Yaro16 Napisano 6 Czerwiec 2007 Share Napisano 6 Czerwiec 2007 Od pewnego czasu stalo sie to,gdy robie cos to 3dsmax odmawia posłuszeństwa,pokazuje error ze zostanie wyłonczony i dupa.Od razu mówię ze nie jest to kwestia złego użycia turbo smoth ,bo w scenie niema żadnych ms i ts.Więc moje pytanie czemu sie tak robi?. Zauważyłem że możliwe ze jest to od material editor gdy w nim coś zmieniam textury to wtedy najczęściej sie wiesza.Jest to przy 3dsmax 9 ,gdy miałem wcześniejsze wersje to nie wieszał sie.Do 3dsmaxa nie mam żadnych servis packów zainstalowanych.Myślę ze dobrze opisałem i proszę o jakieś sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 6 Czerwiec 2007 Share Napisano 6 Czerwiec 2007 wielu osobom się wysypuje przy czyszczeniu ("clear") slotów w ME. zamiast tego nadpisuj na nie basic materiale;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evarcha Napisano 6 Czerwiec 2007 Share Napisano 6 Czerwiec 2007 nie widziałem jeszcze maxa który się nie wiesza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 6 Czerwiec 2007 Share Napisano 6 Czerwiec 2007 nie widziałem jeszcze maxa który się nie wiesza to przyjdz do mnie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evarcha Napisano 6 Czerwiec 2007 Share Napisano 6 Czerwiec 2007 to przyjdz do mnie;) jakiś cud, nigdy, nigdy ci się nie zawiesił?, znam maxa jeszcze od 3d studio 4 to było około 1994 roku, przechodziłem przez wszystkie wersje, każdy na czyms się wieszał - pobaw się żałosnymi NURBSami w maksie to cud prysie. Albo zainstaluj sobie PowerNURBS to szlak cię trafi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 6 Czerwiec 2007 Share Napisano 6 Czerwiec 2007 ja zauwazylem na vRay, że w ME jak mamu podgląd texturki w viewporcie (na poziomie bitmapy) i jak przypadkiem włączymy podgląd na poziomie materiału to wywala maxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SimonM Napisano 24 Czerwiec 2007 Share Napisano 24 Czerwiec 2007 No właśnie, a ma ktoś jakieś sugestie jak to rozwiązać? Ja też zauważyłem, że sypie się w VRAY w Material Editor. Zastanawiam się jek profesjonaliści na tym pracują. Przecież to szlag człowieka może trafić nawet jak używa maxa amatorsko, a co dopiero mając napięte deadline'y. Uncle - używasz maxa 9? Napisz może jaki masz sprzęt, może to od tego jest zależne bo ja już mam tylko zgrzyt zębów jak widzę znów znajome okienko z pytaniem czy zapisać kopię zapasową:/ I tak średnio co 30 minut. Dodam że nie używam wersji "krakersowej" więc ten element odpada. Pozdro Szymon EDIT A może my jeździmy po Maxie a to jest wina VRAYa? Tak sobie pomyślałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 24 Czerwiec 2007 Share Napisano 24 Czerwiec 2007 przez 4 lata miałem dwa zawieszenia - raz przy interations zmienionym na 6 przy wiekszym modelu, drugi jakos po instalacji realflow i pracy z pluginami. Duzo zalezy od systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SimonM Napisano 24 Czerwiec 2007 Share Napisano 24 Czerwiec 2007 hindus - uchyl rąbka tajemnicy. Ja nie chcę osiwieć w wieku 26 lat:) Pozdro Szymon Edit: Zauważyłem że na OpenGL wywala się dużo rzadziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yaro16 Napisano 24 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2007 u mnie na open GI to viewport zaczyna wariować(wszytko sie nakłada przy ruchach kamery) Co do 3ds maxa 9 to mnie ostatnio tak wpienia, że słowami tego sie nie powiem. Ale robie niedługo formata to zobaczę po niem jak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3grosze Napisano 26 Czerwiec 2007 Share Napisano 26 Czerwiec 2007 hindus - uchyl rąbka tajemnicy. Ja nie chcę osiwieć w wieku 26 lat:) Pozdro Szymon Edit: Zauważyłem że na OpenGL wywala się dużo rzadziej. e tam wystarczy w miare rasowy sprzęt a nie jakieś aszroty itd ja miałem z maxem problemy dłuuugo, zanim w końcu sobie nie kupiłem kompa od podstaw za jednym zamachem ogólnie o sprzęt chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SUPER_OkO Napisano 26 Czerwiec 2007 Share Napisano 26 Czerwiec 2007 e tam wystarczy w miare rasowy sprzęt a nie jakieś aszroty Sprzet sie nie wiesza tylko oprogramowanie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 26 Czerwiec 2007 Share Napisano 26 Czerwiec 2007 ale działanie programu zależy od sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yaro16 Napisano 26 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2007 no tak ale niezbyt chce mi się wierzyć ze to wina kompa:d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 26 Czerwiec 2007 Share Napisano 26 Czerwiec 2007 to powiedz mi dlaczego w serwerach wykorzystywane są kości pamięci z kontrolą parzystości a nie zwykła takie jak pewnie masz w swoim komputerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SUPER_OkO Napisano 26 Czerwiec 2007 Share Napisano 26 Czerwiec 2007 Ale to nie kosci ram np. wywoluja bledy w procesach tylko niewlasciwie napisane oprogramowanie, ktore powoduje konflikt i bach. Wiadomo, ze jak jest tani sprzet to i oprogramowanie ma badziewne bo tanie.. to generuje jakies bledy system staje sie nie stabilny wiec i cale soft uruchomiony tez jest nie stabilny.. ale hardwer chodzi tak jak moze .. to, ze cos sie wysypie to nie zalezy czy impuls elektryczny wyslany z jednej diody do drugiej nie doszedl na czas tylko, ze oprogramowanie nie jest wstanie wychwycic takiej anomali i przez to rodzi konflik.. i tak w kolko... cholera sorry za offtopa... tak czy siak MAX 9 jest najmniej stabilna wersja jaka do tej pory sie ukazala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SimonM Napisano 26 Czerwiec 2007 Share Napisano 26 Czerwiec 2007 e tam wystarczy w miare rasowy sprzęt Możesz rozwinąć?:) Rasowego to mam psa. e tam ja miałem z maxem problemy dłuuugo, zanim w końcu sobie nie kupiłem kompa od podstaw za jednym zamachem J.w. Próbowałęm też maxa 9 na starszej stacji graficznej u znajomego (Dell Xeon 2,4GHz, 1GB ECC, Quadro MX) i jest to samo. Pozdro Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SimonM Napisano 26 Czerwiec 2007 Share Napisano 26 Czerwiec 2007 ale działanie programu zależy od sprzętu. IMHO działanie programu zależy od programistów. Jeżeli Max8 i rezta softu działa stabilnie a 9 się wywala to raczej winy sprzętu nie ma. Pozdro Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flesz_gordon Napisano 26 Czerwiec 2007 Share Napisano 26 Czerwiec 2007 moze wyeksportuj scene do nowego pliku zawsze to cos... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 27 Czerwiec 2007 Share Napisano 27 Czerwiec 2007 SUPER_OkO wszystko się zgadza, tylko że czasami nawet dobrze napisany program nic nie pomoże. Max jaki jest każdy widzi. Czasami winne są dziwaczne pluginy, czasami użytkownik a czasami progamista (nawet nie ten który pisze program tylko ten, który napisał program w którym pisze program inny programista ;D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yaro16 Napisano 27 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2007 ja miałem przez pewien czas 3dsmax 8 + v ray rc2(i tylko sporadycznie sie wywalał.) A to z eksportowaniem to działa ale na parę minut bo i tak wywala tylko później.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 27 Czerwiec 2007 Share Napisano 27 Czerwiec 2007 teraz masz maxa9 i vraya? jaką wersję vraya i czy masz jakieś inne pluginy w maxie? w jakiej sytuacji się zawiesza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yaro16 Napisano 27 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2007 mam 3dsmax 9 + v ray rc3 mam inne pluginy fumeFx super grass ale to sie robiło jeszcze gdy nich nie było.jak myślicie: czy ściągnięcie service packów do maxa coś da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SUPER_OkO Napisano 27 Czerwiec 2007 Share Napisano 27 Czerwiec 2007 po to sa service packi zeby cos dawaly ;) Wogole z maxem jest jak z atarynka.. kiedy gra sie wgrywala przez 2 godziny trzeba bylo byc absolutnie cicho, chodzic na paluszkach i najlepiej sie nie odzywac.. bo inaczej kaseta sie nie wgrala.. Najlepiej maxa nie tykac i sie nic nie bedzie dzialo ;) ... ja tam jestem wyczulony na rozne narzedzia i zanim zawsze je tkne to save wczesniej i save i autoback i save. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SimonM Napisano 27 Czerwiec 2007 Share Napisano 27 Czerwiec 2007 Po zainstalowaniu SP2 może trochę jakby mniej, ale dalej się sypie więc nie pomaga za bardzo. Niech się ktoś wypowie, komu się nie sypie max 9:) Jaki ma sprzęt itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yaro16 Napisano 30 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2007 zainstalowałem sp2 i widać różnice.Jeszcze mi sie nie wywalał,nawet na scenach na których bez sp2 od razu po wczytaniu sie wieszał.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 athlon xp 2600 i gf5200 :D chodzi naprawdę całkiem fajnie :D system xp z SP2 a maxa mam gołego plus vray. pamięci 1GB (2x512) najczęściej zawiesza się jak coś się w geometri pokręci i obmyśli sobie, że się dwóch vertexów połączyć nie da :D ale nie dzieje sięto zbyt często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi