Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

ja cie nie krece ale zabawa heh .jak zrobisz wszystkie to chetnie bym sie takimi pobawil.

na razie super!

• Odpowiedzi 118
  • Wyświetleń 15,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

he!he! a ja mam taki zestawik w domu:)

bardzo dobrze go pamiętam pomimo, że LEGO to już z 5 lat sie nie bawiłem...

Dobra pracka, a pomysł jeszcze lepszy pewnie stanie się modny teraz...

Powodzenia będe śledził twoje poczynania.

Napisano

A nie byłoby łatwiej poukładać sobie w MLcadzie??? Można potem przenieść gotową scenę do 3d maxa ikombinować.

Pozdro

Napisano
  • Autor

Jako ze dawno sie nie bawilem, a niestety stracilem wszystkie pliczki, zaczalem robic od poczatku. Przy okazji przypomni mi sie mam nadzieje jak sie modeluje :)

Na razie mam tyle klocuszkow, widok z viewporta.

01viewport.png

02siatka.png

03render.png

renderek scanlinem

Napisy 'lego' dorobie na koncu tylko na widocznych cycuszkach :)

Napisano

ooo jak fajnie :) sam nie raz myslalem o zrobieniu jakiejs bitwy z rycerzami lego :)

Napisano

hyh ciekawe co sie stanie jak nazbiera ci sie tych klockow :D - komp wystarczajaco silny ? :)

Napisano
  • Autor

I na dobranoc jeszcze jeden klocuszek. Odwzorowany tak w 90% bo reszty szczegolow i tak nie bedzie widac.

Troche roboty z nim bylo :)

08viewport.png

Napisano
  • Autor

fotka tego co wyzej - renderka i jeszcze ogolny postep prac:

09render.png

10render.png

Napisano
  • Autor

swego czasu zauwazylem tutorial na 3dtotal i tam bylo odnosnie szerokosci i wysokosci podstawowych klockow. reszte licze na zasadzie porownywania - co jest podobne rozmiarem do innego, ew. korzystam z suwmiarki :)

Napisano
  • Autor

No i chyba ostatni dziś update.

Taka pierdółka w sumie :)

11render.png

Napisano

ladne modele ale shadery to zupelnie nietrafione.. nie czytalem calego watku, wiec jesli to tylko testy to nie bijcie za mocno :)

Napisano
  • Autor

Oczywiscie ze testy :)

Renderki sa na scanlinie zwyklym, skylight i proste materialy. Skoncze model to i sie za teksturki wezme :)

Pozdrawiam.

Napisano

hej... ładnie i szczegółowo..

Fabuła doskonale się prezentuje tej przyszłej animacjii.. pilnuj lepiej plików bo ponownie szkoda by było tracić kawałek modelingu.. pozdrawiam..

Napisano
  • Autor
hej... ładnie i szczegółowo..

Fabuła doskonale się prezentuje tej przyszłej animacjii.. pilnuj lepiej plików bo ponownie szkoda by było tracić kawałek modelingu.. pozdrawiam..

Hehe dzięki dzięki. Tym razem często zmieniam miejsce pracy (stacjonarny-laptop) takze mam nadzieje ze nawet jak jedno padnie to na drugim "coś uratuje".

Tymczasem próbowałem coś zrobić z teksturkami. Przypominam ze wsio renderuje w scanlinie i w scanline chce pozostać (wierzę że sie da!) :)

Oto tymczasowe produkty:

1. 2 swiatla omni, skylight, material faloff + raytrace na odbiciu

12render.png

2. 1 swiatlo target, skylight, material faloff + raytrace na odbiciu

13render.png

3. 2 swiatla omni, skylight, material faloff + reflect/refract na odbiciu

14render.png

nie wiem jak wam ale mi chwilowo najbardziej renderka 2 pasuje. Na trzeciej wszystko szkliste strasznie wyszlo. A pierwsze takie "nijakie"

Czekam na komentarze. Z gory dzieki.

Napisano

jako przeooooogromny fan LEGOsów gratuluję vipa i postępów. Również detal wygląda ok . Ale ostrożnie z tym ... bo jak robiłem droida 8001 też było ok zanim nie zacząłem kopiować tych wymodelowanych kawałków... potem jakoś do animacji zostało mi 350 000 poly :|. A jeszcze wracając do Twojego modelu .. też jakoś miałem ten gokart. A jakoś nigdy w realu się nie skusiłem na ten biedny walec :D.

P.S.

jak mógłbyś napisać co to za materiał będe wdzięczny ten na czerwonych zblliżeniach.

Napisano

No 3 od razu odpada. Pozostaje 1 i 2 i sam nie wiem do konca ktory lepszy. Chyba faktycznie 2 ale to moze sie zmienić w ostatecznej scenie.

Napisano
  • Autor

Kolejny klocuszek i kolejne proby z renderingiem... Troszke przesadzilem z podlozem. :P

15render.png

Napisano
  • Autor
jak mógłbyś napisać co to za materiał będe wdzięczny ten na czerwonych zblliżeniach.

standardowa czerwien, blinn, z refleksem raytrace na mapie falloff'a (fresnel). zreszta co chwila sie to zmienia bo kombinuje z teksturkami i szukam czegos optymalnego...

ponizej kolejny testowy render

16render.png

tutaj cos skopalem z cieniami

17render.png

a tu mi sie przez przypadek mapa falloff odwrocila... prawie jak aluminium :P

18render.png

no i nowy modelik - oponki z "felgami", tekstury do poprawy

19render.png

Napisano

dzięki za info . Chyba musze dopaść jakiś ciekawy artykuł o materiałach : / bo jakoś mi nie idzie z nimi.

Keep working ;)

Napisano

Owen - to było kiedyś moje marzenie:D szkoda ze sie nie spełniło:p Ale faktycznie, jak zrobisz taki zestawik części to będziesz mógł nie dużym kosztem zrobic kilka modeli...

Cały czas kibicuje!

Napisano
  • Autor

Po polrocznej przerwie postanowilem dokonczyc modelik :) Moze wreszcie uda mi sie cos skonczyc hyhy.

Szkoda tylko ze mnie naszlo przed sesja... :|

20nowy.png

20rzut.png

Napisano
  • Autor

I kolejne elemenciki tym razem zmontowane juz w caly uklad kierowniczy :)

21uklad.png

Napisano

E tam sie sesja bedziesz przejmowal ;) Modle super ;] Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Kolejny elemencik (nawet troche sie nad nim napracowalem :P)

widok z vieporta:

22silnikviewport.png

i probne renderki

22silnikrender.png

Napisano

Piękne czasy się przypominają. :)

Świetne modele.

Napisano

Modele mi się podobają. Aż zapragnąłem wrócić do budowania z LEGO:)

Napisano

super że nadal robisz ten projekt :))

Nadal jestem pod wrażeniem materiałów , wyglądają bardzo legolistycznie. Keep it up !

Napisano
  • Autor

Montaz dokonany. Kilku elementow jeszcze brakuje (Pana "Stefana", tloku i tego co go tam od ośki popycha)

Montaz okazal sie samą przyjemnoscia :P

Na razie widok z viewportow. Renderki jak zrealizuje wsio.

http://ultek.foxnet.pl/images/inne/lego/25gotowyview1.png

http://ultek.foxnet.pl/images/inne/lego/25gotowyview2.png

http://ultek.foxnet.pl/images/inne/lego/25gotowyview3.png

http://ultek.foxnet.pl/images/inne/lego/25gotowyview4.png

Napisano

Model jest ładny. Tylko coś z materiałami nie tak. Kolor czerwony jest za jasny i ma za duże odbicie. O ile dobrze pamiętam to klocki są lekko błyszczące. Czarny kolor jest nie taki jak ma być w rzeczywistości. Ale model bardzo mi się podoba.