Napisano 3 Marzec 200421 l Hej!! Witam wszytskich. Wobec tego, że ostatnio coś nie mogę skończyć żadnej mojej pracki, postanowiłem wymodelować sobie (tak dla wprawy) samochodzik. Temat nudny i oklepany, ale laguna podoba mi się bardzo, więc - no cóż :) Zamieszczam pierwszy render i od razu mam pytanie: Siatkę mam zbudowaną tak, że są naniesione rowki (w miejscach zakończeń karoserii) - co jest lepsze: - usunąć te ścianki (tak, jak jest na masce-próba) czy - wyekstrudować je do środka modelu?? Za pomoc z góry dzięki!!
Napisano 3 Marzec 200421 l wiesz z tymi sciankami do srodka sie troszke pospieszyles, ja bym je wywalil zrobil drzwi spasowal i dopiero zrobil rowki do wewnatrz
Napisano 3 Marzec 200421 l można jeszcze teraz zaznaczyć edgle nacisnąć create line from selected (jakoś tak :) ) i na tego splina co powstanie dac extrude to chyba jedyny sposób bez kasowania :) i wmiare szybko to sie za zrobić (poniżej minuty ;))
Napisano 3 Marzec 200421 l Nie pospieszyłem się - m już drzwi i wogóle.. tylko rendera aktualnego nie miałem pod ręką :) ..no i takim sposobem nie odpowiedzieliście mi na pytanie - wyekstrudować rowki do środka, czy usunąć je i cosik innego zrobić (nie wiem, co :) )?? ;) pozdr00wki
Napisano 4 Marzec 200421 l Aha chyba rozumiem o co ci chodzi poprostu rowki chcesz zroboc czy tez masz zrobione champerem ( dla mnie bevelem :D ) i czy je extrodowac do wnetrza hym to juz zalezy od ciebie mozesz tak, ale tez mozna je usunac a potem edges-y extrudowac efekt koncowy taki sam wiec to wszystko zalezy od tylko ciebie. :)
Napisano 4 Marzec 200421 l Aaa..no i o to mi właśnie chodziło - nie robię na codzień samochodzików, więc zastanawiałem się jak to można zrobić najłatwiej!! Teraz widzę, że najprościej extrudem do środka... Dzięki!! :D Jestem po stokroć wdzięczny!!
Napisano 4 Marzec 200421 l hmm nie wiem czy dobrze mowie moze wlasnie wyzej bzyku powiedzial ale ja daje chamfer na edgesy, zaznaczam polygony ktore powstaly i daje 2 razy extrude najpier bardzo maly pozniej wiekszy i je kasuje :D
Napisano 12 Kwiecień 200420 l No i po długiej niemocy powracam w łaski 3dsmaxa.. ;) (czytaj: w końcu miałem czas by włączyć go ;) ) NIewielki progress, ale miejmy nadzieję, że bedzie lepiej ;)
Napisano 12 Kwiecień 200420 l Ale bez materiałków nie będzie widać niektórych załamań.. Zresztą ja jestem zdania, ze jeśli coś dobrze wyglada z materiałem, to po co dążyć do perfekcji, skoro i tak to nic nie zmieni?? :)
Napisano 12 Kwiecień 200420 l Może dlatego, że akurat z tego ujęcia wygląda dobrze, ale jak postanowisz podnieść kamere trochę wyżej lub ją przesunąć to będzie źle? :) Jak na razie jest kilka drobnych niedopracowań, ale ogolnie to nie jest źle;) Czekam na render bez lakieru.
Napisano 13 Kwiecień 200420 l Fajny samochodzik ale lakier mi sie nie podoba bo wygląda jak napromieniowany lub jak neon :(
Napisano 6 Czerwiec 200420 l Miałem chwilkę czasu, zeby posunąć się w pracach do przodu - jak ja lubię takie dłubanie w wolnych chwilach, ale niech no tylko przyjdą wakacje... nie mogę sie doczekać :D
Napisano 6 Czerwiec 200420 l Jeszcze szybkie pytanko: ma ktoś może jakieś referencje światełek do Laguny?? :D Mam troszkę zdjęć, ale na wsyztskich refleksy świetlne nie dają mi przyjrzeć sie temu dokładnie.. podobnie zlusterkami - ma ktoś w mairę poprawną ich geometrię, albo zbliżenie??
Napisano 6 Czerwiec 200420 l tak dobry :) tak bez patrzenia na referki - refleksy pokazuja brak plynnego przejscia pomiedzy drzwiami a progiem i blotnikami.
Napisano 6 Czerwiec 200420 l Czy możesz powiedzieć jak ty zrobiłeś ten lakier i jak ustawić rendera byłbym wdzięczny. Tylko proszę zrozumiale :) Mój WIP: Renault 25 : http://www.max3d.pl/forum/viewthread.php?tid=11479
Napisano 6 Czerwiec 200420 l Nawet jakoś to idze. Gdzybyś mugł to zapodaj renda bez lakieru bo mam pare upatrzonych elenentów ale wole się upewnić zanim napisze coś (głównie chodzi o nierówną powierzchnie).
Napisano 6 Czerwiec 200420 l No to updt lekki ;) Daję screena z ustawienia materiałów - choć od razu mówię, że wszystkie były robione w 5 sekund, żeby jakieś były. No, ale skoro ktoś chce to nie ma sprawy. Daję tez render bez materiałów - do poprawy jest lampa i przednia część dachu przy przednich belkach. Co do reszty to prosze o konstruktywną krytykę :) W kanale reflect jest nieruszana falloff :D
Napisano 7 Czerwiec 200420 l popraw reflektory, w okolicach blotnika, i przednia szybe w gornych rogach
Napisano 8 Czerwiec 200420 l niezle sie zapowiada, jak chcesz moge Ci swiatla i lusterka obfotografowac ale z kombiaka. Sa takie same czy nie?
Napisano 8 Czerwiec 200420 l Tak, tak, tak - byłbym bardzo wdzięczny.. i jakbyś jeszcze mógł tylne światełka i jakoś od góry łączenie maski z szybą (nie wiem co tam jest :/ i tylnej szybki z karoserią.. Jeeez, jesteś wielki ;) Por@szek - wiem o szybie, pisałem o tym i o światłach też... ale szukaj nadal!!
Napisano 8 Czerwiec 200420 l puscilem zdjecia na maila, niestety nie zdaze dzisiaj zrobic pozostalych wiec dosle dopiero jutro. Z tym ze to kombiak jest i jesli chodzi o przod to luz ale tylne swiatla pewno inne ma.
Napisano 8 Czerwiec 200420 l 1, 2, 4, 5 - Nie trzeba tłumaczyć. Jeżeli musze to mówie że nie równo lub krzywo. 3 - zbyt wklęsłe
Napisano 8 Czerwiec 200420 l 1,4 - wiem :) 2,5 - hmm.. no trzeba coś z tym zrobić.. 3 - czy aby napewno?? robiłem na pdst rzutów i wydaje mi się, ze jest ok... popatrz na linię przebiegającą od samego tyłu aż do tego miejsca
Napisano 9 Czerwiec 200420 l M@Ti moglbys dawac lepsze jakosciowo rendery, to ze brazil to nie znaczy ze renderowac nie umie :P
Napisano 9 Czerwiec 200420 l Lepsze jakościowo?? :o Przecież to są tylko poglądówki... argh... nie mam czasu, żeby czekać pół godziny na render - ja ich używam, zeby sprawdzić jak wygląda efekt mojej pracy. Nie jest to finalny obrazek przecież - myślę, że taka jakość w zupełności wystarcza... Jeśli sie mylę to możecie mnie tutaj publicznie ukamienować - proszę, no proszę.. kto pierwszy... :P Na robienie specjalnych renderów \"pod publiczkę\" nie wystarczy mi czasu, zwłaszcza, że jadę teraz z innymi rzeczami i szkoła się kończy!!
Napisano 10 Czerwiec 200420 l :P sa miejsca z boku i na przodzie gdzie nie wiedomo czy to twoj bug czy render
Napisano 11 Czerwiec 200420 l no nie wiem :P , ale skoro nie chce ci sie czekac i to tylko \"pogladowki\" to renderuj scanlinem bedzie szybko i wszystko bedzie widac jak na dloni
Napisano 11 Czerwiec 200420 l Oooj, Jeeez - czepiasz się... Renderuję brazilką, bo finalny będzie brazilką.. wiadomo, ze każdy render inaczej interpretuje niektóre rzeczy i na takich poglądówkach to widać!! (np. zbyt bliskie krawędzie - błędy w barzylijce) Lekki progress, zeby nie było, że nic nie robię... Btw. nie poprawiłem wytkniętych mi wcześniej błędów, a doszedł jeszcze błąd na lampie z przody - mówię bez bicia ;P
Napisano 12 Czerwiec 200420 l Dobra - przyznaję się, poprawiłem tylko przednie nadkole, ale za to bawiłm się trochę HDRI :D [Edytowany w 12-6-2004 » M@Ti]
Napisano 12 Czerwiec 200420 l Vray Vray Vray Vray Vray Vray Vray Vray Vray Szkoda ze obrazka do konca nie laduje ale juz widze ze strasznie jasno nie da sie troche tej hdri przyciemnic . Vray Vray Vray Vray Vray Vray Vray Vray Vray :P [Edytowany w 12-6-2004 » Marcin_ps]
Napisano 12 Czerwiec 200420 l Brazil ruleZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz... :D Pewnie, ze można przyciemnić, tylko, ze wtedy nic nie będzie widać - póki co to tylko takie moje zabawy ;) Choć pewnie prowadzi to do jakiegoś końca, więc możecie mnie odpowiednio korygować.. [Edytowany w 12-6-2004 » M@Ti] [Edytowany w 12-6-2004 » M@Ti]
Napisano 13 Czerwiec 200420 l Witam, model całkiem w porzodaku, jest na pewno kilka miejsc ktore moglbys dopiescic, chiciazby ten dach w okolicach szyby,a o reflektorze juz nie wspomne:D Notabene kied pokazesz tył :>? Pozdro
Napisano 13 Czerwiec 200420 l Yyy... no właśnieeee... tyyył ;) Hehe - tył pokażę może dziś, tylko neich ktoś mnie zmotywuje do wyklepania tylnych światełek, bo szczerze mówiąc ich po prostu jeszcze nie ma i tak jakoś nie było okazji do zrobienia ich ;) Tak więc chłopaki - macie jedyną i niepowtarzalną sznasę motywacji największego lenia na świecie :P
Napisano 13 Czerwiec 200420 l vrayem byłoby szybciej :P A to ogólnie to fajny wóz tylko lakieru to może jeszcze nie dawaj, bo nie bardzo mi się widzi ;]
Napisano 13 Czerwiec 200420 l Szybciej?? No nie wiem - ostatni render to 2:50 min. Poza tym Brazil jest bardziej realistyczny przy dobrych ustawieniach. No a poza tym dobrze znam brazila, więc po co przesiadać się na VRaya?? Lakier ulegnie pewnie jeszcze drobnym modyfikacjom..
Napisano 15 Czerwiec 200420 l wlasnie widac te 2:5 min. :P --- przez te hdri ( lub IOR zmniejsz ) to juz kompletnie sie modelowania nie da komentowac ( czyzbys robil to specjalnie ? :P )
Napisano 2 Lipiec 200420 l A dzisiaj miałem zajawkę - chwila oddechu od projektu, który tworzę - i wymodelowałem sobie logo :) [Wyedytowany dnia 2-7-2004 > M@Ti]