Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 468
  • Wyświetleń 73,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam,

Postanowiłem nauczyc sie nurbs modelingu :)

Przedstawiam mój pierwszy obiekt (piersióweczka), ktory wykonałem po uruchomieniu rhino

Ten obiekt miał mnie nauczyc kilku zeczy.

Napisano
  • Autor

czyżbyś zawsze nosił taką przy sobie ? :> nieźle, tylko o filletach zapomniałeś ;) no i jestem ciekaw jak się połapiesz w polskim Rhino, nie wyobrażam sobie jak można niektóre wyrażenia przetłumaczyć... Curvature na przykład...

pozdrawiam

Napisano

No moze głupio to zabrzmi wsrod urzytkowinikow ktorzy modeluja w rhino

Co to jest filetowanie ? i jak sie go uzywa ? Mysle ze mnie nie wysmiejecie bo dopiero zaczynam z nurbsami :)

A co do noszenia piersioweczki to chciałbym, ale jeszcze jestem nie pełnoletni ;P

Napisano

pracujesz w polskim rhino ? :> jak tak to nic dziwnego ze nie wiesz co to filet ;]

Napisano
  • Autor

Hcpiter, szczerze mówiąc to nie za bardzo wiem jak ci to wytłumaczyć, bo nie wiem jak to jest przetłumaczone w polskiej wersji, radziłbym jednak zaopatrzyć się w wersję angielską, tam o wiele łatwiej będzie ci się połapać, choćby dlatego że większość tutoriali jest po angielsku :)

poniżej jest link, który powinien ci pomóc...

http://www.rhino3d.tv/ano_2003/august.htm

polecam również zapoznanie się z pozostałymi "miesiącami" :)

pozdrawiam

Napisano

Witam,

Loozack wypas link duzo sie nauczyłem. A filet w rhino po Polsku nazywa sie to poprostu zaokrąglanie.

Dzieki

Napisano
  • Autor

gdyby nie ten brak AA w Rhino to możnaby robić ładne "rendery" z viewportów :D

Napisano

5 min... okolo:P oczywiscie bez Filletow:)

Ps. Kome ladnie Ci wyszedl ten zlew:) Jakas magia jest w tych shaded viewportach... uwielbiam na nie patrzec:) Te z Maxa w porownaniu do tych tu sa brzydkie:)

dove.jpg

Napisano
  • Autor

MohSETH, widzę że przechodzisz na co raz bardziej techniczne rzeczy, bardzo dobrze :)

pozdrawiam

Napisano

Ok... Dzieki kome i zipperowi skonczylem kolejna buteleczke... niestety minimalnie rozni sie od oryginalu...no ale jest pozno a chce juz skonczyc ten element:) trudniej nawet bylo:/ Jeszcze jedna inna mi zostala i bedzie kaplecik...a potem texturki... jeszcze nie wiem w jaki sposob je zrobie ale dam rade:P

dove2.jpg

komplet.jpg

POZDRAWIAM

Napisano

niezłe, fajny rodzaj wybrałeś ;) może i ja coś dzisiaj wrzuce :?

Napisano

jakas kuchenka amica, mialem tylko rozmiary dl-szer-wys wiec poszczegolne proporcje na oko ;) czas.. pol dnia z przerwami

kuchenka1.jpg

kuchenka2.jpg

aha nie ma kratki na gorze bo ją sobie dorobie splajnami w maxie :D

pozdro

Napisano

jak tak dalej pojdzie to Renault Fluence`y zaczna sie pojawiac w spidach ;)

Napisano

MohSeth : a w czym to ja ci tak pomoglem ;) dobrze ci idzie i tyle ...

ladnie kome ladnie :)

pozdro

Napisano

zipper --> Gdyby nie Ty i kome to zostawilbym na jakis czas Rhino:) Bo te Fillety to mnie do szewskiej pasji doprowadzaly:) Zreszta jak sie przyjzycie to na ECHO tez mi nie wyszedl fillet nie mam pojecia dlaczego... przydaloby sie jakies Theory of Fillets napisac:P

POZDRAWIAM

Napisano

Takie tam pioro ... niestety nie wiedzialem jak zrobic gwint... mozecie mi pomoc?:)

POZDRAWIAM

pioro2.jpg

Napisano

oj filety bywają kapryśne (szczegulnie te z łososia) je chyba trzeba po prostu wyczuć metodą prób i błędów...

