Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam gdzie mage znale藕膰 jakie艣 dobre kursy najlepiej na terenie聽Bielska - Bia艂ej.
Interesuje mnie co艣 co jest potrzebne w bran偶y gier komputerowych bo w艂a艣nie tam chcia艂bym pracowa膰聽
jakie艣 modelowanie opcjonalnie聽rysowanie czy te偶 animowanie. Wszystkie te 3 bran偶e mi sie podobaj膮.

Jakie艣 porady ?!

Edytowane przez Quassar

• Odpowiedzi 11
  • Wy艣wietle艅 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• I doda艂bym, 偶e argument: "No ale ja bym chcia艂 z lud藕mi, 偶eby mi kto艣 na 偶ywo wyt艂umaczy艂" jest o tyle nietrafiony, 偶e pr臋dzej czy p贸藕niej i tak b臋dziesz musia艂 si臋 sam doszkala膰 z youtuba, szuka膰 rze

• blood_brother
    blood_brother

Jeszcze w Tr贸jmie艣cie jest https://focalpointschool.com/ .

• W Bielsku chyba nic nie ma ale nie przes膮dzam tego na 100%. Pomy艣l te偶 o kursach i szko艂ach online. Du偶o jest po angielsku i dobrze by by艂o 偶eby艣 ten j臋zyk ogarnia艂 bo bez niego to jak bez r臋ki. Z pol

Napisano

W Bielsku chyba nic nie ma ale nie przes膮dzam tego na 100%. Pomy艣l te偶 o kursach i szko艂ach online. Du偶o jest po angielsku i dobrze by by艂o 偶eby艣 ten j臋zyk ogarnia艂 bo bez niego to jak bez r臋ki. Z polskich je艣li chodzi o 3D to kojarz臋 Drimagine http://www.drimagine.com/

Z 2D to najlepszy jest chyba Focal Point, dwaj konkretni ludzie go prowadz膮 i mo偶esz o nich pos艂ucha膰 na kanale Rozmowy z Mistrzem odcinki 6 i 7 https://www.youtube.com/c/RozmowyzMistrzem/videos

Napisano
  • Autor

Angielski nie umiem perfekt ale te偶 nie ma tragedi og贸lnie sporo gra艂em w mmo i nie odczuwa艂em jako艣 problem贸w z komunikacj膮 z lud藕mi z zagranicy.
Co najwy偶ej to bede musia艂 sie nauczy膰 zwrot贸w/slangu w 艣rodowisku grafik贸w komputerowych czyli taka kosmetyka.
Poszuka艂em w bielsku i s膮聽 2 opcje jak chodzi o modelowanie.. jeszcze czekam na odpowied藕 od 3 szko艂y bo tam te偶 podobno s膮 jakie艣 kursy..
Og贸lnie w bielsku jest sporo kurs贸w ale nie takich jakich chce wi臋kszo艣膰 聽kr臋ci sie wok贸艂 obr贸bki i kadrowania zdj臋膰 w photoshopie czy CorelDraw czyli takie pierd贸艂ki pod robienie reklam broszurek nic sza艂owego...

Og贸lnie grafik komputerowy cho膰 to coraz cz臋艣ciej po偶膮dane stanowisko to z kursami jest lipa aby od kogo艣 si臋 czego艣 nauczy膰 nadal temat tabu.

Edytowane przez Quassar

Napisano

actually I don't know聽Polish, Dutch perfectly, but also no tragedy, generally I played mmo a lot and I didn't feel any problems with communication with people from abroad.
also I'm so excited when I played someone abroad and enjoy this time so much.馃槏

Napisano
On 7/17/2021 at 2:40 AM, Quassar said:

z kursami jest lipa aby od kogo艣 si臋 czego艣 nauczy膰 nadal temat tabu.

Totalnie nie rozumiem, dlaczego szukasz czegos lokalnie skoro masz na sieci kursow w cholere, mentorshipy gdzie sobie gadasz z ta osoba na wideo czacie i masz dostep do ludzi, ktorzy zeby zjedli na 3D, swiatowej klasy specow a nie jakichs "nauczycieli" co zrobili kilka szortow nagrodzonych na lokalnym Festiwalu Filmow Wymeczonych 馃槈

Napisano

I doda艂bym, 偶e argument: "No ale ja bym chcia艂 z lud藕mi, 偶eby mi kto艣 na 偶ywo wyt艂umaczy艂" jest o tyle nietrafiony, 偶e pr臋dzej czy p贸藕niej i tak b臋dziesz musia艂 si臋 sam doszkala膰 z youtuba, szuka膰 rzeczy na forach czy kursach on-line. Taka specyfika zawodu 馃槈

Napisano

Kursy na 偶ywo s膮 o tyle fajne, 偶e spotykasz innych ludzi o podobnych zainteresowaniach i ma to t臋 zalet臋, 偶e mo偶na wymienia膰 si臋 do艣wiadczeniami oraz wzajemnie motywowa膰. Problem pojawia si臋 wtedy kiedy zaj臋cia prowadzi pan od informatyki, kt贸ry nigdy nie pracowa艂 zawodowo jako grafik i jedyne czego mo偶e ci臋 nauczy膰 to gdzie s膮 poszczeg贸lne ikonki w interfejsie danego programu. Sam takie co艣 przerabia艂em i dzisiaj raczej zrobi艂bym tak jak koledzy wy偶ej radz膮 - angielski + workshop online + siad na ty艂ku i do roboty.

Przechodz膮c do sedna pytania podaj w jakim jeste艣 wieku (to istotne o tyle, 偶e nastolatek bez zobowi膮za艅 b臋dzie raczej szuka艂 czego艣 innego ni偶 doros艂a osoba z rodzin膮, prac膮 i kredytem na karku), ile czasu chcesz przeznaczy膰 na nauk臋, jaki masz bud偶et? 艁atwiej b臋dzie co艣 poradzi膰

Napisano
Cytat

Kursy na 偶ywo s膮 o tyle fajne, 偶e spotykasz innych ludzi o podobnych zainteresowaniach i ma to t臋 zalet臋, 偶e mo偶na wymienia膰 si臋 do艣wiadczeniami oraz wzajemnie motywowa膰.

z czego 3/4 czest onie ma pojecia co chce w zyciu robic no ale to zawsze jakas interakcja. Prowadizlem kiedsy kurs na ktorym pani nie umia艂a klika膰 myszk膮.
Wydaj mi si臋 ze kursy internetowe przynios膮 cie wiecej dobrego. Bedziesz mogl je ogladac wielokrotnie ,i nie bedziesz mial poczucia zmarnowanej kasy.聽
Podstawy warto jest jednak za艂apa膰 sam nawet z dokumentacji.

P.S. jak na zywo to tylko zaoczne...

Napisano

Ogarn膮膰 podstawy mo偶na samemu. I szczerze powiedziawszy nawet lepsze to, ni偶 buli膰 za kurs , gdzie ucz膮 co to vertex a co edge i ew. jak je przesuwa膰. Jak ju偶 wiesz, 偶e to rzeczywi艣cie dla Ciebie i masz jak膮艣 baz臋 mo偶na inwestowa膰 w bardziej zaawansowane kursy.聽

Ja kiedy艣 dosta艂em maila od cz艂owieka, kt贸ry聽 prosi艂, bym go nauczy艂 jak robi膰 "takie samoloty", bo og贸lnie to go interesuje itd itp. Z grzeczno艣ci (bo nauczyciel ze mnie i tak beznadziejny) zapyta艂em, w kt贸rym jest miejscu. Okaza艂o si臋, 偶e zastanawia si臋 jaki soft sobie do tego 艣ci膮gn膮膰 a do tej pory tylko grau w gry.

Sam ostatnio my艣la艂em o jakim艣 kursie. O ile je偶eli chodzi o modelowanie techniczne, to sam siebie oceniam jako mocno zaawansowanego, o tyle organika le偶y i kwiczy a animacja i rigowanie jest jakie艣 takie basic+. A 偶e wsysa mnie coraz bardziej "paleoart", gdzie sculpt jest w艂a艣ciwie podstaw膮, to si臋 go ucz臋 (g艂贸wnie na b艂臋dach 馃檪聽).聽 Na razie jednak przyzwyczajenia starego dziada wzi臋艂y g贸r臋 - kupi艂em sobie ksi膮偶k臋 馃檪. Nie o samym sculptingu, ale o tym jak odtwarza膰 na bazie zachowanych skamienia艂o艣ci wygl膮d prehistorycznych zwierz膮t. Zreszt膮 kapitalna rzecz Marka Wittona Paleoartist's handbook. Wyszed艂em z za艂o偶enia, 偶e o ile sam膮 technik臋 cyfrowego rze藕bienia mniej lub bardziej mog臋 ogarn膮膰 sam - o tyle 偶eby to wygl膮da艂o trzeba u偶ywa膰 narz臋dzi 艣wiadomie - wiedzie膰, co chce si臋 uzyska膰 i dlaczego.聽

Do czego zmierzam: nie s膮dz臋, 偶eby jakikolwiek kurs sam zrobi艂 z kogo艣 grafika. A najlepsze s膮 IMO te, kt贸re pokazuj膮 nie tylko jak ale g艂贸wnie dlaczego. W jaki spos贸b temat warunkuje u偶ycie takich a nie innych narz臋dzi. St膮d rady korzystania z DOBRYCH kurs贸w online, prowadzonych przez specjalist贸w w danej dziedzinie s膮 jak najbardziej OK. Ale bez podstaw, kt贸re musisz wypracowa膰 sam do niczego ci si臋 nie przydadz膮.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci