everyman Napisano 22 Czerwiec 2006 Napisano 22 Czerwiec 2006 Ty celowo unikasz centralnego kadru zazwyczaj tak :P chociaż to zależy jeszcze od sytuacji - w postświatło mogłem dać centralny... ba nawet oryginał był centralny i nie wiem czemu to zmieniłem :P tutaj np centralność była zamierzona - niestety źle obrabiałem fotkę i jakość się skopała: http://www.obiektywni.pl/upload/real/5/23618_620854.jpg mógłbyś zarzucić jakimś tutorialem nauczycielem jestem bardzo marnym... do tego wszystko robię na wyczucie myśląc na bieżąco: co jak i gdzie... to tak jak w każdej innej dziedzinie - są pewne wytyczne, ale nie ma przepisu na sukces... do każdego zdjęcia trzeba podejść indywidualnie... poza tym tak jak pisze w!e8 cała przyjemność polega na kombinowaniu, a nie odtwarzaniu... z filtrów dobrze się korzysta, ale trzeba je łączyć... najlepiej jak na jakieś fotografii sobie kolejno przetestujesz wszystkie opcje i będziesz wiedział co jest do czego - pomysły wtedy przyjdą same niemniej jednak postaram się w wolnym czasie coś napisać... a raczej zrobić zestawienie co robię krok po kroku ze zdjęciem Pytanie laika: Vorek -> Jakiego aparatu używasz ?? to nie aparat a fotograf robi zdjęcie :) najlepiej sprawdzają się jednak lustrzanki z dobrym niekitowym szkłem właśnie zbieram pomalutku na coś takiego :) __________________________________________________________________________________ chveti: a propos tutoriali... tutaj tłumaczyłem znajomemu, jak zbudować klimat za pomocą światła - dzisiaj zrobiłbym to już inaczej :P (cały czas się uczę i po miesiącu stwierdzam, że to co zrobiłem kiedyś właściwie jest beznadziejne, bo można jeszcze wiele dopracować) http://www.cyberfoto.pl/miasto-krajobraz-natura-makro/66040-poscig.htm post z: 14-04-2006, 11:19 - moja wersja fotki post z: 14-04-2006, 12:18 - objaśnienie co robiłem pozdrawiam --- edycja --------- poszukałem trochę w starych linakch i: prosty sposób na HK: http://www.ephotozine.com/techniques/viewtechnique.cfm?recid=361 podrasowanie oka (dobre do 8-go punktu, potem to już kaszana): http://myart.pl/tutorial.php?m=3&a=view&id=122 (mniej więcej w ten sposób + kilka dodatkowych, bajerów robiłem to zdjęcie: http://www.obiektywni.pl/upload/real/7/32328_424928.jpg - jest wrzucone jakieś 2 strony do tyłu) zielone oko: http://myart.pl/tutorial.php?m=3&a=view&id=127 --- edycja --------- w necie jest tego naprawdę sporo... życia by nie starczyło, żeby wszystko przetestować, dlatego fajniej się samemu kombinuje ;) to jest jeszcze b.dobre - wskazówki jak portretować: http://www.cdrom.pl/index.php?title=Portret
everyman Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 kontynuując temat: eksmisja chciałem zrobić zdjęcia wnętrza ;) niestety nie dało się tam dobrze 'wejść' :P przy okazji powstało jednak to:
everyman Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 greg_jg: dzięki :) to teraz spokojniej - dwa zimowe widoczki na ochłodę (chyba jeszcze tutaj nie wrzucałem) pustkowie lodowata przestrzeń
Lukasz_D Napisano 24 Czerwiec 2006 Napisano 24 Czerwiec 2006 Dopiero zaczynam przygodę z fotografia ... Proszę o komentarz (mój aparat: Sony dsc w5)
Master Kiełbaster Napisano 24 Czerwiec 2006 Napisano 24 Czerwiec 2006 ta kaszanka lekko niestrawna :P
Lukasz_D Napisano 24 Czerwiec 2006 Napisano 24 Czerwiec 2006 no to akurat jest kiełbaska - robiłem te zdjęcia przed grilem a to w ciągu ...
polka dot Napisano 25 Czerwiec 2006 Napisano 25 Czerwiec 2006 ty no wez nie wkrecaj bo to moja quanta jest XD syberyjski?
Gość George82 Napisano 25 Czerwiec 2006 Napisano 25 Czerwiec 2006 Prosto z syberyjskich dachow...;p Koci kundel znaczy...;] Zeby nie bylo niejasnosci druga fotka: :) Pozdrawiam
everyman Napisano 25 Czerwiec 2006 Napisano 25 Czerwiec 2006 Lukasz_D: niestety zdjęcia sprawiają wrażenie niechlujnych, cykniętych o tak, żeby coś sfotografować - pierwsze fascynacje aparatem... proponuję poczytać trochę o kadrowaniu (mocne punkty zdjęcia), oświetleniu, itp. – dużo jest tego w internecie jeszcze sporo pracy przed tobą, ale nie przejmuj się - początki są zawsze trudne i trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć... bo potem jest jeszcze trudniej :P pora na mojego gniota :) pierwsze zdjęcie z krótkiego cyklu iluzyjność, czyli fotka z zalanego parku zamulona woda i zachmurzone niebo nadały ciekawej tonacji na otaczający nas świat można patrzeć na wiele sposobów... często pierwsze wrażenie bywa mylne... iluzyjność (1) toruń, 2006r. pozdro
everyman Napisano 26 Czerwiec 2006 Napisano 26 Czerwiec 2006 na otaczający nas świat można patrzeć na wiele sposobów... często pierwsze wrażenie bywa mylne... iluzyjność (2) - "piłka wodna" toruń, 2006r.
illy Napisano 26 Czerwiec 2006 Napisano 26 Czerwiec 2006 az musialem obrocic w paincie bo nie moglem sie polapac, fajne
everyman Napisano 26 Czerwiec 2006 Napisano 26 Czerwiec 2006 illy: nie ty jeden obracałeś ;) iluzyjność (3) i ostatnie zdjęcie z serii: iluzyjność (4) PS fotki są niePSute pozdro
everyman Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 Knysha: niezłe - fajny pomysł :) mi też się nudzi, chociaż mam masę nauki :/ aborcja (1)
Belus Napisano 2 Lipiec 2006 Napisano 2 Lipiec 2006 Taka łódeczka... [/img] i takie tam eksperymenty z kadrowaniem...
tweety Napisano 2 Lipiec 2006 Napisano 2 Lipiec 2006 widzę, że same artstyczne fotki lecą. nieźle panowie :) ode mnie krótka zajawka tego co wydarzyło się ostatnio we Wrocławiu w ramach festiwalu "Wroclawnonstop": Koncert Satrianiego na Rynku we wrocku :] Pozdrawiam
Belus Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 Tweety niezłe fotki. Musiałeś być baaardzo blisko... A tu kilka widoczków bo mam ostatnio jakąś manię na "ładne wiejskie obrazki" i taki ostro pojechany Ps - em
leander Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 Belus, fajna stylistyke stworzyles w "ostro pojechanym ps-em". Everyman, swietne te odbicia!
Vorek Napisano 4 Lipiec 2006 Autor Napisano 4 Lipiec 2006 Belus, ciekawe kolorki. Ja też wrzucę coś koncertowego ;] Pozdrowionka :)
tweety Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 Tweety niezłe fotki. Musiałeś być baaardzo blisko... jak ma się wejściówki press to mogłem nawet złapać go za buta :) btw: śliczne fotki :] illy: nieźle ale czasami niedopracowane w kontarście i oświetleniu. panienka na stole bilardowym rządzi. dasz namiary? :D Vorek: moją opinie w sumie znasz. a porpos: fotki poszły do wydawcy Bauer. ciekawe czy trafią na okładkę :) Pozdrawiam
everyman Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 Belus: ciekawe te eksperymenty z kadrowaniem... fajny klimat w tym ostro pojechanym PSem - podoba mi się tweety: bdb koncertówki illy: temu bilardowemu kadrowi mówię zdecydowanie TAK leander: dzięki... z twoich ust to prawdziwy komplement :) a postświatło się już tak nie podoba jak odbicia?? :( :P kolejne broken cherry party
Knysha Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 To ja troche postrasze xD {zePSute ;P} A tutaj zabawa z seria zdjec {bodajze 6} + PS Heh troche kompresja popsula obrazek ;P
everyman Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Knysha: kompresja jak kompresja, ale imo niepotrzebnie zmiękczone kolej na mnie :) fotografia jest panoramą złożoną z kilku zdjęć... zdaję sobie sprawę z pewnych niedociągnięć, które można jeszcze poprawić - zrobię to jednak innym razem, bo teraz już nie mam ochoty RT-4 wersja duża: http://www.members.lycos.co.uk/every84s2/rt4.html i miniaturka Piwnice pod Toruniem, lipiec 2006r. jeśli chce ktoś poczytać o radioteleskopie: http://www.astro.uni.torun.pl/PL/rt4.html
tweety Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 belus: thnx :) everyman: thnx. wisnia i radiotelepskop rządzą! :] knysha: fajne ale nioestre i za mało kontarstów. całość: mdła i lekko niedopracowana. ale brawo za pomysł :) ode mnie testy nowego obiektywu Sigma 70-210 f:4-5.6 1. 2. 3. 4. 5. Pozdrawiam
Vorek Napisano 8 Lipiec 2006 Autor Napisano 8 Lipiec 2006 ostrzyłeś coś w shopku ? I ANI JEDNEGO ujęcia w pionie, no ;] Trębacz wyszedł superos Pozdrawiam
Knysha Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 tweety - 2 i 4 najlepsze ;] Co do panoramki - zrobilem ja tak "na odwal sie" ;]
Belus Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Tweety - niezła reporterka! Czym focisz bo jakoś nie doczytałem się nigdzie ( za moje lenistwo z góry przepraszam):D Co do Sigmy... noszę się z zamiarem kupna ( ale to dość daleka przyszłość) jakiegoś lusterka ( Canon 350D, Nikon D50) i właśnie kuszą mnie ceny Sigmy ale... wiele czytałem ,że rozmydlają strasznie itp... i jeszcze jakieś backfocus-y i tego typu historie... Więc jak jak to wygląda u Ciebie z Sigmą? Zapytam wprost: jesteś zadowolony z tego obiektywu? Bo na Twoich zdjęciach wygląda to bajecznie... pzdr.
tweety Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Vorek: no a jakże by inaczej :] piony też mam ale chciałem pokazać zbliżenia jakie robi ten obiektyw :] Belus: mam Canona 350D. Sigme kupiłem na allegro (po śmiesznie niskiej cenie). bałem się, że będzie mydlić, albo focus nie wyrobi. ale nic z tego. to świetny, wspaniale ostrzący obiektyw. pierścienie chodzą płynnie, bez zacinania. jest trochę głośny ale na koncertach nie słyszę nawet czy zrobiłem zdjęcie ;) jeśli mam polecać to polecam :) Pozdrawiam
Kuciel Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Dobra odebralem wrszcie aparat i 3 fotki z dzisiaj, wlasnie rozpoczalem przygode z fotografią, moze nie za ciekawe ale to w sumie pierwsze moje foty :)
tweety Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Kuciel: witam w rodzinie Canona :) co do fotek to takie to trochę przepalone. polecam tryb M ;) Pozdrawiam
Kuciel Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 to bylo w manualu ale jak juz mowilem dopiero sie ucze :]
tweety Napisano 10 Lipiec 2006 Napisano 10 Lipiec 2006 miło sie patrzy, ale naszopowales niezle :] poza tym kolor i kontrast mi nie pasują. pozdrawiam
Marduk Napisano 10 Lipiec 2006 Napisano 10 Lipiec 2006 "ale naszopowales niezle :]" Przyznaje się bez bicia... ;) Nie znam się na fotografii... sprzętu za dobrego nie mam (Minolta Dimage e223 po przejściach - swoja drogą miałem wczesniej identyczny, ale wyświetlacz rozwaliłem)... i musiałem troche nadrobić/zcheatować tym co umiem :P. Swoją drogą porównując do tego co kiedyś widziałem w zdjęciach reklamowych... gdzie było można zobaczyć zdjęcie przed i po... to ja tutaj i tak mało zrobiłem ;].
Belus Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 Marduk - dlaczego niechętnie?oryginał to zawsze oryginał:) A ja wrzucam kilka fotek z Air Show w Duxford. Po raz pierwszy w życiu (wreszcie!) zobaczyłem z bliska (i usłyszałem) mój ulubiony samolocik - Spitfire! To było coś... Oczywiście były też Junkersy, Messerschmitt-y, Mustangi, B- 17, Hurricany... Ech, pozostaje mi tylko odpalić IL2 Sturmovik i zestrzelić kilku "bandytów":)
Kuciel Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 i zdjecie zrobione przed sekundąwidok z mojego okna :P
chveti Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 Coś za czysto i bez pomazanych bloków ...coś jest nie tak?! ;)
Ardeni Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 Belus - nie znam się na fotografii ale super foty porobiłeś, naprawde mi się podobają, jak dla mnie to pełne PRO.
Kuciel Napisano 13 Lipiec 2006 Napisano 13 Lipiec 2006 Coś za czysto i bez pomazanych bloków ...coś jest nie tak?! ;) bo dopiero co byly odnawiane, malowane i ocieplane na zime ;)
tweety Napisano 13 Lipiec 2006 Napisano 13 Lipiec 2006 bo dopiero co byly odnawiane, malowane i ocieplane na zime ;)[/QUoTE] hmm... ocieplane w lecie? współczuję mieszkańcom :]
Rekomendowane odpowiedzi