GRiPi Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 a fR-stage2 tez ma byc stand-alone i bedzie mozna modelowac w czasie renderingu :P a co do maxwella to calkiem ciekawy pomysl, szczegolnie do archow, ale szczerze mowiac wole gdy ja ustawiam scenke, odp gi itp. a nie automat. to taka roznica jak robic zdjecia lustrzanka i kompaktem, choc tu o dziwo kompakt daje calkiem ladne rezultaty ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 Porównywanie maxwella do kompaktu jest chyba trochę... dziwne :p Przecież masz tu także możliwośc ręcznego ustawiania przysłony, czasu naświetlania i wogóle wszystkiego. Chodzi o to, że maxwell, w przeciwieństwie do innych rendererów, ma zawsze idealne GI, caustyki i inne takie efekty, które mają zarówno kompakty i lustrzanki :) Chyba trudno o kompaktówkę, która ma błędne GI :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GRiPi Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 ok to byla taka metafora ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 jednym słowem Maxwell ruless :) Vraya też lubie nie powiem - ale mental fr i reszta to gnioty :) bijcie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 Chodzi o to, że maxwell, w przeciwieństwie do innych rendererów, ma zawsze idealne GI, caustyki i inne takie efekty I to jest, wbrew pozorom, PROBLEM. W wypadku, gdy priorytetem będzie dla nas klimat, atmosfera sceny, a nie jej fizyczna poprawnośc robią się schody. Nie przejdzie numer z porozrzucanymi omni z dodatnimi i ujemnymi multiplierami, które bardzo ładnie rysują kontrasty w scenie. Nie mowiąc o wykluczaniu z oświetlenia niektorych obiektów. Maxwel jest fajną zabawką, ale IMO, dość ograniczoną - własnie przez wymuszony realizm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max_1989 Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 http://www.maxwellrender.com/whitepaper/index.htm - zerknijcie na czaszke ... http://forums.cgsociety.org/showthread.php?t=291505 Software: (Other), 3ds max, mental ray, Photoshop :] co do mojej opinii na temat maxwella, mogę powiedzieć że jest to genialny render do "realistycznych scen" uniemożliwający stworzenie niektórych rzeczy, które w renderach np: vray'u nie stanowią problemu. Jeśli czasy renderów benda porównywalne z obecnymi "standardami" to wydaje mi się, że w wizualizacjach będzie niezastąpiony :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 W wypadku, gdy priorytetem będzie dla nas klimat, atmosfera sceny, a nie jej fizyczna poprawnośc robią się schody. klik - właśnie dlatego napisałem to, co napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg_jg Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 mental fr i reszta to gnioty :)...teraz to przesadziłeś bijcie :) sam chciałeś: | ;) - - - - Co do Maxwell`a to dla mnie jego największą wadą jest zupełny brak elastyczności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 no ja powiem tak, od vraya nie odejde ale lubie maxwellkiem churtowo robić studyjne renderki do pfolio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 final tej czaski to chyba mental, o co chodzi :) ale ciecze to z tych co widzialem to maxwell ma straszne, albo autorzy prac sie nie znaja albo fizyka maxwella to sciema :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 kome weź sie nei ośmieszaj takimi wypowiedziami :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 Jezu hindus, rzuc adresem, wysle ci Nervosol. ;) Uspokoj sie troche. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 ukazaly sie nowe testy rendera :) lollll http://www.maxwellrender.com/forum/viewtopic.php?t=8079 :D:D:D:D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w!e8 Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 bylo gdzies na poczatku watku-czytaj uwaznie ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 wiem ale jest update !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w!e8 Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 no faktycznie ale skromny ten update-> tylko jeden obrazek wiec nie robi to roznicy ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 nie 2 nowe testy :) no jaki jeden jak sa 2 nowe Jeden Victora drugi Toma !!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w!e8 Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 jeden :) dobra koniec ot :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 ale gnoity ogólnie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg_jg Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 Odnośnie większej prędkości nowej wersji... z tego co można wyczytać i zobaczyć na forum maxwell`a widać, że odbywa się to kosztem jakości :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 jakos nie widze aż takiej różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg_jg Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 Dużej nie ma, ale zawsze... też ciekawe: In this images here I wonder me only, why is at the outside walls more noise in the Maxwell 1.0 image as in the previous version? - - - - I jeszcze jedno: widzisz kształt 'przejarania' nad kulką bliżej środka ? jest ono inne niż te w poprzedniej wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 co nie znaczy że jest gorzej - a tymi kułkami to nei wiem co ty mi pokazujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 7 Listopad 2005 Autor Share Napisano 7 Listopad 2005 tam n iema więcej noisu :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg_jg Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 Ale dziwne jest to, że między jedną, a drugą wersją są różnice ( i nie chodzi o noise) ... chyżby jedna była bardziej 'based on the physics of real light' niż druga...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 oj psuje sie ten wasz maxwel psuje :P a zeczywiscie w nowym jest szum po ciemnej stronie a we wczesniejszym nie ma :P przyjrzec sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 kome wiem ze ci nie lezy maxwell :) zawsze znajdziesz dziure w calym :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 nie no wiesz to nie o to chodzi, ale skoro w obrazkach są male roznice (nie chodzi o szum) to juz ktorys musi nie byc 100% physical, a skoro ktorys z nich nie jest mimo zapewnien, to zaden taki byc nie musi :D ide sie uczyc, do jutra y o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg_jg Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 oj psuje sie ten wasz maxwel psuje :P jaki "wasz"... ;P skoro w obrazkach są male roznice (nie chodzi o szum) to juz ktorys musi nie byc 100% physical, a skoro ktorys z nich nie jest mimo zapewnien, to zaden taki byc nie musi :DDokładnie, ale nie chciałem tego pisać wprost ;). Z drugiej strony ciężko nazwać to małą różnicą, jeżeli gołym okiem widać zmianę energii niesionej przez światło. Czyżby optymalizacja poszła w złą stronę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 A może poszła w stronę dobrą. Może werja beta była troszeczkę "niedopracowana". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 nikt nie napisał że on (1.2 etc) jest w pełni realny - tylko oparty na prawdziwym rodzaju oświetlenia a to różnica - to po pierwsze - po drugie zdanie kome'a już znamy i niech sobie pracuje na vrayu jak tam długo chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 no właśnie ie wazne na czym się pracuje wazne ze wychodzą fajne rendery, niektóre wypowiedzi wskazują na rozpoczynająca się jakąś świętą wojne ludźmi przechodzącymi na nową wiare Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 heheh no chlopaki co wy sie tak tu klucicie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 tak samo wjezdzam wam na maxwela jak wy mi na vraya :P dobra zamykam morde i w ciszy ogladam wasze postepy :) pis & loft ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 ojjj kome no już spoko, zgoda i w ogóle ja tam vraya lubie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg_jg Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 AGmakonts & hindus Żadna "święta wojna". Ja napisałem tylko, że ten "based on the physics of real light" renderer uległ zmianie co widać na obrazkach, idąc dalej... jedna wersja posiada bardziej 'real' rodzaj oświetlania od drugiej, tylko która to? Chodzi mi głównie o to, czy te wszystkie operacje optymalizacyjne zwiększające szybkości pracy silnika maxwell`a nie spowodują obniżenia jego dotychczasowej 'poprawności', szczególnie, że jak można wyczytać na stronie domowej "Maxwell... reproduce the behavior of light in a completely accurate way" będąc bardziej złośliwym: czy coś się zmieniło w 'real life' od czasu renderingu tych obrazków w starszej i nowszej wersji, że "behavior of light" troszkę się różni? ;) - - - - Na dziś tyle... jutro 2 wykłady z matmy na 07:30 :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 ta 1.xxx chyba :] swoją drogą trzeba czekać ....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 ano czekać, czekać ja sie już nie moge doczekac, w końcu szybciej będzie liczył bo teraz to mnię czasami kur**** bierze jak musze na prosty interior bez shaderów pare H czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 based on the physics of real light powtórze sie ale co tam - oparty na prawdziwej fizyce nie znaczy idealnie pracujący - zawsze mogą być odchyły - skąd wiecie czy motto reklamowe nie zmieni się w przypadku 1.0 ? ppozatym też kocham vraya także kome luzik ;) ale już mentala i reszty nie trawie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 no jeden normalny wyznawca maxwella :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 8 Listopad 2005 Autor Share Napisano 8 Listopad 2005 41 min to całkiem dobry wynik jak na kaustykę :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 Dużej nie ma, ale zawsze... też ciekawe: - - - - I jeszcze jedno: widzisz kształt 'przejarania' nad kulką bliżej środka ? jest ono inne niż te w poprzedniej wersji. hmmm.... ja jestem wyznawcą Mentala, ale Maxwella też znam i muszę tu zbić ten argument. 1. Obrazek na wersji 1.0 pre-release ma mniejszy noise (cośta, ślepi?) 2. Nie różni się ten kształt przepalenia, gdyby dać wersji beta więcej czasu na liczenie to w rezultacie wyrenderowałby się taki obraz jak w wersji 1.0 pre-release. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 o i to jest to :) noise też robi swoje jeśl iidzie o postrzeganei rendera :] razor krata piwa ci sie należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 dla mnie nowy maxwell bedzie super i tyle jesli komus to sie niue podba czy ... to nie wie co traci :D P.S. hindus no a jak :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 wiedze szal na punkcie maxwe... a jak przyjdzie co do czego to polowie ludzi zabraknie albo cierpliowsci albo wiedzy albo mocnego komputera :) ja tam obstaje przy mentalu :). Przypomina mi to troche prezentacje pierwszego modelu Bzyka :) nagle wszyscy zauwazyli rhino i wszyscy stweirdzili ze max blednie przy nim, a jak to pokazal czas nie sam soft a umiejetnosci sie licza w 90% .. Slowem na koniec, niemozna niewspomniec ze spod bebechow maxwela wychodza piekne renderki :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 1600X1200 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 8 Listopad 2005 Autor Share Napisano 8 Listopad 2005 TrojkaT proszę Cię, wrzuć lik zamiast img, to waży 1.33 mb! btw. jaki rendertime? -edit- dobra to teraz zapisz do jpg i wrzuć na imagehack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 ok sorki za to ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg_jg Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 1. Obrazek na wersji 1.0 pre-release ma mniejszy noise (cośta, ślepi?) Nie wszędzie. 2. Nie różni się ten kształt przepalenia [...] Moim zdaniem tak, i dłuższy rendering tego nie zmieni. - - - - ps. nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem maxwell`a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi