Napisano 5 Lipiec 200816 l Witam wszystkich :) Postanowiłem założyć swoją pierwszą teczkę. Co jakiś czas będę tu wrzucał moje prace 2D. Pozdrawiam i życzę miłego oglądania :). Na początek skany ostatnich szkiców: 1. 2. 3. 4. Edytowane 11 Sierpień 20177 l przez sebel
Napisano 5 Lipiec 200816 l Przyjemne. Pewna krecha :D Widać, że próbujesz różnych stylów, czasami wychodzi świetnie a czasami przeciętnie, ale IMHO masz duży potencjał i chęci :D Nie podoba mi się to obrysowywanie, to jest dobre, ale nie zawsze i nie w nadmiarze. W ogóle bym to na Twoim miejscu zgubił lub zastąpił subtelniejszą i cieńszą krechą :D Skany mógłbyś też robić mniej intensywnie, mi dobrze służy skanowanie w 600 dpi w greyscale, po skanie w photoshopie: w adjustments, auto levels, a potem przy pomocy edit - fade ustawiam na ok 30% w zależności od skanu (masz podgląd więc łatwo ocenić ile tych % ma być), traci się mniej tonów ;] dawaj więcej i jak najczęściej! xD
Napisano 6 Lipiec 200816 l Fajnie, ze uchwytujesz jakis charakter postaci. Wlasciwie w kazdym z tych rysunkow postac jakas jest, ma swoja osobowosc, jakis konkretny stan ducha. Warsztatowo niezle te rysunki, a troche moglbys rozszerzyc tonalnie swiatlo i cien. Swiatla generalnie w tych rysunkach malo, a cien nigdy nie wpada w czern. Tylko ten gruby obrys dajesz czarny, ale to taki trick i akcent, ktorym sobie troche sztucznie uatrakcyjniasz prace. A moze lepiej poszukac tej czerni i tych akcentow w samym swiatlocieniu postaci.
Napisano 7 Lipiec 200816 l Autor prrrszalony - w sumie nie wiem czemu zacząłem obrysowywać, kiedyś tak nie robiłem ;D. Postaram się tego oduczyć/ograniczyć :). Co do skanu to teraz zrobiłem tak jak mówiłeś (greyscale, auto levels, fade 38%). leander - Dzięki ;], będę próbował jakoś poprawić światło i cień. Kolejne pracki : Dzisiejsze: szkice. farbki, diablo 2. Na kompie, troche starsze: 1. 2. 3. 4. Edytowane 7 Lipiec 200816 l przez sebel
Napisano 9 Lipiec 200816 l Staraj się rysować więcej w różnych ujęciach, nie tylko przód, bok, i 3/4 :D Ostatnia praca fantastyczna, serio, jestem pod dużym wrażeniem :D ps. tak mnie i brata zastanawia, czy profil kobiecinki z pierwszego psotu to Ania z mojego rysunku, czy to tylko przypadkowe podobieństwo? :)
Napisano 10 Lipiec 200816 l Autor rosikowski, Shaggi - Dzięki :)! miło słyszeć że się podoba! prrrszalony - masz racje chłopie! We wszystkim ;). Dopiero teraz przeglądając wszystkie rysunki po kolei doszedłem do tego samego wniosku = z przodu, z boku, 3/4 i to najczęściej w tą samą stronę... No cóż będzie trzeba się poprawić ;>. A co do profilu kobiecinki to też masz racje :]. Wzorowałem się ale nie próbowałem totalnie przerysować (kiedyś tak robiłem ale już mnie to trochę znudziło), mam nadzieje że nie masz mi tego za złe :). Wrzucam kilka starszych prac, sprzed około roku.("totalnie przerysowane"): 5. 6. 7.
Napisano 11 Lipiec 200816 l niezłe są te przerysowywane rysunki.Mam warzenie ze rok temu rysowałeś lepiej.Teraz brakuje tobie tej lekkości,poczucia estetyki.Według mnie za mocna kreska.Mimo to postaci maja charakter i dynamikę. Pozdrawiam
Napisano 2 Listopad 200816 l no ostatni to masakra :D klimatyczne tlyko podpis jest chyab za duzy :P pozdrawiam
Napisano 2 Listopad 200816 l Autor Dzięki :). Fajnie ze się podoba, co do podpisu to chyba rzeczywiście troszkę przesadziłem ;P.
Napisano 2 Listopad 200816 l Autor Następny rysunek... zmieniłem trochę podpis na prostszy mam nadzieje że ciut lepiej teraz wygląda.
Napisano 7 Listopad 200816 l Bardzo fajnie wyszło.Kolorki bardzo fajne.Subtelnie namalowane.Ja czekam na więcej.
Napisano 8 Grudzień 200816 l nie wiem czy więcej przypadku w tym ostatnim czy zamysłu ;] ale to nie ważne bo mi się tam podoba, wygląda trochę jak węgiel, akwarela (oczęta poleciały za bardzo w lewo, klasycznie polecam flip horizontal :])
Napisano 21 Luty 200916 l Autor JeezBumpkin - dzięki za komentarz, ciesze się ze sie podoba :). Co do flip horizontal to całkowicie zapomniałem przy rysowaniu o tej opcji :(. Teraz postaram sie już nie zapominać :). noiprox - podpis może jak pieczątka ale wydaje mi się bardziej schludny ;). Po dłuższej przerwie wrzucam ostatni rysunek ołówkiem. Coś bardziej w stylu "przerost formy nad treścią". Rysunek ma trochę błędów, niestety zauważyłem je dopiero po skończeniu ;\. Mam nadzieje że sie spodoba ;).
Napisano 16 Marzec 200915 l Autor makak_ - dzięki, miło słyszeć, że się podoba ;)! Ostatnio wygrzebałem gdzieś z szafy jakiś szkicownik A3... głupio by było aby się zmarnował ;). Wrzucam zdjęcia moich ostatnich wypocin w tym właśnie szkicowniku. różności: z natury/lustra: samochody (ze zdjęć znalezionych w googlach): Z góry przepraszam za słabą jakość zdjęć, mam nadzieję, że nie będzie ona zbytnio przeszkadzać w oglądaniu :).
Napisano 17 Marzec 200915 l powiem Ci że nawet fajnie, fotorealistyczna brunetka, gość z dziurą w klacie, oczęta i te szkice twarzy chyba najlpiej... pracuj pracuj pracuj, praca czyni wolnym...ale ta dewiza sprawdza się dopiero wtedy gdy robisz to co kochasz... Pozdrawiam i będe tu zaglądał Edytowane 17 Marzec 200915 l przez rubinos
Napisano 27 Marzec 200915 l Autor Urbanboogie, rubinos, dzięki za komentarze ;). Ciesze się że moje bazgroły się podobają ;). Wrzucam dzisiejszą pracę. Chyba najdłużej robiona prace w digitalu ostatnimi czasy... Edytowane 27 Marzec 200915 l przez sebel
Napisano 28 Marzec 200915 l nie potrzebny podpis psuje prace ogien wyszedł zacnie w sumie tylko twarz mi sie nie podoba jak dla mnie odstaje od reszty...
Napisano 28 Marzec 200915 l Autor Coyote - jakoś głupio się przyzwyczaiłem do podpisywania moich prac ;\... pewnie robię to jeszcze zbyt nie umiejętnie czasami może nawet niszcząc lekko prace. Dzięki za zwrócenie uwagi. Już wcześniej IN Flaamess pisał co nieco o podpisie, ale jak widać trochę mało to skutków przyniosło ;P. Co do głowy robota to są gusta i guściki ;). W początkowych szkicach było coś innego. Ale ostatecznie wyszła taka główka. nietoper - do płomieni zrobiłem specjalnego brusha, znalazłem jakieś zdjęcie płomieni, w photoshopie pobawiłem się opcjami brushów (Shape Dynamics, Scattering, Other Dynamics) no i jakieś odpowiednie kolorki dobrałem i wyszło :). leszek_lenia - dzięki ;)! ćwiczyć napewno jeszcze będę, więc podejrzewam, że niedługo znajdziesz tu coś dla siebie ;).
