Napisano 30 Marzec 200619 l Jak juz wspomniałem na gg, nawet spoko, tylko razi to cos w miejscach rozchodzenia się światła od lamp :)
Napisano 31 Marzec 200619 l Nie czytałem tego wsyztskiego co się aktualnie dzieje w Conteście... ale mam jedno pytanie >> Marcin - w tym twojim renderze, choć jest dość prosty, to masz dość niezły czas renderingu, na dość dobrych ustawieniach, jeżeli mozesz... powiedz na czym to renderowałeś ?? :)) tak z ciekawości pytam...
Napisano 31 Marzec 200619 l Autor napisalem, Athlon 2500+ i 1 Gb ramu Dunde - dokladnie, nawet bardzo. Dodaj ustawienia i czas renderu poza tym tamte rendery juz nie aktualne ;] tu są nowe http://img61.imageshack.us/my.php?image=house01vraysun0fh.jpg http://img231.imageshack.us/my.php?image=house01vray9od.jpg obnizona saturacja i dodany lekki noise w PS
Napisano 31 Marzec 200619 l cholera Marcina.... fajne masz te rendery, najlepsze jest to ze na którykolwiek bym nie patrzył, to wszedzie da sie Twój styl rozpoznać :) NIewątpliwie specyficznego klimaciku TWoim scenom dodaje ten poszerzony kadr no i oczywiscie pewna surowość formy oraz pewne ograniczenie ilosci elementów w scence, fajnie ze jest ich mało ale są bardzo konkretne, no i te texturki.... :) PoZdRo!!!
Napisano 31 Marzec 200619 l Dunde oczywiscie mowie u Ciebie o szczegole i cieniu zajebiscie :] badzo fajny rendering bardzo :]]]
Napisano 31 Marzec 200619 l DUNDE render piękny :D Marcin twoje też coraz ładniejsze, ale mnie te ziarno się nie podoba za bardzo
Napisano 31 Marzec 200619 l DUNDE może i dobrze ale wydaje mi się że występują 2 rodzaje cieni - jeden biegnie w bok co jest wodoczne w przypadku półki po prawej stronei a drugi ku górze - wszystkie cienie wygladają jak by obiekty były oświetlone z dołu pod kątem.
Napisano 31 Marzec 200619 l Hindus pod obrazkiem doczytaj oświetleniu bieże udział tylko Environment no i co mnie to obchodzi ? niech se bierze co chce - nie o to chodzi jakiej metody uzyjesz tylko jak wygląda i jak to sie ma w przełożeniu na reala. ten post nic nie wnosi wiec prosze jak masz odmienne zdanie to sie wypowiedz pełnym zdaniem :]
Napisano 31 Marzec 200619 l hmmm takie pytanie RA, co daje camera correction, bo za bardzo nie wiem, tzn nigdy tego nie stosowałem :/
Napisano 31 Marzec 200619 l Autor camera correction to tak jak by odwzorowanie pionów od skosnego efektu perspektywy 3 punktowej ;] innym slowem ze piony pozostają pionami (tak jak w perspektywie 2 punktowej i 1 punktowej) dla ciekawostki daje linka jak wyglada obiektyw do aparatu ktory potrafi ustawic perspektywe 2 punktową http://www.pstryk.com.pl/opis.php/216 - link od kome ciekawostka dla fotomaniakof, chyba jedna z tańszych pozycji tego typu obiektywów na rynku ;]
Napisano 31 Marzec 200619 l o fuck! co za kombajn :) heheh , budzi respekt . Marcin, Ty w swoich wizkach zakładam ze też tej funkcji uzywasz ?? w jaki sposób uzyskujesz taki kąt??
Napisano 31 Marzec 200619 l Autor ta, tylko jak nie zapomne ej i taka uwaga do wszystkich, bo wiele juz tu interpretacji ideologii tego wątku slyszalem, chcial bym zobaczyc testy światła a nie GI bo szczerze to sie juz nudne robi jesli chcial bym miec super GI to ustawie sobie wszystko na maxa i zostawie kompa na wakacje, jak mi sie spieszy to zrobie po swojemu i na jedno mi wychodzi (kazdy wie co dla niego najlepsze) a wy w kółko ciagle o tym, a ogolna idea wątku znikla w czeluściach pokazcie jakies ładne światło a nie gi, popracujcie nad kolorami świateł
Napisano 31 Marzec 200619 l aha, zapomniałem zapytać... gdzie ta funkcja wystepuje, czy we własciwosaciach kamery ( nie moge tam tego znaleźć, czy w renderze ) ??
Napisano 31 Marzec 200619 l Autor zaznacz kamere i z menu wybierz (tego menu gdzie masz file, tools, customoze) modifiers > camera > camera correction automatyczie ustawi ci wszystkie shifty tak aby kamera miała piony pochylisz kamere to pochyli ci sie tez wszystko wiec po jakims manipulowaniu kamerą wciskaj "guess" ps. jesli z camery przejdzeisz na perspektywe, efekt correction nadal bedzie wystepowal i radze dac w scenie jakas kamere bez tego modyfikatora bo obracanie viewportem z tym calym shiftem jest troche klopotliwe
Napisano 31 Marzec 200619 l DUNDE jakies światlo np direct, przynajmnie... Marcin wedlug mnie wersja z sun lightem (jaka moc swiatła?) piękna i rządzi master :p :] aaa fajna texturka podłogi i tego "mebla" po lewej. pozdrawiam
Napisano 31 Marzec 200619 l DUNDE - zle mnie zrozumiałes - hmm na przykładzie Sansa - jak on robi wizki to i tak wytyka sie mu błędy - dlaczego pomimo tego że są najwyzszych lotów ? dlatego że zawsze może być lepiej - i nawet jeśli napisze mu ze cos jest skopane to praca i tak wymiata porównując do reszty forum - u Ciebie wyszło bardzo dobrze ale co z tego skoro moze byc lepiej - nie napisałem ze zrobiłes babola tylko co moim zdaniem jest nie tak a to duża róznica - jest bardzo fajnie itd z oświetleniem ale te dwie rzeczy mi nie pasują - jak poprawisz to przyczepie sie do czegos innego bo nigdy nie jest idealnie ale jak będziesz starał się poprawiać wszystkie wskazane 'błędy' to automatycznie pniesz się w góre - wyżej i wyżej i doruwnujesz wtedy najlepszym - najlepiej jest dostac słowa krytyki - to naprawde buduje świetną pracke jak zaczniesz nad nimi pracować.
Napisano 1 Kwiecień 200619 l to ja pomarudze bo innaczej nie potrafie ;) za ciemno :P ale pod taka scenke z zachodzem słonca było by dobre - pomaranczowe światło itd
Napisano 1 Kwiecień 200619 l jak tylko Direct to bardzo ładnie i tak jak hindus napisał idealne na zachód słońca, kolejny piękny render
Napisano 1 Kwiecień 200619 l Jednak trochę innego światła by się przydało, choćby z env. :) No i osobiście minimalnie zblurrrowałbym cienie directa. ;) Ale ładnie jest oczywiście. pozdrawiam
Napisano 3 Kwiecień 200619 l Autor Dunde - jak zwykle dokładnie, ale zgodnie z ideą wątku mogl byś dodać ustawienia
Napisano 3 Kwiecień 200619 l hmm, wydaje mi się, że z wygaszaniem Inverse Square wyszło by lepiej. :) Teraz światło jest na całej długości takie samo, tzn. ma takie samo natężenie. pozdrawiam
Napisano 3 Kwiecień 200619 l slicznie hmm chyba nie ma czego sie czepiac nawet zebym chcial to nie mam czego grrrrrrrrrrrrrr :] Respect
Napisano 3 Kwiecień 200619 l bardzo ładny render ale chyba RA ma racje z tym Inverse Square ale i tak jest pięknie
Napisano 8 Kwiecień 200618 l Witam Pobawiłem się troche scenką i swiatłami fotometrycznymi a oto efekty: umiejscowienie punktów świetlnych: link ustawienia v-ray'a: link
Napisano 9 Kwiecień 200618 l dolaczam sie do nastroju co do ustawien to tak jak powiedzial Dunde ale bylo sprubowac bez dodatkowych zrodel swiatla kliamt niceee
Napisano 10 Kwiecień 200618 l Witam Moglibyście mi pomóc w urealistycznieniu tej sceny: Scena nie jest (jak widać) gotowa, siedze nad renderem już trzeci dzień i nic. Help me. -------------------- 3dsmax 7 vray 1.46.10
Napisano 10 Kwiecień 200618 l Autor przedewszystkim textury i materiały światło moze być ale jesli cie nie zadowala to pobaw sie kolorami świateł
Napisano 10 Kwiecień 200618 l na moje oko - proporcje - krzesło ma prawie wysokosc okna :| reszta tak jak marcin napisał.
Napisano 10 Kwiecień 200618 l A ja mam gorącą prośbę o zamieszczenie tych scenek w siakimś formacie exportowym, najlepiej .3ds ...taki skromny ukłon w stronę nie-maxowców, aby też mogli się do zabawy przyłączyć.
Napisano 11 Kwiecień 200618 l http://www.leper.cba.pl/scena.rar - scena do pobrania jak prosił razor - ustawienia rendera hindus - wydaje mi się, że jest to efekt ustawienia kamery. W ujęciu z daleka krzesło zachowuje proporcje.
Napisano 12 Kwiecień 200618 l skylighta daj delikatnie jasno niebieskiego powinno pomóc:) ale tak jak poprzednicy wspomniejli - musisz na początku poprawić materiały :)
Napisano 20 Kwiecień 200618 l hejka po niedawnej zmianie sprzętu mam okazje sensowniej działac sobie w 3d renderowalo sie na 1 rdzeniu athlon x2 3800 1,5 G ramu rozjasnione i zmiękczone nieco w PS ustawienia: w oknach 2 swiatla vraylight mltpl 14 niebieskawe + direct mltpl 15 wdzieczny bede za sugestie wszelkie :) pozdro
Napisano 20 Kwiecień 200618 l całkiem ładnie, ładnie szczegóły widać, jak dla mnie direct za jasny i jeszcze i gratuluje kompa niezły sprzęt :D
Napisano 20 Kwiecień 200618 l Łukasz Jaskólski byłbyś tak miły i pokazał render z saturation obniżonym do 0,5? Był bym wielce zobowiązany :]
Napisano 20 Kwiecień 200618 l mrkrzysiek:thx MaGuu: render z saturation 0,5 , bez poprawek w fotoszopie , tym razem z obu rdzeni
Napisano 20 Kwiecień 200618 l a dziękować :) imo ciekawsze:D (nie zeby z powodu mojej prośby :P), jedyna chyba rzecz jaką bym poprawił to te ostre cienie od słońca, Area shadows i będzie kozak :]
Napisano 20 Kwiecień 200618 l Łukasz zazdroszczę ci kompa a tak na poważnie zrób jeszcze w QMC :) EDIT: a ta lampka w drugim pokoju to chyba cienia nie daje