Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wiatjcie

Od jakiegos czasu zaczalem robic sobie lokomotywe. Nie jest to konkretny model tylko bralem z kilku to co bylo fajne i moglo fajnie wygladac. Co o tym sadzicie...

loko2.jpg

• Odpowiedzi 52
  • Wyświetleń 4,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No niezły sprzęcik zmodelowałeś. Trochę tylko zwiększył bym szerokość kół bo są węższe niż szyna i zukosował bym ich ściankę boczną lekko bo za bardzo by obcierała bokiem. Ale scenka może być z tego przednia. Powodzenia.

Napisano

zalacznik tylko widac:)

ale ty juz sie uspokoj !! zaczynasz lekko przeginac z tymi szczegolami;)

ale tak mowiac to super extra hiper!!

pozdro

Napisano

'Jedzie pociag z daleka ...' ;)

Bardzo mi sie podoba, ale mam jedno zastrzeznie - na ostatnim renderze ta ciuchcia wykoleila by sie na takich torach [laczenie toru dodatkowego z glownym :P]. Pzdr

Napisano
  • Autor

Lt.Knysha no tak nie zauwazylem ;) w nastepnym renderze bedzie juz to zmienione.

Mozecie mi napisac jak zrobic ladna trawke, ale taka bujna?? z gory dziekuje

Napisano

Superaśny modelik ale czeka cię ciężka praca przy nakładaniu tekstor. Model świetny i ma bardzo duzo szczegolow, naloz tylko odpowiednie tekstury zeby nie zniszczyć pracy bo zapowiada się super!

Napisano
  • Autor

Wlasnie te tekstury :( nie mam zabardzo pojecia jak sie do nich zabrac!!! moze jakas mala podpowiedz...???. Jak najlepiej oswietlic scene teraz mam 2 omni??

Napisano
  • Autor

Wydaje mi sie ze etap modelowania wlasnie dobiegl konca :) teraz czas zabrac sie za teksturowanie :(. No chyba ze macie jakies pomysly....

loko5.jpg

Napisano

Za niski tunel, popraw te tory [boczne]. Do czego sluza te 'maszty' stojace obok torow? Pzdr

Napisano
  • Autor

poprzedni post odnosil sie do pozycji kamery w scenie - > nie wiem ja mozna by lepiej ustawic??

Lt.Knysha wydaje mi sie ze wysokosc jest odpowiednia - z tego ujecia rzeczywiscie mozna odniesc ze jest za nisko. ale zmienie. jesli chodzi o te maszty to nie wiem czemu one sluza. Gdzies na necie widzialem zdjecie i podobne ujecie bylo wlasnie z tymi stalowymi masztami :).

Napisano

na tych masztach wisi duza reklama PKP dla przejezdzajacych po moscie :P

praca swietna ... nie moge doczekac sie texturek

Napisano

Aha stary wisisz mi kase na nowa proteze szczekowa bo teraznijsza wlasnie spadla mi na ziemie z wielkim hukiem. Super model. Super Scenka. Super Pomysl.

No ale co bede tyle slodzil jedno co mi nie pasuje to tunel :]

Pozdrawiam - czekam na teksturki

Napisano

Rzeczywiście ten tunel nie bardzo pasuje tam bo w sumie nie wiadomo od czego on jest. Kończy się z boku jakby to był budynek. Może zrób drogę nad tym tunelem. Podkłady pod szynami wogóle nie wystają na zewnątrz a powinny. No i oczywiście jeszcze śruby mocujące szyny. Widzę że nie chce ci się już poprawiać kół. Szkoda, bo jak dokończysz scenkę to już tego nie zrobisz a model byłby jeszcze fajniejszy. Powodzenia.

Napisano

model ładny, ale kola do poprawy- nie ta gubosc ,drugi ring jest napewno mniejszy,kadr za ciasny wszystko scisniete ,dodaj przestrzen,tunel nie proporcjonalny za mały.przednie kolo bez osi -rzuca sie w oczy.popraw to bo szkoda takiej fajnej sceny.

Napisano

No tak jak mowia – sruby, szyny itd., ja dodam jeszcze tylko o kamieniach które wygladają jak z nad rzeki. No ale to wszystko jest detal który można pominąć, natomiast moim zdaniem nie można pominąć tego tunelu bo wygląda porostu zle.

Po pierwsze ja bym go nie ucinał z gory tyko zosatwil ze niby pod jakąś wielka góra (do okola zielen)przejechał właśnie, nie wiem czemu się uparłeś żeby obciąć przynajmniej kawałek samej lokomotywy- mógłbyś pokazac kawalek otoczenia dym biały puścić wychodzący z tunelu, i miało by to klimat wtedy jak należy. W tej chwili to niby jest fajnie ale klimat to jak dla mnie to jakieś ponurego polskiego przedmieścia . chyba przez te kamienie nad wlotem do tunelu które wyglądają jakby je ten sam gosciu robił co u mnie w kiblu flizy.

Gernelanie to spox

Pozdrawiam

shi

Napisano

dlugosc iglicy w zwrotnicy wynosi ok 25-30m a ty masz moze z 5m... popraw bo to razi serio :) no i po co ci slupy elektryfikacji skoro nie ma drutow :> aha! brakuje tendera.. no bo co to za parowoz bez tendera? poza tym dziwny mechanizm napedu zrobiles...

Napisano
  • Autor

Tak jak pisalem na wstepie model robilem z roznych zdjec i nie jest to kopia jakiegos modelu!!! Nie jestem kolejarzem i nie znam sie na tym iwec prosze mnie zrozumiec ;). Jakie mozna zastosowac oswietlenie do sceny?? i jak to cos oteksturowac bo nie mam zielonego pojecia. Bardzo prosze Was o jakies tutki jak zrobic teksture w photoshopie bo dopiero sie ucze tego ale nienajlepiej mi to wychodzi...

Napisano

strasznie szaro, nie moge nic więcej powiedzieć ponieważ wywietla mi się tylko zalącznik z serwera max3d.pl, z resztą coś się musialo pospuć ;-(

Napisano

moze sie nieznam ale jest fajna, wyglada jak Fallautowa (brudna pordzewiala itp.) gdyby to byl elektrowoz z lat 70 to bym napewno powiedzial ze z fallauta ja wyciagnoles. :-) Super oby tak dalej.

Napisano
  • Autor

Dzieki Piterus_123 :)

Mam problem ze zrobieniem tekstury kol tzn nie wiem jak zrobic metal taki pordzewialy. jakos nie mam koncepcji :(

Napisano

tyle co widze to moge smialo powiedziec ze jest super ale i tak radze dac jasniejszy render.

pozro

Napisano

bardzo fajna ta ciuchcia...nie ma co dobrze zrobiony szczegoolowy model/

textura na kolach mogla by byc lepsza, bo teraz to mi ona przypomina maskowanie

"Pustynna Burza"(znaczy sie rodzaj moro)

Napisano
  • Autor

Troszke sie bawie tylko nie wiem czy ta zabawa do czegos doprowadzi... Dym bedzie w 3d (teraz tak tylko domalowalem byle jak) Beda w tle bloki (jakies osiedle mi sie widzi). NIe wiem czy nie dac obrazka w odcieniach szarosci?!? Co o tym sadzicie?, co dodac?

loko7map.jpg

Napisano

Ciufcia COOL!! :) Mysle ze obrecze kol sa za jasne... Sprobuj dac kolorek zblizony czerni-ogladalem fotki w necie i ciuchcie maja prawie czarne+polysk... Tak jakbys malowal cos lakierem "czarnym młotkowym" (taki typ lakierow).Mysle ze efekt moze byc zadowalajacy :) Pozdrawiam i chyle czola Twojej inwencji tworczej :)

Napisano

rozumie ze to scena w fazie probnej.. proponuje zmiane swiatla.. nie zgadza sie swiatlo sceny ze swiatlem tla.. ale jezeli chodzi o sam model to jest to kawal metalu :D.. wydaje sie bardzo masywna. :) oby tak dalej.

Napisano

cos ci sie serwer popsul :> jak nie wpisze hasla to nie zobacze obrazkow :> a moze to tylko moja siec

Napisano

Wszystko nice tylko dodałbym więcej trawki takiej gęstej a reszta jest git :)

Napisano

nie widzialem tego najnowszego renderka i juz chcialem napisac ze nie wiem czemu ale jakos nie czuc masy tej lokomotywy ... :) ale na tym najnowszym jest to juz zdecydowanie lepiej ... domniemam ze do finalu jeszcze ciut ciut sie gdzieniegdzie zmieni ... ale i tak jest bardzo fajnie. Kolka faktycznie wydaja sie byc chyba za jasne ... a moze czerwone ? tez widzialem takie w starych ciufach:)

pozdrawiam

Napisano

kolorki ciufci są dobre dla stojącej lokomotywy ona widać jedzie i to niewolno powinneś troche to podkreślić [np. koła powinny być troche wyjechane nie pokryte jednolitą rdzą]

Napisano

nie ma szyb w reflektorach i kola sa jakies takie z betonu odlane, za czyste chyba