Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

To mój pierwszy post na tym forum, ale bywałem tu już kilka lat temu. ;)

Oto projekt, którym chce się z Wami podzielić na początek.

small_360car.jpg

[Kliknij by powiększyć]

small_360.jpg

[Kliknij by powiększyć]

small_360car-model.jpg

[Kliknij by powiększyć]

small_360-model.jpg

[Kliknij by powiększyć]

small_360-black2.jpg

[Kliknij by powiększyć]

small_355-black.jpg

[Kliknij by powiększyć]

Siatka:

_smallsiatka-car.jpg]"]small_siatka-car.jpg"]small_siatka-car.jpg[/url]

[/url][Kliknij by powiększyć]

• Odpowiedzi 34
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

nooo miodzio :) gratulacjie

jedyne co mi sie w oczy rzuciło to sztuczność opon (jak by nie z gumy) i blade niewyraźne naklejki :) ale moze tak było w oryginale jakmniemam ze go miałeś

Napisano

Naklejki są blade w orginale, wiec nad tym specjalnie pracowałem, a opony gumowe nie były, tylko plastikowe.

To jeden z tańszych technicsów.

Master Kiełbaster, masz jakieś konkretne sugestie co mogłoby pójśc do poprawy?

Napisano

Jak kolega wyżej napisał " Lego rulez" :) Modelik bardzo fajny. I powaga, że teraz w lego robią opony z plastiku? To zawsze była taka twardsza guma. Modelowałeś w programie 3D czy skorzystałeś z LeoCAD?

Pozdrawiam

Napisano

3D Studio Max 7.

Te prostsze modele mają plastikowe opony.

Te wypasione, jak np. taka niebieska śmieciara mają gumowe.

Swoją drogą to i tak kolegi klocki były. ;)

Le Gotd - w skrócie LEGO, z Duńskiego oznacza "'baw się dobrze'".

Napisano

kawał solidnego modellingu :) materiały to osobna sprawa - nie wiem jak wygląda pierwowzór ale imo nieco więcej błysku by nie zaszkodziło :)

Pozdrawiam

[ps]

wrzuć z tyłu jakiś kabelek, trochę papierzysk i powiedzmy kawałek kubka i klawiatury w kadrze. tak jakby stał na biurku :]

Napisano

Niewykluczone, że za rok, dwa odgrzebie model, mając więcej doświadczenia ze światłem materiałami i renderingiem i zrobie wszystko poza modelem od nowa.

Robiłem już tak z dwiema pracami i nie żałuje. ;) Ot, taki lifting.

Napisano

heh modelik swietny, faktycznie render moglby byc odrobine lepszy ale mnie to w sumie az tak nie razi..., wersja czerwona zdecydowanie lepsza od tej czarnej ;)

Napisano

Bardzo ładne modele. Niestety troche niedopracowane materiały. Odbicia bardzo zblurowane i chyba za słabe. Klocki LEGO mają mocniejsze refleksy.

Napisano

Przyglądałem się refleksom klocków. Można by powiedzieć, że mają mocny reflex ale na niedużą odległość.

Przeczytasz napis na odbiciu klocka, z monety oddalonej 0,5cm. Ale już twoja głowa bedzie całkowicie nierozpoznawalna.

Napisano
Przyglądałem się refleksom klocków. Można by powiedzieć, że mają mocny reflex ale na niedużą odległość.

Przeczytasz napis na odbiciu klocka, z monety oddalonej 0,5cm. Ale już twoja głowa bedzie całkowicie nierozpoznawalna.

i właśnie dlatego powinno być jakieś otoczenie wokół tego obiektu: cokolwiek co niby przypadkiem znalazło się w kadrze a co ładnie odbije się w materiale klocków :)

Napisano

No tak jest w istocie i Vray glossy reflections to bardzo ładnie symulują. Tylko trzeba odpowiednio dobrać proporcje difuse/reflection/glossiness. A czy używasz expotential color mapingu? Bo coś te highlighty masz strasznie wyblakłe. Acha - może masz fresnela na refleksach? Plastik z klocków ma go na baaaaaardzo niskim poziomie (proporcjonalnym do przepuszczalności i absorpcji światła, czyli prawie zerowym i zależnym od koloru klocka).

Gość Raffaello
Napisano

za młodu to mogłem tylko pomarzyć o takim Lego Tech samochodziku teraz chociaż mogę popatrzeć! super modelki

pozdrowionka i witam na forum!

zycze na przyszlosc jeszcze lepszych prac

Napisano

Coś pięknego, gratulacje :-) Świetnie rozumiem Twoje podejście do renderingu, ale modeling masz chyba nieźle opanowany, wiec może czas troche potrenować... ;-)

A tak btw:

(...)Plastik z klocków ma go na baaaaaardzo niskim poziomie (proporcjonalnym do przepuszczalności i absorpcji światła, czyli prawie zerowym i zależnym od koloru klocka).

To, że fresnel jest zależny od przepuszczalności, to logiczne, tylko nie rozumiem jak sie ma do tego absorpcja...

Czy chodzi o moc refleksów w ogólności?

Napisano

Szalony. Model fajny. Modelujesz sobie klocki a potem składasz z nich w virtualu modelek czy może tworzysz wg. Wcześniej zakupionego modelu Lego leżącego u ciebie na stole i wg. instrukcji?

Napisano

To, że fresnel jest zależny od przepuszczalności, to logiczne, tylko nie rozumiem jak sie ma do tego absorpcja...

Czy chodzi o moc refleksów w ogólności?

Siła refleksów/wartość IOR dla fresnela. Są niewielkie różnice w poziomie odbić dla tego samego materiału ale o skrajnych wartościach difuse.

Napisano

Tu nie ma i nie było meshsmootha.

Szalony. Model fajny. Modelujesz sobie klocki a potem składasz z nich w virtualu modelek czy może tworzysz wg. Wcześniej zakupionego modelu Lego leżącego u ciebie na stole i wg. instrukcji?

Modeluje klocki i składam je wg. instrukcji. Ten zestaw pozwolił na złożenie dwóch modeli, toteż je wymodelowałem.

Siatka:

_smallsiatka-car.jpg]"]small_siatka-car.jpg"]small_siatka-car.jpg[/url]

[/url][Kliknij by powiększyć]

Napisano

SUPER model. Mógłbyś pomyśleć nad zrobieniem jakiejś fajnej scenki z rozmyciem. Powiedzmy jakiś wyścig czy coś podobnego ;).(taka mała propozycja).

Napisano

Dla mnie jest wszystko ok, no może trochę te opony nie tego ale i tak jak bym się wogóle nie znał na grafice 3d to bym powiedział ze to zdjęcie. Pozdro

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności