Napisano 28 Marzec 200816 l Jadę wiec z modelem, trisów dużo za dużo, ale jeszcze sie nie brałem za optymalizację, niezgodności będą, bo działam jak na swoje możliwości szybko (jeszcze tak szybko nigdy nie pracowałem :P) Teraz będzie jakieś 10h modelowania: (siatka jest na ts1) mniej więcej docelowo: siatka bez ts: No to miłego komentowania :)
Napisano 28 Marzec 200816 l Nigdy nie rozumiałem tej techniki modelowania z użyciem mesh smootha i póżniejszej optymalizacji, ale niech ci bedzie. Modelik LP mi sie podoba, z TS wygląda dziwnie. Działaj dalej, to wyjdą z ciebie ludzie ;)
Napisano 28 Marzec 200816 l Lampyz tyłu za gęste, wszystko robione za bardzo pod ts. Jak już wspominałem na gg, odnosnie TS i pokazywania w ten sposób "wizji" - jestem na nie, a już myślałem, że będzie dobrze...
Napisano 28 Marzec 200816 l Lampyz tyłu za gęste, wszystko robione za bardzo pod ts. dokładnie, nie potrzebnie robisz szczegóły, wycięcia, wloty, lampy, a nawet nadkola w tym konkretnie modelu, przez co masz dużo tris a efekt taki sobie, lepiej to zrobić po ms, tak jak tutaj: (model z gry PGR3 na XBoxa)
Napisano 28 Marzec 200816 l Autor Jak już ustaliłem z Ardenim mam złe nawyki z modelowania hi-poly/viz. W sumie muszę nauczyć się zasad panujących w świecie game artu :) Mode może nie będzie najwyższych lotów, ale muszę jeszcze nad nim posiedzieć. Workflow mam taki, co mogę modeluje na base meshu, nastepnie ts cięcie detali + optymalizacja.
Napisano 29 Marzec 200816 l I wez tu teraz rób lp jak to juz prawie sie nie rozni od hp:P Rynek konsol kieszonkowych czeka:D
Napisano 30 Marzec 200816 l Autor Poprawiłem, poklepałem. Tak to teraz wygląda. Siatka po optymalizacji.
Napisano 30 Marzec 200816 l a mnie się tam podoba :) poza tym jeżeli ta technika jest trudniejsza której używa, to jeżeli ją opanuje całkowicie to będzie mistrzu :)
Napisano 30 Marzec 200816 l po target welduj jeszcze kilka vertexow na masce a efekt wypuklosci wypalisz na normal mapie z high poly. szczelina przy tylnych swiatlach tez zbedna raczej - na normala... z tylu tez masz wiele zaokraglen gdzie mozna spokojnie posklejac je :> keep up a good work, idzie fajnie i czekam na teksturke, normal i secular tez musi byc :) jak cos nie wiesz to pytaj tu - napewno znajdzie sie ktos dobry co wytlumaczy :)
Napisano 30 Marzec 200816 l Autor Problem w tym że nigdy nie wypalałem normala i nie mam pojęcia jak to wyjdzie, a musi wyjść dobrze :) Nie poszedłem spać i dłubałem całą noc i model jest już prawie skończony, co prawda polycount dało by sie wykorzystać lepiej ale na razie chyba lepiej nie umiem :P Sam model ma parę błędów i różni sie od modelu rzeczywistego, poza tym teraz kiedy kończę modeling zrobił bym go inaczej :D
Napisano 30 Marzec 200816 l przyznam szczeze ze nie lubie takiego modelowania...LP , nawet Nextegn rzadzi sie odpowiednimi prawami....wiadomo ze NextGeny maja gdzies duze ilosci poly, ale warunek jest jeden, trzeba je dobrze wykorzystac! Nie sztuka jest zrobic takie auto ladnie, bez kantow z milionem tri jak umiesz modelowac, sztuka jest zrobic takie auto madrze i w przemyslany sposob!Taka rada co do nastepnych modeli!:) Powodzenia PS. Ogromny Bug na lusterku!
Napisano 30 Marzec 200816 l Nie wiem może się nie znam ale brakuje mi nadkoli. To jest ferrari a nie jakas vectra ;p model jest git :)
Napisano 31 Marzec 200816 l Przecież nie mówię że model jest zły. Podoba mi się, ale pustka między kołami i karoserią po prostu mnie osobiście razi i sprawia że czuję że to jest plastikowy model a nie auto ważące tonę i posiadające wnętrze. I zapewniam że ferrari nadkola też posiada :) (nie żebym miał)
Napisano 31 Marzec 200816 l Tak? spojrz nawet strone wczesniej tego tematu- tam masz siate z PGR 3 podjze:)
Napisano 31 Marzec 200816 l Wielkie halo. Wystarczy zrobic podwozie ;) A ferrari ma nadkola ale takie tyci tyci :P
Napisano 31 Marzec 200816 l Autor Doszedłem do wniosku że trzeba jeszcze przyciąć na tris'ach i oto efekty: Zastanawiam sie czy odchudzić koła. Ale już je z mapowałem i powiem szczerze że troszke mnie zniechęca ponowne mapowanie (choć jak by sie zastanowić to nie musił bym mapować felgi tylko samą opone)
Napisano 31 Marzec 200816 l no siatka juz troce lepswza, tylko babole powychodzily , tam ten loop na "szybie" dziwnie idzie, na dole z tylu masz neipotrzebny chamfer, a w wielu przypadkach przy optymalizacji nie trzeba poprawiac mapowania, jak nie usuwasz seemow to wszystko ladnie sie trzyma!:)
Napisano 31 Marzec 200816 l wywal niepotrzebne podziały z felg, i dodaj poly do nadkoli bo zbyt kanciaste jak na taki polycount