Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 10,6k
  • Wyświetleń 1,7m
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

Napisano

@SBT77 - nawet fajne :) Szkoda tylko że tak mało wyraźne te kolory

@Leander - może pasowałoby delikatne ale stanowcze światło odbite od ziemi? Będziesz to kontynuował w photoshopie czy tradycyjnie?

@Leszek_lenia - fajne :) szkoda że nie pociągnąłeś tego daej, bo kolory są super

szkice.jpg

Napisano

leander- dajesz dalej! tylko deskę zmień albo podkładaj papier, bo niefajnie się odbija

tak przed snem:

seak.jpg

Napisano

noiprox: fajna ta postac i kolorystyka :)brakuje mi tylko cienia na dole....i przestrzeni tzn.moglbys np.ta jej noge postawiona dalej lzej potraktowac...:)

mmmmmt.jpg

Napisano

remanent: przyjemny widoczek

Zuczus: klawe koncepciasy

leszek: ten diabelski kolo sprzed paru postow sie podoba , w ostatnim spidzie boli troche naduzycie geometrycznego pedzla w tle

leander: ostatnie jak i poprzednie wyczesane, szczegolnie portret w kolorze

szybciaki w kolorze tym razem

szwendaki.jpg

karp.jpg

Napisano

fajny ten na gorze lukasz

ode mnie godzina analogowo z natury- gruntowana tektura, tempera i troche akwareli:

f_rekaszkicm_ba244b5.jpg

Napisano

łukasz: podoba mi sie ta rybka :) heh chcialbym kiedys dorownac poziomem do Twoich prac....moze masz jakies wskazowki? jak sie uczyc? co malowac? np. jak nauczyc sie tak malowac z wyobrazni?...ostatnio staram sie wszystko z wyobrazni robic.ale wychodza przekomiczne rzeczy...pozdro

taki o zolnierzyk:

ddddkfm.jpg

Napisano

Selfu dzienkju

ale miesiste łapsko wyszło :)

tak z innej beczki

sprobuj pomalowac sobie na kolorowym podkladzie miast białego

Żółty

spoczko malunki moze warto by poeksperymentowac z roznymi pedzlami

Kamil.ochel

dzieki,

a fajny szading to sprawka czarodziejskiego pędzla jakim ostatnio maluje :)

edit:

Leszek:

Rybce jest bardzo miło :P

Zoldakowi hełm troche mu obniz i bedzie ok.

Wskazówki

- zdecydowanie najwazniejsza jest kompozycja, czyli ulozenie tych najwiekszych

ksztaltow (plam) na zamknietej powierzchni.Istotna jest hierarchia - wybrany

fragment kompozycji powinien zdecydowanie bardziej przyciagac wzrok niz reszta.

Popatrz sobie na szkice potworkow Thirdeye, mozna powiedziec ze skladaja sie z

bialego tla, szarych kresek tworzacych jakies ksztalty i pierwszego planu z

kresek najciemniejszych. Czesto takich miejsc przyciagajacych uwage jest

wiecej, jednak zawsze jedno powino grac pierwsze skrzypce. Podczas ogladania

pracy wzrok pada najpierw na to najwazniejsze miejsce i wedruje miedzy innymi

interesujacymi punktami.

Punkty skupienia (to sie zwie dominanta czy tam focal point) to np obszary o

najwiekszym kontrascie na pracy.

Moze byc kontast w sensie plastycznym - biel vs czern, faktura vs gladz, detal

vs brak detalu (:)), nasycony kolor vs wyblakla reszta, wielkosc wybranej plamy vs tła i innych plam

http://kleenkwa.files.wordpress.com/2008/09/mondrian.jpg

Moze byc kontrast w sensie ideowym , dobro vs zlo ( np prawy Amerykanin vs

horda zlych Wietnamcow ;) ),cos sztucznego na tle natury, ciezkie vs lekkie i

wszelkie inne zestawienia w stylu jing-jang.

Najlepiej jesli kontrasty w pracy funkcjonuja na wielu roznych plaszczyznach.

Sa jeszcze rozne inne zagadnienia z kompozycji, sporo jest opisanych w ebookach

Loomisa.

- polecam malowanie takich malutkich kompozycyjek (thumbnails)

jesli wyglada dobrze w takim formacie to bedzie tez dobrze na duzym

kompozycyjki.jpg

- oprocz malowania na biezaco rozniastych tematów zarowno z natury jak i z

wyobrazni warto co jakis czas skupic sie na wybranych zagadnieniach.Na przykład

pocwiczyc przez tydzien malowanie ubran, ulozenie fałd materialu itp.

- jak cos malujesz to warto wygooglac sobie referki do detali oporzadzenia, do oswietlenia twarzy, do ogolej palety i oswietlenia pracy (w malunku poznizej uzylem schematu kolorow i swiatla z referki o zupelnie innym temacie )

- co tam jeszcze probuj roznych technik i tematow rysunek linearny, szkice perspektywy, czern i biel jak ze starych komiksow, namaluj caly obrazek jakims dziwnym pedzlem, moze odkryjesz cos nowego. Chodzi o to ze progress bierze sie czesto gdy robimy jakies nowe dla siebie rzeczy, czesto wbrew przyzwyczajeniom.

edit:

Rembik

:D czadowe ma baletki :D

naszło mnie znowu na mechy

troche dluzszy spid:

mechozachodziekopia.jpg

Edytowane przez Łukasz Jaskólski

Napisano

a mnie na kwiatki, moze wiosna przyjdzie wreszcie

pare minut z fotki

speedkwiatki.jpg

Napisano

Łukasz: dzieki za cenne uwagi....:) ostatni mech niezle wgniata....ciekaw jestem skad sie tacy wymiatacze jak Ty biora.... :D

a ode mnie skromnie ;) :

53130997.jpg

hopek.jpg

Edytowane przez leszek_lenia
bo dodalem obrazek

Napisano

zapowiada sie zacna strona.dawac next! :)

maciekG: swietne plamy..bardzo mi sie podoba!! :)fajnie ze jeden z forumowych wymiataczy powrocil..

jolk.jpg

Napisano

no dzięki za fronta

MaciekG: fajna malarska impresja

Leszek: w ostatnim fajnie wyglada ta poruszona reka

Moglbys jeszcze porzezbic w tej glowie lub jej czesci zeby jeszcze mocniej sciagala uwage, doprecyzowac anatomie ucha i okolic na przyklad, szczypte spekulara na wlosy itp.

Leander:

Anatomia i cieniowanie super.

Przywaliłbym jeszcze mocniej cieniem w zakamarkach w okolicach głowy, tak zeby bardziej wyszła do przodu. Wydaje mi sie ze reszta postaci jest zbyt konkurencyjna w stosunku do głowy.

Jako ze pewnosci nie mam pamietaj zeby zapisac zanim pociagniesz to dalej ;)

a teraz coś z zupełnie innej beczki:

mechszczelakopia.jpg

Napisano

Dzieki Lukasz, dobre spostrzezenie z ta glowa. Musza ja troche wydobyc. Mech w deche. I fajne uzycie koloru.

Wprawki do jakiegos kolorowego pirata mialy byc. Ale troche Chopin wyszedl poki co.

leander-paleta.jpg

Napisano

ravirr: ciekawe calkiem...pokombinuj z innymi pedzlami..wzbogacaj bardziej malunki o rozne slady....

lepiej sie wtedy robi.. :)

leander: w tym ostatnim swietne sa te linie ktorymi okresliles ksztalt.. :)

64447974.jpg

Napisano

taki concept na ch corner (docelowo ma byc plakat ale z moim skillem i tak mi nic pewnie z tego nie wyjdzie :D ):

concepto.jpg

EDIT:

Nie chce zasmiecac moimi wypocinami wiec tutaj dorzucam ... ale zastanawiam sie gdzie usytuowac ewentualny "naped" i jak rozplanowac statek miasteczko :p sugestie mile widziane krytyka oczywiscie tez :p ale jak w stylu ze nic nie umiem i mam uczyc sie podstaw to juz wiem wiec darujcie sobie :D

noiprox : inspiracja wyjatkowo kiepska ale efekt boski [polska zazdrosc]

a no i to o co pytalem :

concepto2.jpg

Edytowane przez bloody

Napisano

leander: no masakra normalnie:D

SBT77: 2 ostatnie prezentuja zupelnie inny poziom niz poprzednie, bardzo fajnie zestawione kontrastujace walory.

