Napisano 27 Pa藕dziernik 20213 l ZBrush Summit 2021 - Pixologic Presentation Na ZBrush Summit 2021 nie zabrak艂o prezentacji Pixologic na kt贸rej pokazali b臋d膮ce w developingu nowe funkcje.聽 Prezentacja odbywa艂a si臋 przez 3 kolejne dni. Poni偶ej skr贸t z tego co zademonstrowano.聽 Stager dzia艂a teraz z interpolacj膮. Pomi臋dzy jednym i drugim stanem zapisu pozycji obiektu potrafi stworzy膰 duplikaty obiekt贸w kt贸re s膮 interpolowane. Wizualizacja widoczno艣ci subtools贸w, kilka preset贸w od V1 do V8. Pozwala to tworzy膰 8 wariant贸w r贸偶nych preset贸w widoczno艣ci subtooli by u艂atwi膰 proces pracy nad skomplikowanymi wielosubtoolsowymi strukturami ScribeChisel nowe d艂uto z mo偶liwo艣ci膮 edycji kszta艂tu ostatniego po艂o偶enia na obiekcie jak i si艂y/g艂臋boko艣ci za pomoc膮 krzywych. R贸wnie偶 dzia艂a tutaj interpolacja pomi臋dzy dwoma u偶yciami. Dzia艂a ona z grubo艣ci膮 p臋dzla i nawet z kolorowaniem polypaintingiem. Wybieraj膮c ci臋ci臋 na czerwono i drugie na 偶贸艂to, ZBrush p艂ynnie przeniesie palet臋 od czerwieni do 偶贸艂tego聽 Gizmo otrzymuje now膮 w艂a艣ciwo艣膰, reguluj膮c FocalShift mo偶na skalowa膰 przesuwa膰 lub rotowa膰 mesh w o艣rodku ustawienia tego Gizmo z p艂ynnym falloffem dla ca艂ego modelu, dzia艂a to r贸wnie偶 w trybie symetrical i LocalSymmetry. BevelPro. Zewn臋trzny tool (podobnie jak PolygroupIt) kt贸ry wykrywa kraw臋dzie modelu i pozwala tworzy膰 bardzo 艂adne i czyste bevele. Posiada kilka opcji do zarz膮dzania dzia艂aniem tego narz臋dzia. Na uwag臋 zas艂uguje fakt 偶e radzi on sobie z bardzo karko艂onymi obiektami posiadaj膮cymi na kraw臋dziach k膮ty rozwarte i ostre jednocze艣nie. Posiada opcj臋 fixowania siatek w przypadku obiekt贸w z b艂臋dnymi topologiami, smootkowania, regulacji wielko艣ci i tworzenia podgl膮du generowanych beveli. Import Cameras otrzymuje mo偶liwo艣膰 艂adowania background贸w do kamer z sesji photoscan. Dodatkowa opcja sterowania prze藕roczysto艣ci膮 modelu u艂atwia ocen臋 spasowania modelu ze zdj臋ciem i jego obr贸bk臋. Alpha and Texture pozwala miksowa膰 dwie r贸偶ne alphy i tekstury za pomoc膮 tablet pressure. W po艂膮czeniu np. z Thick Skin pozwala tworzy膰 bardzo ciekawe i p艂ynne przej艣cia kt贸re maj膮 r贸偶ny charakter rze藕bienia. Niesamowite mo偶liwo艣ci by nada膰 p臋dzlom jeszcze wi臋cej charakterystyki kt贸r膮 mo偶emy uwydatni膰 pod r臋k膮. Align - pozwala ustawia膰 subtoolsy do lini w r贸偶nych konfiguracjach w zale偶no艣ci od ustawienia kamery. Distribute - pozwala ustawi膰 rz膮d subtools贸w w identycznych odleg艂o艣ciach od siebie. Idealne narz臋dzie do wyr贸wnywania odleg艂o艣ci pomi臋dzy duplikatami. Deformers Multiply Subtools - Deformers dzia艂a teraz w trybie Multiply Subtools, ten tryb dzia艂a r贸wnie偶 na operacje Align Dynames Resolution Picker - za pomoc膮 pickera mo偶na zbada膰 g臋sto艣膰 danej siatki Surface Noise otrzymuje Local Projection Mode dzi臋ki kt贸remu mo偶na projekcjonowa膰 2d Alpha za ka偶dym obrotem kamery, dodatkowa opcja Dynamic Scale tworzy mno偶nik do kontroli g臋sto艣ci 2d alphy. Interpolation dzia艂a w tym momencie na rozmiar p臋dzla, si艂臋 i kolor polypaintingu i oczywi艣cie kszta艂t namalowania kt贸ry ju偶 jest dost臋pny w 2021 Knife Tools dostaj膮 nowe tryby, Knife rectangle, Knife Circle? (circle nie jestem pewien bo nie u偶ywam 2021.7) Spotlight otrzymuje funkcj臋 pozwalaj膮c膮 wy艣wietla膰 konturowe obrysy w zdj臋ciach. Pozwala to czytelniej i precyzyjniej ustawi膰 sobie obrazek kt贸ry b臋dzie projekcjonowany na model. Project Bas Relief. Funkcja kt贸ra potrafi przetworzy膰 skomplikowan膮 geometri臋 do r贸wnej p艂askorze藕by i projekcjonowa膰 j膮 na inny subtool. Opcja ta jest zdokowana w Tools w Projection oraz z Alpha gdzie ma kilka dodatkowych opcji. Mi臋dzy innymi mo偶na sterowa膰 Blur, Contrast ca艂ego Reliefu oraz utworzy膰 Alph臋 Relief kt贸r膮 mo偶na nast臋pnie u偶ywa膰 jako stamp brush. Na uwag臋 zas艂uguje fakt 偶e Make Relifef potrafi zapami臋ta膰 r贸wnie偶 kolor obiektu i do艂膮cza go jako tekstur臋 koloru kt贸ra pasuje do Alphy. 聽 Dzie艅 1 聽 聽 Dzie艅 2聽 聽 聽 Dzie艅 3 聽 聽 聽
Napisano 27 Pa藕dziernik 20213 l dzieki ze wszystko zebrales 馃檪聽kozak! 聽 dla mnie najlepsze toole to wlasnie to ten nowy system lapania alphy (kozak) i knife tool 馃檪聽ogolnie spoko ze zwowu wpadl update, ktory faktycznie cos tam zmienia w pracy (przynajmniej mojej), braowalo mi tego przez ostaatnie kilka updatow.
Napisano 27 Pa藕dziernik 20213 l Autor Dok艂adnie. Ciesz膮 te wszystkie dodatki bo przy艣piesz膮 du偶o rzeczy. Najbardziej zainteresowa艂 mnie brush Alpha and Texture,聽warstwy wizualizacji Subtools, Scribe Chisel, Bevel Pro. Nie wy艂apa艂em tylko kiedy taki update mo偶e si臋 pojawi膰.聽
Napisano 27 Pa藕dziernik 20213 l @KLICEK聽dobra prezentacja, 艂adnie tam zasuwasz 馃檪聽 Uda艂o ju偶 si臋 znale藕膰 nowy dom dla Riri? 馃檪 Edytowane 27 Pa藕dziernik 20213 l przez Destroyer
Napisano 27 Pa藕dziernik 20213 l 3 minuty temu, Destroyer napisa艂: @KLICEK聽dobra prezentacja, 艂adnie tam zasuwasz 馃檪聽 Uda艂o ju偶 si臋 znale藕膰 nowy dom dla Riri? 馃檪 a dziekuje, jeszcze domku nie dalo sie ogarnac ale licze ze tylko kwestia czasu 馃檪 zobacz ten pyszczek:聽 https://napaluchu.waw.pl/pet/012101066/ 聽
Napisano 27 Pa藕dziernik 20213 l No to ogl膮dam xD postaram si臋 wszystkiego nie hejtowa膰: Uwielbiam jak xD te zaproszone osoby xD robi膮 r贸偶ne rzeczy do oko艂a. Kazdy ma swoje nawyki i unika wielu nowych funkcji jak ognia xD - Feature moze fajny ale to mozna 1 kliknieciem pykn膮c z marque rectangular. Cytat 聽 Project Hirotry super bodoba mi si臋. Mo偶e by膰 fajne przy freehandzie gdy sie na siate nie zwraca uwag臋. 聽 Cytat 聽 - no to akurat przydatny feutre z t膮 reprojekcj膮 podoba si臋: 聽 Cytat 聽 -聽 Laso Knife fajne: Cytat 聽 - z pkt widzenie technicznego malo interesujace artystycznego bardzo 馃槈 Kris Costa: 聽 Cytat 聽 Kris聽 Techinczny stuff do renderow w Arnim:| 聽 Cytat 聽 - ID sofware mocno cisnie Zmodeler. Do gamedevu i konceptowania super. Nie jestem pewien jak siatki pod suvD, aczkolwiek creasy moznaby wyksportowac. ale rozne podejscia super szczegolnie do konceptowania i hp pod bake.聽 Do wlasciwego retopo pod subD wciaz mnie nie przekonuje ale ... czasy sie zmieniaj膮 ;). 3 goscia mozna omin膮膰. Stage fright. Jakby poprawne bakowanie pod tangent vector displacement to moze by mnie 馃槈聽bardziej przekonali. 聽 Cytat 聽 - ale to z visibility layerami jest super. 聽 Cytat 聽 聽 - chisel brushe calkiem spoko. Fajnie by bylo jakby mozna bylo to zstoawic na layerze i opcje modyfikowania krzywych,,,, 聽 Cytat 聽 聽 聽 Edytowane 27 Pa藕dziernik 20213 l przez Sebazx6r
Napisano 27 Pa藕dziernik 20213 l Qrwa Klicek ja bym sie tam zesra艂 xD... a jakby zacza艂 gada膰 to xD bym im wypunktowal i by mnie nie zaprosili no moze lepiej nie bo to by zle wygaldalo ta raczej poza kamerami. Moze by posluchali, ale serio xD moze nie najlepsza z prezetnacji ale na pewno lepiej niz 3 pan z ID software ;).
Napisano 27 Pa藕dziernik 20213 l naaaaaah to nie takie proste 馃檪聽聽raz zakladam ze jak sie do kogos idzie w gosci, to ciezko sciagnac spodnie i sie zesrac na srodku pokoju 馃槃聽 Dwa kiedys testowalem zb w jakiejs tam becie i juz jakis czas temu zauwazylem ze chlopaki nie przyjmuja krytyki. W sensie takim, ze pisza ze spoko spoko, ale nigdy z tym nic nie robia 馃檪聽 wiec odpuscilem zupelnie temat. Po prostu tak jak ktos pisal, maja swoja wizje softu i robia to na co maja ochote bo nie sa zjebanym korpo. Z jednej strony szacun, z drugiej no wiadomo trzeba zyc z rzeczami ktore sa uciazliwe 馃檪 聽 聽
Napisano 28 Pa藕dziernik 20213 l 15 godzin temu, Sebazx6r napisa艂: Uwielbiam jak xD te zaproszone osoby xD robi膮 r贸偶ne rzeczy do oko艂a. Kazdy ma swoje nawyki i unika wielu nowych funkcji jak ognia xD No mnie to skr臋ca czasem. Jak Klicek nie zablokowa艂 kamery to zaciska艂am pi臋艣ci - a偶 na to uwag臋 zwr贸cili. Kiedy艣 dawno Steve Lord zrobi艂 tutki dla Ryana Kingsleina i, pomimo, 偶e dawka wiedzy ogromna,聽go艣膰 kozak i nie dorastam mu do pi臋t - to do nawigacji u偶ywa艂 ikonek co s膮 z prawej strony canvasa = move, scale, rotate. No kaman! ALe za to p艂ynnie mu to sz艂o 馃槈聽 Nawyki i workflow i ci臋偶ko czasem je zmienia膰. Dla tego nie znam 1/3 mo偶liwo艣ci zbrusha i pewnie dzia艂am na oko艂o - do trzymania S skalowania brusza bez klikania przyzwyczai艂em si臋 z par臋 tygodni.聽 聽 9 godzin temu, KLICEK napisa艂: Po prostu tak jak ktos pisal, maja swoja wizje softu i robia to na co maja ochote bo nie sa zjebanym korpo. Z jednej strony szacun, z drugiej no wiadomo trzeba zyc z rzeczami ktore sa uciazliwe 馃檪 Ostatnio pisa艂em z聽 Paulem bo reportowa艂em bugga i zaproponowa艂em 偶eby "unify scale" w scale masterze mia艂o mo偶liwo艣膰 edycji tej wielko艣ci.聽 NIe wiem czy wiecie po co to proponowa艂em. Unify scale zmienia rozmiar subtooli na canvasie 偶eby mie艣ci艂y si臋 艂adnie na grdzie bez zmiany ich rzeczywistej skali. Bo je艣li obiekt jest za du偶y wielko艣膰 brusha przy dynamic size ma sw贸j limit 1-1000 co jest czasem za ma艂o lub za du偶o - a jak kto艣 ju偶 przywyknie do dynamic size to ci臋偶ko to potem zmieni膰. Dymanesh te偶 poniek膮d zale偶y od wielko艣ci obiektu. Wi臋c taki unify scale wrzuca ca艂y nasz Tool w box o wielko艣ci 2x2x2 lub 1x1x1 i 艂adnie to wszystko r贸wnowa偶y.聽 CHyba, ze scena jest wysoka lub szeroka to wtedy obiekty mog膮 by膰 za ma艂e w tym gridize i np. damstandard size 1 to nadal za du偶y brush i trzeba klika膰 dynamic size, najlepiej dla ka偶dego brusza.聽聽 No i po wymianie maili sko艅czy艂o si臋 na聽 tym co napisa艂 Klicek. A ja przy okazji znalaz艂em drog臋 na oko艂o 偶eby osi膮gn膮膰 to co chc臋. No ale podoba艂o mi si臋 zaanga偶owanie Paula. Kto wie, mo偶e to dodadz膮. Duperel w sumie.聽
Napisano 28 Pa藕dziernik 20213 l Cytat Dwa kiedys testowalem zb w jakiejs tam becie i juz jakis czas temu zauwazylem ze chlopaki nie przyjmuja krytyki. W sensie takim, ze pisza ze spoko spoko, ale nigdy z tym nic nie robia聽聽 wiec odpuscilem zupelnie temat. I to jest ich w艂a艣nie problem.
Napisano 28 Pa藕dziernik 20213 l Autor Je艣li gadamy o przeszkadzaj膮cych rzeczach. Mnie przeszkadza czasami powolno艣膰 przy modelach 40mln z Undo kt贸re trwa i trwa, tak samo przeskakiwanie pomi臋dzy subdivami w tym przypadku trwa te偶 troch臋. Ci臋偶ko mi oceni膰 czy to wina komputera na kt贸rym teraz jestem. Czy wersji ZBrusha. Wcze艣niej mia艂em dwuprocow膮 maszyn臋 wielow膮tkow膮. Z tego co czytam i ogl膮dam to przy takich operacjach ZBrush korzysta z jednego rdzenia i w膮tku, wi臋c mo偶e wcze艣niej nie robi艂em takich mega g臋stych modeli. Ci臋偶ko mi teraz oceni膰 wi臋c ciekawi mnie wasza opinia w tym aspekcie. 聽
Napisano 28 Pa藕dziernik 20213 l Autor Robot臋 w zluzowaniu tego efektu mo偶e zrobi膰 skasowanie UV na jaki艣 czas prac pod warunkiem 偶e nie zmienicie vertex ordera/topologii聽Testuj臋, nie wybada艂em tego jeszcze w pe艂ni.聽 Edytowane 28 Pa藕dziernik 20213 l przez gryzon
Napisano 28 Pa藕dziernik 20213 l O Seba, jakbysmy pracowali razem to by艣 dostawal kurwicy codziennie w pracy 馃槥聽Pracuje na defautlowym UI, defautlowych skrotach klawiszowych, a skale brusha zmieniam sliderem u gory. Pozdrawiam 馃槃
Napisano 29 Pa藕dziernik 20213 l Autor Odno艣nie moich wywod贸w o 40mln i zaci臋cia ZBrusha. Dzi艣 艣miga bez problemu. Restartowa艂em ZBrusha wczoraj i wczytywa艂em ten sam plik i nie pomog艂o. Czy偶by w艂膮czenie systemu na nowo oczy艣ci艂o mu zwoje? To z takich anegdotek dodatkowych.聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto