Napisano 24 Wrzesień 200717 l Nie dawno, czyli około 4 dni temu zająłem się digital painting'iem i zamierzam tutaj umieszczac moje wszystkie pracki. Doskonale zdaję soebie sprawę, że nie mogę na tym forum wielu osobom choć w najmniejszym stopniu dorównać, ale liczę na rady dla początkującego i opinie na temat rysunków. Napewno wezmę je pod uwagę :) Pierwsza pracka (w stylu manga): Edytowane 17 Luty 201015 l przez blackhawk
Napisano 24 Wrzesień 200717 l Osobiście średnio lubię mangę ale, wszystko pięknie gdyby nie to że ta hmmm...koszula nocna ? wygląda jakby była z plastiku...moim zdaniem za grube odblaski na niej, no i buzia-usta (tzn.ich brak)...qrde...otwór gębowy za bardzo rozmazany
Napisano 24 Wrzesień 200717 l Autor Fakt zdecydowanie za dużo dałem blasku tej koszuli, w niektórych miejscach jest takze nienaturalnie napieta. Zaś co do buzi, to sądze że taki jej wygląd jest typowy dla mangi (chyba ze sie myle??) ;)
Napisano 11 Październik 200717 l ja bym na twoim miejscu zostawił mangę japońcom, rysując w ten sposóbo niczego się nie nauczysz, poszukaj jakichś zdjęć i machaj referki na początek, poźniej jak już będziesz wiedział jak operować pędzlami i ustawiać wartości, ćwicz anatomię, ale nie mangową anatomię tylko naturalną, a jeśli już uparłeś się na styling to opracuj własny a nie kopiuj ;] Pozdrawiam i życzę powodzenia
Napisano 12 Październik 200717 l Autor Dzięki za opinię, faktycznie przyczepiłem się do tej mangi, wiadomo oczywiście że nie bez powodu ;p. Traktuje rysowanie raczej jako przyjemność, na pewno nie będę wiązał tego z przyszłością ale powiem tak: postaram się co drugą prackę narysować realistyczną kolorami :) btw. co do kopiowania: nie mam zamiaru robić komiksów w stylu europejskim, a fuj ;p
Napisano 14 Październik 200717 l Autor A więc spróbowałem narysować coś z refki jak kolega doradzał. Zamieszczam refke poniżej. Nie krytykujcie zbytnio, bo imho z photoshopa nie umiem tak dobrze korzystać jak większość na tym forum ;p A tutaj link do refki: http://www.blackhawk.ovh.org/akt.jpg
Napisano 14 Październik 200717 l osom! no to jest to-znaczy się właśnie w tym kierunku idź, właśnie tak powinieneś do tego podchodzić... ps: Krytyka na tym forum jest na wagę złota, właśnie o konstruktywną krytykę tu chodzi i to jest najbardziej oczekiwany tu towar, nawet mistrzowie zasięgają tu rady orlich oczu i umysłów forumowiczów, bez krytyki nigdy nie pójdziesz na przód, to ona nas uczy, kształtuje, klaruje i szlifuje...;) ps: więc co do krytyki to za dużo blurowanio-smugowania (to też mój problem, ale leczę się na niego powoli;)), a także po lewej stronie twarzy zabrakło noska;) pozdrawiam:)
Napisano 14 Październik 200717 l kurcze gościu, moim zdaniem skorzystałeś z photoshopa lepiej niż niektórzy starzy userzy, ja bym chyba tak nie machnął z referki umiejętnie ;P, brawo za dobrze użyte narzędzia, włosy wyglądają rewelka ;]
Napisano 14 Październik 200717 l Autor Wlaśnie nie robilem tej lewej strony noska bo na zdjęciu jego tak wyraźnie nie było widać. Co do blurowania to poprostu bez tego bym nie dał rady, nie umiem w inny sposób ładnie wygładzić powierzchni ( a czasami do tego i blur mi nie wystarcza). Jak macie jakieś alternatywy co do blura to byłbym wdzięczny :) Edit: Mam nadzieję skończyć cały rysunek i wrzucić (choć pewnie zajmie mi to tydzień - nie mam czasu w dni tygodnia) Edit2: Ponadto chciałem się zabrać za kolorowanie obrazków jednak nie mam o tym zielonego pojęcia. Jak wy kolorujecie? Używając po prostu kolorowych brushy czy nakladajac kolor na szarość?
Napisano 14 Październik 200717 l blackhawk tak sie mmialem pytac o kolorki - od razu w czzerni i bieli to robiles? NIe probowales w kolorze?
Napisano 14 Październik 200717 l Autor Właśnie o to chodzi że kolorkami nie rysuję bo nie mam o tym zielonego pojęcia (nikt nigdy nie uczył mnie rysować). Jakby ktoś mi poradził jakąś technikę to następnym razem bym spróbował.
Napisano 14 Październik 200717 l Właśnie o to chodzi że kolorkami nie rysuję bo nie mam o tym zielonego pojęcia (nikt nigdy nie uczył mnie rysować). Jakby ktoś mi poradził jakąś technikę to następnym razem bym spróbował. To tak jak mnie, nighy nie wiem z jakim kolorem zaczac :p
Napisano 14 Październik 200717 l niezła refka - masz wiecej refek tej kobiety? pytam serio. Fajnie ci poszło tylko ta rączka cos nie teges. Cwicz bo rosnie gwiazda.
Napisano 14 Październik 200717 l Tak sie pytam bo jak bardzo bardzo rozjasni sie twoj cz-b obrazek to pojawia sie na nim kolor cielisty i sie zastanawiam czy na latwizne nie poszedles nie nie zrobiles overpaintu ;] Ale mozliwe ze znalazl sie tam zupelnie przypadkiem Anyway najlepiej w trybie mieszania warstwy 'color' nalozyc na taki cz-b obrazek kolor bazowy, a nastepnie na nowej zwyklej warstwie zaczac bawic sie w normalne kolorowanie juz roznymi odcieniami skory. Przynajmniej ja tak robie A i tak ogolnie to ja tez zaczynalem od mangi, ale jednak rysunek bardziej realistyczny to o wiele wiecej zabawy (i pracy :]) Pozdrawiam
Napisano 15 Październik 200717 l pozwoliłam sobie na małą demonstrację: technik kolorowania jest sporo (teraz juz to wszystko wiem:D), z tutoriali dowiesz się że po doprowadzeniu rysunu do takiej postaci, jaką masz, bawisz się już tylko glównie paskami ustawień (balans kolorów, kontrasty, nasycenia, trelemorele), wszystko to na warstwach i o odpowiednich według Ciebie opacitach... jednak wielu pewnie na tym forum zlinczowałoby mnie za to że Ci tak radzę, a to dla tego, że istnieje wiele niuansów które skóra posiada, jak tekstura (przebarwienia,krostki,piegi, itp), czy ogromna różnorodność kolorów, wydobywanych przez światło, a więc techniki musisz łączyć, tu trochę podmalować samemu na warstwach (raczej zawsze z dosyć delikatnym opacitem), tu dodac samemu parę delikatnych piegów, tu pobawić sie nasyceniem, tam graientem, cóż- ZABAWA NA CAŁEGO! bardzo zazdroszczę Ci tej babeczki, bo sama taką pokolorowaną prackę dałabym chętnie sobie do portfolio, a do tego zabawa jest genialna przy kolorowaniu!:) edit: ps: poprawiłam ramionko, jak chcesz to se go uzyj-jakoś mi lepiej tak wygląda:) mam nadzieję,że sie nie obrazisz za ten cały wywód i podkolorowanie, ale...nie mogłam się powstrzymać, uwielbiam takie rzeczy:) ps2 WSKAZÓWKA: nie wiem na jakim poziomie PSowania jesteś, więc na wszelki wypadek: jeśli chcesz podkolorować dany fragment obrazka poprzez np. barwę i nasycenie, to zaznacz go, na zduplikowanej warstwie, prawym przyciskiem myszy wybierz z menu farther/wtapianie i daj na pewną liczbę-przy detalu nie za wielką (poeksperymentuj), i prawym przysciskiem myszy wybierz leyer by cut/warstwę przez wycinanie, wtey element masz na odrębnej warstwie, i możesz na nim eksperymentować, dzięki wtapianiu, ma miekkie krawędzie, więc jak złączysz go z warstwą (biorącpod uwagę,że oryginalną masz na samym dole), to pieknie sie wkomponuje w warstwę, zostają ci wtedy dwie warstwy: dolna oryginalna i górna z której wycinałeś fragment, a później zlepiłeś znów z powrotem, teraz na spokojnie możesz sobie dodatkowo działac paskiem krycia i wypełnienia. ja tak robię często, dodaje sobie wtedy więcej kontroli nad zmianami i ich opacity:)
Napisano 15 Październik 200717 l Autor MONKEY ON YOUR BACK: co do referek tej kobity, to więcej nie mam (kolega mi podrzucił, więc może zapytam czy jest coś więcej) OmeN2501: Nawet nie wiem co to jest kolor cielisty i na czym polega Overpaining ;p Co do malowania to po prostu podzieliłem sobie ekran na dwie części, na jednej rysowałem na drugiej powiększałem lub pomniejszałem sobie obrazek modelki w zależności czym się zajmowałem. purple: dzięki za podpowiedzi ;p Poza tym mój poziom PS'a jak dostrzegam jest na tragicznym poziomie (używałem w swoim obrazku 3 brushy, blura i transform'a - w rzadkich przypadkach). Po za tym nie wiem dlaczego narysowałem tą kobitę na 1 layerze (co okropnie utrudnia pracę), jeszcze o niej wspominając: ten obrazek co dałem to raczej bardziej szczegółowy zarys, dopiero pod koniec zamierzałem go dopieścić. Thx za komentarze ;p
Napisano 15 Październik 200717 l (..) Poza tym mój poziom PS'a jak dostrzegam jest na tragicznym poziomie (używałem w swoim obrazku 3 brushy, blura i transform'a - w rzadkich przypadkach). Po za tym nie wiem dlaczego narysowałem tą kobitę na 1 layerze (co okropnie utrudnia pracę) (..) Odradzam korzystanie z blura, zwłaszcza na początku. 3 brushe wystarczą, i nie ma nic złego w pracy na jednym layerze - to chyba raczej kwestia indywidualnych preferencji i stylu pracy.
Napisano 15 Październik 200717 l Autor No i udało się zmajstrować coś w kolorku, liczę na komentarze i opinie ;p
Napisano 16 Październik 200717 l Anatomia sie kłania, szczególnie lewe ramie i bark panienki . Cień na twarzy zniekształca nos. Za to włosy ok.
Napisano 17 Październik 200717 l Autor Mr Kostek: Nie zaprzeczam ze na anatomii za dobrze to się nie znam. Mam nadzieje ze poprzez rysowanie z referek wyrobie sobie jakieś dobre nawyki. W week'u spróbuje coś ponownie naskrobać ;p
Napisano 11 Sierpień 200816 l Autor Już dłuuuuuugo tutaj nie zaglądałem. Ale skoro natrafiła się okazja by co nieco pokazać. Czemu nie ;p Zarzucę dwie pracki w stylu anime. Szkoda tylko że kolorowanie u mnie okropnie kuleje i trzymam się kurczowo technik które są nużące i w dodatku okropnie czasochłonne (no poprostu nie czuje tego rysowania kolorem). W japońskim mundurku :) Dwie lisice xD
Napisano 12 Sierpień 200816 l Autor Próbowałem koloru. Rysowałem to ok 2,5h a efekt pozostał dość mizerny -_-
Napisano 15 Lipiec 200915 l Autor Ponownie próbuje swoich sił w kolorowych i realistycznych rysunkach (bo dość znaaacznej przerwie :D). Mam nadzieje, że najgorzej mi nie poszło :) Edytowane 15 Lipiec 200915 l przez blackhawk
Napisano 15 Lipiec 200915 l ...Co do blurowania to poprostu bez tego bym nie dał rady, nie umiem w inny sposób ładnie wygładzić powierzchni ( a czasami do tego i blur mi nie wystarcza). Jak macie jakieś alternatywy co do blura to byłbym wdzięczny :)... Ja doszedłem ostatnio do pewnego sposobu, który się nawet sprawdza. Pierwsza rzecz jaka robię, to wykrojenie bryła za pomocą dwóch, max 4 walorów. Do skutku. Jak już na tym poziomie określę bryłę najlepiej, jak to możliwe, to gładzę sobie miękkim pędzlem na opacity 5-15, pobierając sobie kolory to z cienia, to ze światła, modyfikując ewentualnie hue.
Napisano 16 Lipiec 200915 l Ja doszedłem ostatnio do pewnego sposobu, który się nawet sprawdza. Pierwsza rzecz jaka robię, to wykrojenie bryła za pomocą dwóch, max 4 walorów. Do skutku. Jak już na tym poziomie określę bryłę najlepiej, jak to możliwe, to gładzę sobie miękkim pędzlem na opacity 5-15, pobierając sobie kolory to z cienia, to ze światła, modyfikując ewentualnie hue. Weź smudge tool (palec). W ustawieniach pędzla ustaw niezbyt duży scattering. W brush tip - spacing wyłącz. I ewentualnie włącz żeby nacisk wpływał na opacity/flow. Z tymi ustawieniami paluszka możesz dowolnie wygładzać przejścia kolorów - zależy jak duży będzie scattering.
Napisano 16 Lipiec 200915 l Dzięki za hinta, nie omieszkam wypróbować. Chociaż w sumie nie lubię gładzonych prac. W ogóle chyba łatwiej jest maskować niedoskonałości narzędziem, rysunkiem niż zrobić dobrą, wycacaną pracę.
Napisano 16 Lipiec 200915 l Nie musi być gładko - wystarczy zmienić kształt końcówki pędzla. Jak chcesz robić gradienty to chyba lepiej w ten sposób:) To tylko narzędzie oszczędzające czas.
Napisano 17 Luty 201015 l Autor Tak po dłuugiej przerwie ponownie odwiedziłem forum max3d by pooglądać sobie co ciekawsze pracki :) I aż mnie natchnęło aby ponownie wyjąć zakurzony tablet z szafki i coś maznąć. Oto efekt:
Napisano 17 Luty 201015 l Autor Faktycznie postać płaska ale niestety nie miałem pojęcia jak zabrać się za cienie w tej wodzie. Co na pupie nie starczy? :)
Napisano 17 Luty 201015 l Mówię, że samo światło na pupie nie wystarczy :). A jeśli nie wiesz jak się do tego zabrać, to poszukaj sobie zdjęcia, jestem pewien, że znajdziesz zdjęcie jakieś pani pod wodą. pozdrawiam
Napisano 17 Luty 201015 l Autor A poza cieniami macie może propozycje co poprawić? Zastanawiam się nad przedłużeniem prawego uda i lekkim pogrubieniu. Pupa nieco hmm.. spiczasta? Pogrubić też by można od spodu. Włosy też się kupy nie trzymają.
Napisano 18 Luty 201015 l Fajnie by było jakbyś wstawiał mniejsze obrazki - łatwiej by było zobaczyć całość. Faktycznie postać płaska ale niestety nie miałem pojęcia jak zabrać się za cienie w tej wodzie. To proponuję najpierw poprzeglądać zdjęcia i zobaczyć jak się takie cienie układają. Ciężko namalować coś o czym "nie ma się pojęcia" Polecam morguefile.com albo inne istock.com
Napisano 18 Luty 201015 l Autor Jak Joel zasugerował dodałem parę cieni. Nie wiem czy opłaca mi się to ciągnąc. Następnym razem narysuje coś z obrazka.
Napisano 18 Luty 201015 l Mruk, polecam [ctrl + pokretło myszki] czy tylko w firefoxie dziala?? Można też zapisać na pulpicie, albo wyświetlić w drugiej karcie. Ale czy to mi ma zależeć na zobaczeniu tego obrazka, czy autorowi? blackhawr - nie chodzi o to żebyś "rysował z obrazka" ale żebyś poobserwował na zdjęciach jak wygląda coś co masz rysować. Na przykład: Wtedy możesz zaobserwować jak układa się światło na obiekcie zanurzonym pod wodą, jak światło odbite od dna oświetla spód obiektu i tak dalej:
Napisano 18 Luty 201015 l Widzę, że Mruk ubiegł mnie, choć nie do końca w pewnej sprawie. :) Przy pracy trzeba myśleć, wyobrazić sobie całą sytuację i pracę światła. Czasem jest tak, że u dołu ma być nie tylko cień, ale i odbite światło, co możesz łatwo zauważyć na zdjęciu wrzuconym przez Mruka. Powiem, że trudną sobie scenę wybrałeś, musisz podpatrzyć jakieś refki w tym temacie, a i nie wiem czy czytałeś: http://max3d.pl/tutorial.php?id=97 masz tu mnówstwo informacji w pigułce. pozdrawiam
Napisano 18 Luty 201015 l Autor Akurat dna morskiego nie planowałem. Nawet chciałem to zaznaczyć ciemnym kolorem i plamami (inaczej by ich prawdopodobnie nie było). Faktycznie scena ciężka. Ale jak już pokolorowałem tło na niebiesko, dodałem parę kresek to po prostu musiałem to narysować :) Mój błąd, że w ogóle nie korzystałem z jakichkolwiek refek.
Napisano 18 Luty 201015 l już usłyszałeś dużo dobrych porad więc ja już nic nie dodam ;ptylko to że fajnie narysowałeś tą laskę (w sensie ten trójząb) hehe;p