patry Napisano 3 Maj 2006 Share Napisano 3 Maj 2006 Jestem początkującym grafikiem ze słabym kompem i dlatego takie małe te szklanki i słaby caustic http://www.biurko3d.republika.pl/szklanki.jpg http://www.biurko3d.republika.pl/szsz.jpg http://www.biurko3d.republika.pl/szszsz.jpg program: 3dsmax 6 render: mental ray Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 3 Maj 2006 Share Napisano 3 Maj 2006 Nie winiłbym raczej słabego kompa, ewetualnie początkującego grafika :) Sporo pracy przed tobą, jeśli chcesz coś w tym kierunku tworzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 3 Maj 2006 Share Napisano 3 Maj 2006 ale kaustyki są, zawsze to już coś, walcz dalej ;] Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 3 Maj 2006 Autor Share Napisano 3 Maj 2006 mintrill - mam slabeko kompa i boje sie zostawic go na 20h i dlatego zmniejszylem rozdzielczosc i wyłączyłem zaawansowane efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tpiatek Napisano 3 Maj 2006 Share Napisano 3 Maj 2006 no fakt .. może i racja że można mieć lęki :) Ale w takiej scenie liczą się przedewszystkim zaawansowane efekty ..wyłączając je .. popsułeś prace. Odwarzniak z Ciebie że renderujesz mentalem .. "respect" :) Gorąco pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 3 Maj 2006 Share Napisano 3 Maj 2006 jak korzystarz z uvw to mimo tego ze stół ma cylindryczny ksztalt radze uzyć mapowania boxa, pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 5 Maj 2006 Autor Share Napisano 5 Maj 2006 a jak oceniacie moją pracę jak na wiek? (mam 13 lat) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 5 Maj 2006 Share Napisano 5 Maj 2006 słabiutko, ale masz 13 lat + zaczynasz to powiem że nie najgorzej, niech to będzie motywacja dla ciebie do dalszej nauki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 5 Maj 2006 Share Napisano 5 Maj 2006 a jak oceniacie moją pracę jak na wiek? (mam 13 lat) musisz się jeszcze nauczyć wstawiać obrazki :> http://imageshack.us/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JunioR Napisano 5 Maj 2006 Share Napisano 5 Maj 2006 hehe nie wiem ale u mnie linki dzialają, ale co do pracy to bardzo słabo, pewnie dlatego ze masz dopiero 13 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 5 Maj 2006 Autor Share Napisano 5 Maj 2006 Zapomniałem dać jeszcze jednego obrazka z tej serii, oto on: http://www.biurko3d.republika.pl/szszsz.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZiBi_PL Napisano 5 Maj 2006 Share Napisano 5 Maj 2006 a jakie masz kompa jesli mozna wiedziec ? Ciekawi mnie to bardzo ;] A co do pracki to ....ciekawsze to niz pracka z tutka :D Proponuje ci nie tworzyc kolejnych tematow dla swoich pracek tylku tutaj dawac wszystkie , chyba ze zrobisz cos naprawde EXTRA :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 5 Maj 2006 Autor Share Napisano 5 Maj 2006 procesor: Duron 1 GHz grafika: GeForce 2MX (16 lub 32 MB) nie wiem :) 128 MB RAM HDD: 40GB 7200rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masater Napisano 5 Maj 2006 Share Napisano 5 Maj 2006 e to nie najgorszy sprzęt, u mnie podobne renderują... moment ja mam klaster z 2 duronów (900MHz i 14007MHz po 256MB przy każdym) oraz semprona 2500+ 1Gb przy tym, ale kiedyś miałem tylko tego d1407MHz ze 128Mb i nie narzekałem, mental jest szybki :), povray i renderer z blendera tyż jeżeli zapytać o szybszy soft na taki sprzęt ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 5 Maj 2006 Share Napisano 5 Maj 2006 Łiiii, to jest całkiem sensowny sprzęt, na swoim pIII450Mhz nie takie rzeczy renderowalem, więc słaby sprzęt raczej nie jest dobrym wytłumaczeniem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 6 Maj 2006 Autor Share Napisano 6 Maj 2006 No faktycznie najgorszy nie jest, ale jak próbowałem ustawić wszystkie zaawansowane efekty na maximum i zmienić rozdzielczość obrazka na 640x480, to pisało że coś około 16 albo więcej godzin będzie renderowało, a tak było tylko ok. 4h. Boje się zostawić włączony komputer na tyle godzin bo jeszcze mi się coś przepali albo jeszcze gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 6 Maj 2006 Share Napisano 6 Maj 2006 Odwarzniak z Ciebie że renderujesz mentalem .. "respect" :) nie dość, że z błędem to jeszcze pierdoły. pff... ale ja nie o tym: nie wiń tutaj słabego sprzętu. dożyłuj ustawienia i wrzuć render na noc. gwarantuję, że twoja maszynka nie spali się z nadmiaru obliczeń. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 6 Maj 2006 Share Napisano 6 Maj 2006 a jak oceniacie moją pracę jak na wiek? (mam 13 lat) eee.... a co tu ma do rzeczy wiek? ja mam 15 lat i jakos nie rozpowiadam zeby oceniali mnie po wieku... a co by bylo jakbys byl profesjonalnym grafikiem i mial 60 lat? twoje prace bylyby gorsze od moich? i don't think so Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 6 Maj 2006 Autor Share Napisano 6 Maj 2006 No to może ocencie moją pracę ze względu na siedzenie w 3D? 3D zajmuje się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masater Napisano 6 Maj 2006 Share Napisano 6 Maj 2006 to 0/10 jak na rok ćwiczenia to słabo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obywatel Napisano 6 Maj 2006 Share Napisano 6 Maj 2006 fajny onet :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 8 Maj 2006 Autor Share Napisano 8 Maj 2006 Przepraszam ale niewiem co to znaczy w grafice 3D onet. Onet kojarzy mi się z portalem internetowym. Mógłby ktoś powiedzieć mi co to jest onet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obywatel Napisano 8 Maj 2006 Share Napisano 8 Maj 2006 czyt. prowokacja :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 10 Maj 2006 Autor Share Napisano 10 Maj 2006 http://www.biurko3d.republika.pl/szklanki.jpg http://www.biurko3d.republika.pl/szszsz.jpg Który render jest lepszy waszym zdaniem? Bo pierwszy to bawienie się w własnoręczne robienie materiału cieczy i szkła, a w drugim ciecz jest ta sama co w pierwzym, ale szkło to materiał 3dsmax'a glass physic pen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ewert Napisano 10 Maj 2006 Share Napisano 10 Maj 2006 ej ty czytasz KomputerŚwiet ekspert?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 10 Maj 2006 Autor Share Napisano 10 Maj 2006 Tak, czytam, a dlaczego pytasz? Ale czytam dopiero od 3 numeru 2005roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koniu_PL Napisano 10 Maj 2006 Share Napisano 10 Maj 2006 Zgadzam się masater, ale nie zapominaj o tym, że jak party zaczynał, to miał 9 lat i ledwo co kumał kompa :) Ja siedze w maxie od ponad 1,5 ale wraz mało mi do móżdżka wchodzi... :/ W każdym razie party -> Twoje pracki mogłyby być lepsze, gdybyś: 1. zrobił scenki w VRay'u, ponieważ trochę szybciej renderuje niż mental, 2. zaryzykował i zostawił włączonego kompa na 20 czy tam 16 h, 3. włączył dodatkowe efekty, co jest logiczne :D , ale mówię to dla przypomnienia. Ps. Ja też mam dysk 40 GB :P :D Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 10 Maj 2006 Autor Share Napisano 10 Maj 2006 Ale gdzie kupić pełną wersje vray'a? Jak kupie sobie porządny wentylatorek na procesor i nowy zasilacz z porządnym wentylatorkiem to chyba zostawie kompa na noc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koniu_PL Napisano 10 Maj 2006 Share Napisano 10 Maj 2006 Mój drogi party oryginalny VRay kosztuje podwóną wartość 3ds max, a z tego, co wiem max kosztuje ok. 1400 $ (dolarów x 4 = 5600 zł, jeśli się nie mylę). Jak się mylę, to niech mnie ktoś "sprostuje" :) Poza tym lepiej kupić nowy procek z wiatraczkiem standart i cały osprzęt, nawet używany. Wiem, jak to jest z kasą.... :/ z tym zawsze jest problem :) No w każdym razie powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masater Napisano 10 Maj 2006 Share Napisano 10 Maj 2006 koniu_PL - sory, że wtrące, ale co wiek ma do tego, czy można coś kumać czy nie? Nie mówimy tu o wieku przedszkolnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 10 Maj 2006 Share Napisano 10 Maj 2006 koniu -> mylisz sie i to bardzo... max kosztuje 3999usd a vray 999 usd;) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 11 Maj 2006 Autor Share Napisano 11 Maj 2006 Troche drogie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 11 Maj 2006 Share Napisano 11 Maj 2006 1. zrobił scenki w VRay'u, ponieważ trochę szybciej renderuje niż mental koniu: nie wiesz nie pisz - żelazna zasada :/ owszem vray renderuje szybciej ale np: interiorki. rendery z kaustyką są najbardziej czasożerne (dal obu rendererów), ale tutaj liczy się dobre dożyłowanie ustawień. jeśli poprawnie ustawisz scenkę i dobierzesz optymalne ustawienia gwarantuję, że w miarę szybko ci się wyrenderuje. a poza tym szybciej nie znaczy, że lepiej... zajrzyj do wątku CausticContest: jest tam kupa testów kaustyk i szkła. jak na razie Mental i FinalRender mają najlepsze wyniki. vray jest dobry (nawet bardzo), ale jeśli robić kaustyki to lepiej wyżyłować ustawienia a nie kupować kolejnego pluginu i wywalać na niego 1k$ Patry: przeglądnij cały wątek Falcoma: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=21025 tam dowiesz się duzo ciekawych rzeczy nt. kaustyk i róznych rendererów w tym również jak w miarę poprawnie ustawić scenkę aby kaustyki nie były nazbyt przepalone, czy nazbyt małe. wiem, że trochę duzo tam stron ale pierwsze 10 da ci małe pojęcie o temacie. poza tym polecam: http://www.forum3d.kom-net.pl/f3dwork.php?md=sa&id=22 wspaniały opis MentalRay'a po polsku autorstwa Adama Guzowskiego. warto go przeczytać "od deski do deski". Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi