Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

OpenAI w艂a艣nie zapowiedzia艂o zupe艂nie now膮 us艂ug臋 generatywnej sztucznej inteligencji - Sora.聽

Jest to zaawansowany model sztucznej inteligencji, kt贸ry potrafi tworzy膰 realistyczne i pe艂ne wyobra藕ni sceny wideo na podstawie pisemnych instrukcji. Sora zapowiada now膮 er臋 w generowaniu tre艣ci wideo, umo偶liwiaj膮c tworzenie klip贸w trwaj膮cych do minuty, zachowuj膮c przy tym wysok膮 jako艣膰 wizualn膮 i 艣cis艂膮 zgodno艣膰 z wytycznymi u偶ytkownika.

Od dzisiaj, Sora jest udost臋pniana w ograniczonym stopniu do oceny krytycznych obszar贸w pod k膮tem potencjalnych szk贸d czy ryzyk. Dost臋p do modelu otrzymali r贸wnie偶 arty艣ci wizualni, projektanci i filmowcy, aby zebra膰 opinie na temat sposob贸w rozwijania modelu, by by艂 jak najbardziej pomocny dla profesjonalist贸w z bran偶y kreatywnej.

OpenAI dzieli si臋 post臋pami w badaniach na wczesnym etapie, aby rozpocz膮膰 wsp贸艂prac臋 i zbiera膰 opinie od os贸b spoza organizacji, daj膮c publiczno艣ci poczucie nadchodz膮cych mo偶liwo艣ci SI.

Sora potrafi generowa膰 z艂o偶one sceny z wieloma postaciami, specyficznymi rodzajami ruchu i dok艂adnymi szczeg贸艂ami przedmiotu oraz t艂a. Model nie tylko rozumie, czego u偶ytkownik oczekuje w podpowiedzi, ale r贸wnie偶 jak te elementy istniej膮 w fizycznym 艣wiecie.

Obecny model ma swoje s艂abo艣ci, takie jak trudno艣ci z dok艂adnym symulowaniem fizyki skomplikowanej sceny czy rozumieniem konkretnych przypadk贸w przyczyny i skutku. Jednak wygenerowane i udost臋pnione przyk艂ady od OpenAI robi膮 wra偶enie.

Firma rozwija r贸wnie偶 narz臋dzia do wykrywania wprowadzaj膮cych w b艂膮d tre艣ci, takie jak klasyfikator wykrywaj膮cy, czy wideo zosta艂o wygenerowane przez Sor臋. Planowane jest r贸wnie偶 w艂膮czenie metadanych C2PA w przysz艂o艣ci, je艣li model zostanie wdro偶ony w produkcie OpenAI.

Bezpiecze艅stwo / etyka

OpenAI zamie艣ci艂o na swojej stronie r贸wnie偶 informacje, 偶e anga偶uje decydent贸w, edukator贸w i artyst贸w z ca艂ego 艣wiata, aby zrozumie膰 ich obawy i zidentyfikowa膰 pozytywne przypadki u偶ycia tej nowej technologii. Mimo obszernych bada艅 i test贸w, nie mo偶na przewidzie膰 wszystkich korzystnych sposob贸w wykorzystania tej technologii ani wszystkich sposob贸w jej nadu偶ywania. Dlatego OpenAI uwa偶a, 偶e uczenie si臋 z rzeczywistego u偶ytkowania jest kluczowym elementem tworzenia i wypuszczania coraz bezpieczniejszych system贸w SI z czasem.

Przeczytaj wi臋cej:聽https://openai.com/sora

Zobacz ca艂y news

• Odpowiedzi 10
  • Wy艣wietle艅 779
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Destroyer
    Destroyer

Dobra nazwa, gdy si臋 wygeneruje filmik dla klienta i poprosi on 偶eby przesun膮膰 co艣 10 pikseli w lewo i obr贸ci膰 o 5 stopni to b臋dzie mo偶na powiedzie膰 "Sora nie da rady" 馃檪 wa偶ne 偶eby bez przecinka by艂o

• W sumie byloby spoko jakby taki Disney to wprowadzil. Dalej robiliby filmy ktorych nie da sie ogladac, ale przynajmniej bylyby krotkie.

• @Destroyer Ach tak, magia pieciu lat 馃槃 To jest coraz bardziej fascynujace, ze ludzie zachowuja sie jak mrowki kierowane umyslem roju. Powtarzaja te same frazesy. "5 lat! ZOBACZYCIE!". Na podstawie nic

Napisano

Dobra nazwa, gdy si臋 wygeneruje filmik dla klienta i poprosi on 偶eby przesun膮膰 co艣 10 pikseli w lewo i obr贸ci膰 o 5 stopni to b臋dzie mo偶na powiedzie膰 "Sora nie da rady" 馃檪 wa偶ne 偶eby bez przecinka by艂o 馃槢

Edytowane przez Destroyer

Napisano

My艣l臋, 偶e to akurat dobre dla bran偶uni... chce pan mie膰 mo偶liwo艣膰 zmian to poprosz臋 2k za sek. A jak nie to mo偶臋my za 50pln, tylko mo偶esz pan wybra膰 z 10 wygenerowanych wariant贸w promptu. I my艣l臋, 偶e jednak klienci spoj偶o w portfela i bydzie pan zadowolony... i nie szkodzi, 偶e nogi si臋 zamieniaj膮 miejscami magicznie, 艂y偶ka pojawia si臋 znik膮d a nigeryjczycy maj膮 po 5m wysoko艣ci.

Napisano

Zlewaj膮ce si臋 pieski i krzes艂o wygrywaj膮 :]

No ale tak szczerze to jest to imponuj膮ce i rewolucyjne i nied艂ugo b臋dzie standardem w reklamie czy contencie na YT. Kolejny pow贸d, 偶eby w ko艅cu przesta膰 konsumowa膰 ten syf.

Napisano

W sumie byloby spoko jakby taki Disney to wprowadzil. Dalej robiliby filmy ktorych nie da sie ogladac, ale przynajmniej bylyby krotkie.

Napisano

Przenikanie 艂ap, czy krzywe krzes艂o to duperele

W dniu 16.02.2024 o 14:24, Destroyer napisa艂(a):

Dobra nazwa, gdy si臋 wygeneruje filmik dla klienta i poprosi on 偶eby przesun膮膰 co艣 10 pikseli w lewo i obr贸ci膰 o 5 stopni to b臋dzie mo偶na powiedzie膰 "Sora nie da rady" 馃檪 wa偶ne 偶eby bez przecinka by艂o 馃槢

Jesli w aplikacji Pika mozna wymieniac ubrania na postaci w ruchu, nie widze przeszkod, aby taki program przesunal postac o 10 pikseli. 馃檪 Dajmy temu 5 lat, a zobaczymy pierwsze pelnometrazowe filmy generowane przez AI, ktorych nie bedziemy w stanie odr贸znic od rzeczywistych produkcji. Mozecie twierdzic, ze to niemozliwe, ale technologia rozwija sie tak blyskawicznie, iz jestem przekonany ze to tylko kwestia czasu.

Napisano
8 minutes ago, Traitor said:

Dajmy temu 5 lat

@Nezumi co o tym my艣lisz? 馃槃

Ja tam nie wiem czy 3 czy 5 czy 10 lat i nas AI zast膮pi, 艣wiat si臋 zmienia i to do艣膰 szybko, szybciej ni偶 wcze艣niej wi臋c mo偶e tak by膰 ale to ci膮gle wr贸偶enie. Po偶yjemy zobaczymy ale i tak wszyscy spawaczami by膰 nie mo偶emy trzeba pomy艣le膰 nad alternatywnymi 艣cie偶kami kariery聽馃檪

Napisano

@Destroyer Ach tak, magia pieciu lat 馃槃 To jest coraz bardziej fascynujace, ze ludzie zachowuja sie jak mrowki kierowane umyslem roju. Powtarzaja te same frazesy. "5 lat! ZOBACZYCIE!". Na podstawie niczego zupelnie. "Bo tak", bo to jest troche pozniej niz teraz a rok temu generowalo slabiej to za 5 lat bedzie generowac mega zajebiscie.

Jesli czegos mozemy byc pewni to tego, ze nie umiemy przepowiadac przyszlosci. Wiemy tez na pewno ze w internecie nie da sie nikogo przekonac do niczego chocbys nie wiem jakich argumentow uzyl czy jakich przykladow. Nie, co bylo to bylo, tym razem bedzie inaczej, tym razem jest rewolucja, za 5 lat zobaczysz! OK.

W sumie to dosc zabawne bo ja dalej nie mam komorki, bez ktorej nie da sie zyc we wspolczesnym swiecie. I zyje. A pracuje nad nft, ktore podobno umarly...聽馃ぃ

Nie bede zmienial tego kim jestem i kim chce byc tylko dlatego, ze ktos tam wymyslil cos nowego. Nie bede ulegal panice bo "wiekszosc mysli costam". Sorki - to nie jest wycieczka prywatna do nikogo - ale obserwujac ludzi doszedlem dosc dawno do wniosku ze gow*o wiedza. Wlaczywszy w to ekspertow, ktorzy na przyklad twierdzili, ze banki sa "too big to fail" albo ze Putin nie zaatakuje Ukrainy.

Kiedys naszla mnie mysl, ze taki typowy Pan Hydraulik raczej nie jest gigantem umyslu i to co robi nie moze byc zbyt skomplikowane. W zwiazku z czym nauczylem sie sam gaz podlaczac. Uprawnien nie mam, ale jako ze to Meksyk to koles ktory by mi to robil pewnie tez by nie mial a jako ze nie robi dla siebie to jeszcze na odpier...ol by to zrobil. Ostatnio zlew i baterie do niego tez sam wymienilem. Mialem racje. Nie jest to nic skomplikowanego i da sie. Ale jakos nie rozpalilo to we mnie checi robienia tego typu rzeczy codziennie jako "nowa sciezka kariery". Tak ze powodzenia zycze wszystkim tam nowym operatorom wozkow widlowych, hydraulikom i spawaczom. Ja zostane przy tym co LUBIE robic. Swiat sie caly czas zmienia, ale jak tak patrze na to AI to tam gdzie wiekszosc widzi mega rewolucje ja widze niedorobki i ograniczenia. Ostatnio sobie banerek do roboty wygenerowalem. Za piec lat sobie bede mogl piec banerkow wygenerowac pewnie.

I posluchac o tym co to bedzie za nastepne 5 lat.

Napisano
13 godzin temu, Destroyer napisa艂(a):

@Nezumi co o tym my艣lisz? 馃槃

Ja tam nie wiem czy 3 czy 5 czy 10 lat i nas AI zast膮pi, 艣wiat si臋 zmienia i to do艣膰 szybko, szybciej ni偶 wcze艣niej wi臋c mo偶e tak by膰 ale to ci膮gle wr贸偶enie. Po偶yjemy zobaczymy ale i tak wszyscy spawaczami by膰 nie mo偶emy trzeba pomy艣le膰 nad alternatywnymi 艣cie偶kami kariery聽馃檪

Szanuje Twoje zdanie mimo, ale ja osobiscie mam inna perspektywe na t臋 kwestie.

Przede wszystkim, technologia AI i narzedzia generatywne rozwijaja sie w oparciu o konkretne, mierzalne postepy w algorytmach, mocy obliczeniowej i dostepnosci danych. Ostatnia dekda pokazala, ze postep w tych obszarach nie tylko jest staly, ale rowniez przyspiesza. Wystarczy spojrzec na rozwoj od prostych sieci neuronowych do zaawansowanych modeli GPT, ktore potrafia generowac spojne i zlozone teksty, obrazy, a nawet podstawowe footage video.

Sceptycyzm jest zdrowym podejsciem, szczegolnie w obliczu nadmiernego entuzjazmu. Jedank calkowite odrzucenie potencjalu transformacyjnego AI, opierajac sie na anegdotycznych doswiadczeniach i porownaniach, jest rownie krotkowzroczne co bezkrytyczny optymizm. Historia pokazala, ze prawdziwe przelomy technologiczne czesto sa niedoceniane w momencie ich pojawienia sie, a ich pelen wplyw staje sie oczywisty dopiero z perspektywy czasu. W listopadzie 2022, gdy wyszedl owczesny ChatGPT, tez to zbagatelizowales i rowniez uwazasz, ze nic to nie zmienia? Dla mnie osobiscie to wydarzenie bylo rewolucja na miare wynalezienia przez czlowieka pradu. Wydarzenie ktore bardzo szybko popchnie kolejne kostki domina rewolucji technologicznej.

Edytowane przez Traitor

Napisano

@Traitor nie nazwa艂bym siebie sceptykiem ale raczej po przyp艂ywie hura optymizmu na pocz膮tku, kt贸ry te偶 mi si臋 udzieli艂 i snu艂em wizje przysz艂o艣ci, mam teraz bardziej stonowane podej艣cie 馃檪 Sam czasem z AI korzystam cho膰 jeszcze nigdy nie by艂o to gotowe rozwi膮zania co najwy偶ej inspiracja lub co艣 do poprawy i przystosowania do mojej potrzeby.

Mamy jeszcze dwa w膮tki, 3 nawet o AI gdzie te偶 chwil臋 by艂a dyskusja o sora i nie tylko, tam wi臋cej si臋 naprodukowa艂em i nie tylko ja, sam go zreszt膮 za艂o偶y艂em 2 lata temu bo widzia艂em w tym potencja艂 i co艣 co warto w jakim艣 stopniu 艣ledzi膰 偶eby by膰 bardziej 艣wiadomym co jest mo偶liwe i jak mo偶e si臋 wykreowa膰 przysz艂o艣膰.聽

Nadal my艣l臋, 偶e rozw贸j jest niepewny tzn ca艂y czas to idzie do przody, teraz jest to ju偶 u偶ywalne w wielu przypadkach i w cz臋艣ci dla zwyk艂ych ludzi z ulicy a nie naukowca, technologia si臋 rozwija, sprz臋t si臋 rozwija ale to te偶 nie znaczy, 偶e nie trafi si臋 gdzie艣 na 艣cian臋 nie do przeskoczenia czy to technologiczn膮 czy polityczn膮 i mo偶e to mocno zwolni膰 czy zej艣膰 do podziemia na 10 lat. Samochody autonomiczne te偶 s膮 ju偶 rozwijane z 10 lat i chyba temat troch臋 umiera bo po wpompowaniu miliard贸w dolar贸w efekt jest ma艂o zauwa偶any dla zwyk艂ego cz艂owieka. Cho膰 tutaj jest nieco 艂atwej bo 艣wiat i technologia posz艂y do przodu a gdy generatywne ai pope艂ni b艂膮d to masz 3 r臋k臋 a nie 艣miertelny wypadek po kt贸rym media rozszarpuj膮 producenta bo jest sensacja. Tu z kolei jest problem kradzionej tre艣ci z ca艂ego internetu na kt贸rym te algorytmy s膮 uczone i je艣li politycy nie zostan膮 szybko uciszeni wepchni臋tym na szybko stosem pieni臋dzy to te偶 mog膮 to w jakim艣 stopniu przyblokowa膰. Ale bior膮c pod uwag臋 wymieraj膮ce spo艂ecze艅stwa zachodnie i brak r膮k do pracy to ai mo偶e by膰 postrzegane jako jedyna droga ratunku zamiast in偶ynier贸w i lekarzy na pontonach tyle, ze ko艂nierzyki kt贸re zast膮pi ai b臋d膮 musieli 艂apa膰 za 艂opaty przynajmniej dop贸ki robotyka nie dogoni. Wiele jest zmiennych w tym r贸wnaniu i ci臋偶ko co艣 przewidzie膰 z ca艂膮 pewno艣ci膮 ale bior膮c pod uwag臋 sza艂 na ai i pompowanie miliard贸w dolar贸w na rozw贸j w niemal ka偶dej dziadzinie to zmiany, i to raczej szybciej ni偶 wolniej, s膮 nieuniknione.

Napisano

Tak na ostudzenie rozpalonych przewidywaniami glow polecam poczytac o przewidywaniach, wpompowywaniu kasy i rezultatach tychze:

https://www.theverge.com/24065447/self-driving-car-autonomous-tesla-gm-baidu

Oczywiscie mozna powiedziec zwyczajowo ze wtedy to nie wyszlo no ale TERAZ to juz na pewno wyjdzie. Ludzie zawsze w danym momencie historii mysla ze teraz to juz wiemy wszystko, ze jeszcze rok temu, jeszcze te magiczne "piec lat" temu to nam brakowalo wiedzy ale TERAZ no to panie dziejku normalnie... REWOLUCJA!

I tak, wszystko sie rozwija ale raz ze duzo wolniej niz przewidywacze glosza a dwa ze czesto w zupelnie innym kierunku niz przewidywany. Jak z przewidywaniami klesk klimatycznych i nasze na nie reakcje. Zmiany nastepuja jak najbardziej ale na przyklad koralowce ktore mialy zgodnie z przewidywaniami naukowcow wyginac maja sie najlepiej od 40 lat. Redukcja zasiarczenia paliwa w statkach, ktora miala pomoc srodowisku - zaszkodzila mu. Itd. itp. W momencie przewidywania wygladaja na sensowne i oparte na faktach. Problem w tym ze nie znamy wszystkich faktow i nie wiemy jak sie sprawy potocza. Ale przewidujemy bo taka nasza natura. No i teraz mamy przewidywania zwiazane z AI. Bo oczywiscie tym razem to juz wiemy na pewno wszystko, nie jak wczesniej.

Eh...

Edytowane przez Nezumi

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci