Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu stalo sie to,gdy robie cos to 3dsmax odmawia posłuszeństwa,pokazuje error ze zostanie wyłonczony i dupa.Od razu mówię ze nie jest to kwestia złego użycia turbo smoth ,bo w scenie niema żadnych ms i ts.Więc moje pytanie czemu sie tak robi?. Zauważyłem że możliwe ze jest to od material editor gdy w nim coś zmieniam textury to wtedy najczęściej sie wiesza.Jest to przy 3dsmax 9 ,gdy miałem wcześniejsze wersje to nie wieszał sie.Do 3dsmaxa nie mam żadnych servis packów zainstalowanych.Myślę ze dobrze opisałem i proszę o jakieś sugestie

• Odpowiedzi 26
  • Wyświetleń 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
nie widziałem jeszcze maxa który się nie wiesza

to przyjdz do mnie;)

Napisano
to przyjdz do mnie;)

jakiś cud, nigdy, nigdy ci się nie zawiesił?,

znam maxa jeszcze od 3d studio 4 to było około 1994 roku, przechodziłem przez wszystkie wersje, każdy na czyms się wieszał - pobaw się żałosnymi NURBSami w maksie to cud prysie. Albo zainstaluj sobie PowerNURBS to szlak cię trafi.

Napisano

ja zauwazylem na vRay, że w ME jak mamu podgląd texturki w viewporcie (na poziomie bitmapy) i jak przypadkiem włączymy podgląd na poziomie materiału to wywala maxa.

Napisano

No właśnie, a ma ktoś jakieś sugestie jak to rozwiązać? Ja też zauważyłem, że sypie się w VRAY w Material Editor. Zastanawiam się jek profesjonaliści na tym pracują. Przecież to szlag człowieka może trafić nawet jak używa maxa amatorsko, a co dopiero mając napięte deadline'y.

Uncle - używasz maxa 9? Napisz może jaki masz sprzęt, może to od tego jest zależne bo ja już mam tylko zgrzyt zębów jak widzę znów znajome okienko z pytaniem czy zapisać kopię zapasową:/ I tak średnio co 30 minut. Dodam że nie używam wersji "krakersowej" więc ten element odpada.

Pozdro Szymon

EDIT A może my jeździmy po Maxie a to jest wina VRAYa? Tak sobie pomyślałem

Napisano

przez 4 lata miałem dwa zawieszenia - raz przy interations zmienionym na 6 przy wiekszym modelu, drugi jakos po instalacji realflow i pracy z pluginami. Duzo zalezy od systemu.

Napisano

hindus - uchyl rąbka tajemnicy. Ja nie chcę osiwieć w wieku 26 lat:)

Pozdro Szymon

Edit: Zauważyłem że na OpenGL wywala się dużo rzadziej.

Napisano
  • Autor

u mnie na open GI to viewport zaczyna wariować(wszytko sie nakłada przy ruchach kamery)

Co do 3ds maxa 9 to mnie ostatnio tak wpienia, że słowami tego sie nie powiem.

Ale robie niedługo formata to zobaczę po niem jak będzie.

Napisano
hindus - uchyl rąbka tajemnicy. Ja nie chcę osiwieć w wieku 26 lat:)

Pozdro Szymon

Edit: Zauważyłem że na OpenGL wywala się dużo rzadziej.

e tam

wystarczy w miare rasowy sprzęt a nie jakieś aszroty itd

ja miałem z maxem problemy dłuuugo, zanim w końcu sobie nie kupiłem kompa od podstaw za jednym zamachem

ogólnie o sprzęt chodzi

Napisano
e tam

wystarczy w miare rasowy sprzęt a nie jakieś aszroty

Sprzet sie nie wiesza tylko oprogramowanie..

Napisano

to powiedz mi dlaczego w serwerach wykorzystywane są kości pamięci z kontrolą parzystości a nie zwykła takie jak pewnie masz w swoim komputerze?

Napisano

Ale to nie kosci ram np. wywoluja bledy w procesach tylko niewlasciwie napisane oprogramowanie, ktore powoduje konflikt i bach. Wiadomo, ze jak jest tani sprzet to i oprogramowanie ma badziewne bo tanie.. to generuje jakies bledy system staje sie nie stabilny wiec i cale soft uruchomiony tez jest nie stabilny.. ale hardwer chodzi tak jak moze .. to, ze cos sie wysypie to nie zalezy czy impuls elektryczny wyslany z jednej diody do drugiej nie doszedl na czas tylko, ze oprogramowanie nie jest wstanie wychwycic takiej anomali i przez to rodzi konflik.. i tak w kolko... cholera sorry za offtopa... tak czy siak MAX 9 jest najmniej stabilna wersja jaka do tej pory sie ukazala.

Napisano
e tam

wystarczy w miare rasowy sprzęt

Możesz rozwinąć?:) Rasowego to mam psa.

e tam

ja miałem z maxem problemy dłuuugo, zanim w końcu sobie nie kupiłem kompa od podstaw za jednym zamachem

J.w.

Próbowałęm też maxa 9 na starszej stacji graficznej u znajomego (Dell Xeon 2,4GHz, 1GB ECC, Quadro MX) i jest to samo.

Pozdro Szymon

Napisano
ale działanie programu zależy od sprzętu.

IMHO działanie programu zależy od programistów. Jeżeli Max8 i rezta softu działa stabilnie a 9 się wywala to raczej winy sprzętu nie ma.

Pozdro Szymon

Napisano

SUPER_OkO wszystko się zgadza, tylko że czasami nawet dobrze napisany program nic nie pomoże. Max jaki jest każdy widzi. Czasami winne są dziwaczne pluginy, czasami użytkownik a czasami progamista (nawet nie ten który pisze program tylko ten, który napisał program w którym pisze program inny programista ;D)

Napisano
  • Autor

ja miałem przez pewien czas 3dsmax 8 + v ray rc2(i tylko sporadycznie sie wywalał.)

A to z eksportowaniem to działa ale na parę minut bo i tak wywala tylko później..

Napisano
  • Autor

mam 3dsmax 9 + v ray rc3 mam inne pluginy fumeFx super grass ale to sie robiło jeszcze gdy nich nie było.jak myślicie: czy ściągnięcie service packów do maxa coś da?

Napisano

po to sa service packi zeby cos dawaly ;)

Wogole z maxem jest jak z atarynka.. kiedy gra sie wgrywala przez 2 godziny trzeba bylo byc absolutnie cicho, chodzic na paluszkach i najlepiej sie nie odzywac.. bo inaczej kaseta sie nie wgrala.. Najlepiej maxa nie tykac i sie nic nie bedzie dzialo ;) ... ja tam jestem wyczulony na rozne narzedzia i zanim zawsze je tkne to save wczesniej i save i autoback i save.

Napisano

Po zainstalowaniu SP2 może trochę jakby mniej, ale dalej się sypie więc nie pomaga za bardzo. Niech się ktoś wypowie, komu się nie sypie max 9:) Jaki ma sprzęt itp.

Napisano
  • Autor

zainstalowałem sp2 i widać różnice.Jeszcze mi sie nie wywalał,nawet na scenach na których bez sp2 od razu po wczytaniu sie wieszał.:)

Napisano

athlon xp 2600 i gf5200 :D chodzi naprawdę całkiem fajnie :D system xp z SP2 a maxa mam gołego plus vray. pamięci 1GB (2x512) najczęściej zawiesza się jak coś się w geometri pokręci i obmyśli sobie, że się dwóch vertexów połączyć nie da :D ale nie dzieje sięto zbyt często.