Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Kolejna okladka dla Fabryki Slow. Przepracowana na tyle sposobow ze nawet nie mam sily wymianiac co jest nie tak... Tlo mattepainting, postacie i pojazd recznie

Uwagi jak zwykle bezcenne

escape.jpg

-

Edytowane przez OmeN2501

• Odpowiedzi 23
  • Wyświetleń 3,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ten statek z tyłu średnio zgrywa się z tłem.

Poza tym-> geniusz :D

Postacie majstersztyk.;)

Napisano

Człowieku, Kiedy Ty sypiasz, jesz itd.? Jeszcze nie pozbierałem szczęki po Twojej poprzedniej pracy, a tu takie coś!

Gratulacje!

geniusz :D

Napisano
Człowieku, Kiedy Ty sypiasz,.?

Właśnie :]. Odpocznij bo pikawka siądzie.

Jak mam być szczery to dużo tu tego, i jak to w dużym mieście oszaleć można, lewa strona nie widzi mi się, może przez tą mnogość oświetlenia, w sumie nie bardzo widać co to ma być, o ile to droga jakaś to wydaje mi się że jest nieco za wysoko. ale sam nie wiem nigdy w sumie nie byłem w wielkim mieście. być może jakimś rozwiązaniem byłoby przygaszenie tła,

trochę dziwnie, wyszła jeszcze jego prawa ręka ...

ocena 4+.

//Pozdr.

Napisano
  • Autor

Sam nie wiem czemu sie pakuje w takie tla, pozniej same problemy wychoza ;]

Cos forum nie do konca dziala chyba bo miniaturki nie moge zaladowac :/

Napisano

Ilustracja czyta się dobrze. Jest spoko, nie przesadzaj :)

W offtopicu chciałbym jeszcze tylko zasygnalizować pewną pierdółkę i skorzystać z tego, że Twoje wątki mają dużą popularność. W skrócie termin matte painting oznacza, że coś zostało namalowane/domalowane do istniejącego materiału wideo i zastępuje część scenografii planu filmowego. Matte painting NIE oznacza, że w pracy posługiwano się fotografiami. Termin matte painting określa przeznaczenie pracy, a nie metodę.

Przepraszam za ten wtręt, ale nie wiem gdzie indziej to można napisać.

Napisano

o prosze panie morbid - dzieki za cenna wiadomosc, bo pewnie bym w nieskonczonosc uzywal tego okreslenia to tego typu prac.. czyli lepiej stosowac pojecie "collage"?

a pan Omen znowu dowalil.. i ten dymek z papierosa... ;) ale chyba najbardziej to efekty swiatel mi sie tu podobaja

Napisano

mi tutaj coś nie pasi ze światłem i odbiciami na statku :/ mimika twarzy też jakaś taka hmmm... jakby brakowało iskierki :P

Napisano

Morbid ma rację co do matte paintingu, przy czym chyba już kiedyś pisał o tym BigLeb. A ludzie i tak się nie nauczą i ch** :D

Omen - właściwie komentowanie twoich prac staje się powoli monotonne. Nie wiem do czego by się można przyczepić, po prostu kawał fajnej okładki.

Napisano

Bardzo fajna praca. Podoba mi się dymek z papierosa Dali ci wolną ręke czy chcieli żebyś jakoś nawiążał do Blade Runnera ?

Z drobnych uwag to może dwie. Chciałbym się bliżej przyjrzeć temu odlatującemu pojazdowi ale to ostre niebieskie światło drażni i nie do końca pozwala. Z drugiej strony to te wszystkie oślepiające światła dobrze oddają NeonCity więc rób jak uważasz :P.

Druga drobna uwaga to ręka tej kobiety. Jak dla mnie wygląda troche jakby była doklejona do ciała i mogłaby mieć mniej monotonny walor. Może przyjrzyj się pracy w odcieniach szarości to będzie łatwiej ocenić.

Pozdrawiam.

Napisano

omen napisałeś ze postacie ręcznie...na moje oko sa kolażami na fotach później profesjonalnie przemalowanymi -nie odbieraj mojej konkluzji jako wścibskiego czepiania sie ale jako zapytania , które pomoże mi zglebić bardziej digitalpainting( często mam wrażenie ,że pracuję bezmyślnie), pozdrowienia

Pracka bardzo efektowna i jak dla mnie w stylu Luisa Roya- szacunek

a tu troche dla każdego-tradycja:

http://www.fantastyka.pl/forumfantastyki/viewtopic.php?f=8&t=2570

muszę dopisać bo tak sobie oglądam: przyznaj sie to taki Łowca Androidów współczesny?

Edytowane przez Thx

Napisano
  • Autor

THX - toz ja to jako komplement odbieram ;] Postacie od pierwszej do ostatniej reski recznie raobione, w przeciwiensteiw do tla ktore wierw malowalem, pozniej nakladalem rozne elementy fotek (tu poszlo chyba z 15 roznych zdjec) i na koniec raz jeszcze podmalowalem. Kiedys jakos brdziej lubilem ta technike, teraz brakuje mi w niej lekosci i trzeba strasznie postacie wyciagac zeby pasowaly, wiec powoli od tego odchodze. Zreszta zawsze pisze jak jakies fotki byly podkladane gdzies w obrazku

Ponizej maly step by step dal postaci. Malo tych obrazkow ale dla fabryki nie robie screenshotow z produkcji (jak np dla ImagineFX gdzie do kazdego tutoriala jest ze 30 screenshotow) tylko z zakonczonych etapow. Anyway, w panienke wstrzelilem sie od razu, bo robie ich zdecydowanie wiecej i mialem kilka fajnych referek Kate Blanchett i Charlize Theron. Z kolesiem jak widac bylo troche wiecej zabawy zanim osiągnąłem zamierzony cel

stepbysteptl0.jpg

Generalnie nie lubie siebie za to ze jeszcze tyle "szukania" jest w moich pracach i na poczatku wygladaja dosyc sredniacko, dopiero w trakcie pracy lapie wlasciwy rytm. W sumie nieskromnie polecam swoje tutki w ImagineFX, naprawde szczegolowo opisuje w nich jak pracuje ze screenami, brushami, poradami i w ogole bajer ;P Czasem sa przedrukowywane w polskim Computer Arts jakby co

A wspolczesny Lowca Androidow wyszedl bo ksiazka jest o detektywie z przyszlosci - az sie prosilo :D

Napisano

Nooo Omen więcej takich stepów to za ciebie wyjdę heheheheheh xD

Praca pierwsza klasa, zresztą jak to tradycja już nakazuje :) Przede wszystkim zacnie wyszło światło na twarzy kolesia, zresztą cale to niebiesko-białe światło świetnie tu pracuje, coś mi tylko z ręką panienki nie pasuje (takie przybrudzenie powyżej łokcia (nie wiem czy wiesz o co mi kaman)).

Bardzo przyjemnie analizuje sie te pojedyncze kroki :)

Ja juz sobie kaske odkładam na prenumeratę :P

PS. A mam jeszcze jedno pytanie, od którego nr ImagineFX zacząłeś umieszczać tam prace? Bo pamięć już mi szwankuje :/

Edytowane przez regnar

Napisano

Piękne Omen! Jak już wczesniej pisałem postacie pierwsza klasa... widać, że malowanie kobiet dużo bardziej swobodnie Ci wychodzi, ale facet z kapeluszem a'la Indiana Jones też bardzo fajny... i dzięki za step by step, daje do myślenia o procesie powstawania obrazka. :)

Napisano

użyj tekstur ze zdjec na postaciach - to zdecydowanie pomoze.... no i zmien odcien skory na postaciach aby bardziej je wkomponowac w tlo bo przy takiej ilosci neonow nie ma szans ze skora tak by wygladala

Napisano

fajny klimat i kolory. W 3 fazie szkicu panienka mi sie juz bardzo podoba. twarz kobiety na koncowym jest bardzo fajna i w porównaniu z nia twarz kolesia troszeczke odstaje, moze sie myle ale mam wrazenie ze sa jakies problemy z proporcjami twarzy i wygladem np nosa. Tak na szybko bez referencji podrysowałem bryłe. Jesli nic w tym dobrego nie widzisz to zignoruj :P

escape1fm7.jpg

Napisano

bardzo dobra praca, elegancko wyszedl kilmacik, respekcik

jedynie moim zdaniem ten statek wyglada na "nalozony na reszte", mysle ze cos przekombinowales z jego oswietleniem

P.S. wiecej takich step by step, uwielbiam ogladac takie rzeczy :)

Napisano

Superancko. Rzeczywiście babka na 3 etapie ma "coś" - spojrzenie i fajny grymasik usteczek.. (w duszy się śmieje, że kogoś wykiwała).

cała głowa Faceta, IMHO, wyszła najlepiej na etapie 4. relacja do panny i papieros po lewej.

pozdrawiam

P.S. Matte - :) fakt, ludzie mylą nazewnictwa. polecam mattepainting dot org.

Napisano

Bardzo fajna pracka. A step by step też świetny, wygląda jak komiks, którego główną akcją jest międlenie fajki w ustach :P