Napisano 9 Lipiec 200718 l Witam! 聽 W tym tygodniu robimy bron maswego zniszczenia :) pozostawiam wszystko waszej wyobrazni! 聽 聽 Limity : 1k trisow i textura 512x512 - BEZ normali, mozna dac opaciti, jak cos wam poze spec to tez mozna go dorzucic. Timelimit : 聽 Do nastepnej niedzieli (czyli sobota do 24, w niedziele glosowanie) 聽 Nagrody : 聽 Dol膮czenie do w膮tku prac zwyci臋skich! 聽 REGULAMIN (PRZECZYTAJ): - gdy sko艅czymy nasza BITWE, dodajemy miniaturk臋 z napisem koniec, w pierwszym po艣cie. Bez miniaturki uznaje ze praca w w膮tku jest niesko艅czona. 聽 np. tak jak tutaj: 聽 - Ko艅cow膮 prac臋, je偶eli chcecie 偶eby model by艂 pokazany z wi臋cej ni偶 jednego uj臋cia dodajcie obraz o szeroko艣ci 800x i wysoko艣膰 dowolna, czyli mo偶ecie upcha膰 ile chcecie np. 800x4000 i ja to wrzucam w sond臋. Na obrazku musi sie znale藕膰 : - biuti rendery/ screeny z viuportu ze wszystkim - smooth shaded model - siatka - flat textury 聽 Tak jak tutaj (kliknij w miniaturk臋 偶eby powi臋kszy膰 obraz): 聽 Starajcie sie tak przygotowywa膰 swoje prace, inaczej wrzucam jakikolwiek screen z brzegu :P POWODZENIA
Napisano 10 Lipiec 200718 l 512 rozumiem, 1k tris贸w rozumiem, ale dlaczego sam diffuze. Dlaczego taki oldschool uprawiamy? Rozumiem, sentyment itp. ale coraz cz臋艣ciej obiekty wykorzystuj膮 obecnie ponad 3 mapy.
Napisano 10 Lipiec 200718 l oldchool dory jest. Ka偶dy jest w stanie wyrze藕bi膰 dobry model w zbruschu. Hardcore to zrobi膰 taki sam model nie u偶ywaj膮c normali :)
Napisano 10 Lipiec 200718 l ...zrobic speca i bumpa, a potem wypali膰 na diffuzie... tylko po co? To jak cofanie si臋 do ty艂u.
Napisano 10 Lipiec 200718 l 'cofanie si臋 do ty艂u' :D mas艂o ma艣lane ;) sorki ale nie moglem sie powstrzyma膰 :) 聽 imho bad moon ma racje i powinna by膰 dowolno艣膰 w 'r贸zno艣ci'(?) map...
Napisano 10 Lipiec 200718 l Autor nextgeny lepiej wychodza jak sie je robi we wlasnym zakresie ;] minibitwa dla rozrywki ;)
Napisano 10 Lipiec 200718 l nextgeny wykorzystuj膮 bardziej zaawansowane technologie, ja mowi臋 o tera藕niejszo艣ci
Napisano 10 Lipiec 200718 l ja tam zawsze preferuje jeden krok w przod niz dwa w tyl - wiec wolalbym porobic cos terazniejszego - tak jak Bad Moon mowi.
