馃檪

1408096681_Screen04_03.20210000.thumb.jpg.6b2337de0741f6d437d2364bb03680a4.jpg

Edytowane przez Destroyer

Napisano

Dodatkowo takie speedy fajnie trenuj膮 g艂ow臋 do szukania szybkich rozwi膮za艅 w sofcie.

Fajna robotka 馃檪

Napisano
  • Autor

@michalo聽dok艂adnie, ja najcz臋艣ciej lubi臋 si臋聽 "doktoryzowa膰" tj m臋czy膰 jaki艣 temat tygodniami a偶 znam ka偶dy element systemu i wiem co do czego co ma swoje plusy ale efekt贸w du偶o nie ma do pokazania i 艂atwo straci膰 zapa艂 do dalszej pracy i uczenia a tutaj straszna surowizna ale jest te偶 frajda z tworzenia pod presj膮 czasu 馃檪

Napisano
  • Autor

Dzie艅 5 - nie ma czasu, je艣li nadal b臋d臋 cos robi艂 to w wi臋kszo艣ci bardzo na odwal bo brakuje mi godzin w dobie i raczej nie b臋e tutuaj wrzuca艂 bo wstyd馃檪聽24h bez snu, potem聽troch臋聽spania, wsta艂em聽o 5 nad ranem a poszed艂em聽spa膰 o 12 dnia nast臋pnego i ju偶 nie wydalam z takim tempem 馃檪Zrobi艂em ponad 10min prezentacje dla klienta聽i dosta艂em聽informacje,聽偶e si臋 nie zrozumieli艣my聽animacyjnie i podsy艂aj膮 inn膮 refk臋 ni偶 na pocz膮tku gdzie jest z 5 razy wi臋cej element贸w聽do animacji, fuck that! 馃槙

Napisano

@Destroyer聽fajny jest ten challenge, dobrze Ci idzie, chodzi o to 偶eby wytrenowa膰 patenty na r贸偶ne zadania, nie ma co si臋 skupia膰 na jednym temacie, troch臋 jak granie w blitza szachowego, alleluja i do przodu聽馃檪 Pomimo podobnych brak贸w czasowych te偶 ucz臋 si臋 Houdiniego, jako combo z Blenderem i jest to 艣wietne uzupe艂nienie blenderowych brak贸w w symulacjach. USD i Hydra, alembic bardzo u艂atwiaj膮 spraw臋. Jak popatrzysz na kana艂y vimeo go艣ci z czo艂贸wki VFX na 艣wiecie, od czego zaczynali 10 lat temu to nie ma takiej animacji/symulacji, kt贸rej mo偶na si臋 wstydzi膰 馃檪 Dajesz dalej.

Napisano
  • Autor

@alex3d聽racja cho膰 chcia艂oby si臋 zrobi膰 co艣 wi臋cej a widz臋, 偶e im dalej tym mniej czasu i si艂y 偶eby si臋 czego艣 nauczy膰 tylko trzeb aco艣 na szybko zrobi膰 i nast臋pne 馃檪聽a combo blender + hudy wygl膮da bardzo obiecuj膮co, widz臋 nie raz gdy kto艣 "renderuje" w evvee symulacje z hudego, zreszt膮 viewport w houdinim pozostawia wiele do 偶yczenia 馃檪

7 stone - space stones 馃檪

a z pozytywnych rzeczy to w ko艅cu m贸j talent zosta艂 dostrze偶ony i z艂o偶ono mi pewn膮 ofert臋聽

1496771667_Screen03_03.20210007.png.67fe5c448ab4455e8c6920d464637737.png

ale tylko 25mln? co on biedny czy jak? potrzebuj臋 minimum 1 miliard 700mln i mo偶emy zacz膮膰 rozmawia膰 馃檪

Napisano
W dniu 7.03.2021 o 07:27, Destroyer napisa艂:

6- Flow

@Destroyer聽Widzia艂 bym to w remake filmu Abyss聽馃檪 Dzwoni臋 do Camerona...馃挘

theabyss30th.jpg?itok=Wxl4qhM-

Napisano
  • Autor

8 - Mud聽

1/4 za mn膮 i ju偶 nie wydalam, tak si臋 czuj臋聽

Jeszcze jakie艣 walentynki s膮 i b臋dzie trzeba kupi膰 tulipany w biedronce za 4,99, czy ja 艣pi臋 na pieni膮dzach? nft si臋 nie sprzedaje a biznesmen z meryki nie przela艂 mi prawie 2 miliard贸w to jak 偶y膰? 馃檪

Napisano

艢wietna ta k膮piel. Pewnie marzeniem by艂o by doda膰 jeszcze jedn膮 geometri臋 kt贸re snapuje si臋 do siatki i imituje brud kt贸ry zostaje. Wiem wiem, nie ma czasu. 艢wietnie Ci idzie.聽

Napisano

@Destroyer聽hehe 馃檪pig head w swoim 偶ywiole, wysz艂a super. Zrobienie dobrego b艂ota to ju偶 nie jest 艂atwa sprawa.

W艂a艣nie gdzie艣 w swoim zbiorku zajawek houdiniowych, mia艂em polajkowane b艂oto, bo wcale nie jest to taki cz臋sty temat i w ko艅cu sobie przypomnia艂em, gdzie i co. Link dla inspiracji. "The one and Only Ivan". Program programem, ale u偶ytkownicy chudego to s膮 pasjonaci, fajnie 偶e si臋 dziel膮 swoim know how, zreszt膮 z blenderowcami jest podobnie mimo 偶e inna liga. Jednak ludzie tworza klimat, nie tylko soft.

Edytowane przez alex3d

Napisano
  • Autor

@alex3d聽refki super, klasa sam w sobie a偶 mi艂o popatrze膰 馃檪

@michalo@gryzon@alex3d i reszta dzi臋ki Panowie za wsparcie z Wasz膮 pomoc膮 mo偶e jako艣 si臋 to um臋czy do ko艅ca 馃檪

Dzie艅 9聽 - Beach, na szybko i po tanio艣ci, woda to mountain node z lekkim offsetem dla animacji i kilka kluczy dla kamery i pi艂ki ale wymodelowa艂em聽kapcia, wiaderko i 艂opatk臋 馃檪

Napisano

Dobry shader wody. Ci艣nij dalej 馃檪聽Jak wytrzymasz do 20 marca to ja chyba chocia偶 jaki艣 daily task zrobi臋 馃檪 coby walka samotna nie by艂a.

Napisano
  • Autor
On 3/10/2021 at 12:29 AM, alex3d said:

Jak wytrzymasz do 20 marca to ja chyba chocia偶 jaki艣 daily task zrobi臋

o dobra motywacja, b臋d臋 trzyma艂 za s艂owo聽馃檪

Day 10 River - troch臋przeg艂em z symulacj膮, mog艂em da膰 offset na mountain nodzie i du偶ej r贸偶nicy by nie by艂o a par臋 godzin bym zaoszcz臋dzi艂 馃檪

Napisano
  • Autor

Symulacja, ustawienie聽i przesymulowanie聽+ meshowanie cz膮steczek do siatki no i rendering te偶 chwil臋 zaj膮艂, reszta to do艣膰 proste rzeczy, trwa wygi臋te patyczki, kamyki kulka z noisem, materia艂y na szybko z tekstur, dof 偶eby ukry膰 niedoci膮gni臋cia, w tle drzewa z dnia crash z materia艂em trawy 偶eby rzuca艂y cie艅 i cos si臋 odbija艂o w wodzie i tyle聽馃檪

Napisano

A renderujesz w Hudym? Mo偶e w jakim艣 silniku by艂o by szybciej? Chyba, 偶e to wbrew zasadom.

Napisano
  • Autor

Trzeba renderowa膰聽w hudym, compo te偶 dlatego go nie robi臋 tylko to co redshift daje to ustawiam podstawow膮 korekcj臋 barwn膮 i zamykam 馃檪聽redshift jest szybki ale nawet聽licz膮c 1min na klatk臋 to ju偶 3,5h samego renderowania tej 8s animacji

Napisano
  • Autor

11 Wave, sza艂u nie ma ilo艣膰 czasu i energii jak膮 mia艂em to w pierwszej chwili chcia艂em wzi膮膰 testow膮 posta膰聽 z hudego, odci膮膰 r臋k臋 i ni膮 pomacha膰 wi臋c i tak nie藕le 馃檪聽W takich sytuacjach jest czas tylko na jedn膮聽pr贸b臋 i albo si膮dzie albo si臋 czego艣 nauczymy, ja si臋 uczy艂em tylko jeszcze nie聽wiem czego 馃檪

Napisano
  • Autor

12 Valley - wysz艂o troch臋 g贸wnia艣cie, walczy艂em g艂贸wnie z crushami i freezowaneim hudego i redsifta, nie wiem czemu wi臋c ostatecznie zamiast nawali膰 drzew i trawy to jest kamienista dolina jak z 10 letniej gry i kilka drzew ale zd膮偶y艂em tu偶 przed deadlinem聽馃檪

@KLICEK聽mo偶e przenie艣膰 ten w膮tek do wipa bo zrobi艂 si臋 z tego m贸j osobisty w膮tek ze zmaganiami a nie news, gdyby kto艣 jeszcze cos wrzuca艂 to jeszcze by to mia艂o jaki艣 sens a tak to niekoniecznie聽

Napisano
  • Autor

13 Grass, to nawet nawet wygl膮da ale mimo, 偶e nic poza kaer膮 sienie rusza, wszystko jest zfreezowane to ka偶d膮 klatk臋 redsift d艂u偶ej przerzuca do pami臋ci ni偶 renderuje, b臋dzie trzeba kiedy艣 zobaczy膰 co si臋 z tym odjaniepawla聽

Zwr贸膰cie prosz臋 uwag臋 na kwiatki wykonane klasyczn膮 technik膮 " na odpie**ol" 馃檪

2 z 5 kategorii zaliczone 馃檪

Clipboard01.thumb.jpg.f1a009fdb8394620c42232d7257d93eb.jpg

Napisano
  • Autor

15 Medival, w ko艅cu si臋 nie wyrobi臋 na deadline 馃檪聽i dzisiaj przerwa艂em m贸j streak zapocz膮tkowany od pierwszego dnia roku 偶eby robi膰 min 8tys krok贸w, bo zwyczajnie zapomnia艂em i dzie艅 mi si臋 sko艅czy艂 za szybko a brakowa艂o mi nieca艂e 500 馃槙

Kto艣 na twittrze mi powiedzia艂, 偶e stan膮艂em na podium kilka dni temu przy animacji rzeki 馃檪聽mi艂o, i jestem teraz na 11 miejscu w klasyfikacji generalnej razem z 10 innymi osobami ale w og贸le na li艣cie jestem czego si臋 nie spodziewa艂em聽馃檪

ISzZVFp.png

Napisano

@Destroyer聽Ghost in the Shell

Jak tylko stan臋 na nogi to siadam jeszcze raz do Houdini. 馃槃

Edytowane przez gryzon

Napisano

Jakie tam spanie?! Dobrze ci idzie 馃檪

Fajne podsumowanie twojej rzeki, gratki!

Napisano
  • Autor

18 Modern house - 艣wierki tak nie za bardzo mi si臋 uda艂y 馃檪 i nie idzie tego dziadostwa zrenderowa膰 w animacji, mo偶e mi ju偶 karta graficzna dogrywa, redshift wiesza kompa, czasami zostawia czarne kwadraty albo w og贸le nie startuje z renderingiem聽聽馃槙

05.thumb.jpg.01528d2da7f862a865edb67325bbcc76.jpg

poza tym drugie miejsce w medival i 8 w klasyfikacji generalnej, ludzie si臋聽wykruszaj膮, tak ze 60 os贸b na czas oddaje prace a pierwszego dnia dwa razy tyle finalnie聽ok聽160 os贸b na pierwszy dzie艅聽prace odda艂o

238818092_Screen18_03.20210021.thumb.jpg.f7ba6b97f8faac82aec78cfc1965be54.jpg

01.jpg

02.jpg

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci