Tesaurus Napisano 1 Luty 2004 Napisano 1 Luty 2004 Witam wszystkich zainteresowanych tematem szybkiego modelowania. Tematem sesji nr.1 jest \"architektura swiata\". Modele moga przedstawiac mieszanke roznych stylow architektonicznych lub waszych wlasnych wizji i pomyslow. Caly sens zabawy polega na jak najszybszym stworzeniu modelu. Szybkie modelowanie pozwoli wam na zobrazowanie pomyslu zanim ucieknie on z waszych glow. Kilka zasad: - Nie pokazujecie modeli podmalowanych recznie w programach do manipulacji 2d. Jedynie czyste renderingi oraz zrzuty z ekranu. -Czas samego modelowania nie moze przekraczac 4 godzin. -Texturowanie, oswietlenie, rendering nie wlicza sie w czas modelowania. -Staracie sie pokazywac swoje modele w jak najlepszych katach, ujeciach, itp... -Wszyscy uczestnicy pomagaja sobie nawzajem konstruktywna krytyka. -Kazda sesja bedzie sie rozpoczynala w sobote rano nowym tematem. -wszelkie techniki modelowania sa dozwolone (polygony, nurbs, itp...) Milej zabawy Tesaurus
Tesaurus Napisano 1 Luty 2004 Autor Napisano 1 Luty 2004 Przykladowy post: Oto model bloku mieszkalnego ktory wykonalem w ciagu dwoch godzin (maya5). Niestety wiecej czasu nie mialem :( Rendering i oswietlenie to nastepna godzina (3Dsmax5 + fr stage1). Rendering: Siatka: Czekam na wasze opinie !
Gość P. Napisano 1 Luty 2004 Napisano 1 Luty 2004 hehe :) temat speedow popularny ostatnio. bardzo dobrze !!!! :) podoba mi sie to :) piszcie od razu na jakim sofcie robicie bo pytania takie na 100% sie pojawia. pozdrawiam P. ps a domek juz mowilem ze fajny
Yano Napisano 1 Luty 2004 Napisano 1 Luty 2004 Szybciutko Ci to poszlo. Chociarz ulatwiles sobie prace kopiując wiele elementów, łącznie z całym blokiem :D ,ale spoko, podoba mi sie
Loozack Napisano 1 Luty 2004 Napisano 1 Luty 2004 fajne :) też muszę kiedyś wymodelować sobie coś ot tak, z głowy, bo ciagłe modelowanie według planów robi się męczące :| [piwo]
zombo master Napisano 2 Luty 2004 Napisano 2 Luty 2004 co to sa te ramki na drugim zdjęciu (pomarańczowa i błękitna)?? Nie wiem bo dopiero zaczynam, a kto pyta nie błądzi
dr Ug Napisano 2 Luty 2004 Napisano 2 Luty 2004 Safe Frame, czyli obszar, ktory bedzie ew. wyrenderowany. Odpal Helpa i poczytaj.
Damian Napisano 3 Luty 2004 Napisano 3 Luty 2004 przedewszystkim to tzw. obszar tv, czyli to co ma sie dizac w kadrze niech sie dzieje w wewnęcznym polu, bo całą resztę zeje ci telewizor w momęcie jak to na bete czy vhs przepiszesz. druga sprawa to to ze napisy tam wchodzą jezeli są. :) blok jest git.
KoMic Napisano 3 Luty 2004 Napisano 3 Luty 2004 HEHE witam widze ze dyskusja idzie w dobrym kierunku,,,: ), co do realnego tematu to ja jestem pod wrazeniem,,,, 2h i takie cudo to naprawde sukces,,, mi sie podoba,,, i to bardzo,,, chcial bym kiedys tak szybko smigac...pozdro
thud Napisano 4 Luty 2004 Napisano 4 Luty 2004 Tesaurus zrobiles sobie wczesniej jakis szkic tego budynku, czy tak od razu z \"glowy\" go wymodelowales? bo jest naprawde fajny, robi wrazenie
uncle Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 jseli to jest w 2h to lol :o, a wlasnie jesli chodzi o sam modeling czy myslenie+modeolwanie, czy moze wczesniej sobie wszystko przygotowales i pojechales s referek, bo wtedy to nie problem;) u mnie polowa czasu idzie na obmyslanie czegos jak ma wyglodac;)
dr Ug Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 Referki i pomysly mozna sobie chyba przygotowac wczesniej. To speed modeling, a nie speed koncept-google-modeling ;)
uncle Napisano 6 Luty 2004 Napisano 6 Luty 2004 to samo modelowanie to ok;) dalbym rade mniej wiecej w takim samym czasie.. a moze szybciej?:)
Poison mar Napisano 7 Luty 2004 Napisano 7 Luty 2004 a gdzie mamy nasze pracki umieszczać, coś więcej na ten temat chciałbym się dowiedzieć
Tesaurus Napisano 7 Luty 2004 Autor Napisano 7 Luty 2004 Czas rozpoczac nasza zabawe! Czekamy na wyniki waszej pracy:) Powodzenia !
uncle Napisano 7 Luty 2004 Napisano 7 Luty 2004 tez bym sie pobawil, ale musze wiedziec co i jak, najelpej by bylo ustalac, ze np w sobote miedzy 11-15 robimy modelik i do godziny 15 umieszczamy go... na dany temat.. tylko temat musi byc w miare realny do zrobienia w 4h
ikim Napisano 7 Luty 2004 Napisano 7 Luty 2004 Mam pytanie - rozumiem że prace umieszczamy w tym wątku - czemu więc w opcji odpowiedzi nie mogę dodawac załączników?
Gość P. Napisano 8 Luty 2004 Napisano 8 Luty 2004 uncle. podobny problem byl na f3d. robisz model jak masz czas. nie kazdy ma czas , checi miedzy godzina 11 a 15 tego i tego dnia. robisz w wolnych chwilach. zciagasz sobie ten programik http://www.visualboo.com/timer/visualboo_timer.zip i liczysz ile zajelo ci zajelo zrobienie modeliku. a czy ktos bedzie oszukiwal czy napisze prawde to juz jego problem. a temat... architektura. wszystko co ci sie z tym kojazy :) P.
uncle Napisano 8 Luty 2004 Napisano 8 Luty 2004 aha oki, rozumiem, temat architektura? hmm ok, moze byc architektura komputea?;p nie no dobra na glowe nie upadlem, jak bede mial czas i pomysl to cos wyskrpie i pokaze :) ten link nie dziala:(
ikim Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Hem widac będę pierwszy:) Całośc powstala w +/- 2.15, rendering w lightracerze. Jest straszliwie niedokladne ale to speed wiec ma swoje prawa ;-)
uncle Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 ja znalzelm swietyn temat ale nie bede go robil na spida, wiec conajwyzej moze pokaze w wipe cos niecos;D, a co do pracki, hmmMM no jak na 2h to szybko zapelniles kadr, tylko czemu niektore dachyb wisza w powietrzu?:))) ale jest calkiem pozytywnie:)
giorgione Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Takie cudeńka w tak krótkim czasie - :d - jestem pod wrażeniem:) Pozdr Giorgione
giorgione Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 bqarzdo spodobał mi sie ten pomysł wiec postanowiłem też spróbować:D Tą poniższą modelowałem 3 godziny (wierzcie mi jak na mnie to bardzo szybko:P)
giorgione Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 No i siateczka - wiem, wiem prawie nic nie widać SORKI Jak widziacie światełko to zwykły gi brazila - z ustawieniami i camerą dodatkowe 35 min
ikim Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 jupi w koncu towazystwo:), Widzę Giorgi ze architektura i otoczenie u ciebie tez w lekkim nieładzie:)
Poison mar Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 to moja pracka, 1h45min, ale nie bijcie mnie zbyt mocno... :)
Nekro Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Pracki wyglądają B. nieźle!!! (3 pierwsze;P) również wezme w tym udział, prawdopodobnie jeszcze dzisiaj wystawie swoją propozyje :)
kulexy Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 ladne pracki, jak na pare godzin to gicior... POZDRO!! KulexY!!
Nekro Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Dotrzymuje słowa :) Modelowałem niecałe 2 godziny, na rzucie z samą siatką ukryłem te budynki na tle, gdyby tam pozostały była by za duża rzeźnia i nie było by nic widać :) Siatka :)
nonejm Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 heh, jak ja bym chcial takie cos zrobic to za 2 tygodnie moze by cos wyszlo... to wszystko splajnami robione?
Nekro Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Te *bruzdy to Tessellte z wcześniejszej wersji pracy, w ostateczej nie miały już znaczenia. Zależało mi na czasie więc zostały bez zmian.
biglebowsky Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Ponad 35 postow i az 5 pracek, rany:> Tes wprowadz moze zakaz postowania bez prezentowania pracy.
grafix Napisano 11 Luty 2004 Napisano 11 Luty 2004 No ja dawno nie bawilem sie w speed no chyba ze sie deadline zlecenia zblizal , ale jak wyrwe z zyciorysu 2 godzinki to splodze cosik , rozumiem architektura w temacie przewodnim , wiec okej .. do postoawnia image ... :) Pozdrawiam
Kuciel Napisano 11 Luty 2004 Napisano 11 Luty 2004 no dobra, chcialem sprobowac speed modelingu i oto co mi wyszlo, 1h 44min + 2 min rendering...
Kuciel Napisano 11 Luty 2004 Napisano 11 Luty 2004 te plamy to wina zle ustawionych fotonow, ale jak speed to speed :)
ikim Napisano 11 Luty 2004 Napisano 11 Luty 2004 kuciel to jest speed modeling a nie sped thinking+modeling+lightning:) czas na oswiatlenie sie nie wlicza przeciez:)
Kuciel Napisano 11 Luty 2004 Napisano 11 Luty 2004 pierwszy raz cos takiego proboje, nieznam sie mowie szczeze, czyli liczy sie tylko czas modelowania a swiatla i materialow sie nie wlicza ?? myslalem ze wszystko sie wlicza oprocz czasu renderowania [lol2] [lol2]
giorgione Napisano 11 Luty 2004 Napisano 11 Luty 2004 Jakich materiałów?? to jest speed modeling - i jak sama nazwa wskazuje chodzi o modowanie + dodatkowo lightning i ustawienie kadru:) Pozdr Giorgione
Kuciel Napisano 11 Luty 2004 Napisano 11 Luty 2004 teraz to mi glupio, za malo sypiam ostatnio i chyba przestaje myslec :)
Rekomendowane odpowiedzi