Napisano 11 Maj 200915 l Autor Wrzucam dzisiejsze malowanie. Pierwszy raz malowałem farbami olejnymi (kupiłem jakieś farbki, wziąłem kartkę a4 i coś nabazgrałem...), więc wszelkie komentarze i podpowiedzi mile widziane :)!
Napisano 11 Maj 200915 l Z tego co wiem to chyba nie warto marnować olejów do kartonu, są zbyt drogie a karton nie trwały itd. Razi mnie też ta niezapełniona do końca powierzchnia na kartonie. No ale bryła ładnie wydobyta to trzeba przyznać. :)
Napisano 13 Maj 200915 l Autor Kubasa - dzięki ;) Urbanboogie - miło słyszeć ze moje bazgroły w jakiś sposób Cie motywują :}! Florian P - Jeżeli chodzi o karton, to zabrałem się za niego bo chciałem wypróbować farbki, więc cały malunek bardziej traktuje jako coś w rodzaju szkicu do zapoznania z farbami, niż "pełnoprawny malunek". Z tych samych powodów powstała ta niezapełniona przestrzeń... Coyote - dzięki ;). Oczy też mnie się podobają, nawet udało mi się zrobić je takie "mokre". Mam jeszcze prośbę do kogoś kto zna się na olejach... mianowicie co się z tym dalej robi? Jak się zabezpiecza oleje? gdzieś coś czytałem(niestety niezbyt uważnie ;( ) o jakimś werniksie... Ogółem wdzięczny bym był gdyby ktoś przedstawił w skrócie(np. w punktach/krok po kroku) jak maluje olejami. Wrzucam teraz "trochę" dłużej robiony rysunek. Ostatnio mam taki "czas pierwszych razów" jeżeli chodzi o rysowanie itp. No i tutaj znowu się powtarzam :). Tym razem pierwszy rysunek na formacie B2. Rysowany ze zdjęcia aby zapoznać się z formatem. jakość zdjęcia jest jaka jest... starałem się jak mogłem ale i tak aparat nie uchwyci tego co jest w realu.
Napisano 13 Maj 200915 l Werniks to takie coś w sprayu czym się sprayuje po skończonej pracy żeby praca nie niszczała a w przypadku akryli farba połyskiwała, nie wiem jak jest w olejach, ale na pewno farby po wyschnięciu też maja świeże i połyskliwe kolorki bez werniksu. Dużo Ci nie mogę o tym powiedzieć bo sam nigdy olejami nie malowałem. Wiem tylko, że rozcieńcza się terpentyną, która strasznie śmierdzi no i oleje maluje się bardzo powoli bo długo schnął i trzeba czekać z nałożeniem kolejnych warstw. Mam nadzieję, że coś tam wyjaśniłem, może znajdzie się ktoś obeznany w olejkach kto zechce napisać coś więcej, też chętnie poczytam. :) Rysunek bardzo ładny, nie ma się do czego przyczepić, chociaż nie rusza mnie taki detal (mimo dobrze zachowanych proporcji i tonacji) bo osobiście zdecydowanie preferuję więcej surowizny. :)
Napisano 13 Maj 200915 l Werniks to takie coś w sprayu czym się sprayuje po skończonej pracy żeby praca nie niszczała a w przypadku akryli farba połyskiwała, nie wiem jak jest w olejach, ale na pewno farby po wyschnięciu też maja świeże i połyskliwe kolorki bez werniksu. Dużo Ci nie mogę o tym powiedzieć bo sam nigdy olejami nie malowałem. Wiem tylko, że rozcieńcza się terpentyną, która strasznie śmierdzi no i oleje maluje się bardzo powoli bo długo schnął i trzeba czekać z nałożeniem kolejnych warstw. Mam nadzieję, że coś tam wyjaśniłem, może znajdzie się ktoś obeznany w olejkach kto zechce napisać coś więcej, też chętnie poczytam. :) Przy olejach stosuje się werniks nie tylko po to, żeby zabezpieczyć powierzchnię, ale również dlatego, aby ożywić kolory - które potrafią "siąść" po wyschnięciu (połyskliwość wcale nie zostaje). Zależnie od potrzeb stosuje się albo werniks matowy, albo błyszczący. Do rozcieńczania raczej wykorzystuje się olej lniany - ale wtedy farby dość długo schną, natomiast terpentyna rozrzedza farby (działa jak rozpuszczalnik). Przy malowaniu terpentyną farby schną szybciej, czasami maluje się mieszanką oleju z terpentyną. Można też używać oleju + medium przyspieszającego schnięcie farb. Żeby nie było za nudno - można wykorzystać medium zwiększające objętość farby, opóźniające schnięcie, dodające specyficzne wykończenie itd. No i jeszcze dochodzą farby olejne rozcieńczane wodą - mieszają się i z wodą/wodnymi farbami, i z olejnymi. Fajne, ale droższe.
Napisano 16 Maj 200915 l Autor Florian P, aspenboy - dzięki za zainteresowanie i podpowiedzi związane z olejami. Niedługo postaram się je wprowadzić w życie (mam nadzieje, że z dobrym skutkiem :} ). Dzisiejszy "brudny" autoportret, ok. 1h. próba environment'u kolejna próba environment'u.. Edytowane 19 Maj 200915 l przez sebel
Napisano 20 Maj 200915 l Jeśli się można tak wyrazic o "szczątkach doczesnych" to tchną dużą wrażliwością plastyczną. Super jest ta czacha.
Napisano 20 Maj 200915 l Autor atheg - dzięki ;) 50x70cm, z natury. Miejscami się troszkę pokrzywiło...
Napisano 20 Maj 200915 l czacha kapitalna, pierwsze enviro ma fajny klimacik martwe natury wole bardziej rozbudowane gdzie przedmioty traca swoja doslownosc a zaczynaja budowac abstrakcyjne swiaty czy tam przestrzenie a tutaj to taki zwykly olowek w szklance jest, calkiem poprawny procz tej jednej krzywej elipsy
Napisano 20 Maj 200915 l Autor Coyote - Dzięki ;). To wcale nie takie trudne, pewnie też byś dał redę :). Łukasz Jaskólski - Fajnie, że się podoba czacha i enviro ;). Ogółem wielkie dzięki za podpowiedź z martwą naturą, w sumie to pierwsza taka poważniejsza praca w tym stylu(z natury i ten format), więc będę próbował dalej.
Napisano 24 Maj 200915 l Popieram Coyota - chyba nie znalazłbym tyle samozaparcia by takie coś wydziergać:D. To coś na szybko z 18 postu wymiata... ostatni profil z 4-go też fajny no i do tego czacha super:)
Napisano 24 Maj 200915 l Odnośnie szklanki z ołówkiem - promienie światła się tak w wodzie nie załamują. Wniosek ... malowałeś SZKLANKĘ WÓDKI! Haa.. przejrzeliśmy Cię=]. A na serio (sorry serio) to gratuluję formatu i cierpliwości. Sam siebie muszę zagonić do czegoś większego. Envirki jak na próbę moim zdaniem - to ładnie poszukujesz. Do czaszek to mam słabość więc wiesz. =]
Napisano 28 Maj 200915 l ostatni rysunek, swietny. . A na serio (sorry serio) to gratuluję formatu i cierpliwości. Sam siebie muszę zagonić do czegoś większego. 50 na 70 to w sumie taki standardowy ;P nawet juz mi sie mały wydaje :P pozdr
Napisano 29 Maj 200915 l świetny ten ołóweczek! widać że strugany nozykiem :> ale nie powinno sie trzymać ołówków w wodzie XD lakier z nich odpada. tak samo jak z pędzli xD