Jump to content

FrankenKurczak- horrorowy animowany spot

w8jek

Recommended Posts

Jakiś czas temu miałem okazję zrealizować krótki animowany horror dla fundacji Otwarte Klatki 
odpowiadałem za scenariusz, reżyserię i animację,
Cat Kaczmarek ogarnęła projekty postaci, tła i pomagała mi ze scenariuszem,
a muzykę i dźwięki zrobił Piotrek Kowalik

Oto spot:

i jeszcze kilka szkiców:

kurczaki_po1.jpgsh045.png

zamek.pngrodzina.jpg

Całość miała nawiązywać do klasyki horrorów bo premiera była przewidziana na Halloween podczas festiwalu Splat!.
Najtrudniej chyba było redukować pomysły, żeby wcisnąć wszystko w 35 sekund. 
Będę wdzięczny za Wasze opinie.

p.s.
Nie spodziewam się tu gównoburzy (jak w komentarzach pod filmem),
ale myślę, że warto zaznaczyć, że ta kampania nie ma na celu nikogo zniechęcić do jedzenia mięsa,
a jedynie zwrócić uwagę na tragiczne warunki w jakich są hodowane brojlery.

• Like 5

Ekstra! I gratuluję upchnięcia to w 35 sekund, niezły wyczyn. 

Temat też ważny. Mam nadzieję, ze kiedyś jakość chowu, traktowania, karmienia się zmieni i będzie to zdrowe... 

Ale wtedy kilo miecha nie bedzie kosztowało 10-20 zł, tylko n razy tyle i nagle się okaże jakie gówno zarabiamy.. Na szczęście do tego czasu będzie, równie zdrowe jak buffowane kurczaki, syntetyczne mięsko 😉 

• Like 2

15 minutes ago, w8jek said:

Dzięki! Fajnie, że dobrze się ogląda, miałem do końca obawy, że jednak za szybko wszystko się dzieję, ale jednak w erze TikToka chyba większość przywykła do takiego szatkowania 😉

E tam, ja nawet nie używam tiktoka ale przywykłem do szybkiego montażu po różnych perełkach filmowych jak np legendarna już scena przeskakiwania przez płot jak Wałęsa w stoczni 🙂 To jest dobra rozgrzewka przed hinduskim kinem 🙂 

U Ciebie jest szybko ale nie mam wrażenia, że za bardzo przyspieszone i że coś umyka albo ciężko nadążyć, obraz jest czytelny cały czas a rytm jest w sam raz 🙂

Edited by Destroyer
  • kekw 1
  • Haha 1

Przypomniałeś mi ten już legendarny skok przez płot 😄
No a przy kurczakach to starałem się żeby kierunki i montaż pomagały niczego nie przegapić.

1 minutę temu, RaVirr napisał:

Świetnie to wygląda 🙂 Mimo, że nie oglądam tiktoków to dla mnie takie tempo jest idealne, wcale nie czuć, że te 35 sekund jest napchane.
Co do mięcha...dawno bym porzucił gdybym nie był tak słabym człowiekiem 😉 

Dzięki! 
Ja zrezygnowałem z mięsa trochę z lenistwa. Kiedy zaczęły się lockdowny moja żona nie jadła mięsa, a mi się nie chciało robić drugiego obiadu i tak zostało 😉

• Like 2

7 minut temu, Nezumi napisał:

Spoko animacja - szacun!
No, to pora wyciac troche lasow zeby posadzic soje.

Dzięki,
a odnośnie sadzenia soi, to tak jak wspominałem w opisie:
"ta kampania nie ma na celu nikogo zniechęcić do jedzenia mięsa,
a jedynie zwrócić uwagę na tragiczne warunki w jakich są hodowane brojlery."

• Like 2

32 minuty temu, w8jek napisał:

Zgadzam się. Zawsze czuję niesmak jak pomyślę o tych przerośniętych kurczakach co nie mają siły sam się podnieść, albo o spędzaniu całego życia w klatce na żarciu paszy i sraniu pod siebie.

Do tego aspekt moralny. Lubie zwierzaki i nawet jeśli mają służyć jako pożywienie, powinny być jakoś godnie chowane. 

To tak jakby kurier nasrał na naszą paczkę, podkopał ją pod nasze drzwi - zawartość niby nie uszkodzona ale raczej średnia satysfakcja. 

Nie jestem przeciwnikiem mięsa, rozumiem zasady panujące w przyrodzie.  Mój dziadek dożył 90 lat i był sprawny na tyle, że pracował i żył. Gdyby nie tętniak to by żył dalej.

Całe życie na wsi i w 90% swoje jedzenie. Bez oprysków, bez pasz.

A moje pokolenie? Ludzie umierają na serducho po 30, 40 roku życia. W każdej rodzinie ktoś ma raka.. Między innymi przez te syfne mięso. 

• Like 4

1 hour ago, w8jek said:

No wiadomo, choć większości ludzi nie potrzeba wiele żeby się ztrigerować na dowolny temat gdy stoi choć trochę w opzycji do ich zdania. 

To trochę jak zaczynać wypowiedź w stylu " z całym szacunkiem..." i już wiadomo, że będzie wszystko ale nie szacunek a już na pewno nie cały🙂 albo "nie chcę nikogo urazić..." i all time best "nie jestem rasistą ale..." 😄 

Nie ma co się przejmować bo masa ludzi gra nisko karą bycia obrażonym i jeśli chcieć tego uniknąć to jedyną opcją jest nic nie pisać, mówić i najlepiej nie istnieć bo swoim istnieniem jest się też obrazą dla części ludzi. Dlatego - fuck them 🙂

• bogactwo 1

1 hour ago, w8jek said:

Dzięki,

Absolutna zgoda. Nie ma co meczyc zwierzaka bez sensu.

O soji tak mi sie odruchowo napisalo, nic osobistego. Ile w zyciu juz widzialem akcji, kampanii, szerzenia wiedzy na tematy wszelakie, uswiadamiania, ulotek, reklam, performansow, przebieranek, prob zaszokowania, wplyniecia... Ze wszechmiar slusznych czesto, dotyczacych spraw ktore powinny byc oczywiste.

I jak tak szerzej spojrzec na swiat, na to cale bagienko wypelnione ludzmi gotowymi sie powyzynac, porozrywac bombami, rakietami z jakichs abstrakcyjnych pseudopowodow to jedyne co mi przychodzi do glowy to: