Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich! :)

Po d艂ugich bitwach ze sob膮 samym postanowi艂em jednak wrzuci膰 do wipa model Mercedesa c klassy kt贸ry aktualnie robi臋. Jest par臋 wersji (chyba ze 3-4), tak偶e z wytykaniem nie艣cis艂owi艣ci z orygina艂em prosz臋 o baczne przypatrzenie si臋 detalom :D zamieszczam widoki z ty艂u, z przodu no i siatki do oceny. Wiem 偶e jest miejscami do艣膰 krzywo, ale chcia艂em zapyta膰 czy narazie dobrze idzie i czy warto pcha膰 si臋 dalej (tylna szyba zrobiona tylko o tak o). Nie pami臋tam ile go robie, bo mam na niego tylko czas w wolnych chwilach, kt贸rych czasem troszk臋 za ma艂o aby do niego przysi膮艣膰 i go pie艣ci膰 st膮d takie efekty :) licz臋 na jakie艣 konstruktywne i pomocne komenty.

23760029yp1.jpg

41536803cy7.jpg

61316778xk7.jpg

94638424ma1.jpg

nie zabijcie tylko za du偶e obrazki :(

Edytowane przez trosiek

• Odpowiedzi 50
  • Wy艣wietle艅 6,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Pewnie wiesz 偶e masz wielgachnego babola z tylu na klapie.

Mi tam sie bardzo podoba:) A obrazki jak ju偶 to za ma艂e a nie za duze:)

Napisano

Z odst臋pami mi臋dzy elementami karoserii to troche za mocno pojecha艂e艣 ;)

Napisano

Bardzo milutka furke wybrales. To jest chyba najlepszy mercedes jakiego modelowalem.. Ma naprawde przemyslane powierzchnie i ciaglosc linii. 3mam kciuki i czekam na updejty!!

Napisano

mercedes C, nowy jako furka jest taki sredni, swiatla przednie sa cudne ale wysoka czesc , tzn linia szyb sprawia ze samochod wydaje sie delikatny, bardziej koajrzy mi sie z mercem klasy A, niz np z autami podchadzacymi pod limuzyny jak C sprzed paru lat czy E

ale komentowac modele tu mamy a nie gusta motoryzacyjne....

wykonanie naprawde ladne, tylko jak juz pecet wspomnial, te odstepy miedzy czesciami karoserii...huh (echo!)

Napisano

Obserwuje ci臋 Trosiek jaki艣 czas ( taaa wywiad dzia艂a ;p ) i masz 艣wietny progress, modelujesz teraz ekstra, renderki juz tez niczego sobie ... pozazdro艣ci膰 zapa艂u do pracy ... ja ostatnio mam zastuj w 3D ;)

Napisano
  • Autor

FF dzieki wielkie! babol wiem, 偶e jest niestety i nie wiem sk膮d si臋 wzia艂 bo siatka jest w tamtym miejscu bez zarzutu, wszystkie vertexy 艂adnie po艂aczone. Co艣 symmetry szaleje, ale potem sie b臋d臋 tym przejmowa膰 :)

pecet aj tam ju偶 od razu za du偶e :D 3 mm chyba jest

3Dcreative ano furka w艂a艣nie bardzo wpad艂a mi w oko i zawsze chcia艂em j膮 machn膮膰 w 3D.

M4rcus dzieki! mi si臋 bardzo podoba w艂a艣nie :D combi wersje mo偶e kiedy艣 zrobi臋 bo mi te偶 si臋 podoba. co do rowk贸w to to samo co do peceta :)

Nvidia zaczynam si臋 ba膰 jak mnie obserwujesz! :D ja w艂asnie martwi臋 si臋 偶e w miejscu stoje :D zapa艂 do pracy jest, tylko nie ma za bardzo czasu 偶eby mocniej przysi膮艣膰 :( wracaj do pracy, bo jak si臋 d艂ugo nie robi to ca艂y skill wywietrzeje :P

dzi艣 postaram si臋 jaki艣 up wrzuci膰. Mo偶e co艣 si臋 uda...

Napisano
  • Autor

mam tak w艂asnie i jest ten bug. jak dam symmetry pierwsze a potem ms albo turbo smooth to jeszcze wi臋cej mam bug贸w na tej linii :/ no narazie problem nierozwi膮zany. nawet je艣li od pocz膮tku zbuduje si臋 tamt膮 cz臋艣膰 to i tak jest tak samo. przesuwanie jakiekolwiek - ten sam efekt.

Napisano

Zobacz czy na koncy polowki nie masz np. 2 vertexow na sobie, sprobuj zweldowac recznie bez symetry tylko mirrorem.

