Napisano 26 Maj 200618 l To co tygrysy lubią najbardziej, czyli lekki bombowiec z IIWW:). Będzie wersja G z dwoma dziłakami 37mm. Narazie dziób i kawalek kadłuba.
Napisano 26 Maj 200618 l Uprzedziłeś mnie z tym Stukasem, no... Już nawet blueprinty ustawione były. Cóż, zapowiada się ładnie, pokaż siateczkę, bom ciekaw;). Nawet nie próbujcie mnie nakłaniać do założenia podobnego wątku... to byłby wstyd dopiero;d. Powodzenia Lucas!;]
Napisano 27 Maj 200618 l Autor Są skrzydełka i siatka, miejscami pewnie do poprawy, ale niektóre nierówności na skrzydłach to chyba nawet zostawię, bo ułożone wzdłuż dodają nieco realizmu:)
Napisano 29 Maj 200618 l Autor Drobny update, kółka i te dynksiki pod skrzydłami, teraz zrobię lotki, klapy i dalszą częśc kadłuba.
Napisano 29 Maj 200618 l Witam!! lucas bardzo ladny model naprawde swietna robota :) mimo ze widac pare bladow :) ladnie ladnie lucas :) pozdro
Napisano 29 Maj 200618 l Ładnie. Oddziel te materiałowe ochraniacze amortyzatorów od reszty i trochę je zniekształć bo nie przypominają materiału. Kip łorkink...
Napisano 29 Maj 200618 l Autor Dziękuję za opinie. Nieloot, mógłbyś powiedzieć o jakie błędy chodzi- nie to, że podważam twoje zdanie, ale może po prostu nie jestem ich świadom ;) O, Kazan, a skąd żeś się tu wziął? Pozdro:)
Napisano 29 Maj 200618 l Witam!! lucas--> odrazu mowie ze to jest czepianie sie na sile :D (choc moge sie w tych przypadkach mylic z tego kata tak wyglada) ta dluga linia--> chodzi o to ze nie jest ladny luk(w tym miejscu w ktorym zaznaczylem dokladniej) :) jesli chodzi o ta kreke nizej--> to wiem ze tam jest to wystajace (wypukle) ale wydaje mi sie ze sa tam lekkie bugi ta z przodu idzie az do smigla a ta z tylu to tak dziwnie nie wiem jak to powiedziec (wyobrazam to sobie) tak jakby na siebie nachodzilo :) o moglbys pokazac siateczke :D ale model i tak rewelka pozdro
Napisano 29 Maj 200618 l O, Kazan, a skąd żeś się tu wziął? Pozdro:) hmmm ten Lucas? :D widac nie tylko WarBirds mnie interesuje
Napisano 30 Maj 200618 l Moim zdaniem chamfery powinny byc ostrzejsze bo wyglada jakby z jedneko kawalka byl wydlubany, a tak poza tym to powodzenia
Napisano 30 Maj 200618 l Autor Z tymi chamferami to sam się zastanawiam, bo na dobrą sprawę efekt podziałów blach można zrobić na etapie textur, więc jeszcze się zastanowię.
Napisano 2 Czerwiec 200618 l Autor Update, tył kadłubu, statecznik, lotki i klapy. Trzeba jeszcze do nich dorobić zaczepy.
Napisano 3 Czerwiec 200618 l Autor Chyba nie, w tym samolocie właśnie tak dziwnie są usytuowane: http://www.thomasgenth.de/BoBHalle/Ju87G_5.jpg. Na ostatnim renderze wrażenie jest spotęgowane, bo nie ma jeszcze zawiasów. PS: 1000 post!! :D
Napisano 3 Czerwiec 200618 l Autor Update, skończone powierzchnie sterowe. Będę musiał poprawić przekrój kadłubu z tyłu, bo właśnie na zdjęciach zobaczyłem, że zbyt kwadratowy jest.
Napisano 4 Czerwiec 200618 l Zdjęcie które dałeś właśnie pokazuje ze nie są tak daleko... Są toche niżej od reszty skrzydła ale jak spojrzeć od góry to nie powinno być prześwitu a u Ciebie kamera jest tak ustawiona ze juz w ogóle nie powinno być go widać. I jeszcze tam przy ogonie blacha jakoś sie wgięła. I rób ta owiewkę bo głupio wygląda:P
Napisano 11 Czerwiec 200618 l Autor Update drobny, powoli idzie, bo szczerze mówiąc, nic mi się ostatnio nie chce:D. Początek owiewki i tylnie kółeczko.
Napisano 11 Czerwiec 200618 l Eeee tam nie chce ci sie, tak trzymaj bo narazie jest bardzo dobrze ! :)
Napisano 13 Czerwiec 200618 l Autor Update, 75% owiewki:). Ostatni segment z tyłu nieco odstaje, poprawię to, ale itak tam musi był nieco odgięte, bo jeszcze jeden element będzie wystawał. Zaczyna wyglądać:)
Napisano 13 Czerwiec 200618 l jak dla mnie bardzo ladnie tylko dalbym chamfer maly na laczeniu skrzydla z kadlubem zebvy bylo troche ostrzej po ms a caly model spoko :) [edit] aha no i podwozie jakos nie pasuje do calosci i wyglada jak od zabawki.... ja bym jeszce nad nim popracowal :)
Napisano 13 Czerwiec 200618 l Ladnie Lucas, ja sie wstydze swojego Yaka :). Ty mnie nauczysz modelowac, a ja ciebie strzelac do samolotow ;)
Napisano 15 Czerwiec 200618 l Autor Owiewka skończona, było trochę problemów, bo w internecie mimo wszystko ciężko znaleźć dobre referencje tego typu maszyn - głównie trzeba się opierać na zdjęciach plastikowych modeli... Teraz wezmę się za to, co w tym samolocie najciekawsze, działko 37mm BK, mniam:) Potem zostaną rozmaite drobiazgi, śmigło i kokpit. Powoli zaczynam się zastanawiać, jakie malowanie zrobić, pomóżcie mi coś wybrać:) http://www.airwar.ru/enc/bww2/ju87g.html#camo (trochę niżej na tej stronie).
Napisano 15 Czerwiec 200618 l ...mimo wszystko ciężko znaleźć dobre referencje tego typu maszyn - głównie trzeba się opierać na zdjęciach plastikowych modeli... Oj, zdziwił byś się ile wydano książek o Sztukasie w 70% wypełnionych zdjęciami, planami i rysunkami. Ja osobiście robie model 3D tylko jak najpierw sobie chociaż jedną taką skombinuje:P A tak poza tym to bardzo ładnie Ci to idzie więc nie przestawaj i szybko daj jakieś nowe apdejty. Pozdrawiam!
Napisano 15 Czerwiec 200618 l Autor Racja, napewno książka byłaby najlepszym źródłem, ale ja właśnie mówiłem, że w samym internecie, np szukając na Googlu, ciężko coś znaleźć.
Napisano 21 Czerwiec 200618 l Autor Działko co prawda nie skończone, ale wrzucam zalążek, żeby wątek nie umarł:) Nawet nie wyobrażacie sobie jak mi się nic nie chce... co więcej, na dobrą sprawę, mogę się teraz totalnie i z czystym sumieniem obijać:D
Napisano 3 Lipiec 200618 l Autor Coraz bliżej końca, zrobiłem śmigło i dołożyłem parę drobiazgów. Zostało jeszcze pewnie drugie tyle innych drobiazgów, ale przede wszystkim trzeba zrobić działko z tyłu i chociaż z grubsza jakiś kokpit.
Napisano 10 Lipiec 200618 l Autor No to modelling skończony. Niby nie ma jeszcze kokpitu, ale to hopsiup parę płaszczyzn i z grubsza będzie:). Teraz oczywiście mapowanie - dla mnie raczej nudny ale bardzo znaczący etap pracy. A skoro już mowa o mapowaniu i texturowaniu, najwyższy czas podjąć decyzję co do wersji malowania mojego Ju87, tu znalazłem kilka wariantów: 1:http://www.airwar.ru/image/idop/bww2/ju87g/ju87g-c1.jpg 2:http://www.airwar.ru/image/idop/bww2/ju87g/ju87g-c2.jpg 3:http://www.airwar.ru/image/idop/bww2/ju87g/ju87g-c3.jpg 4:http://www.airwar.ru/image/idop/bww2/ju87g/ju87g-c5.jpg 5:http://www.airwar.ru/image/idop/bww2/ju87g/ju87g-c4.jpg Proszę doradźcie mi, który wygląda najciekawiej, narazie najbardziej pasuje mi chyba pierwszy, aczkolwiek ten biały z frontu wschodniego też niezły - tylko obawiam się, że łatwo byłoby go 'zepsuć'.
Napisano 14 Lipiec 200618 l Autor Mapowanie skończone - narazie część textury kadłuba, narazie tylko kolor, syf, podziały i inne takie zrobię na końcu.
Napisano 20 Lipiec 200618 l Autor Jest już trochę brudu, będzie pewnie jeszcze więcej:). Z resztą narazie brudziłem tylko kadłub. Dodatkowo zmieniłem nieco kolory - nieznacznie, ale chyba jest lepiej.
Napisano 20 Lipiec 200618 l Autor Prosze bardzo. Nie daję bez MS, bo musiałbym się trochę naklikać i powyłączać go w tych wszystkich obiektach. No chyba że bardzo byście chcieli i mnie ładnie poprosicie;)
Napisano 20 Lipiec 200618 l mi chodzi tylko o ten sam hmm...kadłub> to neibieskie na screenie siatki!! chce zobaczyc jak rozwiazales pare kwesti!:)bo sam jestew trakcie "tworzenia" samolotka
Napisano 20 Lipiec 200618 l Autor Proszę. Pewnie zaraz ktoś znajdzie te 2 czy 3 trójkąty i mnie objedzie:D, ale od razu powiem, że przemyślałem ich ułożenie - nie deformują zbytnio siatki, po nadaniu MS wyglądają dobrze, a bardzo mi pomogły:)
Napisano 20 Lipiec 200618 l Autor Zawsze jakoś się da, ale po co sobie życie utrudniać nadmiernym kombinowaniem?:)
Napisano 21 Lipiec 200618 l Autor Do końca jeszcze trochę, acz już niedługo:) Trzeba dokończyć textury i domodelować to, czego zapomniałem, czyli kokpit i jakiegoś pilota. Przewiduję scenę, ale narazie tylko nad nią myślę. Sądzę, że możnaby dać dwie maszyny w lekkim nurku i żeby np jedna strzelała, kamera tak lekko z boku, w tle ciemne chmury i dym:)
Napisano 23 Lipiec 200618 l Autor No to byłby koniec textur:) Teraz tylko wydłubać szybko kokpit i jakiegoś pilota i mogę zabrać się za komponowanie sceny.