Napisano 5 Listopad 200816 l Nie dało uciec się od informacji dotyczących wyborów prezydenckich w USA. Media piszą, że te wybory przejdą do historii. Ale dlaczego o tym piszę? Nie zamierzam poruszać w serwisie poświęconym grafice tematyki politycznej. Okres wyborów to również wyścig technologiczny telewizji. Bez wątpienia w tym wyścigu wygrała stacja CNN, która zastosowała w swoim studio wyborczym technologię hologramu 3D przypominającą efekty specjalne z "Gwiezdnych Wojen". Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=400
Napisano 5 Listopad 200816 l Myślałem że hologram to wyświetlanie trójwymiarowego obrazu w przestrzeni a nie wklejanie placka 2d bezpośrednio na ekran.
Napisano 5 Listopad 200816 l Trochę przebijało bluescreenem i maszyneria siermiężna ale jednak to kolejny krok bliżej Gwiezdnych Wojen
Napisano 5 Listopad 200816 l bezsensu troche, ale cnn juz sie moze pochwalic ze jako 1sza tv prowadzila rozmowy z hologramem :/
Napisano 5 Listopad 200816 l Kiedys sensacja byly studia telewizyjne w formie 3d, teraz to normalka i nikt sie nie jara. Z tym bedzie tak samo :)
Napisano 6 Listopad 200816 l A jakim cudem niby projektowali to w przestrzeni tak, ze nie jest przezroczyste ani troche? Dodatkowo kobitka ma czarne ubranie - bardzo ciekaw jestem jak mozna zrobic projekcje przestrzenna nieprzezroczystej czerni w oswietlonym studio...
Napisano 6 Listopad 200816 l tylko na ekranie tak to wygląda - ziomek z którym ona rozmawiała nie widzi hologramu tylko tępo sie gapi w przestrzeń... Oj do gwiezdnych wojen to jeszcze bardzo bardzo daleko...
Napisano 6 Listopad 200816 l wystarczy spojrzec jak od 0:41 do 1:01 stopy naszej wklejonej na obraz pani sie przesuwaja:) czerwone koleczko bylo pewnie do tego zeby obraz sie przy nim zakotwiczyl. ja sie na tym nie znam i tak bym nie umial zrobic ale skoro ludzie z cnn tez nie potrafia to nie powinni sie za to brac.
Napisano 6 Listopad 200816 l Jestem ciekaw jak światłem zrobili czystą czerń, która pochłania światło, pachnie mi tu ściemą na kilometr xD wyglądało jakby wkleili ją z bluescreena bez porządnego oddzielenia jej od niego -.-
Napisano 6 Listopad 200816 l Podobno to zwykły blue box tylko zsynchronizowany z kamerami z drugim studiem i stąd efekt
Napisano 6 Listopad 200816 l Przecież wyraźnie napisane, że w drugim studio były identycznie rozmieszczone kamery a wszelki ruch zsynchronizowany.
Napisano 7 Listopad 200816 l To nie był hologram, tylko zwykły compositing real time, z tą różnicą, że z użyciem wielu kamer
Napisano 7 Listopad 200816 l kreatywne wykorzystanie...kamer i montażu wide. Nic więcej... Raczej brak tu jakiego kolwiek postepu technologicznego...
Napisano 7 Listopad 200816 l Raczej brak tu jakiego kolwiek postepu technologicznego... Ejj, bez przesady. Owszem -- to zwykła kompozycja obrazu z wielu kamer, ale faktem jest, że dotychczas jeszcze takiego czegoś nie robiono. Jakby nie było - maleńki krok w przód, jeśli idzie o technologię przekazywania obrazu.
Napisano 8 Listopad 200816 l Mam wrażenie że ten efekt jak z niedokładnie dopasowanego bluescreena zrobili celowo - żeby wyglądało bardziej sci-fi jak z gwiezdnych wojen właśnie. Nie sądzę żeby mieli problemy z dokładnym zgraniem studia gdyby naprawdę chcieli.