Napisano

kome - na tej kuchence to chyba przesadziles z iloscia pokretel, czy moze to jakas tuningowana wersja? ;]

Napisano

pokretla sa ok 4 od palnikow i 2 od piekarnika

co to jest gwint w piorze ??

Napisano
  sanki napisał:
(...)

co to jest gwint w piorze ??

Niektóre pióra nie robią *klik* tylko sie je zakręca, i prawie wszystkie stare pióra tak mają... zresztą czhyba z tąd nazwa zakrętka :D

Napisano

mozez to zrobic tak o :

w curvesach masz taka curve jakby "sprezynke" wpisz odpowiednie parametry i umiesc ją tam gdzie chcesz miec gwint, potem tylko na koncu tego zrob profil gwintu i 1rail :D

Napisano

Tak sobie mysle ze to jest ostatni przedmiot na ktorym sie uczylem:P teraz trzeba cos pozadniejszego zrobic:)...aha THX za gwint:) a o to M79 40mm grenade launcher (USA) mam nadzieje ze sie podoba... niestety nie mialem zbyt dobrych referencji aby zrobic wiecej szczegolow... ale mam nadzieje ze nie jest zle:)

grenadier.jpg

grenadierR.jpg

Napisano

nooo nareszcie jakies siateszko di poogladania :D

fajniutki granatnik ale boczna powierzchnie uchwytu mogles zrobic planarem, teraz troszke dziwnie wyglada aczkolwiek nie jest zle :>

Napisano

Nawet nie maszpojecia ile sie nameczylem nad tym uchwytem:) planarsrf za chu chu nie chcialo wyjsc ani networksrf... nawet sweep mi cos nie gral... dopiero loft straight section wyszedl... a juz myslalem ze sie poddam:)

POZDRAWIAM:)

Napisano

MohSeth, robisz rzeczy coraz wiekszego kalibru. :P Ladne, bardzo ladne.

Napisano

jak wy takie rzeczy NURBSAMI robicie to ja nie wiem ja tez kceeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Napisano

Wielkie Dzieki RA:) staram sie:)

Baldack to zabieraj sie za Rhino bo inny soft jak max do NURBS sie nie nadaje... no chyba ze Alias ST:) ale znawca to ja nie jestem:)

Napisano

Alias czyla Alias Studio Tools:) O maturka przed Toba... trzymam kciuki Bo ta pisemna to ma byc podobna masakra prawie pila mechaniczna:) :P

Napisano

Kurcze jakie to ladne. :) Podstawowa wada tych nurbsikow jest to, ze zadko sie da do czegos przyczepic. :P

W poly, by uzyskac taki pozornie prosty efekt musialbym siedziec jakies 25 minut pewnie. :(

Napisano

dzieki :) siedzialem nad tym jakies 10 minut + 20 minut na export czyli jak ktos dobry z matmy (jak ja oczywiscie) to wychodzi pol godzinki :)

a teraz zapytam jakiegos kozaka od poly np RA - ile wazyloby takie same w maxie? oczywiscie po ms.. chce porownac z moim exportem, a nie chce mi sie kombinowac z kwadratami ;) tak na oko ile to by mialo poly

Napisano

no to mnie bardzo pocieszyles, dzieki RA :*

moje to po exporcie zajmije 11k czyli sie zmniescilem

HURA! :)

Napisano

moje ostatnie 43 minuty rhino

usb16nd.jpg

usb29es.jpg

usb39ql.jpg

usb358yv.jpg

usb44nz.jpg

usb53kw.jpg

usb61th.jpg

ten młynek to raczej szejker ;)

Napisano

przecie to prawie same booleany i filety ;) na renderku textura nie podołała, co widać przy napisach :(