Napisano 29 Październik 200519 l hi, mam pomysla: nie znudzil wam sie kolor maxowego UI? ja od razu sie przestawilem na discreet-dark, ale ten juz po 3 latach tez sie znudzil wiec sobie zmieniam kolorki. moze ktos chcialby sobie je sciagac albo przygotowac jakies fajne, zeby ktos inny mogl sobie maxa odmienic? fajnie by bylo, fe: (deep green:)) pozdro.
Napisano 29 Październik 200519 l jak dla mnie to tylko czarny inne kolory zbyt szybko mi mecza wzrok przy dlugim siedzeniu :)
Napisano 29 Październik 200519 l Przy dluzszej pracy, najlepiej sie sprawdzaja ciemne kolory. Podobno Niebieski jest najlepszym rozwiazaniem, ale taki standardowy DARK tez daje rade ;) Kurt: Swietne kolorki, co za boskie zgranie barw. BRAWO. Prosze mistrzu udostepnij ten schemat, albo nie... Sprzedaj go, za takie cudo to ludzie wydadza majatek ! bleech pozdro
Napisano 29 Październik 200519 l Ja ostatnio się własnie na czarny UI przerzuciłem i przyznaję że jest o wiele lepiej niz na szarym ;]
Napisano 29 Październik 200519 l Ała moje oczy nie wiem jak ty przy tym wytrzymujesz ;) paskudne kolory
Napisano 29 Październik 200519 l mówie wam to taki chwyt marketingowy tak naprawde on zarabia 10 gr za kazdego posta w tym wątku;) ale zestwienie serio okropne
Napisano 29 Październik 200519 l za przeproszeniem wyglada to jak by ci ktos nasrał na maxa ja od poczatku działam na dark ui , jedynym kosmetycznym zabiegiem jest Grid > set by indensity (wartosc 215)
Napisano 29 Październik 200519 l ja siedzę na dark odkąd nauczyłem się zmieniać UI, zmieniłem tylko bg viewportów na takie jak w mayce. btw. pasuje mi idealnie do windowsa :]
Napisano 29 Październik 200519 l "Zielony" kolor jest siła, nie wiem jak u ciebie, ale u mnie taki kolor nazywa się sraczkowatym.
Napisano 29 Październik 200519 l xeav- Po co ci ten ogroooomniasty pasek na dole? :| Środowiska narzeka że nie da się wejść do exmode bez menu górnego a tu taki "bęc" większy od wszystkich maxowych menu razem wziętych :D. kurt_hectic- Jaki masz monitor?
Napisano 29 Październik 200519 l xeav - to kalectwo maxa ;] ja rozlozylem go na 2 monitory i jeszcze mi malo
Napisano 29 Październik 200519 l Autor Gotham: mam 2 : 20 calowy flat 1600-1200 85 Hz i philipsa 17 calowego, ktory stoii obok i zwalam na niego zbedne panele... czyli na 20 calowym zostaje sam view> fajna opcja. a tak ogolnie to szkoda, ze nikt nie ma ochoty przerabiac maxa, gdyby tak przerobic kolorki ikonki i panele, duzo fajniej by sie pracowalo w nim, moim zdaniem,,, (ikonki :| > ile to roboty...)
Napisano 29 Październik 200519 l może ktoś zrobi jakiś zestaw ikonek i kursorów a ja to "wsadzę" do maxa i zrobię patch ?
Napisano 29 Październik 200519 l Ciekawe czy da się obsługiwać maxa joystick'iem.. to też by było "fajne".
Napisano 29 Październik 200519 l Jak się robi cos takiego jak ma np. xeav, że na górnym toolbarze są "wszystkie" ikonki bo u mnie to np. trzeba to tak przesówać:/
Napisano 29 Październik 200519 l Ciekawe czy da się obsługiwać maxa joystick'iem.. to też by było "fajne". Albo kierownica [ze wstrzasami np. przy nakladaniu ms'a na obiekt ;] ] BTW. Ciemna strona max'a rox ;]
Napisano 29 Październik 200519 l Może pomysł i niezły ale przyznasz Leru, że pierwszy screen okropny. Istna antyreklama tego wątku.
Napisano 30 Październik 200519 l przyznam, kolory okropne, ale nikt nie każe tego używać. Jeśli ktoś ma swoje ustawienia UI albo znalazł jakieś ciekawe w necie to podawajcie linki. Mi np jasny szary się dawno znudził a ciemny jest za ciemny. Chcąc ustawiać całą kolorystykę można się zarobić. Dlatego myślę, że ten wątek jest ok. Jedno pytanie - czemu wszyscy macie ustawione duże ikony w interface`ie ? Przecież używa ich się sporadycznie, a tylko zajmują miejsce na ekranie.
Napisano 4 Listopad 200519 l ja bym zapodał coś kolorowego.... ale jakoś lubię defaultowe kolorki :D :P
Napisano 5 Listopad 200519 l Wiem, że to rozmówka na temat Maxa, ale XSI pod tym względem rządzi. Ani Maya ani Max nie maja (chyba, że sie mylę) takich mozliwości zaplanowania przestrzeni roboczej. W parę minut uzywając dostepnych narzędzi w XSI i skryptów mozna całkowicie zmienić lub/i dostosować schematy UI do modelowania czy animacji czy czegoś tam. Ja zaprojektowałem sobie na razie schemat do modelowania na dwa monitory. Dodałem sobie najważniejsze klawiszki (na skryptach) i jest git. Kolorami raczej się nie zajmowałem. Ale zgodzę sie że niektore kolory są :/
Napisano 5 Listopad 200519 l nidgy tak głęboko nie dotarłem. Eh. W każdym razie może jakieś screeny fajnych UI ale nie kolorowych tylko zadaniowych. Na 1 lub 2 monitorki. Chętnie popatrzę. Ew. jakieś wskazówki lub konfiguracje w plikach.
Napisano 5 Listopad 200519 l Jak robię to robię w takim układzie. http://www.olsztyn.mm.pl/~leru/ui.jpg Wszelka nawigacja viewportów to MMB, MMB+alt i rolka myszy. Wrzuciłem sobie pod F2-F6 różne menu. Np to co po lewej widać na screenie włączam/wyłączam sobie w miarę potrzeb. UI dla dwóch monitorów to tylko kwestia przerzucenia na inny ekran narzędzi. Szczególnie pewnie było to przydatne jak się pracuje z cząsteczkami z oknem PARTICLE VIEW. To okno jest mi przydatne jak jest większe troszkę. Tak jak na http://www.olsztyn.mm.pl/~leru/particle.jpg więc czasem ciężko się pracuje. Ale to kwestia ustawień też wielkości viewportów itd. Da się przeżyć :) Opcje UI (bardzo dużo ich jest) są dostępne w menu CUSTOMIZE -> CUSTOMIZE USER INTERFACE... Są tam też ustawione już UI do konkretnych zadań.
Napisano 5 Listopad 200519 l A to moje. XSI co prawda ale zawsze coś. Mam jeszcze do zagospodarowania ta dziurę ale nie zdecydowałem co tam wrzucić.
Napisano 5 Listopad 200519 l Nie wiem po co wam tyle przycisków na ekranie :D Ja całość modelingu (no, może 90% ;) robie w expert mode, przy dwóch wievportach. Jeden jest na perspective a na drugim przełączam sobie front / left/ back. Polecam każdemu expert mode, większość z was i tak pewnie korzysta ze skrótów, to trzeba się tylko przestawić żeby kożystać tylko z nich :) Ale nie ma tego znowu tak wiele, a szybkość z jaką się modeluje i pole widzenia zwiększają sie diametralnie. BTW: wie ktoś jak się ustawia własne skróty klawiaturowe w maxie? pozdrawiam :)
Napisano 5 Listopad 200519 l no i skasowali mój cytat z Alternatywy4 :( A kwestia ustawienia przestrzeni roboczej to tak jak pisał Leru w maxie jest ogromna, to że większość osób zostawia taki jak jest w orginale wynika z tego że nie wiedzą jak lub też nie mają potrzeby go zmieniać (co może świadczyć o tym, że interfejs maxa został jednak dobrze zaprojektowany, a tak częste zmiany interfejsu w mayi czy xsi o czymś zupełnie odwrotnym) ;)
Napisano 5 Listopad 200519 l Hej Gordy - super UI Ja bym tam zrobił toolbar z maxowym command panelem ;D W sumie to już zacząłem coś podobnego budować w XSI 4.2, ale czekam na piątkę i na toolbary z ikonkami. Bacry - max ma niezły interfejs i bardzo go lubię, ale nie przesadzałbym z możliwością jego modyfikowania. Jest ona niemal żadna w porównaniu z XSI :)
Napisano 5 Listopad 200519 l ale czekam na piątkę i na toolbary z ikonkami. to piątką ma ikonki? trzeba jakiś upd?
Napisano 5 Listopad 200519 l Defaultowo nie ma :D już w czwórce można było zrobić sobie swój toolbar i wkomponowac go 'bezszwowo' w interfejs. Niestety przyciski mogły być tylko textowe i defaultowego rozmiaru. W piątce można sobie na przycisk wrzucić bitmapkę i ustalić jego wielkość.
Napisano 5 Listopad 200519 l Bacry -> dokładnie :) osobiście się dziwię czemu tak często graficy mają duże ikony w toolbarach maxowych i menu reactora po lewej. Przecież nie używa się wszystkiego na raz a duże ikony to tylko straszna strata miejsca do pracy.
Napisano 5 Listopad 200519 l to menu reactora powinno być defaultowo na off :] wystarczy opcja w main menu. piszemy petycję do discreeta o usunięcie? :]
Napisano 5 Listopad 200519 l Ja w maksiu nie używam expert mode, ale skoro nie animuję to wywaliłem trackbar, suwaczek, menu reactora oczywiscie, ikonki mam male i pod F11 wrzuciłem sobie chowanie command panelu :) xeav - afaik nie ma. hardcore'owi userzy XSI mają w pogardzie ikonkowców (podobnie jak użytkownicy LW ;)) wróć. Można sobie włączyć taki toolbar jak ma maksio - ten u góry. Tylko nie pamiętam jak bo mi się demo piątki skończyło i jadę narazie na 4.2. Chyba w manu View, poszukaj main toolbar czy coś takiego.
Napisano 5 Listopad 200519 l Ja wolę zrobić sobie sam klawiszki i takie jakich potrzebuję, szczególnie gdy dokopać się do nich nie można lub gdy skrótu zrobić się nie da (Xray Mode, czy statystyki dla każdego viewporta) W XSI w zasadzie można wszystko edytować. Wystarczy rclick na jakimkolwiek okienku funkcyjnym i edytować parametry w skryptach. Troche to niebezpieczne dla laików. Dodatkowo w XSI 5 dodano tzw. eventy dla których to można dodać funkcje także w formie skryptów czy pluginów aby aplikacja wykonywała automatycznie co nam sie podoba. I tak Przy starcie XSI można załadować konkretne parametry sceny z obiektami i ustawieniami viewportów.
Napisano 9 Listopad 200519 l skoro nie animuję to wywaliłem trackbar, suwaczek, Emm, a można wiedzieć jak to zrobiłeś? Nie mam za dużo miejsca na moniorze a to tylko tam tkwi i wygląda :) Edit: Dzięki :) A suwak wywala się podpinając klawisz pod Show Time Slider w "Customize UI" - to odkryłem sam :)
Napisano 9 Listopad 200519 l trackbar z menu customize - tam jest takie podmenu w bok i można go schować, a suwaczek to nie pamiętam ;) Jak będę w domu to odpalę maksia i zobaczę.
Napisano 9 Listopad 200519 l Osobiście proponuję coś takiego wrzucić: macroScript TimeSlider_TrackBar category:"UI" ( macros.run "Customize User Interface" "UI_TimeSlider_Toggle" actionMan.executeAction 0 "407" -- Tools: Show Track Bar Toggle ) Potem podpiąć pod to np. 7demkę numeryczną (customize user interface/category ui) i w razie potrzeb przywoływać lub chować- naprawdę polecam, mam tak cały interface podpięty i komfort pracy jest bez porównania :).
Napisano 9 Listopad 200519 l tu masz kod jeśli chcesz ukryć wszystko :] http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=20797&highlight=expert+mode