Eloy Napisano 27 Lipiec 2006 Napisano 27 Lipiec 2006 Mam problem. Mam render V-ray (i nic więcej). Chciałbym stworzyć realistyczne obrazy jak inni na ty forum potrafią. Czy oprócz rendera coś więcej jest potrzebne? Biblioteki? Narzędzia? Pluginy? Proszę o pomoc!
piotrek Napisano 27 Lipiec 2006 Napisano 27 Lipiec 2006 Po pytaniu widzać, że nie znowu tak wiele :D To, że powstają ładne obrazy,to nie tylko kwestia software.
krzyhhh Napisano 27 Lipiec 2006 Napisano 27 Lipiec 2006 a jakie sterowniki ? xD A tak na poważnie ... to panie kolego.. załatw sobie np. 3dsmaxa i obejrzyj jakieś tutoriale na jego temat.. pierw sie naucz dobrze modelować .. na vraya jeszcze przyjdzie czas ( w nim nic nie zrenderujesz jak najpierw nie wymodelujesz) pozdrawiam
Destroyer Napisano 27 Lipiec 2006 Napisano 27 Lipiec 2006 fajny post troche sie uśmiłem ;-D coraz wiecej takich np. wymodelujcie mi bryły boxy itd ;-P to sobie wyrenderuje
naeq Napisano 27 Lipiec 2006 Napisano 27 Lipiec 2006 Słuchaj, coś odemnie ;] Żeby wszystko było tak jak na forum, musisz: 1. Mieć software jak 3dsmax, no i do niego zainstalowany V-Ray 2. Dużo chęci i umiejętności które po dłuższym czasie będą bogatsze rpzez doświadczenie 3. Naucz się modelować, texturować, tworzyć dobre kompozycje 4. A na koniec naucz się renderować, na tym twoim V-Rayu :)) Jest tam dużo opcji, na początek naucz się troszkę teorii... np. co to GI czy Caustyka :) Puźniej zacznij się tym bawić :)) pozdrawiam
Destroyer Napisano 27 Lipiec 2006 Napisano 27 Lipiec 2006 no i naucz sie angielskiego bo z tym zawsze jest problem jak sie zaczyna i powsaja posty jak zrobić sześcian a przycisk na pół ekranu z napisem box nic nie mówi ;-)) i zanim zapostujesz to poczytaj helpa a jest co zapewniam cie a tu masz link stąd możesz triala maxa ściągnąć sobie kliknij na "fill out and submit the online form." wypełnij ankietke i na maila dostaniesz link do stronki z demkiem reszta należy do ciebie
rowr Napisano 27 Lipiec 2006 Napisano 27 Lipiec 2006 a najlepiej uzywaj mentala :P bo jest fabrycznie w maxie 8 :)
vv3k70r Napisano 27 Lipiec 2006 Napisano 27 Lipiec 2006 czeba umiec paczec i rozumiec co sie widzi :)
Eloy Napisano 28 Lipiec 2006 Autor Napisano 28 Lipiec 2006 Maxa ma 7. Modelować umiem. Coś też słyszałem o VRayMtl ale tego nie mam.
rowr Napisano 28 Lipiec 2006 Napisano 28 Lipiec 2006 w materialach klikasz na standard i w oknie ktore ci sie otworzy z roznymi materialami powinien byc VRayMtl jak nie ma to sie skontaktuj z chaosgrup ze syf sprzedaja...
rowr Napisano 28 Lipiec 2006 Napisano 28 Lipiec 2006 no producenci v raya ??? hemmm jak brakuje ci materialow znaczy ze dzidaostwo ci pchneli...
AnyMan Napisano 28 Lipiec 2006 Napisano 28 Lipiec 2006 Z http://www.chaosgroup.com możesz ściągnąć VrayFree. Okrojony, ale zawsze Vray;P.
rowr Napisano 28 Lipiec 2006 Napisano 28 Lipiec 2006 no ale po co komu okrojony vray jak w maxie 7 jest w pelni sprawny mental z cudnymi materialami :)
Eloy Napisano 28 Lipiec 2006 Autor Napisano 28 Lipiec 2006 www.chaosgroup.com nie działa mam V-Raya z Eksperta 1.09.xxE. Mówisz, że Mental Ray. Ale ja dzisiaj próbowałem z Raytracem i na renderze V-ray i nawet ładnie wyszło. Ale to nie to samo co V-RayMtl.
Eloy Napisano 28 Lipiec 2006 Autor Napisano 28 Lipiec 2006 Właśnie przeglądałem forum i natrawiłem się na tutorial o Mental Rayu Adama Guzowskiego. Tam jest pięknie na wytłumaczone jak w Mentalku zrobić real foto. Chyba się przerzuce na MENTAL RAY
SUPER_OkO Napisano 28 Lipiec 2006 Napisano 28 Lipiec 2006 HAHA.. no piekne topic, jedna wielka beztryba, zaniedlugo sie beda pojawiac posty nie tyle jak wymodelowac BOXa ale jak zainstalowac maxa... eh ta mlodziez wszystko chciala by miec podane gotowe na tacy. PS. Ja dzisiaj rowniez NATRAWILEM SIE ale niestety tuturiale mi przez gardlo nie przechodza wiec wola domowe obiadki a dzisiaj byl wypasny.
piotrek Napisano 28 Lipiec 2006 Napisano 28 Lipiec 2006 rowr - co tak bardzo polubiłeś mentala ostatnio? Eloy - tylko się nie rozczaruj. W tym artykule Adama Guzowskiego nie ma przepisu na gotowy, wspaniały render. Chyba, że mówisz o innym, którego nie znam.
rowr Napisano 28 Lipiec 2006 Napisano 28 Lipiec 2006 hehe eee hemmm bo tylko on robi caustyki na mym sprzecie :P ...[brazil i vray sie wykolejaja zawsze] i ogolnie nie wiem jakos lepiej dziala i ma fajne materialy :)
Eloy Napisano 29 Lipiec 2006 Autor Napisano 29 Lipiec 2006 http://www.forum3d.kom-net.pl/f3dwork.php?md=sa&id=22 - link do tutka
Rekomendowane odpowiedzi