Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• Odpowiedzi 32
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie winiłbym raczej słabego kompa, ewetualnie początkującego grafika :)

Sporo pracy przed tobą, jeśli chcesz coś w tym kierunku tworzyć.

Napisano
  • Autor

mintrill - mam slabeko kompa i boje sie zostawic go na 20h i dlatego zmniejszylem rozdzielczosc i wyłączyłem zaawansowane efekty

Napisano

no fakt .. może i racja że można mieć lęki :) Ale w takiej scenie liczą się przedewszystkim zaawansowane efekty ..wyłączając je .. popsułeś prace. Odwarzniak z Ciebie że renderujesz mentalem .. "respect" :) Gorąco pozdrawiam

Napisano

słabiutko, ale masz 13 lat + zaczynasz to powiem że nie najgorzej, niech to będzie motywacja dla ciebie do dalszej nauki ;)

Napisano

hehe nie wiem ale u mnie linki dzialają, ale co do pracy to bardzo słabo, pewnie dlatego ze masz dopiero 13 lat.

Napisano

a jakie masz kompa jesli mozna wiedziec ? Ciekawi mnie to bardzo ;]

A co do pracki to ....ciekawsze to niz pracka z tutka :D

Proponuje ci nie tworzyc kolejnych tematow dla swoich pracek tylku tutaj dawac wszystkie , chyba ze zrobisz cos naprawde EXTRA :D

Napisano
  • Autor

procesor: Duron 1 GHz

grafika: GeForce 2MX (16 lub 32 MB) nie wiem :)

128 MB RAM

HDD: 40GB 7200rpm

Napisano

e to nie najgorszy sprzęt, u mnie podobne renderują... moment ja mam klaster z 2 duronów (900MHz i 14007MHz po 256MB przy każdym) oraz semprona 2500+ 1Gb przy tym, ale kiedyś miałem tylko tego d1407MHz ze 128Mb i nie narzekałem, mental jest szybki :), povray i renderer z blendera tyż jeżeli zapytać o szybszy soft na taki sprzęt ;)

Napisano

Łiiii, to jest całkiem sensowny sprzęt, na swoim pIII450Mhz nie takie rzeczy renderowalem, więc słaby sprzęt raczej nie jest dobrym wytłumaczeniem;)

Napisano
  • Autor

No faktycznie najgorszy nie jest, ale jak próbowałem ustawić wszystkie zaawansowane efekty na maximum i zmienić rozdzielczość obrazka na 640x480, to pisało że coś około 16 albo więcej godzin będzie renderowało, a tak było tylko ok. 4h.

Boje się zostawić włączony komputer na tyle godzin bo jeszcze mi się coś przepali albo jeszcze gorzej.

Napisano
  lilowy napisał:
Odwarzniak z Ciebie że renderujesz mentalem .. "respect" :)

nie dość, że z błędem to jeszcze pierdoły. pff...

ale ja nie o tym: nie wiń tutaj słabego sprzętu. dożyłuj ustawienia i wrzuć render na noc. gwarantuję, że twoja maszynka nie spali się z nadmiaru obliczeń.

Pozdrawiam

Napisano
  patry napisał:
a jak oceniacie moją pracę jak na wiek? (mam 13 lat)

eee.... a co tu ma do rzeczy wiek? ja mam 15 lat i jakos nie rozpowiadam zeby oceniali mnie po wieku... a co by bylo jakbys byl profesjonalnym grafikiem i mial 60 lat? twoje prace bylyby gorsze od moich? i don't think so

Napisano
  • Autor

No to może ocencie moją pracę ze względu na siedzenie w 3D?

3D zajmuje się

Napisano
  • Autor

Przepraszam ale niewiem co to znaczy w grafice 3D onet.

Onet kojarzy mi się z portalem internetowym.

Mógłby ktoś powiedzieć mi co to jest onet?

Napisano
  • Autor

Tak, czytam, a dlaczego pytasz? Ale czytam dopiero od 3 numeru 2005roku

Napisano

Zgadzam się masater, ale nie zapominaj o tym, że jak party zaczynał, to miał 9 lat i ledwo co kumał kompa :) Ja siedze w maxie od ponad 1,5 ale wraz mało mi do móżdżka wchodzi... :/ W każdym razie party -> Twoje pracki mogłyby być lepsze, gdybyś:

1. zrobił scenki w VRay'u, ponieważ trochę szybciej renderuje niż mental,

2. zaryzykował i zostawił włączonego kompa na 20 czy tam 16 h,

3. włączył dodatkowe efekty, co jest logiczne :D , ale mówię to dla przypomnienia.

Ps. Ja też mam dysk 40 GB :P :D Pozdro.

Napisano
  • Autor

Ale gdzie kupić pełną wersje vray'a?

Jak kupie sobie porządny wentylatorek na procesor i nowy zasilacz z porządnym wentylatorkiem to chyba zostawie kompa na noc.

Napisano

Mój drogi party oryginalny VRay kosztuje podwóną wartość 3ds max, a z tego, co wiem max kosztuje ok. 1400 $ (dolarów x 4 = 5600 zł, jeśli się nie mylę). Jak się mylę, to niech mnie ktoś "sprostuje" :) Poza tym lepiej kupić nowy procek z wiatraczkiem standart i cały osprzęt, nawet używany. Wiem, jak to jest z kasą.... :/ z tym zawsze jest problem :) No w każdym razie powodzenia.

Napisano

koniu_PL - sory, że wtrące, ale co wiek ma do tego, czy można coś kumać czy nie? Nie mówimy tu o wieku przedszkolnym

Napisano
  Cytat
1. zrobił scenki w VRay'u, ponieważ trochę szybciej renderuje niż mental

koniu: nie wiesz nie pisz - żelazna zasada :/

owszem vray renderuje szybciej ale np: interiorki. rendery z kaustyką są najbardziej czasożerne (dal obu rendererów), ale tutaj liczy się dobre dożyłowanie ustawień. jeśli poprawnie ustawisz scenkę i dobierzesz optymalne ustawienia gwarantuję, że w miarę szybko ci się wyrenderuje.

a poza tym szybciej nie znaczy, że lepiej...

zajrzyj do wątku CausticContest: jest tam kupa testów kaustyk i szkła. jak na razie Mental i FinalRender mają najlepsze wyniki.

vray jest dobry (nawet bardzo), ale jeśli robić kaustyki to lepiej wyżyłować ustawienia a nie kupować kolejnego pluginu i wywalać na niego 1k$

Patry: przeglądnij cały wątek Falcoma:

http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=21025

tam dowiesz się duzo ciekawych rzeczy nt. kaustyk i róznych rendererów w tym również jak w miarę poprawnie ustawić scenkę aby kaustyki nie były nazbyt przepalone, czy nazbyt małe.

wiem, że trochę duzo tam stron ale pierwsze 10 da ci małe pojęcie o temacie.

poza tym polecam:

http://www.forum3d.kom-net.pl/f3dwork.php?md=sa&id=22

wspaniały opis MentalRay'a po polsku autorstwa Adama Guzowskiego. warto go przeczytać "od deski do deski".

Pozdrawiam

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.