Napisano 3 Kwiecień 200816 l Flagowy produkt firmy Adobe, Photoshop, zostanie wydany w wersji 64-bitowej wraz z wydaniem kolejnej wersji zestawu aplikacji do tworzenia grafiki, Creative Suite 4. Wersja 64-bitowa Photoshopa CS4 będzie dostępna jedynie dla Windows. Na 64-bitowego Photoshopa dla Mac OS X trzeba będzie poczekać do wydania wersji CS5. John Nack, główny menedżer Adobe, poinformował w wywiadzie, że rozważano wstrzymanie 64-bitowej wersji produktu dla Windows i wydanie obu jednocześnie, ale zarząd wycofał się z tego pomysłu aby być fair względem klientów używających Windows. Dodatkowym zyskiem z takiego rozwiązania jest doświadczenie w pisaniu 64-bitowych aplikacji, które firma będzie mogła wykorzystać przy pracy na Mac OS X. link właśnie mnie ciekawiło jak jest z tymi photoshopami i 64 a teraz już wiem ;)
Napisano 3 Kwiecień 200816 l Wersja 64-bitowa Photoshopa CS4 będzie dostępna jedynie dla Windows. Na 64-bitowego Photoshopa dla Mac OS X trzeba będzie poczekać do wydania wersji CS5. Chyba sobie jaja robią...
Napisano 3 Kwiecień 200816 l Windows - poligon doświadczalny na pisanie aplikacji. Później się ludzie dziwią, że na MacOS wszystko pięknie działą, a na Windowsie się sypie... ;D
Napisano 4 Kwiecień 200816 l Ta, pieknie dziala na macu jak jasna cholera. Tak mi pieknie dzialalo przez dwa lata pracy na tym sprzecie, ze po kolei wszystkie mity padly - i stabilnosc i szybkosc a juz na samym poczatku odpadla ta opiewana wygoda. Jak ktos lubi to super, ale jak czytam jaki to mac jest PRO to mnie krew zalewa ;). Mac jest tak samo PRO jak te nowe materialy PRO z maxa 2009, co to mialy sie nazywac BASIC ale malo medialnie bylo...
Napisano 4 Kwiecień 200816 l A wyobrażasz sobie w obecnych czasach pracę z mniejszą ilością? Ja nie. :)
Napisano 4 Kwiecień 200816 l A wyobrażasz sobie w obecnych czasach pracę z mniejszą ilością? Ja nie. :) A ja tak :P Mam 2GB i tylko od czasu do czasu mam mało. Tutaj jeszcze takie info z chipa: Użytkownicy Mac OS X, w przeciwieństwie do użytkowników Windows, nie będą mieli do dyspozycji 64-bitowej wersji najnowszego pakietu graficznego Adobe, jak mówi John Nack, kierownik projektu Adobe Photoshop. Decyzję tą Adobe tłumaczy zmianą polityki Apple’a, o której pierwsza firma nie została powiadomiona z należytym wyprzedzeniem. W zeszłym roku Apple zakończył wsparcie 64-bitowej edycji Carbona. Od tej pory 64-bitowe aplikacje na Maka muszą być zgodne z Cocoa, co oznacza zmianę milionów linijek kodu w Photoshopie. Prawde mówiąc nie mam pojęcia co to ten cały carbon i cocoa...
Napisano 4 Kwiecień 200816 l pewnie rdzenie systemu (kernel). mac był pro jak działał na motoroli i na ppc potem było tylko gorzej :) teraz jak można na tym instalować windoze to już prawie nie robi różnicy :D
Napisano 4 Kwiecień 200816 l Carbon i Cocoa to frameworki. Carbon to jeszcze relikt z czasów PPC i OS9 (albo platforma do połączenia tegoż reliktu i nowego frameworka z OS X, nie pamiętam), a Cocoa to obecny framework na którym wszystko w Mac OS hula. A Mac to komp jak komp - Bacry to dobrze ujął. :) Niby jest "ale" w postaci właśnie Mac OS i tego, że Maki sa zamkniętymi konstrukcjami (jak konsole, stąd możliwość wycisnięcia wszystkich soków z podzespołów - ale to też tak nie do końca, zwłaszcza w Makach Pro), jednak bądźmy szczerzy: jeśli ktoś Ci powie o niezawodnych/nie wieszających się Makach - wyśmiej go. Tak czy inaczej nie zamienię Maka na nic innego - zbyt wygodnie mi się na nim pracuje. :) edit: Bacry - Mac OS pracuje na jądrze o nazwie Darwin.