Napisano

trosiek - strzelam, ale zobacz czy nie masz tam czasem "wolnego" wierzcho艂ka, kt贸ry nie nale偶y do 偶adnej powierzchni, albo tylko do kraw臋dzi (czasami mnie si臋 takie co艣 zdarza艂o ;) )

Co do modelu - 艂adnie, nawet bardzo :)

Napisano

Dok艂adnie, lataj膮ce vertexy i mi si臋 zdarza艂y ;)

Napisano
  • Autor

chcia艂bym 偶eby to by艂o to ;/ ale nie tym razem. Nawet jak si臋 zwelduje te 3 vertexy to i tak bug jest.

beztytuuvl4.jpg

Napisano

jak chcesz to wrzuc ten tylni gabaznik na speedyshare i cos sie wykombinuje... :)

Napisano

tak jak mysla艂em jak sie dodaje symmetry to tam jest parametr treshold... czyli na jak膮 odleg艂o艣膰 ma weldowac vertexy ty mia艂e艣 0,245 wi臋c wiadome 偶e z艂apa艂o te 3 vertexy naraz i zweldowala :D musisz zmienic parametr tresholdna 0,001 ... aha i jeszcze cos zeby dobrze dzialalo symetry wszystkie te punkty przeciez musza miec taka sama vartosc gdzie symetria bedzie sie laczyc a u ciebie jest pare takich co ma 0,01 na y :) ... :) tylko to poprawilem i juz bagaznik gladziutki na laczeniu :)

18149082kt7.jpg

w640.png Prosz臋 :)

Edytowane przez bartekb89

Napisano

Oo na to bym nie wpad艂 :) Przynajmniej nie jest to problem gdzie naprawde nie mozna dojsc co sie dzieje ;)

Napisano
  • Autor

tak tak uda艂o si臋 go rozwi膮za膰 dzi臋ki bartkowi :) rep polecia艂. Ja wog贸le tej warto艣ci w symmetry nie zauwa偶a艂em nigdy :D Zaczynam felg臋 robi膰, 偶eby lekko od karoserii odpocz膮膰 i lekko przygotowa膰 si臋 na modelowanie detalu. Fela b臋dzie taka jak w SL 2009 reflecta. W sobot臋 wieczorem ew. w niedziele powinna by膰 gotowa - niestety nie nale偶y do naj艂atwiejszych, ale ju偶 przemy艣la艂em ca艂y workflow wi臋c powinno by膰 dobrze.

Napisano

ja siedz臋 du偶o w modelowaniu poly to dla mnie to podstawa chocia偶 w maxie siedz臋 dopiero od wrze艣nia :) ta opcja treshold jest taka sama w opcji weld z edycji vertex贸w tam te偶 ustalasz jej warto艣膰 w zale偶no艣ci na jakiej odleg艂o艣ci chcesz zweldowa膰 ze sob膮 vertexy bardzo przydatny parametr zw艂aszcza przy optymalizowaniu siatki :) s艂u偶e pomoc膮 i dzi臋ki za repa:) dobra wracam do afterburna bo troche si臋 bawi臋 w pirotechnika ;) pozdrawiam :)

Napisano
  • Autor

Obiecane ko艂o (opona nie moja - z neta, ale potem sam jak膮艣 wymodeluj臋). Do idea艂u to temu daleko, ale chcialem wasze opinie us艂ysze膰.

beztytuubx2.jpg

Napisano
  • Autor

Milo slyszec:) ale i tak pojdzie do malej poprawki bo sie troche z referka nie zgadza

Napisano
  • Autor

艂o hoho temat spad艂 az na koniec 3 strony :D Trzeba od艣wie偶y膰. Troszk臋 dorobi艂em, ale nie du偶o. Ma艂o czasu by艂o przed feriami, ale ju偶 zaczynam bra膰 si臋 z powrotem za merca. Ty艂u nie pokazuje, bo niewiele si臋 tam zmieni艂o. Kratki przysporzy艂y troszke problemu. Najbardziej boj臋 si臋 zabra膰 za 艣wiat艂a bo s膮 do艣膰 skomplikowane. No ale mo偶e jako艣 p贸jdzie :) Poni偶ej render felgi (ju偶 go dawa艂em w testowych, ale odzewu nie by艂o) - taki bo si臋 nudzi艂o i nie chcia艂o sie ju偶 przesuwa膰 vertex贸w ;) Drugi obrazek z viewportu - sam prz贸d. Wytykajcie co nie tak.

max3dqc7.jpg

felga2wr8.jpg

Napisano

Ko艂o wysz艂o prze hardcore'owo dobrze ,ehhhh ja to zachodze w g艂owe jak wy to robicie panowie , dwoje sie i troje i takiego efektu niemoge uzyska膰 :(( nie wiem czy zkie艂baszone mam studio czy render czy shader :(( ehhhh no moze kiedy艣 ....

Co do przodu to oczywi艣cie bez zarzut贸w...

Napisano
  • Autor

materia艂 felgi i opomy to w sumie nie wiem czy dobrze uzyskany i pewnie 藕le b臋dzie wygl膮da艂 w renderze finalnym ;/ ale bawi艂em si臋 IOR dla refraction - im wi臋kszy, tym materia艂 ja艣niejszy i jako艣 uda艂o si臋 uzyska膰 takie co艣 powy偶ej. diff - 13 13 13, reflect 238 238 238, gloss 0,65, fresnel reflection, IOR refraction to 2,0, brdf - ward. A co do studia to nic szczeg贸lnego tak naprawde. 2 vraylight - jeden 45 drugi 30. obydwa bia艂e. Kamera shutter 120 iso 400. background bia艂y, studio to zawini臋ty plane :)

Napisano

dzieki trosiek

no co艣 poprobuje...

jak dla mnie to bardzo fajnie to wygl膮da.Good work !

PS.a ja tu kminie z tymi plane'ami z grdientem w opacity przy tym studiu ;p a widze 偶e pro艣ciej sie da to rozwi膮za膰 ....

Napisano

fajnie fajnie tylko ziarno odrobin臋 za du偶e na feldze :) najbardziej wida膰 na tarczy hamulcowej to do renderu a tak to model wypasik :)

Napisano
  • Autor

Doda艂em par臋 rzeczy, nie du偶o ale mo偶na pokaza膰. Prz贸d ca艂y zrobiony opr贸cz 艣wiate艂. troche trudno b臋dzie :/ c&c

max3d2oj7.jpg

Napisano

hej

艁adnie idzie praca nad modelem. Z tego co widz臋 na fotkach z przodu auto nieco r贸偶ni si臋 w kilku miejscach. Nie wiem czy chce Ci si臋 poprawia膰, je偶eli tak to przygotuj臋 jaki艣 print z r贸偶nicami.

Napisano
  • Autor

no poka偶 poka偶 co znalaz艂e艣 :) tylko pami臋taj 偶e to wip jest i 偶e detalu typu wstawki chromowe jeszcze nie ma

Edytowane przez trosiek

Napisano

hej

Nie doszukuj臋 si臋 rzeczy kt贸rych jeszcze nie ma w wipie:). Od tak wszed艂em w w膮tek i rzuci艂o mi si臋 w oczy kilka rzeczy bo sam te偶 robi艂em kilka aut. Na pocz膮tek najlepiej wrzucaj fotki oryginalnej fury lub linki w w膮tku mo偶e, 偶eby mo偶na by艂o ogl膮da膰 bo jak zawsze mo偶e si臋 trafi膰 nieco inna wersja. Zamieszczam obraz przy okazji wysz艂o wi臋cej ni偶 zobaczy艂em ale ca艂ego modelu nie ogl膮da艂em nie ma czasu:). punkty:

1. musisz doda膰 linie aby zag臋艣ci膰 siateczk臋 tam jest takie lekkie za艂amanie

2. tutaj znowu masz za g臋st膮 siatk臋, ma by膰 g艂adkie przej艣cie

3. to ci臋偶ko wyt艂umaczy膰 ale zawin膮艂e艣 nieco siatk臋 a powinna schodzi膰 g艂adko (stara艂em si臋 to narysowa膰 ale myszk膮 ci臋偶ko w takiej skali:))

4. jak wida膰

5. na gorze zbyt si臋 rozszerza

6. poszerzy膰

7. ostrzej

8. ostrzej

ogl膮daj wi臋cej zdj臋膰 najlepiej na serwisach jak netcarshow.com

http://www.max3d.pl/forum/newreply.php?do=postreply&t=55765

to jest ten przyk艂adowy

Mam nadziej臋 偶e pomog艂em bo chyba b臋dziesz chcia艂 dopracowa膰 to auto mo偶e i z wn臋trzem wi臋c warto postara膰 si臋 o jak najlepsze odwzorowanie a blueprinty nigdy nie oddaj膮 tego jak wygl膮da prawdziwe auto w 100%.

pozdrawiam, mo偶e jeszcze zajrz臋 za jaki艣 czas:)

Napisano
  • Autor

szczerze m贸wi膮c to my艣la艂em, 偶e o co艣 wi臋kszego Ci chodzi艂o :) ale ok. poprawie te detale. Netcarshow znam. Mam stamt膮d wiekszo艣膰 refek :)

Napisano

luz

nie mia艂em czasu si臋 wczuwa膰, wszed艂em do wipa zobaczy艂em mask臋 na renderze i od razu mi co艣 nie pasowa艂o jakby by艂o nieco bardziej g艂adko to pewnie nie fatygowa艂bym si臋 z ciekawo艣ci zobaczy膰 orygina艂 na netcarshow:D. Tak naprawd臋 chcia艂em zwr贸ci膰 uwag臋 na sam膮 mask臋 ale jak skopiowa艂em to odrazu wysz艂o kilka innych detali. Je偶eli masz blueprinty to raczej nie musisz sie spodziewa膰 偶e kto艣 Ci臋 zaskoczy z informacja 偶e drzwi s膮 przesuni臋te o jakie艣 p贸艂 metra w ty艂:). Na netcarshow jest masa fotek do tego auta. Polecam Ci zrobi膰 wn臋trze na ich podstawie. Ca艂e auto zawsze w portfolio wygl膮da bardzo dobrze z zommami wn臋trza. Sam jako艣 nigdy nie robi艂em ca艂ego.

pamietaj 偶e diabe艂 tkwi w szczeg贸艂ach w艂a艣nie i robisz auto wieczorami to lepiej posiedzie膰 ze dwa dni d艂u偶ej ale dopracowa膰 te szczeg贸艂y i mie膰 bdb model ni偶 nie zrobi膰 tego. Po dopracowaniu jest du偶o wi臋ksze prawdopodobie艅stwo, 偶e ko艅cowe rendery si臋 wybij膮 gdzie艣 na du偶ych forach.

powodzenia

Napisano
  • Autor

wnetrza raczej super dok艂adnego nie bedzie, bo samoch贸d pewnie poleci gdzie艣 na sprzeda偶 do wizek jak si臋 uda :) render贸w te偶 pewnie nie b臋dzie bo skilla nie mam za dobrego :D ale model staram si臋 odwzorowa膰 z detalami, aczkolwiek no nie zawsze to wychodzi. W tym modelu jest troszk臋 trudniej, bo ma naprawd臋 du偶o wersji. A to inne przednie 艣wiat艂a, a to inna atrapa ch艂odnicy, a to inne progi, zderzaki itp, tak偶e staram si臋 uwa偶a膰 i trzyma膰 jednej wersji jak膮 modeluj臋. i wiem 偶e diabe艂 tkwi w szczeg贸艂ach :) dzi臋ki za znalezienie niezgodno艣ci!

Napisano
  • Autor

Post臋p na dzi艣. 艢wiat艂a prawie sko艅czone - kierunkowskaz do poprawy lekkiej.

merccmf3.jpg

Napisano

Z troska robi sie taki MrKrzysiek skromny a jak dowali to :) Nie naprawde technicznie mi sie model przeogromnie podoba. Nawet nie chce mi sie porownywac czy jest jak w oryginalne wole popatrzec na tego clay'a :]

Napisano
  • Autor

dzi臋ki za komenty! kliment - taa Ty si臋 nie znasz ;) Nvidia - dzi臋ki ch艂opie! Jest par臋 niezgodno艣ci, ale narazie nie mam jak naprawi膰 bo mam system 32 bitowy bo x64 si臋 z deka zwali艂 i ramu brakuje miejscami. Dlatego te偶 taki nisko jako艣ciowy render - by艂 b艂膮d out of memory :(

edit: no i nie por贸wnujcie mnie do mrkrzyska bo si臋 obrazi ;)

Edytowane przez trosiek

Napisano

Cud mi贸d i orzeszki, Mi si臋 osobi艣cie bardzo podoba ale to pewnie dlatego 偶e si臋 dopiero ucz臋.

Tak jak na ka偶dym szanowanym forum aby wypowied藕 by艂a w miar臋 kreatywna trzeba powiedzie膰 co jest 藕le i co nie pasuje, ale mi wszystko pasuje.

Model jest proporcjonalny, i realistyczny. Zarzu膰 na niego jakie艣 艂adne textury i postaw w jakim艣 dobrym o艣wietleniu, render i na tapet臋 :)

Napisano

艢wietny detal. Fajnie si臋 b臋dzie wszystko prezentowa膰 jak sko艅czysz.

pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

no to chyba czas i pora na jakiego艣 upa :D nie by艂o czasu na modelowanie, dlatego dopiero teraz. Z tego co tu wida膰 to wi臋kszo艣c powsta艂a w ostatnich dniach (interior). Nie sko艅czone jeszcze oczywi艣cie i zosta艂o sporo, ale pomy艣la艂em, 偶e warto pozna膰 wasze zdanie na ten temat.

otwarty.jpg

siedzenia.jpg

swiatlotyl.jpg

Napisano

pod艂okietnik to atrapa czy mo偶esz go wystawi膰 ? istne cude艅ko ten merc :)

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci