naeq Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Witam, szczerze się przyznam że od lat próbowałem zrobić Foto-Realistyczny kubek :D:D Kubek został zrobiony z 2 obiektów, połączonych i wymodelowanych. Wszystko wyrenderowane w finalRender’ze, czas renderingu to 13 min. Do pełnej fotorealistyczności przydało by się otoczenie… no ale mam nadzieję że się podoba :) Pozdrawiam !! P.S. Za niedługo dodam jakieś jeszcze renderki qbka, bardziej dorobione z (może) otoczeniem :) Edit: Dodaję nowy poprawiony qbek... (z niewiadomo czego przypomniałem sobie o nim ;P) a ponieważ nic mi sie nie chciało.. od nie chęci w 5 min zorbiłem nową oprawe modelu mojego Qbka :)) Wszytsko w V-Ray'u
MonsterDream Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Jak na kubek tworzony pare lat ładnie wygląda hehe :)
Hindus Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 jesli to twoje początki w maxie to jest dobrze ale jesli juz troche siedzisz jakies 2 miesiace to powinienes juz cos lepszego wyskrobac ;)
naeq Napisano 8 Listopad 2005 Autor Napisano 8 Listopad 2005 Słuchaj, ja w maxie siedze juz z 5 lat... ten qbek to jest tylko jakiś mały model, co ty chcesz jeszce w nim?? chyba nic więcej nie da się dorobić,m bo to tylko kkubek ??!!??!! moge jedynie dodać otoczenie, jakąś starą szafke i przybrudzić troszkę materiały kubka... ale na razie nie mam na to czasu bo ciągle musze sie uczyć. A ten kubek ze wszystkim zrobiłem w hmmm... sam niewiem, bardzo krutko, z godzinke ponad, bo rożne materiały stosowałem i się bawiłem :)
nielot007 Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 hindus--> eee tam po 2miesiacach to ja ledwo co boxa tworzylem ..... fajnie....
naeq Napisano 8 Listopad 2005 Autor Napisano 8 Listopad 2005 No właśnie, co do tych 2 mieszięcy... Hehe po 2 miesiącach chcesz robić fotorealistyczne rendery ?? no to nie źle :D ja nawet niewiedziałem co to mentalray... nawet nie wiedziałem co to Edit Poly :D:d(użyuwałem tylko edit mesh:p) :D:D Pozdro
naeq Napisano 8 Listopad 2005 Autor Napisano 8 Listopad 2005 No właśnie, co do tych 2 mieszięcy... Hehe po 2 miesiącach chcesz robić fotorealistyczne rendery ?? no to nie źle :D ja nawet niewiedziałem co to mentalray... nawet nie wiedziałem co to Edit Poly :D:d(użyuwałem tylko edit mesh:p) :D:D Pozdro
xeav Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 nie jest źle:] Falcom, to zrobiłeś? http://falcom3d.fa.funpic.de/2D/butterfly/butterfly.html
naeq Napisano 8 Listopad 2005 Autor Napisano 8 Listopad 2005 Nie :) tzn, ja tylko tapete zobiłem, z takiego pięknego rendera jaki tam widzisz :)
MonsterDream Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 sooory ja siedze w tym lekko ponad miesiąc zaczynając od zera :P A mam już udany projekt :P
naeq Napisano 8 Listopad 2005 Autor Napisano 8 Listopad 2005 Jęśli nie kłamiesz to Widze bardzo zdolny jesteś :D:D widać w tym miesiąc 29 dni bawiłeś się 3desem a 1 dzień jadłeś i spałeś:p pozdro
MonsterDream Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Nie kłamie, ale jest dokładnie jak mówisz :] Teraz malutka przerwa bo ściągam tekstury, wole nie przeciążać kompa 3ds bo jeszcze się resetnie i pliki które się ściągają się powalą :) Musze formata zrobić bo coś tu się wali hehe A jak się ściągnie to jedziemy dalej z nauką, narazie to sobie moge poczytać ;]
naeq Napisano 8 Listopad 2005 Autor Napisano 8 Listopad 2005 No cóż, życzę powodzenia :) Widze przed toba Wielką przyszłść synu :D:D
mkk3a Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 nawet fajne. może nieco za mocno kaustyka (szczególnie pierwszy render). zrezygnował bym całkowicie ze specularów, a źródła światła wymodelował (przynajmniej w duzym przybliżeniu), to wtedy te refleksy by lepiej wyglądały. nie podoba mi się szczególnie specular na pierwszym renderze w środku kubka (słaby i podłużny). poza tym falloff reflectiona można by poprawić.
naeq Napisano 8 Listopad 2005 Autor Napisano 8 Listopad 2005 Wiesz, właśnie to samo mi się nie podoba, ten głupi specular...:D:D a co kaustyki, to gdy robiłem go miałem przed sobą kubek... no i co do Kaustyki.. no żeczywiście, można by troszke zmniejszyć jej kontract, tak troszke zmiękczyć :) Jak będe miał czas to pomęcze się nad tym, i dzięki za odpowiedż, przynajmniej jedna w której coś jest powiedziane o stronie Technicznej i o błędach :) Dzięki i Pozdro
Bacry Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 a dorobić można łyżeczkę, kostki cukru i kawy "nalać" do środka. Można też dodać hdr'a żeby było bardziej realnie (szczególnie reflection i specular wtedy ładnie wyjdzie).
Gość Savoy Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Chcesz realistyki? Oto przepis: 1/ dodaj HDRI 2/ dodaj mały bump (średnica ok. 1-2 cm) bo z tego co widzę to powierzchnia jest idealnie gładka (kubek wyciety za pomoca lasera?) 3/ dodaj teksturę symulujacą mikropęknięcia 4/ j/w przydałby się fallow dla odbić
naeq Napisano 9 Listopad 2005 Autor Napisano 9 Listopad 2005 Okej, Okej, o to mi właśnie chiodziło :D:D jak będe miał czas zajme ię tym i kubeczek będzie Foro-Real :D:D hehe :] Pozdro
Secator Napisano 12 Listopad 2005 Napisano 12 Listopad 2005 no qBek jak to qBek całkiem ładny jak na poczatek :]
polka dot Napisano 12 Listopad 2005 Napisano 12 Listopad 2005 no rzczywiscie nie ma co dorobic. ciecz w kubku to dosc niespotykane zjawisko.
naeq Napisano 13 Listopad 2005 Autor Napisano 13 Listopad 2005 HEHE, fajny fajny, taki moj kubek bez kaustyki z HDR'em :D:D
maras Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 A co powiecie na mój kubeczek? ;] Naprawdę ładny render, zwłaszcza fajnie wyszły kafle. Jak to mawiają "proste nie znaczy prostackie" i tu tak właśnie jest:)
Bacry Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 tylko, że wydaje się jakby wisiał w powietrzu. no i wypadało by zapytać autora wątku czy sobie takie wstawki życzy.
MindStorm Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 Fakt... sorry FAlcom3D że tak się wtrąciłm do tematu z moimi bazgrołami Bacry: Tutaj już nie powinien "wisieć"
naeq Napisano 9 Luty 2006 Autor Napisano 9 Luty 2006 No to daje następne Wizki Kubka :D:D >> Reszta tak jak w opisie :D:D Pozdro !! postaram się jutro dodać coś jeszcze, bo kurcze... fajnie sie robi takie bajerki z Qbkiem ;P
naeq Napisano 10 Luty 2006 Autor Napisano 10 Luty 2006 Dodaję jeszcze nowszy, zorbiłem oprawe dziś... (hehe, Qbek Contest ;P)
tweety Napisano 10 Luty 2006 Napisano 10 Luty 2006 wywal ta kaustykę! tutoalnie za mocna. wlej cosik tam (herbata kawa) i włala.
naeq Napisano 10 Luty 2006 Autor Napisano 10 Luty 2006 nom też wiem że jest za duża, zaoważyłem, no i w qbku jest za miękka... no bo miałem już ustawioną mape Causyk z pliku, będe musaił jescze raz wyrenderować :)) to nie dużo, pare sekund no ale.... :)) pozdrooo :))
Vorek Napisano 10 Luty 2006 Napisano 10 Luty 2006 Jaki cel ? bijesz rekord w ilości identycznych kubków w jednym wątku ? Zrób mu może jakeś żłobienia, reliefy, materiał porcelany, złocenia czy co tam może jeszcze przyjść do głowy. Dodaj jakieś konkretne otoczenie, światło, kadr, może pobaw się DoF'em. Nie widzę sensu w pokazywaniu 10 razy tego samego kubka w innym kolorze. Pozdrawiam
naeq Napisano 10 Luty 2006 Autor Napisano 10 Luty 2006 OKey, to zorbie porcelane, i inne bajery, tylko musze mieć czas :)) spoxik, tak sie bawie z tym, a daje na forum tak dla... nie wiem czego.. by pokazać :)) pozdrawiam
naeq Napisano 19 Luty 2006 Autor Napisano 19 Luty 2006 Niestety czasu nie mam.... ale jak mam to robie... dorabiam... myśle co i jak dodać do scenki :)) ehhe :)) nie zajeło mi to duzo no ale... Work In Progress... Wszytsko w V-Ray'u, renderowało się ok 20 min, Kafelki 3D, (qbek oczywiście też ;P) no i 3 światła vraylight... :)
chveti Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 skąd ta falująca woda ;] i poproś o przeniesienie do WiP'a.
thorgal Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 mam taki sam kubeczek na chacie.. calkiem fajnie wyszedl, aczkolwiek brakuje mi czegos w scenie.. moze dozuc jakas zaglowke na wode bo z tego co widze to calkiem niezle tam dmucha/wieje :p
maras Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 ...może dopiero było co "zamieszane", ale łyżeczka by sie w tym momencie przydala;)
Kr3tz Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 Moze lyzeczka+wir powstajacy przy mieszaniu? [To co masz teraz masz wyglada imho nierealistycznie]
Vorek Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 o, znowu inny kolor, ale jaki ładny ;] materiał kafelka przyjemnie wygląda Pozdrawiam
Marcin Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 kubek jak kubek, jeden z wielu i pewnie nie ostatni, jako test może być tylko odnosze wrażenie ze boisz sie stworzyć cos poza testem. Zbierz tą swoją całą wiedzę, pomysl nad czymś troche dłużej i stwórz scene a nie kolejny test
naeq Napisano 19 Luty 2006 Autor Napisano 19 Luty 2006 Dzięki Marcin, ty wiesz co i jak... :)) Na początku qubek traktowałem jako testy... jak testy jedne z Wielu... ale teraz, teraz to sie naprawde postara i zorbie do tego łyżeczkę, Wirek i te inne... a co do cieszy która jest poofalowana to tak sobie sprawdzałem jak będzie wyglądało :)) nie jest zbutnio realistyczne bo... w kubku do cherbaty fałdy jak na morzu... hehe :)) pozdrawiam co do Kafelek to tak... postarałem się nad nimi :))
piksar Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 Władca kubków Kubek rulez Powrót Kubka do do nastepnych odcinków, jakbyś potrzebował Kubki wszystkich krajów łączcie się.
Rekomendowane odpowiedzi