Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

hi,

pleas, nie delete , anie replace tego watku, bo w innych dzialach nikt nic nie napisze |. to jest game art.|==>

(to nie moje)

metal.jpg

moje pytanie brzmi:

jak robi sie metal?

wiem, ze ksztalty, cieniuje sie przy pomocy burn i dodge,ale trzeba miec co cieniowac. ja to nazywam : base. czyli w tym przypadku metal. i jak go namalowac zeby wygladal real & git, nie powtatrzal sie : NIE byl JEDNOLITA powierzchnia (kolor) . mysle, ze czaicie. w sumie to dotyczy tez ubran.

ps.

przejzalem multum tutkow, i jest to slabo opisane, wiec nie piszcze glopot itd, tylko jesli bedziecie tak laskawi i uprzejmi, i poswiecicie mi od 1-5 min, i odpowiecie mi na moje pytanie, bede bardzo wdzieczny i zobowiazany.

(chyba teraz bana mi nie dadza. ufff.)

• Odpowiedzi 20
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Tutoriale sa bardzo dobrze opisane jak sie wie gdzie ich szukac. Sadze ze osoba "z twoim stazem" powinna to juz wiedziec.

A co do tego rodzaju recznie malowanego metalu. Tez juz powinienes to wiedziec, skoro sie chelpisz tym ze masz 17 lat i 17 gier na koncie. Tylko pozazdroscic, choc osobiscie nie chcialbym nawet znac ich tytulow (jestes 5 lat w branzy , masz 17 gier na koncie to wychodzi jakies 3 miesiace na gre - > speedy gonzales??)

Napisano

Też uważam że tutoriale są bardzo dobrze zrobione tylko trzeba trafić na odpowiednie. Przeszukiwałem swoje linki ale nie znalazłem już tych z których korzystałem. W każdym bądź razie w każdym przypadku jeżeli chodzi o metal zaczynano od ustawienia dwóch kolorów wykorzystywanych do stworzenia metalu, następnie filtr "chmury" a potem filtr "gąbka" w którym trzeba sobie dobrać pasujące nam wartości. I to tyle jeżeli chodzi o bazę metalu bez żadnych zarysowań. Jeżeli chcesz zarysowane to tu masz link http://www.idigitalemotion.com/tutorials/metal.html .Natomiast to co pokazałeś to rzeczywiście jest to umiejętne użycie rozjaśniania i ściemniania.

Tu jeszcze jest dobry tutek http://fotofects.com/v2/adobe-photoshop/effects/rusted-metal.html

Właśnie znalazłem linka co mi go wcięło http://st.burst.cc/tutorials.htm i uważam, że tam są super tutki.

Napisano
  • Autor

Por@szek A PROSILEM, !!!!!!!! czemu znow glupoty gadasz, a na pytanie nie odpowiesz :(,

Tores - masz racje, ale ja widzielm to tylko do robienia drewna, i wiesz, chcialem jakas nowa technike poznac, bo tak na 1 kopyto...(thx za odp :| )

a z tymi 17, to bylo ich pewnie wiecej, ale w creditsach tylko w 3 jestem. :P za 4 modele sie nie idzie. .. niestety :P

Napisano

z czystej ciekawosci Kurt, jakie to były gry gdzie byłeś w creditsach???

a jesli chodzi o metal to ja zawsze base biore ze zdjęcia - moze i mało "pro":) ale przynajmniej wygląda to lepiej niz jak bym namalował od początku sam

Napisano

watek o o malowaniu textur na samej gorze dzialu game art na forum max3d na twoim miejscu bym obczail wpierw....

Napisano
  • Autor

sartr - 1)po wakacjach powiem, jak sie w sklepach ukaza, 2) : jak tez uzywam foto, ale wiesz.. no wiesz... :)

Hatred- zebys wiedzial ile ja tutoriali obaczilem, uuuu, i mowie wam , ze takiego malowania nie ma, ale Tores mi cos pomogl, pomaluje za 2 dni, jak czas bedzie to pokaze czego sie nauczylem :),serio, texturkami sie zajmuje glownie i wiem wiecej niz wam sie wydaje, ale akurat tego nie, i z tad moje pytanie....

Napisano

Panowie, a kogo z was klient pytał jak coś jest zrobione ? Może są tacy których to interesuje, mi się nie zdarzyli. Zdjęcie, podmalówka, malowanie z ręki- jeden Giertych, ważne żeby dobrze wyglądało i tyle.

Napisano
  • Autor

..ok, ale nie w tym rzecz!. chodzi o to, ze ja che sie tego nauczyc :). poznac nowe techniki ect. a z tym ze..... masz racje, ale nie o to biega.:) .

Napisano

RK gozej jak klient chce w konkretnym stylu bo robi np cartoonowa gre a ktos umie tylko photoreferanced texturki robic :)

no to Kurt mistrzu textur walcz walcz i pokaz co tam nawalczyles!

Napisano

Heh- jeśli ktoś życzy sobie cartoon to techniki robienia realistycznych tekstur tak czy tak o kant ... obić :). Pewnie że dobrze umieć wszystko - absolutnie nie mam zastrzeżeń, miło pracować z wszechstronnymi geniuszami - ale ostatnio ludzie mają jakąś obsesję z nieużywaniem fotek. Wygląda to trochę tak że jak ktoś namaluje identycznie jak wyszłoby z aparatu to dobrze, a jak użyje tego aparatu- źle. Absurd jakiś.

Napisano

hehe nom a kto tu pisze zew zle jest z aparata :) nawet lepiej nieraz :) a przynajmniej szybciej :) a ze malo pro to z usmieszkiem bylo no nie :) tak czy inaczej fajnie tez umiec zrobic texturke metalu recznie :) KURT UCZ SIE UCZ COBY TE 17 gier ladnych bylo :)

Napisano

jeśli można wiedzieć to jakie są te 2 pozostałe tytuły gier, bo niestety o jednym dowiemy sie dopiero po wakacjach ;|, a ciekawość nie daje spokoju. :D

Napisano

Oj Hatred- znamy się nie od dziś - wiesz że nie próbuję na Ciebie najeżdżać :) Po prostu ostatnio na wielu forach jak ktoś mówi że zaczynał od fotki to wszyscy kręcą nosami a jak przychodzi co do czego i pojawia się zlecenie (albo choćby bitwa) to na palcach ręki można policzyć takich co fotek nie używają :D. IMO- ważny jest efekt a nie to jak robione. Amen i koniec OT :)

Napisano

przykladam sie do wypowiedzi RK - sam tez sie spotkalem z dziwna niechecia odnosnie uzywania foto - (odnosnie moich budynkow nagminnie tego uzywam, w przypadku postaci staram sie juz w wiekszej mierze piorkiem trzaskac) jasne ze o wiele wiecej satysfakcji niesie za soba wyklepanie recznie texty, wieksza kontrola, chrakter ktory wyszedl spod reki autora - ale kiedy wchodzi w gre czas to z reguly optymalnym rozwiazniem jest zdjecie... rownie dobrze mozna by porownywac fotografie klasyczna z jej cala otoczka, duchem do fotogorafii cyfrowej ... kazda z opcji ma swoje plusy - takze nie na miejscu jest wywyzszanie jednej techniki nad druga gdyz bedzie to po prostu ograniczeniem swojej palety mozliwosci ktora powinna byc jak najszersza dzis - kiedy deadline z reguly minal juz wczoraj

Napisano
IMO- ważny jest efekt a nie to jak robione. Amen i koniec OT :)

I na tym powinniście zakończyć ;)

Napisano
  • Autor

rzuq , satysfakcja nie ma tu "nic do rzeczy" :)

Rafal: IMO- ważny jest efekt a nie to jak robione. Amen i koniec OT :)

ale chodzi o nauke!, anie co kto uzywa itd....chodz w sumie wczoraj.. dzis o 4:30 (juz slonce wstalo:P) malowalem w szopie i musze powiedziec, ze sie nauczylem tego i owego :).ale jak ktos jeszcze zdradzi jakies toole, i swoje sposoby, to sie nie obraze.

Napisano
  • Autor

:) ::: che . i to bardzo ale wlasnie ktos musi zrobic model tego generala z posu obok,,,mi sie nie che :\, czasu mam tez nie za wiele....no i modeleowaniem sie nie zajmuje,