Leszek: fajne swiatlo konturowe

RaVirr: 1 plan przydaloby sie twardzym pedzlem pomalowac ,albo wyostrzyc filtrem, a w ogole jest spoko

Bloody: Statek przypomina mi raczej cos niewielkiego, kilku osobowego niz miasteczko.

Tlo wydaje mi sie narazie zbedne , bo musisz poszukac dobrej i ciekawej bryły statku.

Ta , ktora pokazales jest malo drapiezna. Mysle ze powinienes tez dorzucic elementy swiadczace o skali statku, dodac gdzieniegdzie male okienka i inne bajerki, moze male stateczki wokół itp

takie tam

turysta.jpg

Napisano

SBT77: smutnawy ten Twoj pirat :) pokoloruj go...napewno nabierze wiecej charakteru wtedy...

łukasz: bardzo klawe...podoba sie :)

leander...:wiecej szczegolow..by sie przydalo...jak dla mnie malo czytelne....aczkolwiek boje sie myslec jak bedziesz malowal za jakies 5 lat :D...

noiprox: niezle masz te kolorki w ttym :)

bloody: za bardzo sie odcina ten statek od przestrzeni....moze jakis szum bylo dac na tyl...albo blur...pokombinuj z przestrzenia ;)

a ode mnie robot..chyba robot..:

hhhs.jpg

Napisano

Taki szybki rysunek. Inspirowany starymi plakatami z westernów.

gangfightcopy.jpg

Napisano

panowie ze strony 930 : szacunek

atheg: mi się kojarzy trochę z socrealistycznymi plakatami

moje pomyje z refek :

06copysmall.jpg

31copy.jpg

Napisano

W sumie to tak tyle ze z pamieci bo kiedys przed laty widzialem ten obraz na okladce Kordiana zdaje się. A Friedrich to genialny koleś btw.

żółty: no i całkiem fajne

atheg: super klimacik jest rzeczywiście, kojarzy mi sie ze starymi filmami kung-fu.

Leszek: no to mi sie podoba, fajne pedzlownie kopuły i swiatel

moze dodawaj gdzieniegdzie też mniejsze elementy bo widze ze maziasz duzym pedzlem

free.ZE

wydaje mi sie ze zielen byla by bardzo zneutralizowana czerownym swiatlem nieba i swiatlem plomieni

reszta spoczko

ni pies ni wydra:

nipiesniwydra.jpg

Napisano

atheg: swietnie to zrobiles....

żółty: dobrze smarujesz..podoba mi sie konkretne dzialanie plama..w Twoich pracach..

łukasz: thx...Twoja pantera :D nasunela mi pomysl na kolejny malunek :)

dawac dawac panowie..rozbujajmy ten temat! :)

rbt.jpg

Napisano

O kurcze, chlopaki bardzo dziekuje, za pochwaly. Milo mi bo sie nie spodziwalem zupelnie.

żółty - fajnie czuć światło na tych postaciach, podoba mi się

Lukasz - ni pies ni wydra, cos na kształt świdra... czad, strasznie mi sie lekkoś tego zwierzaka podoba, fajna bryla paroma raptem ruchami pedzla, a czuc normalnie, ze zaraz moglaby skoczyc...

leszek - super pędzle, szumy i brudy, w efekcie intrygujacy obrazek

Napisano

leszku, swietne tekstury i umiejetne uzywanie twardzych i miekkich pedzli daje zludzenie glebi:)

lukasz,ta pantera domaga sie siersci,wszak zima dalej straszy,ksztalt i zadatki na morderce ma !

754dea4905.jpeg

Edytowane przez free.ZE

Napisano

atheg: Fajnie wyszło:)

żółty: czuć bryłę ;)

leszek_lenia: rozmycia chyba niepotrzebne;p Gdy oglądam z większej odległości wygląda troche jak kadr z filmu;p

free.ZE: niby napaćkane a jednak wiadomo co, gdzie i dlaczego:D

Mój speed...jeden z tych bez ładu i składu;p 30 minut, dzięki za komentarze;):

Untitled-1.jpg

Napisano

SBT77: no ten programik od google calkiem przyzwoity :p chwilke trzeba sie pobawic a przynajmniej ja musialem sie przyzwyczaic no i napewno pomocny byl video tutek z stronki ;p

leszek_lenia: wlasnie czesto mam ten problem i nie bardzo wiem co zrobic za duzo przegladam moze prac komiksowych i to jest jakis tam powod ogolnie prawda jest taka ze zaczynam nauke rysunku troche z dupy strony i moje braki sa tak gigantyczne ze az boli :d

-Twoj mech wymiata ;d musze poszukac albo porobic jakies pedzle bo sam uzywam miekkiego i twardego :p i przezroczystosc ustawiona pod nacisk piorka wiec duzego zroznicowania nie ma ;d

Łukasz Jaskólski: e tam kilku osobowy to i tak niezle :D mi przypomina ciagle pistolecik ... o swiatelkach myslalem ale maly stateczek gdzies wpleciony mysle ze da dodatkowy lepszy efekt :p

leander:bardzo podoba mi sie pracka gdzie widac kolesia z bronia pierwsze mysli :odbicie albo stare zdjecie ...styl mi sie ogolnie bardzo podoba

- ogolnie dziekuje za rady i doceniam wszystkie osoby je dajace nie tylko mi :)

a tu taki speedzik troszke mroczny i z kolorystyki i tematyki ..pewnie duzo nie da sie na nim zauwazyc ale mial pokazac ofiare i oprawce[edit dodalem troche h light widac troszku wiecej :

creepy2.jpg

Edytowane przez bloody

Napisano

Czasu nie ma, tablet rdzewieje i tylko tak zerkam jak sobie panowie ładnie poczynacie :)

Ode mnie takie bleh:

cudakv003.jpg

[EDIT]:

Nie dokładnie o to mi chodziło... ale późno się zrobiło, ~1,5h:

pannav001.jpg

Edytowane przez g0od

Napisano

żółty: saksofonista bardzo fajny, chociaz jak zaslaniam ramie i glowe to jest jeszcze lepiej. Ramie za duze,

Łukasz Jaskólski: Puma rozbrajajaca. Kwintesencja speedpaintingu :)

free.ZE: Fajna zabawa formalna z drzewkami. Mozna by z tego konceptu piekny obrazek zrobic, ale farbami chyba, bo tabletem takie sentymentalne, wrazliwe na niuanse obrazki wychodza gorzej.

RaVirr: w tym ostatnim troche bym zroznicowal sposob malowania postaci, ciekawie mogla by sie wpisac w to pomieszczenie na zasadzie kontrastu, np uspokoic te linie na niej. A tak jest jakby kontunuacja scian. Snopowiazalka martwa taka. Ale moze to mial byc taki strach na wroble :)

bloody: Fajnie, ze tak odwaznie komponujesz, chociaz nie jestem pewny czy dobrze sie ta kompozycja czyta. Tez jest problem w tym, ze dosyc niesprecyzowana stylistyke masz. Tzn niby uderzasz w modelowanie 3D, realistyczna przestrzen, ale calosc jednak sprawia wrazenie plaskosci. Obie drogi dobre, tylko powinno sie czuc, ze wybrales ktoras swiadomie. U athega w ostatniej pracy podobne podejscie, ale widac bardzo konkretna stylistyke.

atheg: Normalnie wzor do nasladowania jestes ;)

g0od: fajne, tylko ze to prawie tylko walorowy spokojny modelunek, dobre cwiczenie, ale przydaloby sie tez troche dodac chakarteru innymi srodkami lub wzmocnic w wyrazie, bo troche bez napiecia sa te prace.

leszek_lenia:no teraz to mocno jakims sijunem zalecialo :) Tylko jakos nie za dobrze blur tu dziala. Przyciaga wzrok mocniej niz te wyostrzenia. Czasem niewinne szarosci dzialaja mocniej niz kontrasty i mocne kolory.

leander...:wiecej szczegolow..by sie przydalo...jak dla mnie malo czytelne...

Dzieki, troche dodalem detalu, bo faktycznie jak na ew koncept zbyt abstrakcyjnie bylo

leander-bohater-postapokaliptyczny-final.jpg

Napisano

w koncu udalo mi sie przy czyms dluzej posiedziec choc to dalej speed

moja wspaniala dziewczyna z refki :)

girlfriend_painting_by_freezu.jpg

Napisano

free.ZE : ladny portrecik..ladne dziewcze..zrezygnowal bym jedynie z rzes..troszke raza..chyba lepiej jakos grubsza krecha je lekko

zaznaczyc niz rysowac kazda z osobna....btw dziewczyna to zlo :D ja tam wole komputer :D...nie no zartuje ;)

raVirr: no no....unikal bym centralnej kompozycji..ztonowal bym tez troszke calosc :)albo jakims soft brushem przeciagnal..tu i tam ;)

bloody: brakuje bryly..ciagle plaskawo :)...moze sporoboj jakims pedzlem porobic rozne plaszczyzny..jakis kubik namalowac..okreslic swiatlo itd

i komiksy na bok :D...polecam malowanie z natury.. :)

gOod: podciagnalbym kontrast..a twardym pedzlem wydobyl co niektore fragmenty facjaty :)

adi-su: to samo co u raVira centralna kompozycja...raczej bym odstawil takie zabawy

lepiej jakas inna persppektywe dac...mialbys wtedy znacznie latwiej przy okreslaniu

glebi..wiesz zimne cieple kolorki..itd

leander...no od razu inaczej...a sproboj w jakiejs pracy dac takie ostre konturowe swiatlo. ciekaw jestem jak to zagra u Ciebie :)

a co do moich malowanek to probuje wszystkiego co sie da..podpatruje....wylapuje jakies sztuczki...zawsze lepiej wiedziec i widziec

wiecej niz mniej ;)

alez sie ostatnio madry zrobilem :D

gnt.jpg

Napisano

hmm,faktycznie leszku przesadzilem troche z rzesami,ale bylem na etapie'azeby tylko bylo' malowania i zrobilem je smudgem z ciemnych konturow:)

troche posiedzialem przy tym jeszcze,nie wiem czy sie dalej nadaje do tego tematu ale co mi tam

girlfriend_finished_by_freezu.jpg

Napisano

W ramach walki z pedantyzmem i pędzelkami powstało to:

morag1.jpg

-

olsztyn1.jpg

Z dziabniętych gdzieś po drodze zdjęć.

Edytowane przez prrrszalony

Napisano

leander, leszek_lenia: zazwyczaj tak nijak te moje gnioty wychodzą ;)

Parę minut:

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzv00.jpg

Napisano

leander: dzieki, to troche wina tego ze wszystko naraz staram sie dostrzec ;d taki przyspieszony kurs nie no a powaznie to tak sobie podpatruje co robia inni i co mi sie podoba wlasnego stylu jak narazie nie mam a jezeli chodzi o hmm modelowanie ;d to nie mam nic z tym wspolnego moze zle tez zrozumialem ...

-no moze i zbyt abstrakcyjnie jak na koncept ale jednak tamta wersja mi sie bardziej podobala :p [zdjecie albo odbicie bylo w pozytywnym znaczeniu]

leszek_lenia to troszke dlatego ze za czesto staram sie przelac to co mam w glowie nie uzywajac refki a nie mam takich umiejetnosci... nie no :D za duzo buszuje na deviant art przegladajac rozne pracki rzeczywiscie z stylistyki komiksowej i to takie jakies male odzwierciedlenie pewnie tego co widzialem... jezeli chodzi o martwa nature to jak najbardziej sie zgadzam o pobawienie sie brylami tez ,sek w tym ze za czesto jednak wygrywa zabawa i bawienie sie tym co gdzies podejrzalem a nie zajmowanie sie podstawami ktorymi mi brakuje zreszta po co ja sie usprawiedliwiam jestem dupa leniwa a teraz zabieram sie do podstaw :D

-a obrazek z wydra [ tak mi sie wydaje] mam zludzenie iz jest pod woda co mi sie podoba ale swiatlo troche na glowce mi nie pasuje w takiej sytuacji i znow ja wyciaga na powierzchnie :p

no i tutaj taka pierdola twarz mi calkowicie nie wychodzila wiec zaczolem sie bawic brushami co sobie porobilem i efekt na masce mimo wszystko calkiem mi sie spodobal :P

malytrening.jpg