Napisano 30 Listopad 200618 l Pixel jest wysoce zaawansowanym edytorem graficznym. Ma艂o os贸b zna ten program, a naprawd臋 ro艣nie konkurencja dla programu Photoshop. By膰 mo偶e dzi臋ki temu, 偶e od jakiego艣 czasu mo偶na go kupi膰 oficjalnie w Polsce po naprawd臋 niskiej cenie program zyska na popularno艣ci. By膰 mo偶e wiele os贸b przekona fakt, i偶 program dost臋pny jest na takie platformy jak Windows, Linux, Linspire, MacOSX, BeOS, Zeta, QNX, MorphOS, FreeBSD, eComStation, OS/2, SkyOS, DOS, dla architektur x86 i PowerPC! Sam interfejs programu przypomina ten znany z Photoshopa, a program obs艂uguje format PSD, efekty warstw, HDR, CMYK ... 聽 Zach臋camy do pobrania wersji demo programu, kt贸ra pozwoli na bezpo艣rednie zapoznanie si臋 z programem. Pixel w tej chwili dost臋pny jest w cenie promocyjnej 129z艂. Program jest w fazie rozwojowej jednak zakup zapewnia mo偶liwo艣膰 pobierania kolejnych poprawionych wersji programu, a偶 do wersji stabilnej 2.0. Wi臋cej informacji o programie znajdziecie w rozwini臋ciu tej wiadomo艣ci. 聽 聽 O programie ... 聽 Autorem programu Pixel jest Pavel Kanzelsberger, kt贸ry rozwija program ju偶 od 1997 roku (po kilkukrotnym przepisaniu kodu, aplikacja w obecnej wersji jest rozwijana od roku 2003). Program jest wci膮偶 w fazie beta, lecz Autor usilnie pracuje nad poprawieniem wszystkich b艂臋d贸w oraz uzupe艂nianiem w nowe mo偶liwo艣ci, nieustannie ulepszaj膮c produkt. Pojawienie si臋 wersji oficjalnej jest zaplanowane pod koniec 2006 roku. 聽 聽 Platformy 聽 Pixel posiada swoj膮 wersj臋 dla system贸w: Windows, Linux/x86, Linux/PPC, Linspire, Zeta/BeOS/x86, QNX/x86, FreeBSD/x86, MacOSX/PPC i MacOSX/x86, MorphOS/PPC, eComStation, OS/2, SkyOS oraz DOS 聽 W przypadku zainteresowania, mo偶liwe jest ukazanie si臋 port贸w na inne systemy operacyjne: Linux/x86_64, Linux/ARM, Solaris/x86, Solaris/Sparc, Window x64, NetBSD/x86 聽 J膮dro 聽 Pixel jest ekstremalnie ma艂y i szybki Jest prosty do przet艂umaczenia na ka偶dy j臋zyk, obs艂uguj膮c pe艂en Unicode. Aktualnie dost臋pne t艂umaczenia s膮 dost臋pne bezpo艣rednio w programie (English, German, French, Spanish, Dutch, Slovak, Croatian, Swedish, Polish, Russian, Korean, Hungarian, Afrikaans, Brazilian Portuguese i inne) Obs艂uga IME i XIM dla azjatyckich j臋zyk贸w Obs艂uga TWAIN dla kompatybilnych skaner贸w i aparat贸w cyfrowych Obs艂uga SANE dla kompatybilnych skaner贸w, aparat贸w cyfrowych i innych urz膮dze艅 (Linux, BeOS, eComStation) Obs艂uga ci艣nienia nacisku dla tablet贸w Obs艂uga drukowania Zarz膮dzanie schowkami dla palet kolor贸w Obs艂uga wielu format贸w graficznych (GIF, PNG, JPG, TIFF, BMP, PSD?) Obs艂uga formatu JPEG-2000 Edycja Obraz贸w Obs艂uga warstw, 艣cie偶ek, kana艂贸w, masek oraz selekcji Zarz膮dzanie kolorem dla RGB, CMYK, Grayscale oraz CIE Lab modes (8-bit i 16-bit) Obs艂uga obraz贸w HDR ( High Dynamic Range ) z 32 bitow膮 precyzj膮 na kana艂. Obrazy HDR w programie Pixel s膮 edytowane w pe艂nej jako艣ci, nie w 8-bit RGB, jak ma to miejsce w przypadku konkurencyjnych program贸w Efekty czasu rzeczywistego dla warstw, gotowe zestawy efekt贸w mog膮 by膰 zapisywane jako style warstw, przegl膮dane oraz wyszukiwane Retusz Program zawiera zestaw p臋dzli, wliczaj膮c p臋dzle pe艂no kolorowe oraz animowane Narz臋dzia do retuszu wliczaj膮c efekty specjalne Zestaw filtr贸w w postaci plugin贸w Mo偶liwo艣ci dla sieci WEB Kompleksowa obs艂uga dla ci臋cia obraz贸w oraz optymalizacji (GIF, PNG, JPEG, WBMP) Bezpo艣rednio edytowany kod wynikowy HTML, bez niszczenia dodatk贸w u偶ytkownika Obs艂uga map klikni臋膰 Obs艂uga dla niewielkich animacji na potrzeby stron internetowych (animowany GIF)
Napisano 30 Listopad 200618 l Gdy jaki艣 czas temu bawi艂em si臋 wersj膮 pod wind to ten program by艂 jedn膮 wielk膮 katastrof膮 i b艂臋dem na b艂臋dzie, wci膮偶 to tak fatalnie wygl膮da? bo wra偶enie by艂o tak niemi艂e 偶e a偶 nie chce mi si臋 艣ci膮gac aktualnej wersji 偶eby zobaczy膰 czy co艣 si臋 zmieni艂o.
Napisano 30 Listopad 200618 l Autor Zakupi艂em program i wkr贸tce zamieszcze mo偶e jak膮艣 recenzj臋. Program wygl膮da naprawd臋 niezle. Z tego co widze prace nad nim ca艂y czas trwaj膮. 聽 Wersja pe艂na r贸偶ni si臋 od dema. I ma wiele b艂臋d贸w poprawionych.
Napisano 30 Listopad 200618 l mi antivir wykry艂 tylko trojana przy instalacji dema :) 聽 Ta, o tej przypad艂o艣ci te偶 s艂ysza艂em, na szcz臋艣cie to akurat wy艂膮cznie nadopieku艅czo艣膰 antywira.
Napisano 30 Listopad 200618 l No fajnie fajnie, dobrze by by艂o zakupi膰 program za ma艂e pieni膮dze a mie膰 wersje Komercyjn膮 ;] a nie przez ca艂e 偶ycie siedzie膰 na Trialu Photoshopa... (hehe...)
Napisano 30 Listopad 200618 l Autor Bigleb: Z tego co wiem nowe wersje zmieniaj膮 si臋 i to bardzo. B艂臋dy s膮 wy艂apywane i poprawiane co jest du偶ym plusem. Ale ja pewnie patrze na to pod innym k膮tem. 聽 Ja bardziej patrze pod k膮tem do grafiki pod WWW, zastosowania bardziej techniczne i schematyczne itp ... 聽 Daleko mi do Twoich zastosowa艅 (i chyba zawsze b臋dzie daleko) :) 聽 W ka偶dym b膮d藕 razie. Oceniam program bardzo pozytywnie. Szczegolnie, 偶e pod linuxem nareszcie mog臋 u偶ywa膰 czego艣 bardziej Photoshopowego ni偶 GIMP.
Napisano 30 Listopad 200618 l FAlcom Trialu? hehe wszyscy tak m贸wi膮 :) ja tam u偶ywam personal learning edition :D 聽 a programik jak sie spopularyzuje mo偶e przyczyni膰 sie do spadku cen szopa na pierwszy rzut oka a偶 tak brdzo sie nie r贸偶ni :)
Napisano 30 Listopad 200618 l "Gdy jaki艣 czas temu bawi艂em si臋 wersj膮 pod wind to ten program by艂 jedn膮 wielk膮 katastrof膮 i b艂臋dem na b艂臋dzie, wci膮偶 to tak fatalnie wygl膮da?" 聽 tak, nadal jest katastrofa, ktora jest poprostu "niegrywalna" calkowicie... jako program ma pare bardzo fajnych rozwiazan. Natomiast demo jest faaatalne, error co chwila: to co namalowales po chwili sie pojawia; czasem sie nie pojawia, dopoki jeszcze raz kursorem nie przejedziesz, wywala na pulpit przy probie pomniejszenia, powiekszenia okna.... itd ..nawet nie chce mi sie wymieniac... dla bardzo cierpliwych i spokojnych ludzi.... przynajmnie wersja windowsowska 聽 programowi zycze jak najlepiej, ale demo ma zachecic a nie zniechecic...
Napisano 30 Listopad 200618 l no ciekawe co sie z tego zozwinie.. ale z tego co narazie piszecie.. to nie najlepiej to wygl膮da.. i co艣 czuj臋.. 偶e stali u偶ytkownicy PS'a tak szybko si臋 nie przekonaj膮 do tego czego艣 ;) 聽 ja chyba te偶 pozostan臋 przy trialu PS'a :]
Napisano 30 Listopad 200618 l nie po to dawalem kilka tysiecy za szopa, zeby teraz przesiadac sie na zbugowany program za nizsza cene... :P
Napisano 30 Listopad 200618 l Photoshop na allegro leci po 2,5 ty艣... Upgrade leci po 800 z艂 wi臋c a PS 6 za 400 z艂 wraz ze skanerem, wi臋c lepiej kupi膰 6 i upgrade (1200 z艂) i cieszy膰 si臋 CS'em xD to tak poza tym wsyztskim a co do wersji Trial no to sie tak mowi :))) kazdy wie jak to w polsce jest.... Mowisz Personal Learning Edition ?? musze szczaji膰 co to jest xD
Napisano 30 Listopad 200618 l mi antivir wykry艂 tylko trojana przy instalacji dema :) 聽 Pixel jest wolny od trojanow. Sam nie jest trojanem ani nie instaluje zadnego szkodliwego oprogramowania. Zgloszenie Twojego antywirusa moze wynikac z faktu istnienia trojana, ktory poza wieloma nazwami plikow, mozna odszukac rowniez pod nazwa pixel.exe - przykry zbieg okolicznosci. 聽 Twoj program najprawdopodobniej ma w swojej bazie plik ktory sie tak nazywa i na podstawie nazwy identyfikuje plik rozruchowy pixela jako trojan - Aby sie jednak upewnic w moich slowach,zeskanowalem program. Ani moj Norton, ani AOL oraz antytrojan nic nie wykryl. 聽 Byl kiedys o tym watek na usernecie - czy nie jest zastanawiajace, ze Pixela zakupilo juz tysiace osob, i na zadnym komputerze nie zostal zainstalowany zaden szkodnik? 聽 Pozdrawiam
Napisano 30 Listopad 200618 l Photoshop na allegro leci po 2,5 ty艣... Upgrade leci po 800 z艂 wi臋c a PS 6 za 400 z艂 wraz ze skanerem, wi臋c lepiej kupi膰 6 i upgrade (1200 z艂) i cieszy膰 si臋 CS'em xD 聽 A czy nie lepiej za cene 129 z艂, czy docelowo 316 zakupic Pixela, nie kombinowac, nie miec problemow z licencja, a miec za to bardzo zblizone mozliwosci do produktu Adobe? 聽 Prosze pamietac, ze zakupujac licencje Pixela, mozesz go uzywac do woli na kazdej z obslugiwanych platform. Jezeli zatem posiadasz np komp. stacjonarny i laptopa, i na jednym jest win, a na drugin linux - to masz prawo zainstalowac program i tu, i tam... 聽 Dodatkowo w kieszeni pozostanie Ci roznica kilkuset zl. Dla niektorych platform PS wogole jest niedostepny a Pixel tak. Dodatkowo male firmy, ktorych nie stac na wyposazenie powiedzmy 3 stanowisk w PS za laczna wartosc ok 5000 - 7000 zl, otrzymaja produkt oferujacy bardzo zblizone mozliwosci za kwote okolo 900 zl ..
Napisano 30 Listopad 200618 l Program zbiera bardzo wiele pozytywnych opini. Panowie - chcialbym zwrocic uwage, ze jest to wciaz wersja BETA, wiec nie nalezy jej traktowac jako oficjalnej - rowniez demo. Wersje beta upublicznia sie, aby szybciej wylapywac bledy - jezeli wiec cos sie zawiesi - zgloscie to - pomozecie. 聽 Pixel z pewnoscia znajdzie swoich nabywcow. Nie powienienm mowic... ale zdradze rabka tajemnicy, ze Pewna wielka wytwornia filmowa na rynku amerykanskim, zglosila chec uzywania Pixela, przy produkcji filmowej.. jednak nic wiecej nie moge powiedziec.
Napisano 30 Listopad 200618 l bez pozadnych pedzli to nie program, tylko atrapa ;P poza tym gimp jest za darmo. chociaz z drugiej strony i na paincie zwyklym mozna dawac czadu ;P
Napisano 1 Grudzie艅 200618 l Pixel ma zaawansowane Brushe, o mozliwosciach podobnych do PS - jednak czesc funkcji jeszcze nie jest ukonczona. Najnowszy build pozwala juz na pewna zabawe pedzelkami, wiec mozna sie wstepnie zorientowac w ich szerokich mozliwosciach. Dodatkowo funkcjonalnosc pedzli bedzie mozna zwiekszac przez zewnetrzne wtyczki. Przypominam ze jest to wersja BETA, wiec nie wszystkie funkcje juz dzialaja... to prawda, ze GIMP jest za darmo, ale nie obsluguje formatu CMYK, ktory jest formatem komercyjnym - czyli autor Pixela za niego placi. Dodatkowo nie kazdemu GIMP odpowiada ze wzgledu na swoje GUI. Podobnie z innymi elementami komercyjnymi, ktore ze wzgledu na koniecznosc uiszczenia oplaty licencyjnej, nie mogly zostac zawarte w oprogramowaniu darmowym.
Napisano 1 Grudzie艅 200618 l Ja sci膮gam demo, jesli jest bardziej zabagowane od wersji pe艂nej to gratuluje tw贸rca beztroski. Pierwsze uruchomienie - winda xp - "Some of the programs components failed to inicialize properly... Nie mo%$^na znale$%^ biblioteki jasper.dll..." otwieranie pliku .tga przez drug and drop: "Error opening image from specifed file...", "Unsupported targa image format" uda艂o si臋 jpga otworzy膰, rewelka. color range - soto jest? potrafi selekcjonowa膰 jakies odcienie? nie... jaki艣 hide selection 偶ebym widzia艂 co robi臋? nie... Brushy te偶 w praktyce nie da si臋 u偶ywa膰... Tekst - moge poprosi膰 o polskie krzaczki bez posi艂kowania si臋 tablica znak贸w? chyba nie... o poprawn膮 selekcje tekstu te偶 nie... Starczy... Fakt 偶e przynajmniej si臋 nie wyp*** ani razu, to ju偶 jaki艣 plus. Tylko tam nie ma opcji kt贸ra by dzia艂a艂a jak nale偶y. Zabagowana koszmarnie beta za kt贸r膮 jeszcze trzeba placi膰 (nie du偶o ale jednak)? Dzi臋kuj臋 postoj臋. Nie mam si艂y zg艂asza膰 ka偶dego b艂臋du gdy one si臋 pojawiaj膮 ju偶 na starcie. Nie mam ochoty dop艂aca膰 za bycie testerem - kr贸likiem do艣wiadczalnym i nie mam czasu na tracenie nerwow przez program gdy mam robot臋 do zrobienia. Pomys艂 na program bed膮cy ta艅sz膮 alternatyw膮 dla szopa jest zacny ale pixel jeszcze d艂uuugo ni膮 nie b臋dzie. Na chwile obecn膮 produktu dos艂ownie nie da si臋 u偶ywa膰 wi臋c nie ma 偶adnych mo偶liwo艣ci, a nie mo偶liwo艣ci zbli偶one do photoshopa. Podobny do Szopowego interface to jeszcze nie 'mo偶liwo艣ci'. Jako alternatywa to ciagle tylko Photopaint, Paintshop pro i Gimp.
Napisano 1 Grudzie艅 200618 l Pixel alternatyw膮 dla Photoshopa = wolne 偶arty :) Najbardziej mnie w tym wszystkim bawi p艂acenie za co艣, co nie dzia艂a :)
Napisano 1 Grudzie艅 200618 l biglebowsky - przeciez powtarzam, ze Pixel jest w wersji Beta, nie traktuj wiec go jako wersje pelna, bo nia nie jest. Jak juz nizej pisalem, Bety zamieszcza sie aby szybciej wylapywac bledy - jezeli za tem uwazasz ze sa one razace - powiadom o nich autora przez specjalny formularz. Jezeli chcesz porownywac na zasadzie - wrzucilem plik do Pixela - pojawil sie komunikat o bledzie - poczekaj az bedzie pelna wersja. Wydaje mi sie e wogole nie pojmujesz istoty wersji Beta. 聽 Co do placenia za cos co nie dziala - nikt nikogo do niczego nie zmusza. Placenie "za cos co nie dziala" jest wyrazem wsparcia dla autora, dzieki zakupowi wersji beta nie tylko zyskujesz prawie 200 zl, ale dodatkowo otrzymujesz wersje oficjalna oraz wszystkie pozniejsze aktualizacje do v2.0 za darmo. Czy sie to oplaca - to juz zalezy od osobistej oceny sytuacji.
Napisano 1 Grudzie艅 200618 l Z "wyrazem wsparcia" za bete kt贸ra robi wra偶enie co najmniej bardzo wczesnej i z kt贸ra mo偶na dostac rozstroju nerwowego sie chyba jeszcze nie spotka艂em.
Napisano 1 Grudzie艅 200618 l Prace nad uko艅czeniem Pixela post臋puj膮 bardzo szybko. Dla zarejestrowanych u偶ytkownik贸w, 艣rednio co tydzie艅 - dwa, udost臋pniane s膮 nowe wersje. Z "uzywalnoscia" Pixela na dzien dzisiejszy nie jest jednak tak zle. Faktem jest wystepowanie kilku irytujacych niedoknczonych narzedzi, ale na pierwszy ogien ida najbardziej istotne elementy do poprawy, zwiazane z funkcjonowaniem samego programu. Uzyskalem informacje, ze pelna wersja ma byc dostepna pod koniec roku - jednak najprawdopodobniej, bedzie to pierwszy kwartal przyszlego roku, poniewaz autor zajmuje stanowisko, ze lepiej opoznic nieco start, ale dac produkt mozliwie najlepiej dopracowany. Jedna osoba nie poradzi sobie jednoczesnie z testowaniem programu i rozwijaniem go.. dlatego beta jest wypuszczana, taka jaka jest. pozdrawiam
Napisano 1 Grudzie艅 200618 l Poczekam na lepsza wersje, wywalil mi sie podczas instalacji, a dokladnie wpiasywania sciezki. Potem tez, nie za ciekawie.
Napisano 1 Grudzie艅 200618 l Wiesz, ja potrafi臋 sobie wyobrazi膰 problemy z kt贸rymi autor programu si臋 spotyka. Domy艣lam si臋 偶e nie ma na to sponsora wi臋c trzeba jako艣 kas臋 zdoby膰. Tylko po odpaleniu dema pozostaje niesmak na bardzo d艂ugo. Mo偶e czas 偶eby pomy艣la艂 nad updatem demka.
Napisano 1 Grudzie艅 200618 l Z tego sie ju偶 robi czysto akademicka dyskusja, ale sie wypowiem: skoro program ma tyle bl臋d贸w to to mo偶e powinno sie jeszcze nazywac Alpha. Po drugie, za bycie testerem powinno sie dostawa膰 kase, a nie jeszcze dop艂aca膰 po trzecie, go艣膰 powinien si臋 skoncentrowa膰 na zrobieiu programu z ma艂膮 ilo艣ci膮 funkcji kt贸re dzia艂aj膮 a p贸藕niej rozwija膰 i dodawa膰 nowe. Po czwarte i ostatnie, jednak dodam 偶e popieram inicjatywe robienia konkurencji, mie膰 wyb贸r w oprogramowaniu to zawsze lepiej ni偶 go nie mie膰 :) 聽 pozdrawiam Mirach
Napisano 1 Grudzie艅 200618 l Zaraz sciagam i biore go na warsztat - zobaczymy co ta dziecina potrafi... B)
Napisano 2 Grudzie艅 200618 l Wlasnie sciaglem demo :) instalacja przebiegla bez problemu, jednak po uruchomieniu chcialem wziasc full screen i co sie okazalo wszystko zniklo z programu i niechce sie wylaczyc hehehe
Napisano 2 Grudzie艅 200618 l Autor Nie jest 藕le. 聽 Ju偶 mam wersj臋 pe艂n膮. Aktualizacje udost臋pniane s膮 widze do艣膰 cz臋sto, a demo faktycznie nie jest aktualizowane. 聽 Demo za pierwszym razem rowniez mi sie sypa艂o, zarejestrowana wersja juz nie. B艂臋dy s膮, ale widze, 偶e wi臋kszo艣膰, kt贸re ja zauwa偶y艂em s膮 ju偶 na li艣cie bug贸w kt贸re mo偶na zg艂asza膰 przez do艣膰 przyjemny system. Czyli kwestia czasu. 聽 Aha... program uzywam pod Linuxem w tej chwili.
Napisano 13 Lipiec 200718 l nie nie to nie dla mnie ... gdzie mozna kupic PS 6 za 400zl jak juz przedmowcy pisali ??
Napisano 13 Lipiec 200718 l Wygl膮da jak Photoshop :p Mo偶e nie CS3, ale jednak. Nawet skr贸ty klawiszowe s膮 takie same. Co do takich tanich wersji fotoszopy - czasem mo偶na kupi膰 jak膮艣 starsz膮 wersj臋 jako OEM do np. skanera, ale przed zakupem trzeba si臋 upewni膰 czy mo偶liwy jest upgrade danej wersji do aktualnej - wtedy taki manewr si臋 op艂aca :)
Napisano 13 Lipiec 200718 l moze i wyglada ale nie zawsze to oznacza ze to cos identycznego. Dla mnie poczciwy trial photoshopa wystarczy - a nie jakies podrobki.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto