Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

ktoś (Wtorek :P) zauważył, że na forum jest posucha na pojazdy wodne i to mnie zachęciło do podłubania nad stateczkiem :=

wzoruję się na wycinance firmy shipyard, która swój model nazwwała Jacht holenderski XIII w. oto co dziś udało mi się zdziałac:

j1.jpg

j2.jpg

j3.jpg

j4.jpg

• Odpowiedzi 77
  • Wyświetleń 10,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Bardzo ladnie sie zapowiada... moze po tym wezmiesz sie za Santa Marie?:) tu nie ma meshsmootha, prawda?:P

Napisano

Modelik cód-miód. Rzeczywiście, fajen teksturki, oświatlenie i będzie pracaka na 5 z "+":D

Napisano

jak mowi blood to bedzie zalezec od tex ale modelik i tak bardzo przyjemny choc troche kanciasty:):)

pozdro

Napisano

No takim stateczkiem to bym sobie popływał po Bałtyku, ale trzeba go jeszcze pomalować ładnie:) Pracuj pracuj a bedzie fajnie.

Napisano

vod... tzn. lodka maker is back! :)

ladniusio sie zapowiada...

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

dzieki. zdaje sobie sprawe ze tekstura duzo zmieni - na korzys badz nie, dlatego staram sie robic w miare dobra siatke, zeby wkoncu dac rade cos ladnie oteksturowac. cos tam pozaokraglalem przy okazji i kolejne detale pokladowe:

j5.jpg

j6.jpg

j7.jpg

Napisano

Zgadzam sie ze Slayerem bardzo ładny wzorek zrobiłeś. Kiedy będą takstury? Bo juz sie doczekać nie moge:)

Napisano

Uuuu, no prosze, chwile mnie nie bylo i juz postepy takie duze :)) Bomba, szczegolnie, jak juz wspomnieli ludzie te rzezby. Teraz dopiero sobie Ciebie przypomnialem, tzn twoje pracki inne wiec juz jestem o dalszy ciag spokojny ;) Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

siatke mozna zobaczyc w postach wyzej w zrzutach z 3ds, a tutaj pierwsze przymiarki kolorystyczne. na tych pseudorzezbach :) są tekstury. pokladzik taki poglądowy

j9.jpg

j10.jpg

j11.jpg

j12.jpg

Napisano

UUUUUU ładniusie :),podoba mi się !!!! Rzeczywiście brak było prac o tej tematyce.

ps:zastanawiałeś się może aby go nie malować tylko oteksturować drewienkiem? Dla mnie malowanie drewnianego jachtu to profanacja ;)

Napisano

masakra jak ja widze jaki Ty masz ten talent do tych lodek :) ... super podoba mi sie... ale zeby te comenty cie nie rozwalily i zebys nie zaczol wszystkiego psuc :P...

Napisano
  • Autor

ps:zastanawiałeś się może aby go nie malować tylko oteksturować drewienkiem? Dla mnie malowanie drewnianego jachtu to profanacja ;)

witam

w sumie to takie statki (czyt. statki wyższej klasy - takie statkowe mercedesy :P) były malowane w całości jakąs taka farba olejną przeciwmorskosłonowodną. ale:

-czerwony zostanie

-tam gdzie jest beż będzie drewno

-spod kremowy

-itd. :)

poki co modelowania cd.

ps: dzieki za pozytywy (nigdy dosyc hehe)

Napisano

Eeeeer, ładny jachcik. Nie wiem czy ta kańciastość to specjalnie czy nie, ale wygląda jak żywcem wyciągnięte z czwartej części Monkey Island lub Sid Meier's: Pirates! :].

Napisano

Brawo, brawo, na prawde przepiekny moglbys poodrasowac torche kolor i realistycznosc tego drewna na statkach nie czesto spotyka sie jasne drewno ze wzgledu na ciagly styk z woda, troche ciemniejsze powinno byc jak dla mnie, ale caly model rzadzi :)

Napisano
  • Autor

tnx :]

pokład jest jasny, poniewaz robiony byl robiony z jasnych gatunkow drewna i codziennie cegielkowany. a kadlub ponizej linii wodnej ma taki kolor gdyz pokryty byl mieszanina zywic, smoly i czego tam jeszcze, w wyniku czego powstawala maź o beżowym kolorze..

wogle zastanawiam sie czy nie zrobic tego w konwencji modelu na kominku :)

Napisano

Nawet o tym nei mysl, taki model musi byc zrobiony jako calkowicie realistyczny a nie kominkowy pierdolnik :) wypastoj jescze troche podloge i bedzie ok :) za malo zwiru jest na dolnej czesci kadluba a za duzo mulu :) :P LOL

Napisano

Drakul bardzo mi sie podoba twoj schludny modeling, jestem pod wrazeniem :)

Ja sie dolaczam do oh'ow i ah'ow :)

Napisano

Super model idealny, ale nadal oscyluje ( ale ********* slowko, co /?? :) ) za tym zebys zmeinil poklad na ciemniejsze drewno, tlumaczylem dlaczego , pozdro i AAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHH i OOOOOOOOHHHHHHHHH

Napisano

model spoko teraz dopracować teksturki,jakiś bump zabrudzenia i będzie git

Ps.nauczcie się korzystać prawidłowo ze słów oscylowanie jest to ruch wahadło w przen. jest to skłaniać się raz ku jednej rzeczy raz ku drugiej np. oscyluje między czymś a czymś.

To tak gwoli ścisłości :)

Napisano
  • Autor

cos tu jeszcze wymysle i biore sie za osprzet pokladowy i takielunek itd..

wybacz ultima8, poklad zostanie jasny, taki jest w rzeczywistosci. a jesli nadal mam go zmienic, to po prostu uznaj ze taki jest moj kaprys :)

pzdr.

Napisano
  • Autor

powoli zaczynam kijki i sznurki, a poterm moze jeszcze szmatki ;)

j20.jpg

j21.jpg

Napisano

Model śliczny- bez dwu zdań.

Z cyklu "duperele niekoniecznie ważne dla kogokolwiek" - IMHO pokład na pewno nie może być ciemniejszy- jeśli już to raczej jaśniejszy (no i bez sęków) jeśli już mówimy o realizmie. Materiały generalnie leżą i płaczą (pewnie póki co po prostu nie dotknięte) ale modelowany uroczo.

Napisano
  • Autor

no nie wiem czy jestem w stanie wykrzesac z siebie cos lepszego w kwestii materiałów - tych które już są, gdyz nowo dodane elementy są jednolicie brązowe.

miło, że Ci się podoba, zwłaszcza po tym, jak to własnie Tobie bruździłem kiedyś w wątku o dziejach pewnego walenia :)

pzdr.

Napisano
Model śliczny- bez dwu zdań.
popieram

Materiały generalnie leżą i płaczą
tu się nie wypowiem sam dopiero co uczę się "prawdziwego materiałoznawstwa" :D

modelowany uroczo.
i wszystko w tym temacie :D

jedna kwestia: czy rumpel nie jest za nisko? przy tej wysokości sternik kucałby albo siedział a wtedy miałby ograniczoną widocznośc.

Napisano

A co to za plaszczyzna taka duza po obu burtach?

Napisano

Miecze burtowe czy dryfowe- Badyl pewnie będzie pamiętał lepiej. Małe jednostki miewały je dość często.

@ Badyl- stary, spokojnie- jeszcze taki "ahtysta" nie jestem żebym się obrażał jak ludzie piszą coś z czym się nie zgadzam. Model masz "uber cute" i nie ma dwóch zdań- trzeba by być ostatnią świnią żeby wydziwiać bo coś tam kiedyś tam.

Napisano
  • Autor
jedna kwestia: czy rumpel nie jest za nisko? przy tej wysokości sternik kucałby albo siedział a wtedy miałby ograniczoną widocznośc.

faktycznie rumpel jest nisko nad pokładem, ale to dlatego, że w zasadzie nie sterowano nim bezposrednio, a linami przymocowanymi do niego z lewej i prawej. linki natomiast wiązano dodwóch knag zaraz koło burty. (jak zrobie to będzie jasne) :)

A co to za plaszczyzna taka duza po obu burtach?

Miecze burtowe czy dryfowe. Małe jednostki miewały je dość często.

po opuszczeniu do wody stabilizowały przechyły na lewo i prawo :)

jacht_2_b.JPG

Napisano
  • Autor

troche nowych linek, kotwice nie skonczone, nie ma wogle glownej liny kotwicznej...

j23.jpg

Napisano

Piekny model... zawsze mnie ciagnelo do morza:) a te liny to chyba ladniej by wygladaly gdyby tak zwiniete w ten slimak nie byly:P wiem ze powinny one byc zlozone zeby sie nie poplataly ale nie wygladaj teraz zbyt sztucznie?:)

POZDRAWIAM

Napisano

heyyyyyyyyyy > statek i od razu na mysl mi przychodzi > turbosquid!!!!!! > stary posluchaj rady! widzialem kiedys na http://www.turbosquid.com taki sobie modelik statku , zerknalem wyzej > cena 800$ ((((((800*3*11=26400zl!!!))))))(usmiechnolem sie > popatrzylem w ok > 11 osob go kupilo !~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! stary! . taka kasa !!! , wiec moja rada to : wystawiaj modele na ts.com!

Napisano
  • Autor

słoneczka owszem troche badziwne... :]

a materiały postanowiłem zrobic na końcu od nowa, albo zostawic model bez/

%kurt_hectic => bardzo to ciekawe co napisałes. przejrzałem sobie ofertę modeli i nie wiem, pomyślę...

pozdrwiam.

Napisano

Badyl nie myśl...znaczy się myśl ale o kasieeee kurcze facet dopracuj detale na maxa i patrz jak się zera mnożą. Naprawde ja bym się nie zastanawiał... jeszcze to rozreklamuj czy coś i uśmiechaj szeżej wraz ze wzrostem kasy w kieszeni...a nawt jak sprzedasz tylko jeden to zawsze jakaś dopłata (800$ fiu fiu), no i bedziesz mógł powiedzieć, że modelujesz "zawodowo" :P.

Aha i nie będe nic mówił co do modelu bo jest świetny.

Napisano

WOW model wypas :D

Gratuluję cierpliwości i czekam na dalsze update'y ;)

Pozdr