Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, oto taki mały domek czy szopa jak kto woli :D

Jest to mój pierwszy model low-poly i niestety ma aż ok. 1200 poly :/

Przyokazji mam pytanie, czy jak robie taką chate do gry to musi mieć ona UV mape ? Bo ja tutaj otexturowałem to normalnie bez UV.

dom3wt.th.jpg

siatka5cd.th.gif

• Odpowiedzi 22
  • Wyświetleń 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Model wygląda przyjemnie, ale:

- 1200 poly na coś takiego to straszni dużo,

- uv mapa musi być, ale chyba nie do konca rozumiem pytania, bo mapa uv przeciez zawsze istnieje z kazdym modelem. Brak modyfikatora 'unvrap uvw' nie oznacza, że model nie ma swojej mapy uv. Po prostu modyfikatory takie jak 'uvw map' upraszczają mapowanie prostych elementów.

Napisano

1) domek , taki sredni no.. trudno powiedziec,

2) :| . lol, zeby to "wlozyc" do gry musi byc:

-model.3ds

-textura.tga > muszisz zrobic mapowanie i muszisz zrobic texture, wiesz, zeby miec plik, ktory potem sie nalozy na model. poczytaj troche o tym,,,,

Napisano
  • Autor

kurt spoko spoko więc z tego co mówicie wynika że muszę zrobić texturke UV.A nie wiem czy z Lightwave da sie wyexportować do 3ds ale to sie zobaczy jeszcze. A nad ilością poly to popracuje i napewno niebawem nowe modele sie pojawią :D

Napisano

Obiekt wsadzany do gry nie musi byc *.3ds. Tekstura nie musi byc w *.tga. No chyba, ze Kurt robi gry w jakims gamemakerze i takie sa tam wymogi...

Wszystko zalezy od engine gry (ale mapowanie UV mysi byc i w kazdym oteksturowanym modelu jest)... To co napisal Kurt jest glupota.

Napisano

Co do tego 1200 poly to naprawde za duzo ... mozna by bylo to o hoo hooo zmniejszyc :) zapodaj foty z 4 stron + od spodu dla pwenosci :P to zaraz ci powiedza gdzie co i jak ... bo z jednego to ci wszystkich bledow nie pokaza ... choc i na nim mozna sporo wylapac :)

Napisano

mistrzu nie szpamuj nam tu :] ....

wizz zapodaj screeny z innych stron to mistrz poraszek ci powie gdzie co i jak :)

Napisano

kopmpletnie niemoge zrozumiec siatki jaką wymajstrowałes:)ale ze to jest twoj pierwszy model w low poly to Ci sie to wybacza:) Nastepnym razem zrobisz ten sam model w 120 poly:)

pozdrawiam,

ps - Kurta niesłuchaj:)

Napisano

Rzeczywiście nawaliłeś trisów bo ja jak przeliczyłem sobie ten domek uwzględniając że po drugiej stronie nie ma okien i drzwi to by mi wyszło 354 trisów więc pod względem modelowania jesteś sporo do tyłu. Zresztą spójrz na swoją siatkę i zobacz ile punktów masz na płaskiej płaszczyźnie (np. dach) i zastanów się po co one są. Pozbądź się ich szybko. Tak samo belki. Skoro i tak tilujesz teksturę i używasz uvw map to niepotrzeba ich dzielić tylko walisz je przez całość. Tekstury masz mdłe i nie widać podziału desek na ścianach. Gonty na dachu powinny być większe.

Powodzenia w modyfikacji.

Napisano
zeby to "wlozyc" do gry musi byc:

-model.3ds

-textura.tga

:O

..(10 znakow)..

Napisano
:O

..(10 znakow)..

Okej to ja teraz leze i kwicze ze smiechu. eMPeck masz u mnie mistrza na dzisiejsza noc :] Byle tak dalej to ja stawiam pifo :]

Napisano

Napisałeś mu źle. Początkującemu to może tylko zaszkodzić. O ile tga jest istotnie używanym formatem, to 3ds już nie, wręcz się do game-art nie nadaje ze względu na to że jest to przestarzały format jeszcze z czasów dosowego 3dstudio 4 i ma mnóstwo ograniczeń, nie mówiąc o zbędnych rzeczach które też się w nim zapisują.

Jeżeli byś napisał że do textur się wykorzystuje między innymi tga to bym słowa nie powiedział, nie słyszałeś o na przykład dds, albo o tym że niektóre silniki potrafią wczytać bmp, jpg, png - tego nie napisałeś.

A do exportu to nie wiesz że przeważnie się używa natywnych formatów? Przecież masz na koncie 17 gier. NIe wiesz że niemal każdy engine ma swoje exportery? Jak na przykład Quakowy .md3 i wiele innych? A jeżeli już używamy tradycyjnych formatów 3d to nie słyszałeś o formacie .ase (Unreal2 go używa), .x , .obj , .xsi? Jeżeli to byś napisał to by nikt słowem się nie odezwał. A Ty napisałeś bzdury o 3dsie i się dziwisz że Cię ludzie skreślają.

Napisano

EMPeck, a mowiles ze czasu nie masz a tutaj takie tlumaczenia... jest git i jedziemy dalej ... do lasu

Napisano

:| empeck, wiem jedno : jak ktos zaczyna z 3d\low poly to go kij obchodzi jakie silniki isnieja, che tylko nauczyc sie pracki na poziomie robic ,.,,,--->nadal marudziszzzzzzzzz

Napisano

Skoro go nie interesują silniki to po co mu mówisz o 3dsach i targach, skoro on i tak chce tylko wyrenderować obrazek?

Napisano

lol :) kurt ty bys sie nauczyl sluchac i nie piepszyc glupot jak czegos pewny nie jestes :) 100% za Empeckiem :)

Napisano

Jeszcze raz ja - wizz, przepraszam za bałagan w Twoim wątku, pracuj dalej, postuj i się nie zniechęcaj