Napisano 22 Styczeń 200421 l Po skończeniu fajki wzięłam się za drugi - prosty - obiekt 3D. Poniższe rendery (narazie bez założonych textur) przedstawiają układ graficzny NVIDII - NV30, którym są obsadzane karty GeForce FX. 1152 nóżki :) jak w orginale 34x34-4. Pierwowzór do którego się odnosze przy tworzeniu. :)
Napisano 22 Styczeń 200421 l fajne kolorki ;) chyba wszystko jest ok (nóżek nieliczylem) :D Pozdrawiam i zycze milego texturowania i wielu udanych pracek
Napisano 22 Styczeń 200421 l hmmmm myślałem, że ten trzeci obrazek to render - - - - powodzenia i pozdrowionka
Napisano 22 Styczeń 200421 l Fajne Fajne. Dorobic do tego jeszcze cala karte grafiki i bedzie wspaniale
Napisano 22 Styczeń 200421 l Autor Prosze, o to render. :-) Niedługo zamieszcze spód otexturowany. Wszelkie uwagi i komentarze mile widziane.
Napisano 22 Styczeń 200421 l Pablo to jest \"ona\" :) zreszta na avatarku widac ze calkiem ladna \"ona\" ;) co do pracki to uklad jak na razie dobrze odwzorowany ale polecal bym to wstawic na jakas karte i jesli praca ma ukazywac sam uklad to zrobic ladny przezroczysty radiator i wentyaltor ew. duuuzo sklonowanych ukladow na jakiejs lini montazowej zycze powodzenia... P.S. nozki liczylas na obrazku czy znalazlas specyfikacje? ;)
Napisano 22 Styczeń 200421 l Autor Poprostu policzyłam nóżki na krawędzi (34x34) i odjęłam 4 nóżki, których brakuje na rogach. Czyli rozumiem, że układ to za mało i przydałby się coś więcej? Nad zrobieniem całej karty myślałam (referencyjna karta NVIDIA GeForce FX 5800), ale chyba poczekam na karte obsadzoną układem NV40. Premiera w lutym i będzie wysyp fotek.
Napisano 22 Styczeń 200421 l hmmm wygląda jak prawdziwy :) ....mam nadzieje ze to jeszcze nie koniec. P.S. całkiem ładny avatarek, pozdrowionka
Napisano 22 Styczeń 200421 l zgadzam sie z Tomkiem - całkiem ładna \"ona\" :) ...a procesor jaki jest - kazdy widzi. Nie wiele tu modelingu i wlozonej pracy. Ale pozdrawiam i czekam na kolejne prace. Marek
Napisano 22 Styczeń 200421 l Na początku prace nie muszą powoalać ważny jest trening. Później przujdzie czas na arcydzieła :]
Napisano 22 Styczeń 200421 l Autor [usunąłam zdjęcie z powodu limitów transferów na moim ftpku i jego niskiego znaczenia. Było bardzo podobne do następnego] Tak aktualnie wygląda spód. Musze jeszcze tylko poucinać żółte nóżki. :P
Napisano 22 Styczeń 200421 l No prosze prosze, widze ze tworzy nam sie bardzo ladna i przyjazna pani grafik. Tak na marginesie to pilnuj sie Pussik, bo na tym forum wiekszosc to faceci :D Ale przechodze do rzeczy. Niestety ja ci nie pomoge bo w 3ds nie pracuje, ale pozwole sobie na pare zdan co do pracy. Metalowy przod super, natomiast dol troche do poprawy z teksturkami, choc widze ze tez to zauwazylas. Widac duza poprawe od fajki, choc i model duzo prostszy. Tak wiec pracuj pracuj, a my bedziemy surowi i sprawiedliwi. Jak narazie super.
Napisano 22 Styczeń 200421 l masz w poly create polygon chyba o to chodzi ps. bardzo fajny avatarek ;)
Napisano 22 Styczeń 200421 l no bardzo ladnie ten render z gory to w pierwszej chwili myslalem ze to kolejna referencja :) i jeszcze raz zasugeruje zrobienie tego na lini montazowej albo pole chipow np. array 50x50 kamerka+DOF jeszcze co do avatarka to napisz czy to real foto :)
Napisano 22 Styczeń 200421 l Autor Avatar real Taśme montażową może zrobie, ale wpierw skończe jeden układ. Musze jeszcze popracować nad spodem. Btw, Fotka prezentująca górną cżęść układu, została zaktualizowana, dałam lekkie reflection [30]. :)
Napisano 22 Styczeń 200421 l hehe, wszyscy bardziej się interesują Twoim avatarem niż pracami [lol2] khem, no w sumie ja też ;) kidding :D co do pracy to mam pytanie... robiłaś to z chamfer boxa czy na zwykłego boxa dałaś ręcznie chamfer a potem meshsmooth ?? bo w rogach stworzyły Ci się takie brzydkie kreski, które właśnie tworzą się czasami po meshsmooth na tak ostrych kantach... ale teksturka super :) pozdrawiam [piwo] P.S. policzyłem, rzeczywiście 34 x 34 - 4 :D P.S.2. zdradź nam w końcu tajemnicę tego avatara bo nie damy Ci spokoju :P;) EDIT ooo, widzę, że już zdradziłaś :) nono, BARDZO MI MIŁO [cfaniak]
Napisano 22 Styczeń 200421 l ups...sorki nie zauwazylem :) ze to Pani :)...ale to nie oznacza ze nie mozna Ciebie zjechac :P...no ale ok poczotkujaca...w sumie to i tak nie ma sie do czego doczepic..jedynie do prostoty modelu :)) pozdr P.S. Eeee no chlopaki...pokazala sie ladna Pani na forum i juz wszyscy ogonami machaja :D pohamujcie sie :D
Napisano 22 Styczeń 200421 l tja ;] dokladnie hehe. SAMCE. co modelu to niezbyt jest co komentowac :) jest poprawny i tyle.
Napisano 22 Styczeń 200421 l no gorrraco zrobilo sie w topic\'ach pani Pussik :) moze sciagniesz jeszcze jakies kolezanki graficzki (tak to sie odmienia?) jestem pewien ze wielu forumowiczow by pomoglo w stawianiu pierwszych krokow ;) jeszcze prosba: jesli mozesz to wpisz w profilu date urodzin :D wiem ze kobiet sie o wiek nie pyta ale jakos mnie to meczy
Napisano 22 Styczeń 200421 l Autor Loozack, nieźle. Użyłam 2x chamfer boxa, a następnie je połączyłam i dałam meshsmooth. Btw, wiecie ile ten chip ma polygonów? :P Narazie 217 000 - jedna nóżka prawie 200. Ale teraz wycinam niektóre nóżki, aby było jak w pierwowzorze i będzie mniej. Ps: Mój wiek 15/16 fotka jest już nieco nieaktualna.
Napisano 22 Styczeń 200421 l nie wiem jaka jest Twoja wiedza na temat max\'a ale po uzyciu meshsmooth\'a polecam w opcjach zaznaczyc Renderable a pozniej renderable iterations ustawic na 1 lub 2 a view itrations na 0 pozwoli to zaoszczedzic zasoby kompa. obiekt w oknie bedzie kanciasty i dopiero przy renderowaniu siatka zostanie zageszczona. przyda sie przy robieniu wielu kopi chipu P.S. na zdjeciu wygladasz dojzalej
Napisano 22 Styczeń 200421 l Autor Dzięki, pewnie to wykorzystam, a czy te opcje znajdują się w menu Meshmoth? Jednak przy nóżkach nieużywałam meshsmooth, a i tak na jedną wychodzą 192 lub 61 polygonów. :/ Nieznam opcji zmniejszającej ilość tych detali. W sumie przydałaby się taka przy dalszej pracy, gdyż już teraz komp mi krzaczy.
Napisano 22 Styczeń 200421 l Te opcje będą w opcjach modyfikatora. Co do zmniejszania detali to optimize i chyba jeszcze jakiś, ale nie pamietam. Skleroza:]
Napisano 22 Styczeń 200421 l T0m3k, taki sposób jest niby dobry (sam tak robię :)), ale jak się ma dużo obiektów w scenie to przy każdym renderowaniu komputer musi najpierw obliczyć meshsmooth, co zajmuje trochę czasu (u mnie kilka minut obliczał MS x2 do 250 obiektów w Hondzie, chociaż na lepszych kompach pewnie trwałoby to kilka sekund :D), a co do pracy... 217k poly ?????? nieeeeeeźle :D pozdrawiam [piwo]
Napisano 22 Styczeń 200421 l Autor Skończone :D Tak prezentuje się spód układu. :) Górna część była skończona wcześniej, a więc jest pokazana jest na ostatniej fotce. Ostatecznie obiekt ma 196 236 polygonów.
Napisano 22 Styczeń 200421 l teraz jak tak patrzę, to mam wrażenie, że te szpary na rogach to nie wina meshsmooth tylko po prostu zapomniałaś w tych miejscach zweldować (WELD) wertexów :) no chyba, że to tak ma być :P trzymaj się [piwo]
Napisano 22 Styczeń 200421 l Autor Te szpary nie były zamierzone, ale powiem szczerze, że wg. mnie, z nimi jest fajniej. W rzeczywistości właśnie takie zagięcia występują na niektórych rzeczach. Akurat nie na układzie NV30.
Napisano 22 Styczeń 200421 l Oj panowie, panowie - jabyscie nie wiedzieli od czego wzielo sie zlowo pussik ;) a teraz na serio - czy slyszalas o funkcji displacement?
Napisano 22 Styczeń 200421 l Wszystko piękne. Avatarek, pracka, avatarek i nick. Nic dodać nic ująć, zakola też interesujące:) , a zapomniałem dodać że avatarek też
Napisano 22 Styczeń 200421 l Autor Displacement, cośsłyszałam, ale nie pamietam. Odświerz mi pamięć. :) Loozack, przyjrzałam się tym przerwom i okazało się że jest to poprostu nieotexturowany (lub z szarą texturą) polygon (taki mały w każdym rogu. :). Podoba mi się, więc nie zmianiam. :)
Napisano 22 Styczeń 200421 l Displacement czyli moglas to samo uzyskac co zrobilas teraz (chodzi o wybrzuszenia) za pomoca texturki...a nie modelingiem :) pozdr
Napisano 22 Styczeń 200421 l Boowa, przecież o to nikt się nawet nie pytał ;) ehh, co to z \"samcami\" potrafi zrobić jedna dziewczyna z fajnym avatarem :) wstyd panowie, wstyd ;) [piwo]
Napisano 22 Styczeń 200421 l Displancment - jest to metoda modyfikacji obiektu za pomocą tekstury. Różnie działa na różnych renderach. Np. w mental ray`u standardowo wbudowanym w max`sie 6 możesz sobie zrobić jeden poligon, następnie na niego nałożyć mapę wybrzuszeń, a mental wyrenderuje ci pięknie zdeformowany obiekt pomimo tylko jednego poligonu. Oczywiście wszystko jest kwestią ustawień. Ps. Witam kolejną dziewczynę na forum3d :). ^^ Panowie opanujcie się [lol2]. Napisałem odpowiedź na pytanie, a tu widzę, że przez ten czas aż dwa nowe posty powstały. Ehh.
Napisano 22 Styczeń 200421 l Autor Aaaa, wiem o co biega. :) Szkoda, że po fakcie się o tym dowiedziałam. :P No trudno, ze zrobieniem taśmy na której będą układy będzie problem. Mój komp chyba nie przyjmie powyżej 1mln.polygonów ;P Narazie skopiowałam układ 4x :>
Napisano 22 Styczeń 200421 l Te wypustki maja zdecydowanie za duzo poligonow. Panowie zachowujecie sie jakbyscie kobiety w zyciu nie widzieli. Haha to byl moj 200 post
Napisano 22 Styczeń 200421 l Autor Postanowiłam, że na tym nie skończe i mimo, że taśmy produkcyjnej nie zamierzam robić, to stworze karte graficzną. Choć nie wykluczam, że taśma montażowa też może być.
Napisano 22 Styczeń 200421 l Zuch dziewczyna :D pozdr P.S. Zuch sie pisze przez \"ch\" czy \"h\" bo nie wiem?:P:D
Napisano 22 Styczeń 200421 l Do szkoly Pablo !! :). Ciekawe, chyba zaczne badac wplyw kobiet na facetow, z drzewa zeszliscie, przestncie sie lasce narzucac, zachowujecie sie jak banda wyglodnialych qndli. Daj wieksza texture tych chipow samsungowych, bo jest strasznie rozmyta. A ten nvidjojowski chip jest slabo widoczny, dajgo albo wyzej, albo na 1 plan.
Napisano 22 Styczeń 200421 l Autor Ustawienie pamięci względem układu jest przejściowe. ;P Poszukam większych textur tych pamięci ... nie będzie łatwo. W tej chwili robie kondensatory. :)
Napisano 22 Styczeń 200421 l eh... panowie, panowie... smutno mi sie robi jak widze, ze wystarczyl zamiescic zdjecie Aniolka w avatarze a wy juz slodzicie (z marnym skutkiem), chociaz za taka pracke pryszczatego kolesia zjechalibyscie na maxa - sam przezywalem slowa krytyki:D ale do rzeczy, teraz ja pare slow od siebie dodam okiem Aseksualnego krytyka, ktory nawet nei zwrocil uwagi na tego Aniolka w avatarze: wiec... model jest wrecz perfekcyjny (jak to przystalo na Aniolka), az zadziwia mnie u poczatkujacego grafika tak znakomity shape modelu (shape Aniolka tez niczego sobie) i !!! to wszytsko przy tak niewielkiej ilosci poly, bo czymze jest tych 200 tys przy tak dokladnym modleingu ( sutorstwa Aniolka). Co do texturowania to az szczena opada ( jak i na widok Aniolka z avatara), zapewne tablet + ps + bodypaint 3d. Scena przeliczona jest genialne, az dziw bierze, ze uzyskalas taka jakosc cieni, i perfekcyjny AA... ( nawet lepszy niz ten AA na fotce Aniolka ) ale na deser zostawilem sobie sliweczke z tego jakze slodko wygladajacego pucharku bitej smiatany z owocami i wiorkami kokosowymi, polanej czekolada ( ktora z checia zjadlbym z Aniolkiem) ... odzwierciedlenie samego modelu w porownaniu do referencji jest wrecz porazajace.... widac, ze Aniolek zna sie na sprzecie :) P.S. czemu w profilu nie ma Twego numeru telefonu ? :) P.S. 2 hehe, moim skromnym zdaniem ssamym avatarkiem zapewnilas sobie popularnosc na forum, a doswiadcznei przyjdzie z czasem, a nie watpie, ze kazdy koles z forum ma ochote pomagac ci w 3d:) P.S. 3 ostatnio snilem o Aniolku... teraz mam juz jego wyobrazenie:) P.S. 4 moze zmien avatara jednak, bo dezorganizacja forum anstapni v. fast :) I tak ma sie chlopaki krytykowac grafikow :D
Napisano 22 Styczeń 200421 l PG - chyba trochę przesadzasz (tak jak prawie wszyscy w tym wątku). Dziewczyna umieściła swoje zdjęcie w avatarze, ma do tego prawo, i to nie jej wina, że teraz wszyscy rzucili się na jej wątek i \"trochę\" przesadzają z superlatywami. Oczywiście masz rację, ze praca jest na bardzo średnim poziomie. Ogromna ilość zupełnie niepotrzebnych poligonów to główny błąd. No i ta rozmazana tekstura. Jak nie masz większej to ją po prostu zrób sama. Reszta jest poprawna i niema się tu czym zachwycać. mam nadzieję, że to nie koniec twojej pracy [soczek]
Napisano 22 Styczeń 200421 l Autor Hehehehe :-) Fakt, ilość polygonów zupełnie niepotrzebna, wszysatko przez nóżki w układzie. Jako, że robie teraz całą karte graf. to nóżek nie będzie widać. Postanowiłam więc je zlikwidować. W tej chwili układ + 4 pamięci + kondensator (narazie 1, potem będzie klonowanie) mają 13 000 poly. Co do tej texturki... jest taka rozmazana, bo to wina kompresji jpg. Dałam teraz texturke w bmp i wygląda troche lepiej.
Napisano 22 Styczeń 200421 l eeee...z tym slodzeniem to przesadzacie...koniec OT ! Popracuj nad texturkami, oswietlenim i modelami...tyle na razie mozna powiedziec...co tu jeszcze dodac....trudne sa poczatki...ale pozniej to wszystko idzie latwiej...nie trac wiary ... CG zawsze na Ciebie czeka :) pozdr
Napisano 22 Styczeń 200421 l omg, ja jestem slpey? gdzie to ma te 200tys poli???? dwa.. a teraz zrob ladnie zeby kuleczki byly w 1 obiekcie ^^ a trzy to zmien te cienie w scanlinie ;)
Napisano 22 Styczeń 200421 l Pierwszy raz widze aby taki mało ciekawy model był az tak oblegany ze sie dopchac nie mozna...praca nie jest zla...ale nie przesadzacie :P ?? Zreszta nic nie bede sie wypowiadal...bo i tak wy sami duzo gadacie :P P.S.:Gdyby nie to ze dziewczyna jest tworca tego W.I.P.\'a to jestem ciekawy kto by sie tym tak zainteresowal...:P ( a jednak:>) Wiadro zimnej wody...:D:D:D
Napisano 22 Styczeń 200421 l hehe, no czekajcie - jakiej wydarzenie to jest:) skoro dostalem od qmpla link z textem \"wal galy na Aniolka na avatarze\" :) Jest komu slodzic to chlopaki korzystaja z okazji, a Aniolek chyab zdaje sobie sparwe z tego, ze sam poziom pracy jak i techniczne wykonanie pozostawiaaj duzo do zyczenia... P.S. pierwszy wyjde z propozycja (oczywiscie jako altruista) - podlacz sie na gg to zawsze mozemy wymienic sie fo... eee...przedyskutowac sparwe \'modelingu\' :) hehe DrOcK: w zupelnosci masz racje - pierwszy raz od dwoch miechow udzielam sie na forum, i to juz drugi raz w ciagu 2 h :) ale co bedziemy narzekali:P P.S.2 sorki,ze podchodzimy calkowicie nie profesjonalnei do sprawy krytyki :)
Napisano 22 Styczeń 200421 l heh pg, ty hipokryto...innych odganiasz a sam...:P Pussik, ten avatar mysle przynosi Ci wiecej szkody bo koledzy_krytycy stracili \"ostrze\" swej oceny...:D
Napisano 22 Styczeń 200421 l Ja proponuje dla twojego dobra, zmien nicka i avatara. bo to co sie dzieje z tymi szowinistycznymi swiniami, przechodzi ludzkie pojecie, to ma byc Forum, a nie randka w ciemno.