xeav Napisano 26 Lipiec 2005 Share Napisano 26 Lipiec 2005 przydałaby się PL ver BraD :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 27 Lipiec 2005 Share Napisano 27 Lipiec 2005 mtdaddy za male to okienko zeby oswietlic to tylko swiatlem dziennym, wedlug mnei powinienes polaczyc nocne z dziennym, lub zostawic samo nocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Lipiec 2005 Share Napisano 27 Lipiec 2005 mtdaddy za male to okienko zeby oswietlic to tylko swiatlem dziennym, wedlug mnei powinienes polaczyc nocne z dziennym, lub zostawic samo nocne. poszerzyc wyłom ;) przydałaby się PL co masz do roboty ;) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtdaddy Napisano 27 Lipiec 2005 Share Napisano 27 Lipiec 2005 Bobby digital - w sumei to nawet nie miałem zamiaru na początku robić oświetlenia dziennego, teraz próbuję zrobić oświetlenie nocne (wewnętrzne) ale średnio to wychodzi :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Lipiec 2005 Share Napisano 27 Lipiec 2005 mtdaddy -> moze podesłac ci jakąś przykladową scene i sobie oblukasz jak to ma wygladać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtdaddy Napisano 27 Lipiec 2005 Share Napisano 27 Lipiec 2005 hindus bardzo chętnie, jeśli masz coś takiego dotyczącego oświetlenia wewnętrznego to ślij na [email protected] . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOTHMAN Napisano 27 Lipiec 2005 Share Napisano 27 Lipiec 2005 Hindus będe wdzięczny jeżeli podeślesz scenkę także mi :D /Najlepiej Max6 Vray 1.09/ [email protected] Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 28 Lipiec 2005 Share Napisano 28 Lipiec 2005 po południu jak wróce z roboty ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 28 Lipiec 2005 Share Napisano 28 Lipiec 2005 nie czatowac tylko renderowac lenie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mickey Napisano 6 Sierpień 2005 Share Napisano 6 Sierpień 2005 Witam, coś tu cicho....no to ja załączam swoje ostatnie próby,..chyba zaczynam łapać o ca chodzi :)..proszę o ocenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtdaddy Napisano 8 Sierpień 2005 Share Napisano 8 Sierpień 2005 mickey choć nie jestem specjalistą to mi sie podoba, jedyne co mi nie pasuje to reflect w szybach okiennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 9 Sierpień 2005 Share Napisano 9 Sierpień 2005 ładnie tylko troche długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mickey Napisano 10 Sierpień 2005 Share Napisano 10 Sierpień 2005 bobby dzięki :)....ale ja pracuję a raczej bawię się na PIII 800 i 512 ramu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 12 Sierpień 2005 Share Napisano 12 Sierpień 2005 Ustawien nie podales. :) Wyszlo calkiem przyzwoicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldi Napisano 12 Sierpień 2005 Share Napisano 12 Sierpień 2005 Witam, mam pytanie, Jakich świateł używacie do oświetlenia nocnego , sztucznego ? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 12 Sierpień 2005 Share Napisano 12 Sierpień 2005 najlepiej użyć photometric jeśli masz jakieś światełka etc. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kronos Napisano 14 Sierpień 2005 Share Napisano 14 Sierpień 2005 Postanowiłem dołączyć się do zabawy :] Oto moje próby jak dotychczas (oczywiście Mental Ray :D): Bez szyb: Z szybami: Załączam ustawienia poniżej (mam nadzieję, że czytelne) czasy renderów to po kolei: 5:17, 7:04, 8:33, 10:18 minut. [Mam nadzieję, że nie ma limitu długości posta...] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOTHMAN Napisano 14 Sierpień 2005 Share Napisano 14 Sierpień 2005 Kronos - pierwsze najlepsze - fajne niebo. z Oknami już nie tak dobrze - coś sie pojawiło na szybie /odbicie?/ wygląda jak plama benzyny na mokrej ulicy ;) Wrzucam pokój żeby nie było że tylko czatuje ;P Wiem że jest pare rzeczy do poprawy no i przegiąłem z glowem może później poprawie. ---- EDIT Wybaczcie jakość ale coś nie udało mi sie załączyć przez Tutaj jest link do większej wersji http://img71.imageshack.us/my.php?image=gotowecropm7lh.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldi Napisano 16 Sierpień 2005 Share Napisano 16 Sierpień 2005 Witam. Mam pytanie czy tak powinno wyglądać oświtlenie sztuczne. ;-) Nie patrzcie na czas ( chociaż to ważne w tym wątku ) na pewno byłoby szybciej gdyby nie w tle był Winamp, Photoshopek i akurat tworzyłem sobie duuużżżżego torenta w Azureusie. ;-) Dwa światła Photometric w lampach ;-) i skylight Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOTHMAN Napisano 17 Sierpień 2005 Share Napisano 17 Sierpień 2005 Woldi - oświetlenie jednak nie wyszło - przede wszystkim zbyt równomiernie rozchodzi się w całym wnętrzu - i słabo widoczne są cienie na podłodze przez co niedobrze to wygląda. Jeżeli chodzi o o oświetlenie nocne to na 18 stronie tego wątku /post #179/ Ania C bardzo fajnie ustawiła światła. Ja też jeszcze z odgrzewanym kotletem: kuchnia za dnia. Link do dużej wersji: http://img147.imageshack.us/my.php?image=kuchnia2jn.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DraB Napisano 17 Sierpień 2005 Share Napisano 17 Sierpień 2005 Mothman moglbys jeszcze pokazac jakich swatel uzyles i gdzie poustawiales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOTHMAN Napisano 17 Sierpień 2005 Share Napisano 17 Sierpień 2005 Proszę: 1Direct 2,3 Vray lights w oknach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DraB Napisano 17 Sierpień 2005 Share Napisano 17 Sierpień 2005 Jak to zrobiles ze sa tak male Multipliery a scena jest taka jasna? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 17 Sierpień 2005 Share Napisano 17 Sierpień 2005 z pewonścią obiekty są bardzo małe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOTHMAN Napisano 17 Sierpień 2005 Share Napisano 17 Sierpień 2005 Jak to zrobiles ze sa tak male Multipliery a scena jest taka jasna? :) W color mapping mam dark multiplier na 2 Zdjęcie w tle zostało wcześniej w PSie prześwietlone i delikatnie levele podciągnięte (naprawdę nieznacznie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldi Napisano 17 Sierpień 2005 Share Napisano 17 Sierpień 2005 Kurcze juz nie wiem jak powinno być z tym sztucznym oświtleniem. ;-) Wyszło tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 17 Sierpień 2005 Share Napisano 17 Sierpień 2005 teraz znacznie lepiej, na lampy daj jeszcze self illumination na 100 i większego glowa, cienie chyba nieco za ostre. cośtam dziwnego się w podłodze odbija czy mi się wydaje ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldi Napisano 19 Sierpień 2005 Share Napisano 19 Sierpień 2005 Witam. Moje próby, tylko co za jasne babole w środku ;-)) Directlight , skylight i hdri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 19 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 19 Sierpień 2005 jasne babole ? ;] uzywasz lightcache lub light map (to to samo) gdzie na modelu jest biały lub bardzo jasny matterial ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 19 Sierpień 2005 Share Napisano 19 Sierpień 2005 białe babole to chyba w kątach - zmieniałes cos w scenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldi Napisano 19 Sierpień 2005 Share Napisano 19 Sierpień 2005 W scenie nic nie zmieniałem , i materiału też nie zmieniałem. jako first bounce uzyłem irrmap, a drugi bounce ;-) użyłem "tak" liht cache. Ale juz sobie poradziłem, poprostu zwiększyłem subdvs directlight. Dzięki za tak fajny wątek. Kiedy nowa scena ? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyonizoss Napisano 20 Wrzesień 2005 Share Napisano 20 Wrzesień 2005 witam. dorzucam do zabawy cos od siebie. moze kiczowato to wygląda ale co tam :) PoZdRo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtdaddy Napisano 21 Wrzesień 2005 Share Napisano 21 Wrzesień 2005 dyonizoss - jak dla mnie to nieźle tylko razi mnie materiał na podłodze i na ścianie w tej wnęce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Youki-Pouki Napisano 18 Październik 2005 Share Napisano 18 Październik 2005 Czołem Pytanko małe jeśli pozwolicie ;-)) jestem niu w temacie vray - zaznaczę na wstępie robie sobie testy z vraylightmaterial świetlówka 54W (150 cm) w pomieszczeniu 300x300x240 i jakieś plamy mi ciągle wychodzą na ścianach czy da się oświetlić wnętrze tylko vraylightmaterialem ? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 18 Październik 2005 Autor Share Napisano 18 Październik 2005 to zalezy od QMC i ustawien irr mapy , lub tez light mapy/cache Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Youki-Pouki Napisano 18 Październik 2005 Share Napisano 18 Październik 2005 oo już odpowiedź sie pojawiła ;-)) super mam vraylightmat multip 40 tak jak w scenie na początku wątku kombinowałem z generate GI dla materiału ale to nie to chyba primary bounces 2,0 IRmap high secondary 0,85 QMC QMC zmieniłem samples na 15 i dalej plamy jestem podłamany może te plamy z geometrii obiektu mogą wynikać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 18 Październik 2005 Share Napisano 18 Październik 2005 zwieksz HSPH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Youki-Pouki Napisano 18 Październik 2005 Share Napisano 18 Październik 2005 O ! HSph 100 i od razu żyć się chce ;-)) dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 18 Październik 2005 Share Napisano 18 Październik 2005 prosze :) Marcin kiedy nowa scena :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 20 Październik 2005 Share Napisano 20 Październik 2005 To ja też :) Wszystkie ustawienia poza poniższymi standardowe. W scenie jest tylko jedno światło direct o multiplier = 7,5 + Environment = 1,0 -= Indirect Illumination (GI) =- Primary - 1,0 (Irradiance map) Secondary - 0,85 (QMC) -= Irradiance map =- Very low preset -= Color mapping =- HSV dark multiplier - 2,0 Czas: 0:01:47 na AMD 64 3400+ i 512 MB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7gaga Napisano 20 Październik 2005 Share Napisano 20 Październik 2005 blada cegla:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 20 Październik 2005 Share Napisano 20 Październik 2005 blada cegla:) Świeżo Cifem przejechana ;) A tak na poważnie, to właśnie nad tą bladością pracuję. Tak samo jak nad wiszącą w powietrzu szafką na pierwszym planie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonKichot Napisano 29 Październik 2005 Share Napisano 29 Październik 2005 tymek masz źle ustawione gi zauważ że cienie ci się źle rozkładają nie ma zacienień w miejscach gdzie powinny być dodam że takiej scenki nie da się poprawinie zrenderować w minute... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 29 Październik 2005 Share Napisano 29 Październik 2005 to przez very low preset w irr map Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 31 Październik 2005 Share Napisano 31 Październik 2005 Ok, postaram się wprowadzić rady w życie. To pierwsza moja scena indoor, więc mam dużo do nadrobienia. Cheers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonKichot Napisano 1 Listopad 2005 Share Napisano 1 Listopad 2005 v-ray jest intuicyjny dajesz irr na high do tego light cahe lub light map zależy od wersji na domyślne, hsph na 100 do 150, samples na 25, color mapping na exponential chyba że lubisz przepalić to nie, dorzucasz sky light i mała korekta saturation i kontrastu i masz foto real :) ot cała historia vraya podałem tu oczywiści szczyt ustawień można to zredukować zależy od scenki edit: niestety to co podałem to jeszcze nie oświetlenie scenki bo to już inna sparwa a jedynie pozbycie się artefaktów i realne rozłożenie cieni :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DraB Napisano 1 Listopad 2005 Share Napisano 1 Listopad 2005 v-ray jest intuicyjny dajesz irr na high do tego light cahe lub light map zależy od wersji na domyślne, hsph na 100 do 150, samples na 25, color mapping na exponential chyba że lubisz przepalić to nie, dorzucasz sky light i mała korekta saturation i kontrastu i masz foto real :) ot cała historia vraya podałem tu oczywiści szczyt ustawień można to zredukować zależy od scenki edit: niestety to co podałem to jeszcze nie oświetlenie scenki bo to już inna sparwa a jedynie pozbycie się artefaktów i realne rozłożenie cieni :) I za to go kochamy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 1 Listopad 2005 Share Napisano 1 Listopad 2005 no czy ja wiem chyba jestem jakiś pechowy bo nawet jak dam na high to wychodzi kaszanka ;] ale to raczej wina światła, jakby nie było tylko w maxwellu nie ma problemów z ustawieniem światła;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 5 Listopad 2005 Share Napisano 5 Listopad 2005 nie chcialo mi sie bawic dluzej a moznaby to duzo bardziej dopiescic majac fajne referki ale nie chcialo mi sie szukac :) troche z noisem przesadzilem eh oswietlenie: 1 direct mult 2 kolor zolty lekko, do tego skylight niebieski mult 0,6 ustawienia: irradiance map + lightcahe ustawienia defaultowe oprocz hsph:60 interp:10 czas chyba 25 minut cos dlugo trawe liczyl :) 2400mhz 256ddr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 5 Listopad 2005 Autor Share Napisano 5 Listopad 2005 a po cholere ty sie ta trawą bawiles ;] bylo sie lepiej skupic na renderze ;] ktory i tak chyba najlepszy ze wszystkich tutaj wliczajac w to maxwellowskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi