Ania Napisano 22 Styczeń Napisano 22 Styczeń Praca technicznie fajna, ładnie wykonana. Detale, oświetlenie, wszystko na wysokim poziomie. Nie wiem jak to opisać ale brakuje dramatu i emocji, chyba kamera i ujęcie za "grzeczne", jak w wizualizacji wnętrza. Robiłeś jakieś szybkie szkice, próby, eksperymenty kamerą i pozycją postaci, zanim wybrałeś dokładnie takie ujęcie? 1
vxm Napisano 23 Styczeń Napisano 23 Styczeń yup, bardzo fajna robota od strony estetycznej, ale sporo dla dynamiki dałoby chociażby upozowanie poszczególnych trooperów w inny sposób. Obcym zresztą też by to pomogło- oni od biedy mogą wyglądać na biegnących, ale brakuje trochę uwypuklenia tego w detalu. Jakaś strużka śliny pod kątem, rozwarty pysk, czy rozmycie bardziej wynikające z ruchu niż z ogniskowej obiektywu? Scena sprawia wrażenie stand offu, gdzie wszyscy zastygli i w napięciu oczekują na wybuch akcji. Co w sumie też byłoby ciekawym pomysłem w kontekście zderzenia uniwersów, ale to z kolei wymagałoby lepszego podkreślenia w kompozycji, kadrze czy oświetleniu.
jameli Napisano Piątek o 08:04 Napisano Piątek o 08:04 Zgadzam się z poprzednikami, ale światło i ogólne walory estetyczne bardzo fajne ! 🙂
michalo Napisano Piątek o 08:17 Napisano Piątek o 08:17 (edytowane) Mi się podobo bo to wyglaa jak by wszyscy na chwilę się wstrzymali z atakiem i obroną. Trooperzy czekają na ruch obcych, którzy też czują respekt i podchodzą powoli. Dla mnie ma to klimat i ujęcie siedzi. Taka wprawka przed drugą rundą ich starcia, wynik którego raczej nie był oczywisty. Cisza przed burzą. Na pewno można by dodać wiele ciekawych detali, ja k wspomniana otwarta paszcza i ślina. Edytowane Piątek o 08:17 przez michalo
SebastianSz Napisano Piątek o 09:20 Napisano Piątek o 09:20 Takie moje luźne propozycje: - Dutch tilt - wiem, zużyty może motyw, ale chyba tutaj pasuje. I trochę większy zoom - pew pew, oczywiście strzelające Panu Bogu w okno - podkręcone kontrasty i mocniejszy focal point na jednym ze szturmowców - więcej alienów atakujących z ukrycia. IMO większe napięcie - dodatkowy ogon na pierwszym planie w rogu, żeby lepiej wprowadzać do sceny. 1 1
kengi Napisano Piątek o 10:00 Napisano Piątek o 10:00 (edytowane) Ja też jak @michalo widzę w tym raczej zamysł takiego momentu tuż przed akcją... trupersi wpadają akurat na śniadnie alienków, a alienki się odwracają zobaczyć co im przeszkodziło w konsumpcji. Chociaż może wtedy z jakąś zajawką tego śniadanka w kadrze było by czytelniejsze. Więc może dodawanie dynamiki nie jest konieczne. Za to ten focal point świetlny robi robotę, może iść już za ciosem i nawet godreysem poświecić na niego, i mesjaszem uczynić... Ale w galerii siedzi, a nie w wip, trzeba następne obrazki kręcić. Może @drabik09 napisz coś o procesie, może jakieś inprogress shoty dałoby radę wrzucić? Edytowane Piątek o 10:01 przez kengi
SebastianSz Napisano Piątek o 10:22 Napisano Piątek o 10:22 16 minutes ago, kengi said: Ja też jak @michalo widzę w tym raczej zamysł takiego momentu tuż przed akcją... trupersi wpadają akurat na śniadnie alienków, a alienki się odwracają zobaczyć co im przeszkodziło w konsumpcji. Chociaż może wtedy z jakąś zajawką tego śniadanka w kadrze było by czytelniejsze. Więc może dodawanie dynamiki nie jest konieczne. To fajny pomysł, ale właśnie wg mnie to nic w samym obrazku zbytnio tego nie sugeruje. Gdyby jakoś to bardziej pokazać, może pozą szturmowców dopiero co wstających z ziemi albo sięgających po broń czy coś w ten deseń. Albo jakiś pootwierany ekwipunek na ziemi. 2 hours ago, michalo said: Mi się podobo bo to wyglaa jak by wszyscy na chwilę się wstrzymali z atakiem i obroną. Trooperzy czekają na ruch obcych, którzy też czują respekt i podchodzą powoli. Brak latających laserów dodaje takiego efektu standoffu, jak ze spaghetti westernu, i to jest też fajne, ale z kolei gryzie mi się z xenomorphami, które są raczej szybkie, zwinne i liczne i pewnie nie będą dramatycznie wyczekiwać patrząc się przeciwnikom głęboko w oczy. Szturmowcy też nie mają na co czekać z atakiem, bo niby co miałoby to dać? Alieny mają się wycofać przestraszone wycelowanymi lufami i zostawić ich w spokoju? Gdyby scena była z jakimś Jedi albo Sithem to miałoby to sens - oceniają się nawzajem i zastanawiają się jak najelpiej to rozegrać. A alieny zbyt agresywne na to są. Obie opcje mają potencjał, tylko trzeba by je jakoś dosadniej przedstawić na scenie.
Rekomendowane odpowiedzi