Napisano 10 Lipiec 200718 l hmmm mial byc tydzien przerwy od minib ? :D moze jakis model zrobie bo tez pewnie NIE :p i dobrze ze bez normali, bo pierw trzeba sie nauczyc robic bez normali a pozniej z normalami :)
Napisano 10 Lipiec 200718 l oldchool dory jest. Ka偶dy jest w stanie wyrze藕bi膰 dobry model w zbruschu. Hardcore to zrobi膰 taki sam model nie u偶ywaj膮c normali :) 聽 Oj, nie ka偶dy, nie ka偶dy.. Pozatem nie da si臋 zrobi膰 takiego samego modelu z normalami jak i bez, znaczy nie zawsze... Ten normal to po co艣 wymy艣lili przecie偶, 偶eby 偶ycie u艂atwia膰. Sam jestem zwolennikiem sculptu, ale model bez normali to chyba raczej dobry trening ni偶 z艂y? 聽 To mo偶e 偶eby wszyscy byli szcze艣liwi nast臋pna bitwa z obowi膮zkowymi 4-5 mapami?:p
Napisano 10 Lipiec 200718 l Tak, i z limitem 20k. Dodatkowo ka偶dy 360 w .mov, .avi i .mpeg, 偶eby nikogo nie dyskryminowa膰. Nie przesadzajcie, by艂y bitwy z limitem 6k, przejrzyjcie sobie kilka stron wstecz i zobaczcie, jak to wygl膮da艂o.
Napisano 10 Lipiec 200718 l Autor dokladnie, jak chcecie robic sobie modele po 8 k i mega "terazgeny" to wip stoi otworem ;] narazie jakos nie przewiduje, wiekszych limitow i textur, no chyba ze naprawde duzo osob bedzie chcialo :)
Napisano 10 Lipiec 200718 l KLICEK to dyktator - ze sk艂onno艣ciami do ust臋pstw ale to dopiero jak du偶o os贸b b臋dzie chcia艂o.... hehe
Napisano 10 Lipiec 200718 l Ja jestem za dyktatur膮. Wcze艣niej by艂a kupa. Teraz si臋 dzieje przynajmniej. Mapy mapami, ale limitu mo偶e lepiej nie zwi臋ksza膰 bo si臋 wszystkim poodechciewa w po艂owie modelowania, zreszt膮 sami wiecie jak to jest... a to to, a to tamto, a obowi膮zki, a zapomnia艂em, a musia艂em co innego modelowa膰... i pobitwowane.. 聽 I nie r贸bcie 偶adnej sondy, b艂agam, Klicek nie zgadzaj si臋 na nic i nie s艂uchaj nikogo!:D:D:D
Napisano 10 Lipiec 200718 l limity niech zostan膮 - ale ograniczenie tylko do diffusa srednio mi sie podoba 聽 sprawa 2 - zn贸w temat za bardzo dowolny, bedziemy miec wszystko poczawszy od ludzi przez samochody po prob贸wki z wirusem ebola w艂膮cznie... nie mo偶na bardziej precyzowa膰 temat贸w? raz niech wszyscy robi膮 smaochodziki raz g艂贸wki raz co艣tam, a jak chcemy pe艂n膮 dowolno艣c to trza znie艣膰 limity trisow i w ogole...
Napisano 10 Lipiec 200718 l klicek a we藕 id藕 mia艂y by膰 samochody, i to w poprzedniej bitwie ;/ w bitwie 18 bed膮?? bo tak to nie ma co startowa膰 bo sie nieznam na innych rzeczach :P
Napisano 11 Lipiec 200718 l A na moje to wszystko ok. Przynajmniej sie czego艣 naucz臋 bo pierwsze kroki w low poly robie. Naucz臋 sie mo偶e w ko艅cu oszcz臋dnego modelowania bo zawsze przesadzam:) no i nie jestem dobry w tych waszych normalach i innych :) 聽 Bump map臋 mo偶na ??
Napisano 11 Lipiec 200718 l dobra, ju偶 wymysli艂em i zrobi艂em model :D tera mam takie pytanko czy jak daj臋 texy to mog膮 one mie膰 material w self-illumination na 100? czyli 偶e w og贸le nie bedzie wida膰 cieni modelu tylko texyura ju偶 b臋dzie je mia艂a? 聽 edit: i drugie pytanko. Bo podobno mo偶na tylko jedna texturk臋 da膰. a bo ja chcia艂bym zrobi膰 taki samoch贸d co si臋 zamienia w super uzbrojony samoch贸d. no i w艂a艣nie po pierwsze, mozna pokaza膰 2 renderki? ze zwyk艂ym i przemienionym? a drugie to, czy mozna da膰 2 texturki, 偶e jedna na model zwykly a druga na ten przemieniony?
Napisano 11 Lipiec 200718 l 2. Regulamin: - "Ka偶da osoba mo偶e wystawi膰 tylko jedn膮 prac臋 podczas bitwy, zmiana tematu w trakcie trwania minibitwy jest dozwolona." 聽 Chyba to si臋 liczy jako dwa modele ..
Napisano 11 Lipiec 200718 l nierozumiem, klicek chod藕 tu! bo p贸藕niej b臋dzie p艂acz 偶e dyskwalifikacja :P:P
Napisano 11 Lipiec 200718 l My艣l臋, 偶e mo偶esz przygotowa膰 sobie dwa modele i dwie tekstury, ale do sondy zg艂osi膰 tylko jeden. Chyba 偶e oba pojazdy 艂膮cznie mieszcz膮 si臋 w limicie 1000tris + 512.
Napisano 11 Lipiec 200718 l eh to mia艂 by膰 jeden pojazd ;/ ale 2 rendery 偶e na jednym jest zwykly a na drugim ju偶 przetransformowany xD (a to wszystko oczywi艣cie w limicie :)
Napisano 11 Lipiec 200718 l My艣l臋, 偶e regu艂y w tym temacie s膮 w dosy膰 p艂ynne i je艣li np przygotujesz dwa modele, to na koniec wrzucasz screena, na kt贸rym na pierwszym miejscu jest jeden z nich z wszystkimi regulaminowymi uj臋ciami typu shaded, siatka itp, a na sam koniec render, na kt贸rym wrzucasz oba modele zaprezentowane w ciekawy spos贸b. My艣l臋, 偶e nikt za to si臋 nie obrazi. Tyle 偶e ja to nie KLICEK, a to do niego nale偶y ostateczna decyzja ;)
Napisano 11 Lipiec 200718 l hehe, dzi臋ki. Ale mam nadziej臋 偶e klicek si臋 jeszcze odezwie i powierdzi to. a co z texami z wlasnymi cieniami? to mozna tak czy nie mo偶na? czy nawet trzeba?
Napisano 11 Lipiec 200718 l IMO Stachu jak zrobisz 1 model samochodu ktory z tych samych elementow bedzie przemienial sie w robota to jest to jak najbardziej zgodne z regulaminem gdy偶 robisz 1 model a tylko ustawiasz jego elementy inaczej ! jezeli zmeiscisz sie w limicie to nie licz ze bedize to ladnie wygladac!:P
Napisano 11 Lipiec 200718 l no to o to chodzilo, tylko jeszcze co z tymi texami XD?? 聽 edit: aha i mo偶na da膰 refleksy? 聽 edit2: ale nie! chodzi艂o mi 偶e na texach nie bylo widac cieni modelu bo to jest extreme lowpoly i troche oble艣nie sie ukladaj膮 ;x
Napisano 11 Lipiec 200718 l texy jak texy, zrobisz jedna i musi ci wystarczyc!:P 聽 Edit: Specular zabroniony, a ty co chciale jeszcze?Dac Raytrace? tego to sie nie da zrobic!:P tzn nie mozna! musisz wszystko namalowac na tex!a jak ma nie byc widac cieni modelu? no bo tego nei lape za bardzo!!przeciez mozesz nie wlaczac cieni w ustawieniach swiatel i nie bedizesz mial!:P
Napisano 11 Lipiec 200718 l no: 聽 model z texturk膮 http://images20.fotosik.pl/87/a95b482d67469a54.png 聽 go艂y model (z cieniami) http://images23.fotosik.pl/24/defc6b14e1cf2afe.png 聽 i o co mi chodzi艂o http://images27.fotosik.pl/24/c62ec76451d5e1c8.png 聽 edit: ten model to tylko przyk艂ad, nie na bitw臋.
Napisano 11 Lipiec 200718 l Edit: Specular zabroniony, 聽 Limity : 1k trisow i textura 512x512 - BEZ normali, mozna dac opaciti, jak cos wam poze spec to tez mozna go dorzucic. 聽 Spec mo偶na da膰 :) Pytanie, czy mo偶na da膰 bump ?
Napisano 11 Lipiec 200718 l Albo self ilumination w materiale na 100% i te偶 si臋 dobrze maluje... Chyba bez bumpa jak i bez normali...
Napisano 12 Lipiec 200718 l No w艂a艣nie je艣li chodzi o self illumination - czy ustawiacie to przy prezentacji swoich modeli? Gry tak wy艣wietlaj膮 modele w silniku, ale jak to si臋 ma do rzeczywisto艣ci? Mo偶na przecie偶 spotka膰 game artowe modele wyrenderowane z r贸偶nymi bajerami, dlatego mo偶e by ustali膰 w regulaminie jakie艣 podstawowe wytyczne? Jaka waszym zdaniem jest najbardziej optymalna forma przedstawienia modelu? Wievport z shaderem dx9?
Napisano 13 Lipiec 200718 l mam pytanie ;) 聽 Czy mog臋 podzieli膰 to 1000 tris贸w i tekstur臋 512 na dwa modele z osobn膮 tekstur膮 ? U艂atwi艂o by mi to troch臋 prac臋.
Napisano 13 Lipiec 200718 l No pewnie, je艣li wszystko b臋dzie w ramach jednej pracy, mo偶esz dowolnie dzieli膰 sobie limit mi臋dzy kilka element贸w.
Napisano 13 Lipiec 200718 l Stachu, po co si臋 robi te kwadraty na ko艂ach? Czy to po prostu ko艂a s膮? Bo pod nimi te偶 jakie艣 co艣 jest... to nie ko艂a? 聽 http://images23.fotosik.pl/24/defc6b14e1cf2afe.png
Napisano 13 Lipiec 200718 l Stachu, po co si臋 robi te kwadraty na ko艂ach? Czy to po prostu ko艂a s膮? Bo pod nimi te偶 jakie艣 co艣 jest... to nie ko艂a?聽 http://images23.fotosik.pl/24/defc6b14e1cf2afe.png 聽 hmm bo na tych "kwadratach" s膮 namalowane ko艂a tylko 偶e opacity a to podspodem to jest extremalnie low poly ko艂o (sam bie偶nik) 聽 w starych grach tak si臋 robi艂o ;)
Napisano 14 Lipiec 200718 l czy mo偶na subtelnie przed艂u偶y膰 termin do ok 16-17 pm dopoki nie zostanie zalozona sonda (tzn chodzi o to zeby mozna bylo wrzucic przed sonda a juz po terminie)? plzplzlpz :)
Napisano 14 Lipiec 200718 l Autor spoko ognisty, sonde jutro zrobie o 18 zdazysz ? 聽 pamietajcie wszystkie podstawki i texturki do podstawek wliczaja sie w limit ;)
Napisano 15 Lipiec 200718 l big thx, mam nadzieje ze zd膮ze :) 聽 [edit] god damn... jednak nie zdaze :|
Napisano 15 Lipiec 200718 l pamietajcie wszystkie podstawki i texturki do podstawek wliczaja sie w limit ;) 聽 Czy mog臋 u偶y膰 maxowego noise na pod艂o偶e ?
Napisano 15 Lipiec 200718 l mo偶esz ,je偶eli 艂膮cznie zmie艣cisz sie w limicie [czyli pewnie noise na jakies 40 vert. du偶o Ci nie da]
Napisano 15 Lipiec 200718 l Chodzi ci o noisa jako modyfikator na geometrie, czy noisa jako mapk臋 proceduraln膮?
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto