Napisano 18 Czerwiec 20241 r Zrigowa艂am i zanimowa艂am takie szklane ptaszki dla Swarovskiego. Gouldian finches czyli amady艅ce. Rendery i materia艂y te偶 moje. G艂贸wnie zajmuj臋 si臋 materia艂ow膮 baz膮 danych w firmie, a raz do roku robi臋 taka animacja, ptaszki by艂y pierwsze, na szcz臋艣cie si臋 spodoba艂y wi臋c pozwolili mi zacz膮膰 nast臋pn膮 馃檪 Koncept, modele, muzyka i cut nie moje. Modele powsta艂y prosto u Swarovskiego z tego co wiem, co do filmu by艂a wsp贸艂praca z firm膮 ITH (koncept i dobranie muzyki). Oficjalna strona z filmem: https://www.swarovski.com/de-AT/s-scs-idyllia-annual-edition/ Muzyka jest per default wy艂膮czona, ale lepiej ogl膮da si臋 z muzyk膮. Link prosto do filmu, nie uda艂o mi si臋 zrobi膰 embed tu na forum: https://asset.swarovski.com/videos/f_auto,q_auto,w_1280,h_720,c_fill/swa-cms/videos/Idyllia_SCS_AE_2024_Landscape_EN/CS.mp4 聽 Edytowane 18 Czerwiec 20241 r przez Ania
Napisano 19 Czerwiec 20241 r 13 godzin temu, Ania napisa艂(a): Zrigowa艂am i zanimowa艂am takie szklane ptaszki dla Swarovskiego. Gouldian finches czyli amady艅ce. Rendery i materia艂y te偶 moje. G艂贸wnie zajmuj臋 si臋 materia艂ow膮 baz膮 danych w firmie, a raz do roku robi臋 taka animacja, ptaszki by艂y pierwsze, na szcz臋艣cie si臋 spodoba艂y wi臋c pozwolili mi zacz膮膰 nast臋pn膮 馃檪 Koncept, modele, muzyka i cut nie moje. Modele powsta艂y prosto u Swarovskiego z tego co wiem, co do filmu by艂a wsp贸艂praca z firm膮 ITH (koncept i dobranie muzyki). Oficjalna strona z filmem: https://www.swarovski.com/de-AT/s-scs-idyllia-annual-edition/ Muzyka jest per default wy艂膮czona, ale lepiej ogl膮da si臋 z muzyk膮. Link prosto do filmu, nie uda艂o mi si臋 zrobi膰 embed tu na forum: https://asset.swarovski.com/videos/f_auto,q_auto,w_1280,h_720,c_fill/swa-cms/videos/Idyllia_SCS_AE_2024_Landscape_EN/CS.mp4 聽 Wspania艂a robota Aniu. Pi臋kne materia艂y i bardzo 艂adna, szarpana animacja - co艣, czego brak przy animacji zwierz膮t razi zwykle najbardziej. W sumie , mog艂aby by膰 jeszcze bardziej, ale to przecie偶 reklam贸wka w stylu glamour, a nie dokument o zwierz臋tach. W czym to robi艂a艣? Czym renderowane i jakie czasy renderu na klatk臋, je艣li mog臋 zapyta膰?
Napisano 19 Czerwiec 20241 r Gratulacje! Pi臋kne.聽 Faktycznie, embed mp4 nie dzia艂a. Mo偶esz to wgra膰 na vimeo lub youtube czy prawa zabraniaj膮? Wtedy 艂atwo si臋 tym dzieli膰. 聽
Napisano 19 Czerwiec 20241 r Supera艣nie wysz艂o 馃檪聽 mam pytanie: Czy te kamyki maj膮 taki matowy "blik" 偶e w艂a艣nie taki jest na rendenrze? Wiesz nigdy 偶adnego kamyka Swarowskiego nie widzia艂em z bliska, wi臋c nie mam poj臋cia czy tak niekt贸re wygl膮daj膮. Pytam bo jak by by艂y mo偶e ostrzejsze odbicia to chyba by艂o by leciutko realniejsze / mniej komputerowe. No ale tylko zgaduj臋 bo zapewne widzia艂a艣 wiele wersji tej animacji i jak mniemam wybra艂a艣 najlepsz膮 opcj臋 wi臋c sie nie czepiam.聽 No i 艣wietna robota, gratulacje 馃檪馃憤聽 Edytowane 19 Czerwiec 20241 r przez Mortom
Napisano 19 Czerwiec 20241 r Autor 6 hours ago, piotr_forkasiewicz said: W czym to robi艂a艣? Czym renderowane i jakie czasy renderu na klatk臋, je艣li mog臋 zapyta膰? Blender/Cycles, kilka minut na klatk臋 (zale偶nie ile akurat obiekt贸w w danej klatce itp.), i jeszcze 1-2min na Compositing. 聽 6 hours ago, adek said: Gratulacje! Pi臋kne.聽 Faktycznie, embed mp4 nie dzia艂a. Mo偶esz to wgra膰 na vimeo lub youtube czy prawa zabraniaj膮? Wtedy 艂atwo si臋 tym dzieli膰. 聽 Spytam si臋. Mam pozwolenie wykroi膰 sobie kawa艂ki do demoreel, tu linkuj臋 do oficjalnej strony wi臋c te偶 chyba ok, ale czy mog艂abym ca艂y film troch臋 w膮tpi臋. 聽 5 hours ago, Mortom said: mam pytanie: Czy te kamyki maj膮 taki matowy "blik" 偶e w艂a艣nie taki jest na rendenrze? Wiesz nigdy 偶adnego kamyka Swarowskiego nie widzia艂em z bliska, wi臋c nie mam poj臋cia czy tak niekt贸re wygl膮daj膮. Pytam bo jak by by艂y mo偶e ostrzejsze odbicia to chyba by艂o by leciutko realniejsze / mniej komputerowe. O kt贸re dok艂adnie chodzi? Bo tu s膮 niekt贸re szlifowane na "ostro", np. pier艣, kark, niekt贸re szlifowane na "g艂adko", np. g艂owa, dzi贸b, dlatego si臋 r贸偶ni膮. Ga艂膮zki i 艣rodek kwiatka to w og贸le nie szk艂o tylko metal. Ale przyznam 偶e o艣wietlenie nie jest dopieszczone do ko艅ca. "Bliki" to zale偶膮 g艂贸wnie od o艣wietlenia, prawie nie od materia艂u w tym wypadku. Pod koniec nie by艂o ju偶 czasu (a raczej czas poszed艂 na troubleshooting, bo by艂 flickering i nie wiedzia艂am czemu, okaza艂o si臋 偶e by艂y coplanar 艣cianki w modelu, ale ja podejrzewa艂am co艣 innego i tak si臋 namacha艂am niepotrzebnie...). Zreszt膮 marketing nie lubi realizmu. Takie rzeczy by艂yby du偶o bardziej realistyczne z odciskami palc贸w i kurzem. Dzi臋ki wszystkim za odpowiedzi! Edytowane 19 Czerwiec 20241 r przez Ania
Napisano 19 Czerwiec 20241 r @Ania聽chodzi艂o mi o 艂epki prtaszor贸w 馃檪聽 Ale nie przejmuj si臋 wysz艂o super 馃檪聽po postu jako艣 mi si臋 blik za g艂adko rozchodzi na powie偶chnii. Sama wiesz... perfekcyjne odbicie w przyrodzie nie wyst臋puje. Ale rozumiem, 偶e nie chcieli aby dodawa膰 roughness mapy. Bo jeszcze klienci by sie wystraszyli, 偶e sprzedaj膮 wypalcowane szkie艂ka 馃檪聽Mo偶na by艂o by odbicie odrobin臋 wyostrzy膰 - mniejszy gloss + vlume w 艣rodku rubinu? - na dodatkowe rozbicie 艣wiat艂a. Ale naprawd臋 sie czepiam i pewnie nie potrzebnie dowali艂o by to czas renderu, a efekt by艂by zapewne marginalnie zauwa偶alny.聽
Napisano 19 Czerwiec 20241 r Autor Mortom - teraz widz臋 co masz na my艣li. Zmieni膰 ju偶 nie mog臋 ale nast臋pnym razem popr贸buj臋. Tylko nie glossem. To jest tak, 偶e w "fizycznym" szkle (tyle fizyki na ile mnie i Blendera sta膰), gloss jest nienaruszalny. To jest idealnie ostre odbicie pod funkcj膮 Fresnela. Volume w 艣rodku jest oczywi艣cie, w kolorowym szkle powierzchnia jest praktycznie niezale偶na od koloru, kolor idzie wy艂膮cznie z Volume. Nieostre jest w tym wypadku t艂o/o艣wietlenie. T艂o mam parametryczne, wi臋c da艂oby si臋 wyostrzy膰 i rzeczywi艣cie chyba spr贸buj臋 nast臋pnym razem 馃檪 Z tym s膮 jednak inne problemy, bo im ostrzejsze kanty w o艣wietleniu, tym mocniej wy艂azi dyspersja, a to te偶 nieporz膮dane. Metale te偶 ze zbyt ostrym o艣wietleniem cz臋sto wychodz膮 niekorzystnie, wi臋c trzeba jako艣 wybalansowa膰. W tym wypadku nie starczy艂o czasu, ale jeszcze mam co o艣wietla膰 w innych projektach. Edytowane 19 Czerwiec 20241 r przez Ania
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto