Napisano 6 Luty 200718 l Witam! Dosyć długo zastanawiałem się nad tematem tego tygodniowego speedu. Postanowiłem odejśc od ograniki, zrobić taką odskocznię. Temat jest na pewno przez wszystkich znany, aczkolwiek, nie koniecznie przez wszystkich lubiany. Tematem 9 sesji speed'u jest: FELGA. Regulamin: - czas modelingu: 2:30h - zamieszczamy referencje, siatki i screen'y z viewport'u w jednym obrazku o szerokości 800 i dowolniej długości - żadnych renderów. Nagrody: - wybór tematu następnej edycji speed'u; - front page; Oczywiście zachęcam do modelowania jak najbardziej skomplikowanych felg, jak np. zamieszczona poniżej felga lamborghini gallardo: Miłego modelowania i powodzenia. ps. mam nadzieje, ze temat choć troche się podoba :D edit: zmiana tematu z "felga samochodowa" na "felga" - na wyraźne życzenie forumowiczów :D
Napisano 6 Luty 200718 l Autor DraB - prosze bardzo :D flesz_gordon - no cóż, wszystkich nie da sie zadowolic. Nie mniej jednak uważam, ze modelowanie felgi to bardzo dobry trening, jeśli chodzi o modeling. :D
Napisano 6 Luty 200718 l Autor No raczej :F btw SZAMPEK zapomniales o nagrodzie -frontapage'u juz poprawiłem :D A co sie tyczy NURBS'ów - modeling jak kazdy inny, tak ze nie widze przeciwskazań. BTW: pasuje wszystkim czas? Sam dzisiaj robiłem felge do gallardo i wykorzystałem czas do maximum, a nie zdazyłem zrobic śrubek :( - jakby były jakies wyraźne naciski większosci, to możnaby podciagnąc, nie wiem, do powiedzmy 2:30h albo 3h. czekam na głosy w tej sprawie :D Pozdro!
Napisano 6 Luty 200718 l whoa, nie no moze i ja wystartuje, wreszcie jakis temat dla mnie ;p PS. http://www.google.com/patents mozliwe ze tutaj bedzie troche bp felg, jakby ktos szukal
Napisano 6 Luty 200718 l ok jestem pierwszy:) 2 h i ani minuty wiecej...tyle mi sie udało:( wiem ze samochodowcom sie nie bedzie podobała :P referek nie bedzie bo robiłem bardziej ze łba czyli z niczego niz na podstawie jakiejś konkretnej. Pozdro! Kliment
Napisano 6 Luty 200718 l zła nie jest ja dopiero w piątek może ją zrobię bo w tygodniu raczej czasu nie mam na ebay'u jest dużo fajnch felg
Napisano 6 Luty 200718 l ZOBACZCIE TO NAPEWNO większośc Z WAS TO ZNA:D http://www.cg-cars.com/forum/showthread.php?t=107
Napisano 6 Luty 200718 l Autor heyah. Dwa głosy za, zero sprzeciwu (poprawcie mnie, jeśli sie myle) => Zwiększyłem nieco czas. Myśle, ze 2:30h to wystarczajaco dużo. Oczywiste jest, że kliment woroszyłow, który stosował sie do wcześniejszego regulaminu, może, jeżeli taka bedzie jego wola, zamieścić nowa pracę, na którą bedzie mógł przeznaczyc do 2:30h. Pod uwage zostanie wzięta oczywiście druga praca. Mam nadzieje, że nikt nie ma nic przeciwko. Pozdro!
Napisano 6 Luty 200718 l A co niby nie mozna wrzucac kilku prac jak mialo to miejsce w poprzednich sesjach? ; o Nigdy jeszcze nie robilem felgi ale wydaje mi sie ze 2h to duzo jak na felge, moze zmienie zdanie jak sprobuje cos zrobic ;d
Napisano 6 Luty 200718 l Autor zonk - szczerze mówiac, nie przyglądałem sie wcześniejszym sesjom (poza ostanią) - jeżeli dozwolone było zamieszczanie kilku prac, to oky, ale to sie chyba mija z celem. Lepiej zamieścic po prostu swoją najlepszą prace, i z głowy, nie ma potem problemu z zamieszczeniem ich w sondzie. Ale jak powiedziałem, nie zmieniam wcześniejszych zasad gry. Jeżeli wczesniej można było, to teraz też można. A jeśli chodzi o czas, to uwierz mi, ze czas to pojecie względne :p i wole dac więcej czasu, jeżeli dzieki temu większosć prac bedzie skończonych lub prawie skończonych. W końcu nie bedziemy głosowac na same obramowania :D A tak na prawde, to dużo zalezy, jaką felgę sie wybierze. nieprzecze, niektóre można wumodelowac w 30 min. Ja moją, zamieszczoną poniżej, modelowałem 2h, czyli maxymalny wcześniejszy czas, bez obijania sie, a i tak zabrakło czasu na śrubki, których nie chce mi sie teraz dorabac :p. Na koniec nie pozostaje mi nic inego, jak zachecac do głosowania na mój model. Pozdro!
Napisano 6 Luty 200718 l Witam :) to ja też zapodam moją fele :P to był mój pierwszy raz (jeśli chodzi o felgi :) ), robiłem to jakieś 2h 20min. Referka była ale i tak dodałem troszkę od siebie:) Wyszło troszkę kanciato ale i tak jestem zadowolony :) DraB - fajna stronka, przydała się :)
Napisano 6 Luty 200718 l Bardzo ładnie panowie! :) SZAMPEK - nice ;) nigdy nie rozkminiałem tej felgi :P
Napisano 7 Luty 200718 l Szampek - napisałeś żadnych renderów tylko referka - a to co dokleiłes do swojej pracy to co jest nie render ? Uważam że powinieneś to wywalić i dołączyć referkę w postaci zdjęcia z netu a nie renderu.
Napisano 7 Luty 200718 l Witam :) cta - qrcze! podoba się :D Nie wiem dlaczego, ale jak popatrzyłem na felgę kliment'a to jakoś skojarzyło mi się ze staruszkiem golfem pierwszym :p
Napisano 7 Luty 200718 l Autor pikSar - zgadza sie, to jest render, ale nie mój. Przeszukując neta w poszukiwaniu refereki, nie natknąłem sie niestety na nic lepszego, dlatego postanowiłem zamiescic to, ponieważ na tym renderze w miare dobrze tą felgę widac. Ale jeszcze raz podkreślam, ten render występuje tylko jako referencja, bo nie jest mój! Mam nadzieje, że to rozwiazuje sprawe.
Napisano 7 Luty 200718 l A wiec zajelo to ok. 2h15min, lecz jest to moja pierwsza felga i pierwszy model NURBS'owy wiec tak malo zrobilem w tym czasie bo nie mam jeszcze opanowanego dobrze Rhina :P :P Ale do felgi chyba podobne :D
Napisano 7 Luty 200718 l Witam was :) Dobra, moja kolej (proporcje z oryginału trochę kuleją ale jak na pierwszą felgę to jestem zadowolony :]) Czas: 2h 20 min Skromnie ale jest :D Pozdrawiam, charlie
Napisano 7 Luty 200718 l coś krzywo te śróbki chyba Ci sie ułożyły? zamiast array'a ręcznie je układałeś czy co? :)
Napisano 7 Luty 200718 l Tak, zrobiłem to bez używania Arraya, mam jeszcze kłopot z wycinaniem otworów w obiekcie za pomocą innych obiektów i z późniejszym cutowaniem edgesow aby nie zostawiać wybrzuszeń - dlatego nieproporcjonalne otwory co do oryginalnej felgi, ale co tam, sposób wycinania łyknełem z tutoriala na który przez przypadek wczoraj się natknąłem: (http://www.evermotion.org/index.php?unfold_exclusive=94&unfold=exclusive), większość z was na pewno go zna, ale kieruje to do osób początkujących takich jak ja (jeśli w ogóle są tu takie osoby ;)), sam miałem problem z odkryciem jak to działa - ze znalezieniem odpowiedniego tutka, dlatego jeśli są tu osoby którym "wycinanie" jest obce to polecam ten tutorial :]. Pozdrawiam, charlie
Napisano 7 Luty 200718 l Ja też postanowiłem coś zrobić...nie wiem czy będzie dobre, ale to pierwsza w sumie felga zrobiona w 3D, mam nadzieje że nie zaniżę poziomu czy coś. Czas to jakieś 1,5 godzinki chyba albo mniej coś. Oto moja praca : szprychowa felga typowa dla lowriderów, soft Cimena 4D:
Napisano 7 Luty 200718 l Witam Przedstawiam wam moja felge: Modelowanie zajeło mi: ok 1:20 godziny modelowanie jednego kawalka pizzy oraz ok 1 godziny kopiowanie i slejanie tego w zalosc A za inspiracje posłuzylo mi to:
Napisano 9 Luty 200718 l Wszystkie są super :) A oto moja 1h 26min 41sek 85setnych, ze stoperem w ręku :) Dziwne moja pierwsza felga... ;]
Napisano 9 Luty 200718 l No bardzo ladne felgi wam wychodza! Przyznam ze jeszcze nie mam faworyta (poza sobą :D ) Jako że nie lubie takich chromowanych pimpowskich felg dlatego zrobilem Nascarową felge firmy Bassett. Około 2h plus minus pare minut. Czesto przerywalem bo mi przeszkadzano.. Najwiecej problemu mialem z tymi otworai na sruby, bo nie pokrywaly sie kompletnie i trzeba bylo kazdy po kolei robic.. Pozdravki! A to link do sporego zdjęcia znalezionego na guglach: http://www.kojotemotorsport.com/IMGP0017.JPG
Napisano 10 Luty 200718 l no dobra kolej na mnie ;] czas: 1:53 z zegarkiem w ręku felga z alfy romeo gta nie wyszło do końca tak jak chciałem ale nie jest źle gdzieś 50 tyś poligonów :P po ms x2
Napisano 10 Luty 200718 l Witam Oto moja Fela:) Mam nadzieję że motocyklowe też mogą być. Robiona praktycznie z głowy, kilka szczegółów nie zdążyłem dorobić, jest to pierwsza rzecz którą zrobiłem przy pomocy tabletu, od dziś mycha służy mi tylko do grania. Pozdrawiam
Napisano 11 Luty 200718 l czas 2h i 19 min Arasting blade Felga trudna :P jak dla mnie EDIT Ukasz dzięki ;)
Napisano 11 Luty 200718 l bardzo fajna felga. Proponuje ci jednak z edytowac ten wpis i dac te wszystko screeny na jednym obrazku. to jest jeden z wymogow regulaminu. Chodzi o to by sie prace nie mieszaly. pozdrawiam
Napisano 11 Luty 200718 l i wogóle nie wiem czemu ludzie zamiast wrzucać normalne siatki to dają je po smooth'ach przecież taka siatka mało co mówi ludziom na temat modelu i techniki jego wykonania
Napisano 11 Luty 200718 l Ja nie wiem czemu ludzie nadaja kilka materialow obiektowi, zeby imitowac cienie/odblaski etc. Powinno sie pokazywac model ze zwyklym podstawowym materialem tak zeby wszystkie prace mialy jednakowe szanse. Co do pracek to wszystkie super i bedzie problem z wyborem najlepszej ;]
Napisano 11 Luty 200718 l I moje drobne wypociny: Czas: 1h 15m urban --> super, super;) Edit: Zapomniałem, u mnie bez konceptu, taka wydumana felga;)
Napisano 11 Luty 200718 l Czesc Przypadkiem natknalem sie na tego sppeda i postanowilem zrobic felge (czemu by nie:)) Czas modelowania: 1h55min felga i sruby - sa z regulacja wentyl - z cylindra, ma male naciecia na nakretce ale darowalem sobie na nim smootha bo to roznicy by w tym przypadku nie zrobilo:) zamieszczam referke z ktorej robilem nie probowalem wpasowac w maxie zeby czasu nie tracic wiec na oko robota jak to czesto bywa:P pozdrawiam
Napisano 11 Luty 200718 l Touch dzięki :) natrudniejsza falega jaką robiłem twoja też fajna ;) robiłem w edit poly :) Sjon świetny efekt :D lubie takie felgi :P