Bruneq Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 no biedne 84, juz mieli zakonczyc pobor dla naszego rocznika....niech 85 sciska posladki;) ale w wojsku zle nie jest, 9 miesiecy lezenia na pryczy...ech...skad sciagnac tyle tutkow zeby przez 9 miesiecy ogladac....;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 Bruneq zależy gdzie trafisz choć to prawda, że nie jest tak jak to było całkiem nie dawno ( fale tak zwane ). Jak trafisz do szkółki - czego wszystkim życzę jeśli już - to Ci sami tutki przygotują- na przykład z historii mojego ojca, który spędził dwa lata co by go potem w przyszłości nie brali na przeszkolenie rezerwy, trafił mu się tutek "przejazd czołgiem po dnie jeziora" ileś tam dziesiąt metrów pod powierzchnią w metalowej puszce - tutek był z niespodzianką z "symulowaną awarią" o której wiedział tylko dowódca. Weźcie to sobie wyobraźcie w gacie idzie narobić zresztą wszystkie brygady portkami trzęsły podobno tak nie przyjemna jest przeprawa po dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 ja tam sie napewno nie wybieram... no dobra to powiedzcie panowie jeszcze jedna rzecz - jakis adres musze w gminie im podac? no i czemu okresowo sie wymeldowac? co to daje tzn jaka jest roznica? La R - po tabsach to musi byc niezła wkrętka taka awaria ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 okresowo czyli mieszkasz tam ale na okres xxx jestes poza granicami panstwa , najlepiej to podac ze np praca w tesco w uk czy cos :D, np anglia nie wiesz gdzie trafisz i juz z tym nie ma roblemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 Chłopcy, ostatnio chcieli zgarnąć mojego kumpla, rocznik 82. Za długo odwlekał obronę pracy inżynierskiej i się upomnieli. Na szczęście jest sporo szkół policealnych, które wciąż chętnie przyjmują kandydatów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valery Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 to ja mam pytanie, bo znowu zmieniłem szkołe. Czy szkoła policealna może nie wystawić zaswiadczenia do wku z powodu nie uczeszczania na zajęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 Heh Hindus jeszcze lepsza jak jest w czołgu czterech chłopa i tylko jeden jest po tabsach...a jak jeszcze ten po to ładowacz to ohoho ;) valery jak najbardziej ma prawo do czegoś takiego jeśli zostanie Ci to udowodnione i Cię nie lubią ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 Chłopcy, ostatnio chcieli zgarnąć mojego kumpla, rocznik 82. Za długo odwlekał obronę pracy inżynierskiej i się upomnieli. Na szczęście jest sporo szkół policealnych, które wciąż chętnie przyjmują kandydatów :) tos mnie teraz prestraszyl!! ja rok robie prace licencjacką juz:P i teraz za tydzien do nich ide, z papierem przedłuzajacym okres oddania pracy licencjackiej....mam nadzieje ze papierek uwzglednią....bo to juz ostatni przed obroną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 (edytowane) Ja tez pisze prace juz pol roku :) bylem jakis czas temu u nich z papierkiem ze mam czas obrony pracy do maja. Wypelnilem jakis kwitek, i powiedzieli mi ze jak juz sie obronie to mam przyniesc kopie i dadza mnie do rezerwy. Ale skoro ma byc od nowego roku nie przymusowo to h.. im w du... :) A jak nie zniosa to tzreba bedzie dokonczyc pisanie prac i tak tzreba w koncu bedzie kiedys ja oddac :) Hindus jak zalatwisz sprawe daj znac, bo kuzyn moze bedzie to samo robic, to bym wiedzial co i gdzie trzeba isc i co zalatwiac :) Hindus a ile razy u nich byles z papierem od szkoly :) ( ile bylo szkol ) bo moj koleszka przyniosl im zaswiadczenie to nie przyjeli bo byla to chyba juz 4-5 szkola :) Edytowane 7 Październik 2008 przez TrojkaT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 Dobra byłem w gminie... Poszło szybko i bardzo sprawnie, na dodatek wszyscy byli dla mnie bardzo mili - gdzie normalnie dziwilem sie bo niby w takich urzędach to masakra z obsługą. Powiedzialem ze chce sie wymeldowac, pani spytala o ksiazeczke wojskowa, i dowod - dala mi formularz, ja uzupelniam a ona pyta czy to na stale czy na chwile jade - wiec powiedzialem jej ze to na pol roku jest wyjazd a ona na to zebym poczekał bo to inny formularzyk - dala mi inny ale podobny, wypełniłem, imie nazwisko, imiona rodzicow, pesel, stosunek do słuzby tj czy podlegam czy niepodlegam, date i miejsce urodzenia, miasto w ktorym bede mieszkał od teraz i kraj, spytala kiedy wyjezdzam wiec powiedzialem ze jutro, i ze do maja - wypisala cos na kompie, dostałem z miejsca druczek i powiedzieli mi (bo tam tez robi taki znajomy ktory gdzies tam w trakcie gadki spytal ktory jestem rocznik i jak mu powiedzialem to sie usmiechnal bo chyba wiedzial co jest grane :)) ze juz jestem wymeldowany - na druczku od nich tzn kartce A4 :D mam takie cuda - nagłowek : POTWIERDZENIE ZAMELDOWANIA NA POBYT CZASOWY TRWAJACY PONAD 3 MIESIACE wazne do czasu upływu zameldowania. A potem juz leca na tej kartce podpunkty ktorych jest 6 : 1) nazwisko i imie 2) data i miejsce urodzenia 3) seria i numer odwodu oraz oznaczenie organu ktory mi go wydał 4) adres zameldowania na pobyt stały (tutaj widnieje moj aktualny tj obecny adres pod ktorym zyje teraz??) 5) potem jest kolejny punkt czyli adres miejsca pobytu czasowego (podałem anglie i palnałem jakas nazwe ktora mam tutaj wpisana), 6) Czas/okres zameldowania na pobyt czasowy:: 2008.10.08 - 2009.04:30 teraz chłopaki powiedzcie czy dobrze to załatwiłem bo juz nie wiem :) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floo Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 dobrze kombinujesz, kumpel też na tym jedzie od dłuższego czasu i powinno być ok. może jedynie istnieć ryzyko że będą sprawdzać poprzedni adres z którego się wymeldowałeś... daj znać jakie efekty przyniosło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 hindus jest gicior :) rozumiem ze na poczatku przyszlego roku wracasz na zameldowanie :) ? aha i czy tam cos sie placi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 nie - całosc za friko, szybko poszło bo w 5 jakies minut. A tak wogole to ja wcale nie wierze ze ten pomysł na zawodowa im przejdzie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Morte Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 Ja tam też nie wiem czy przejdzie, ale wiem ze dziś byłem sobie na rejestracji przedpoborowej(czy coś w ten deseń) na której powiedziano nam ze komisje się odbędą tego a tego dnia , otrzymamy kategorie i zdeklarujemy czy jesteśmy zainteresowania wojskiem czy nie. Osoby niezainteresowane mają zostać przesunięte do rezerwy.. Pytanie czym ta rezerwa jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floo Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 z tego co wiem to rezerwa jest jakby stanem gotowości i mogą cię w każdej chwili potrzeby wezwać... jakieś szkolenia... itp. tak mi się zdaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 28 Październik 2008 Share Napisano 28 Październik 2008 Elo, elo! Odebrałem dzisiaj wezwanie do powołania :D Trochę się spóźniłem, bo chcieli się ze mną widzieć dwa tygodnie temu... Jutro zadzwonię i umówię się na inny termin odwiedzin. Aktualnie jestem kryty z dwóch stron - odwleczony termin obrony i dwuletnia szkoła pomaturalna, do której niedawno się zapisałem (żeby było śmiesznie - nie z powodu wojska). Dam znać jak było po wszystkim ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSn4k3 Napisano 29 Październik 2008 Share Napisano 29 Październik 2008 Rezerwa to w skrócie coś takiego, że jak będzie total war to Cię sciągną żebyś wojował:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 2 Listopad 2008 Share Napisano 2 Listopad 2008 eh też muszę jakiś papirus wysłac do swojej WKU... szczerze po tylu latach mojego studiowania dali by sobie już spokój... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 Aha, miałem powiedzieć jak było. Wyjątkowo miło :D Panie były dużo milsze niż ostatnim razem. Poza tym żadnych pogróżek, że jeszcze mnie dorwą (kumplowi tak powiedzieli w innym WKU) i spokojnie odroczenie do końca roku. Potem mam złożyć kolejny wniosek, ew. dyplom. "Chyba, że coś się zmieni w przyszłym roku" jak to miła pani powiedziała :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eden-3d Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 podobno maja brac tylko do konca roku:/// jak to w koncu jest wnerwia mie ta sprawa z tym wojskiem nigdy nic nie wiadomo i w czyje plotki wierzyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 No minister obiecywał. Ale przecież zdarzało się, że ministrowie nie dotrzymywali obietnic :D W praktyce póki ustawa nie zostanie podpisana to niczego nie możemy być pewni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scottero Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 A ja, jeszcze w wakacje przeslalem do swojego WK-u zaswiadczenie, ze od wrzesnia bede uczeszczal do tej i tej szkoly... i od pory cisza. Moze o mnie zapomnieli? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eden-3d Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 scottero nie liczyl bym na to,tez kiedys mailem taka nadzieje i sie rozczarowalem ,pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scottero Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 to umiecie pocieszyc czlowieka xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eden-3d Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 heh ja tez jestem w tej sprawie nie pocieszony,pozostaje nam sie modlic zeby w koncu zniesli to scierwo raz na zawsze i jak na cywilizowany kraj przystalo wprowadzic zawodowe! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tronki5 Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Ja zapomniałem zanieść zaświadczenie do WKU jak byłem w domu,oni coś do mnie wyślą z ponagleniem?Nie chce mi się specjalnie jechać 4h pociągiem w jedną stronę żeby dać głupie zaświadczenie,mam ich gdzieś;]Może o mnie zapomnieli...;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 wyslij do mamy i niech mama zaniesie jezeli nie zrobiles tego do 15 pazdziernika, albo do konca pazdziernika (przynajmniej tak jest w lubuskim) to jedyne ponaglenie jakie dostaniesz to bilet ;) lepiej zmarnowac nawet te 4h, bo pozniej bedziesz mial problemy. W tym roku przez kilka przypadkow dostarczylem zaswiadczenie 26 pazdziernika i juz byl deko problem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scottero Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 o Lol, czyli jak nie wyslalem swojego jeszcze, to oznacza ze moge dostac bilet w kazdej chwili? Bo jedyne co im zaniosle to to ze od wrzesnia zamierzam sie uczyc a nie ze sie ucze... i jak dostane bilet to co wtedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 wtedy zanosisz papierek ze się uczysz i problem z głowy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scottero Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Thx za szybka odpowiedz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 9 Listopad 2008 Share Napisano 9 Listopad 2008 zawsze można wysłac pocztą poleconym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sadet Napisano 16 Listopad 2008 Share Napisano 16 Listopad 2008 pomocy niewiem gdzie znalesc na internecie druk o wymeldowanie tymczasowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 16 Listopad 2008 Share Napisano 16 Listopad 2008 Na stronach urzedu miasta powinno byc wszystko. Np. http://www.wom.warszawa.pl/index_procedury.php?kat=10&grupa=7 Ale "wymeldowanie tymczasowe"? Pierwsze slysze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 17 Listopad 2008 Share Napisano 17 Listopad 2008 słyszal ktos ze wymeldowanie teraz gów.... daje bo niby ganiaja na podstawie tego ze maja dostep do tego 'kto gdzie pracuje' ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 20 Listopad 2008 Share Napisano 20 Listopad 2008 http://wiadomosci.onet.pl/1865836,11,item.html Tak się wczoraj zastanawiałem, czy Klich pamięta co obiecał. Widać pamięta, albo ktoś pamięta za niego. W każdym razie sprawa się rozwija :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 21 Listopad 2008 Share Napisano 21 Listopad 2008 arev, na dobrą sprawę, to tysiące młodych ludzi w Polsce mogłoby świętować już dzisiaj, bo biorąc za pewnik zapewnienia ministra Klicha, w 2009 nie powinno już być przymusowych wcieleń do wojska. Następne i ostatnie tym samym terminy wcieleń do jednostek w 2008 roku, to dni 2-4go grudnia, a więc zachowując wymagane 14-dniowe wyprzedzenie względem dnia wyznaczonego jako termin stawienia się w jednostce ostatni możliwy dzień, kiedy można było otrzymać do podpisania kartę powołania jest właśnie 21 listopada, czyli dziś, a w zasadzie jeśli być dokładnym to wczoraj. W świetle tego już dziś możemy cieszyć się wolnością, problem w tym, że mimo, iż jednostki WKU otrzymały dyspozycje mówiące o zawieszeniu wcieleń w 2009 roku, a minister Klich sporo już w tej sprawie naobiecywał, to wszystko to możemy traktować jako załatwione 'na gębę'. Czyli jak to w Polsce, multum wątpliwości, minimum jasności. Pozostaje mieć nadzieję, że od dzisiaj wizyta w WKU będzie się zaczynać pytaniem " czy chcielibyśmy wstąpić do wojska?";) Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 21 Listopad 2008 Share Napisano 21 Listopad 2008 bedzie okazja zeby wypic :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 21 Listopad 2008 Share Napisano 21 Listopad 2008 popieram - choć akurat po ostatnim wtorku mam "wódowstręt" :) - ale i tak profilaktycznie wyślę zaświadczenie do WKU swoje - w myśl zasady : Panu Bogu świeczkę, a diabłu ogarek :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 22 Listopad 2008 Share Napisano 22 Listopad 2008 @Touch: właśnie dlatego ostrożnie podchodzę do sprawy, zamiast wklejać na forum zdjęcia nagich, cycatych panienek i stosów puszek piwa :) Cieszy mnie tylko to, że sprawa nie umarła, co często się u nas zdarza. Jeśli ustawa przejdzie w terminie to obojętnie jak będzie załatwione z WKU - podstaw prawnych nie będą mieli, więc pewnie też kłopotów z odwołaniami od decyzji nie będą sobie robić. Akcentuję przy tym jeśli, ale wszystko zmierza we właściwym kierunku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSn4k3 Napisano 24 Listopad 2008 Share Napisano 24 Listopad 2008 http://www.dziennik.pl/polityka/article270362/To_nie_musi_byc_ostatni_pobor_do_wojska.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knysha Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 Znając życie, pewno jeszcze pójdziemy w kamasze, odsłużyć swoje i przekopać 300m kw poligonu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5986126,Wojskowe_Komendy_Uzupelnien_nie_przestana_dzialac.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 Ostatni żołnierze wcieleni do służby zasadniczej to 105 poborowych, którzy dziś przekroczą bramy koszar 3. Batalionu Zabezpieczenia stacjonującego na warszawskiej cytadeli. "I więcej poborowych w Polsce już nie będzie" - kwituje rzecznik Dowództwa Wojsk Lądowych, Sławomir Lewandowski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floo Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 oby tak zostało... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 am en Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 no! oby tak jeszcze tylko wytrwali w tym do mojej emerytury :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 czyli co juz moge rzucac szkole ? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 ehehe.. dobre pytanie, sam się zastanawiam :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 ale fajnie to kto mnie teraz przyjmie do pracy rzucam uczelnie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lis Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 Hehe. Od dzisiaj czuję się bardziej wolnym człowiekiem :D Jednak coś w tej Polsce może się zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi