Napisano 17 Lipiec 200717 l Witam, Zaczęłem sobie skrobać Brooklyn'ski budynek, modelowanie niemal całe zakończone - pozostało parę dupereli [m.in. drabinka, chodnik..]. Teraz będę chciał się skupić na teksturowaniu i później na renderze. Zapewne polegnę [jak zwykle] w tej pierwszej fazie ale fajnie mieć wip'a. :) Górna część budynku ma być z jasnej cegły, balkoniki zardzewiałe - dół to drewno ze złuszczoną farbą. Komentarze mile widziane. Taki progress : Pozdrawiam.
Napisano 17 Lipiec 200717 l Autor KLICEK , krzyhhh - thank you. :) illy - to vray dirt mapa na niskich ustawieniach robi takie wrażenie ;) Tutaj taki test(?) odrazu mówcie co Was razi bo w teksturach nie potrafię być obiektywny. :P
Napisano 17 Lipiec 200717 l sa, spoko ale za mocny render wali w gałki, duzo od tego zalezy ;) wiec wiesz czerwiensza cegła była by chyba milej widziana ;) jedziesz tam
Napisano 18 Lipiec 200717 l jak dla mnie te duże beżowe cegiełki kończą się zbyt regularnie. Powinno gdzieś np. pół odpaść albo coś. Ogólnie bardzo dobrze. Pozdrawiam
Napisano 18 Lipiec 200717 l na razie fajnie, praca przypomina mi projekt http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=35883
Napisano 18 Lipiec 200717 l no dajesz dajesz ziomm :) Czekam na wiekszy update wtedy wiecej sie wypowiem ale jak narazie to bardzo fajnie :) Pozdro
Napisano 18 Lipiec 200717 l super!! swietny pomysl, swietne wykonanie :) uwilebiam NY wiec tym bardziej mi sie podoba :D powodzenia w texturowaniu :)
Napisano 18 Lipiec 200717 l no lecisz lecisz z tym projektem, trzymam kciuki aby wyszlo, zwlaszcza texturowanie! Pozdro eL0!
Napisano 18 Lipiec 200717 l Modelik wygląda świetnie. Zapowiada się fantastyczna scenka. Keep it up :)
Napisano 18 Lipiec 200717 l ej nie dawaj takich duzych tych renderow bo forum ma nieregularne rozmiary ;p :p
Napisano 18 Lipiec 200717 l eleganckie! (cholera przypomniales mi o mafia.life, musze to skonczyc xD) tak trzymac, pzdr :)
Napisano 18 Lipiec 200717 l dla mnie poprzednia ściana była lepsza tutaj jest taka wycycana; owszem, są pewne nieregularności, ale tamta, bardziej brudna, spłowiała jakby, zużyta... no i nie wiem, czy robisz z jakiegoś konkretnego zdjęcia, ale po prawej stronie masz większy odstęp między białymi "cegłami" a tym ozdobnikiem niż po lewej ogólnie najs, model ciekawy
Napisano 18 Lipiec 200717 l Ja myśle że najlepiej operować szarościami i kolorami mocno wyblakłymi. Model prezentuje się ekstra, dobra scena wokól niego jeszcze (np. samochód i śmietasy przed blokiem?) i będzie ekstra...
Napisano 18 Lipiec 200717 l Jacys nygerzy by sie przydali:) [gwoli wyjasnienia-"nygerzy"- to slowo pisze bez zadnych podtextow rasistowskich, moje poglady dalekie sa od tego] pozdrawiam;)
Napisano 18 Lipiec 200717 l Prawda była ale nie NAJLEPSZA. Jestem ciekaw jak poradzis sobie z oknami, chyba że będziesz modelowal wnętrze :)
Napisano 18 Lipiec 200717 l Autor Dzięki za taki doping :) Godzil - okna pokryje refleks nieba czy czegoś więc bez obaw ;) Dalsze kombinacje.
Napisano 21 Lipiec 200717 l A mi sie czerwien nie podoba. ja bym mącił w szarościach naprawde albo jeszcze abrdziej te czerwien wyblaknął :P Ale i tak respect! Propozycja: zrób klimacik brudny jak w GTA tylko z mniejszą bajkowością tj. przekolorowaniem. Syf kiła i mogiła, może mgiełka czy coś. Chyba że HDRI jakieś spoko i powinno to załatwić. Oblookaj screeny z nowego GTA IV ;)
Napisano 21 Lipiec 200717 l Chveti jest spoko, ale rozumiem ze to bazowa texturka zeby dobrac kolorki itp ? :D a pozniej bedzie mocne zniszczenie ? :)
Napisano 21 Lipiec 200717 l Autor Dzięki za komentarze. Narazie ciężko mi idzie bo jestem pomiędzy wczasami a wczasami ;) Strasznie mnie stresuje texturowanie :) bo nie wiem jak to z kolorem dobierać...jednak wybiorę chyba jasne cegły. Chłopaki...chcielibyście max syf ale czy na codzień każdy budynek się rozpada w oczach jak koło niego przechodzicie? :D Jeszcze jakbym mógł wymusić na was komentarze ' za dużo tego...za mało tego' to byłoby pięknie, bo sam sobie nie poradzę :P Pozdrawiam.
Napisano 21 Lipiec 200717 l pod oknami są jakies ciemne plamy, na cienie to nie wygląda, pewnie miało symulować zacieki, ale troche Ci nie wyszło. najlepiej to skombinuj jakies fotki z takimi wzorami zacieków i pomiksuj w PSie, w sumie robi się to całkiem szybko i prosto.
Napisano 21 Lipiec 200717 l No i według mnie na pewno brakuje ubytków. Może fakt, nie musi sie rozpadać ale to stary budynek, niech mu braknie cegły, rurki w barierce itp. Okna wyglądają troszkę dla mnie jak nałożone i są zbyt blisko tych jasnych cegieł narożnych
Napisano 22 Lipiec 200717 l Autor Robiłem całość na podstawie zdjęcia...tylko że zaginęło mi na tydzień przed pracą więc wszystko co tu jest to starałem się zapamiętać ;) Budynek nie miał aż tak poniszczonych cegieł a okna były umieszczone blisko ozdobników, (około 30cm od krótszych cegieł). :) Zaraz zacznę paćkać w teksturze i niebawem wrzucę update.
Napisano 24 Lipiec 200717 l nio wygąda zawodowo... szczególnie te zabrudzenia pod parapetami... nie wiem czy ciemniejsza texturka nie wyglądałby lepiej, ale to chyba później wyjdzie z całością :) Jest szansa na większą rozdziałkę?
Napisano 24 Lipiec 200717 l nio to jest coś proszę pana... i troszkę mnie wyobraźnia poniosła, ale... dziwnie wyglada ta drabinka (sama drabinka jest ok.), tak jakby prowadziła tylko z jednago piętra na drugie... nie powinno być gdzieś tam czasem takiej wysuwanej drabiny w dół na ziemie? W końcu to w imię ewakuacji ;-) Jak to często w cudownych amerykańskich filmach widać, jak cudowni amerykańscy bohaterzy zjerzdzają po tej drabince w dół i lądują zazwyczaj w koszu na śmieci?!? Czujesz klimat?!? Tak tylko się czepiam, bo lubię takie klimaty he he... Poza tym fajnie wygląda ta tyrknięta roleta po prawej :) Pozdr&czekam na kolejny up!
Napisano 24 Lipiec 200717 l no, teraz zacieki o niebo lepsze. własnie o takie coś mi chodziło :) nie wiem jak tam stoisz z modelingiem i jakie masz referki (a jesli jakies masz, to na ile ich sie trzymasz) ale chyba moznaby jeszcze nieco pofantazjować z tym gzymsem na samej górze. zazwyczaj gzymsy przy krawędzi dachu są najbardziej przekombinowane, a u Ciebie jest taki sam, jak ten nad witrynami sklepów
Napisano 24 Lipiec 200717 l Bardzo dobry model chveti, świetny. :) Klasyczna cegła bardziej mi się podobała.
Napisano 24 Lipiec 200717 l Autor Dzięki :) Spróbuję jeszcze klasyczną cegłę z tym samym brudem :) JunioR - pomyślę, ale raczej nie...graffiti jest oklepane w poniszczonych budynkach CG ;) mkk3a - jak dobiorę ostateczne ujęcie to faktycznie zastanowie się nad gzymsem jeśli będzie widoczny. HXL - drabinka będzie w miejscu gdzie na balkoniku pierwszego piętra jest dziura.
Napisano 24 Lipiec 200717 l rozmiar textury dużo za duży. na wysokosci okna masz 12 cegieł, licząc standardowo 6cm + 1cm na spoinę to masz łącznie 84cm wysokosci okna. a miedzy parapetami, czyli dla jednej kondygnacji, jest 20 cegieł - czyli jakies 140cm (i tak nie licząc grubosci stropu - niech bedzie 30cm, wiec pomieszczenia mialoby 110cm) . wiec sam widzisz ze cos tu nie gra. ja bym pomniejszył tex mniej wiecej dwukrotnie. oczywiscie są rozne rozmiary cegieł, ale 6cm to taki standard. a zeby nie było ze w PL cegły mają 24x12x6cm to pozwole sobie zacytować wikipedie ;) wikipedia napisał: In the United States, modern bricks are usually about 8 × 4 × 2.25 inches (203 × 102 × 57 mm)
Napisano 24 Lipiec 200717 l ye, that's better now :) faktycznie czerwona cegła lepciejsza... choć te sexi zabrudzenia nie są teraz aż tak widoczne niestety... (no i wszystko się wyjaśniło apropos drabinki)... mkk3a - może to po prostu amerykańska cegła - coś jak 60, a nie 50Hz w gniazdku, he he :-P
Napisano 24 Lipiec 200717 l ooo i to jest ten kolor! trafiles :D to lubie ten klimat moze byc pozwalam Ci dalej robic :p Nie no naprawde klasa juz powoli wygląda... proponuje na cegły wykonczeniowe i narożne, kolor szary, betonowy... Powodzenia dalej!!
Napisano 24 Lipiec 200717 l Autor mkk3a - kurcze, spostrzegawczy jesteś , a ja na tyle sfrustrowany że gubię skalę...niedługo wrzucę updt. z wyskalowaną cegłą - w 80-90% poprawnie.
Napisano 24 Lipiec 200717 l HXL napisał: mkk3a - może to po prostu amerykańska cegła - coś jak 60, a nie 50Hz w gniazdku, he he :-P dlatego wlasnie zacytowalem wikipedie, aby uniknąć takich tekstow, ale jednak sie nie udało :P chveti - wiesz, studiuje sie budownictwo a ostatnio pracuje na budowie, to mam wyczucie w takich sprawach. tym bardziej ze np. wczoraj wlasnorecznie przeniosłem ponad 200 cegieł na drugie pietro, a dzis poprzekladalem kolejną setke i parenascie oczysciłem z zaprawy - wiec co jak co, ale do cegły to mam oko :)
Napisano 24 Lipiec 200717 l ale to przecież "modern bricks" a w dodatku "usually" tak więc proszę się nie czepieć :-P a tak poważnie to chveti powiedział, że poprawi, także bez stresu... swoją droga mkk3a mam nadzieję, że przyśni Ci się dziś coś milszego niż cegły. Pozdrawiam. [stay cool ;-)]